Contact

Nederlandse Triathlon Bond
Postbus 1267
3430 BG  NIEUWEGEIN

Telefoon 030 - 751 37 70
Fax 030 - 751 37 71

KvK 40061788

Statutaire Zetel: Nieuwegeininfo@triathlonbond.nl

WK Triathlon Rotterdam
14-17 september 2017:

 

Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Gepubliceerd:27 februari

Reglementen – Regelwijzigingen 2017

Begin december heeft de ITU diverse regelwijzigingen vastgelegd die met ingang van 2017 ook in Nederland van kracht worden. De belangrijkste zetten we hier op een rij:

 

 • Technologische fraude is niet toegestaan en leidt tot directe diskwalificatie en aanwijzing voor schorsing. Bij een vermoeden op technologische fraude kunnen officials een fiets laten onderwerpen aan een check door een gekwalificeerde fietshersteller, die het recht heeft om onderdelen tijdelijk te demonteren.
 • Atleten mogen op geen enkele wijze politieke, religieuze of raciale propaganda maken bij of rond een wedstrijd.
 • Atleten mogen geen tijdelijke tattoos op hun lichaam aanbrengen anders dan de nummers en logo’s die door de organisatie zijn verstrekt.
 • Atleten mogen geen apparaten gebruiken die hun aandacht afleiden van hun omgeving. Men mag bijvoorbeeld wel de mobiele telefoon bij zich hebben, maar deze niet op een zodanige manier gebruiken dat daardoor de aandacht op de wedstrijd en/of het parkoers verslapt. Sanctie: Waarschuwen en indien er geen herstel plaatsvindt tijdstraf.
 • Headsets/oordopjes worden bij het zwemmen verboden (was al zo bij fietsen en lopen).
 • Atleten mogen geen sieraden dragen die mogelijk gevaarlijk zijn voor zichzelf of anderen. Desgevraagd zullen deze moeten worden verwijderd.
 • Bij wedstrijden waar de organisatie voorziet in een ‘bag drop system’ (opslag van wisseltassen) moeten de atleten daar gebruik van maken. Er mogen dan geen spullen bij de fiets worden gestald die niet aan de fiets vast zitten.
 • Atleten mogen bij het finishen niet worden vergezeld door anderen die niet aan de wedstrijd deelnemen (zoals kinderen) op straffe van diskwalificatie.
 • Atleten mogen geen andere fiets gebruiken dan de fiets die ze hebben ingecheckt.
 • Bij een team-relay evenement mogen meerdere atleten van dezelfde fiets gebruik maken. Ze hoeven dus niet allemaal een eigen fiets in te checken.
 • Bij het verstrekken van een straf aan een atleet is de official niet verplicht uitleg te geven over het waarom van de straf.
 • Bij het gebruik van een strafbox is de atleet zelf verantwoordelijk om aan de betreffende official in de strafbox te melden hoeveel kaarten hij heeft gehad én van welke kleur. Een gele kaart (voor blokkeren) levert een andere tijdstraf op dan een blauwe kaart (voor stayeren). Het missen van een opgelegde tijdstraf resulteert overigens nog steeds in diskwalificatie.
 • In crosstriathlons, cross Run Bike Runs en wintertriathlons worden mountainbikes met twee verschillende wieldiameters toegestaan.
 • Schijfremmen worden toegestaan bij alle niet-stayerwedstrijden en (was eigenlijk al staande praktijk) bij de cross- en winterdisciplines.


Voor alle duidelijkheid: dit zijn de belangrijkste wijzigingen t.o.v. het reglement van 2016. De Nederlandse versie daarvan is hier te vinden.

Aan de vertaling van het ITU-reglement 2017 wordt nog hard gewerkt. De Engelstalige versie is hier te vinden.

Heb je toch nog (specifieke) vragen? Mail ze naar officials@triathlonbond.nl.

 
 
Vorig bericht Afvaardigingscriteria NK’s en internationale kampioenschappen bijgewerkt
Volgend bericht Opleidingen Triathlon Trainer Niveau 1 in Spijkenisse en Groningen
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Ga voor wedstrijdverslagen, aankondigingen, achtergronden, interviews en nog veel meer triathlonnieuws naar: