Start2Tri

Maak kennis met de triathlonsport tijdens een Start2Tri cursus

 1. Start2Tri
 2. Verenigingen en organisaties kunnen hun cursus aanmelden
 3. Overzicht Start2Tri cursussen
 4. Een eigen (Start2Tri) profiel aanmaken

Start2Tri

Heb je altijd al eens aan een triathlon mee willen doen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Meld je dan aan voor een van de vele Start2Tri cursussen die in het hele land door verenigingen worden gegeven. In een paar weken word je onder deskundige begeleiding en door middel van trainingen en workshops, klaargestoomd voor je eerste triathlon. Zo weet je precies wat voor materiaal je nodig hebt voor een triathlon, hoe de wissels tussen de drie onderdelen verlopen en welke voeding je mee kunt nemen onderweg.

Je kunt je natuurlijk ook meteen aansluiten bij een vereniging, maar om je als nieuweling in je eentje bij een club te melden, kán een drempel zijn. Een Start2Tri cursus volgen is dan een mooi alternatief. Je bent voor een korte periode verbonden aan een club zodat je kunt zien of triathlon of een andere vorm van combiduursport (bv. duathlon, crosstriathlon/crossduathlon, zwemloop/aquathlon of wintertriathlon) een sport is die bij je past en je bent omringd door mensen die allemaal voor het eerst een triathlon doen. Wedden dat jij ook snel verkocht bent?

De meeste nieuwe Start2Tri cursussen starten in het voorjaar (voorafgaand aan het nieuwe triathlonseizoen). Wordt er in jouw omgeving (nog) niets georganiseerd? Neem dan contact op met een triathlonvereniging bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden. Bijna elke vereniging laat je een paar weken gratis en vrijblijvend meetrainen vóór je een lidmaatschap aangaat.

Je bent omringd door mensen die allemaal voor het eerst een triathlon doen.
Je bent omringd door mensen die allemaal voor het eerst een triathlon doen.

Verenigingen en organisaties kunnen hun cursus aanmelden

Een Start2Tri cursus kan voor verenigingen en organisaties een mooi startpunt zijn om mensen nader kennis te laten maken met de sport, waarna ze na deelname aan een lokaal evenement mogelijk zelfs enthousiast worden om verder te gaan in de sport. Een ontwikkeling die wij als NTB uiteraard toejuichen en waar mogelijk ondersteunen.

Een draaiboek voor de organisatie van een Start2Tri cursus is hier te vinden.

Aanmelden van een cursus kan via dit formulier.

Meer informatie? Mail naar berteke.de.jong@triathlonbond.nl.

Overzicht Start2Tri cursussen

In onderstaand overzicht zie je de cursussen van 2024. Dit overzicht wordt nog aangevuld.

Kalender 2024

IZGS Haarlem - Start2Tri-minicursus

15 mei - 7 juni
Open

Contactpersoon: Gerard Ypma – Inzeergoedestaat.club@gmail.com

Doelgroep: 20+

Opzet: In 6 trainingen besteden we aandacht aan alle facetten van triatlon. Aan bod komen onder andere voeding, de wissel, trainingsschema en wedstrijdvoorbereiding. Zo ben je in 3 weken klaargestoomd voor jouw (eerste) triatlon.

Kosten: geen, deelname is gratis.

Aanmelding is mogelijk tot en met 12 mei

Meer informatie

Delft - MVG2Tri triathlon trainingen

26 maart - 30 mei
Open

Contactpersoon: Marjan van Galen – marjan@mvgsport.nl

Doelgroep: 18+

Opzet: Een triathlon in Delft op zondag 2 juni 2024. Wat een mooie uitdaging!

Heb jij je al ingeschreven? Of twijfel je nog? Hoe dan? Hoe train ik daarvoor? Hoe bereid ik me voor? Wat heb ik nodig?
Wellicht vind je het als zwemmer, fietser of hardloper eens leuk om alle drie de sporten te beoefenen. Of je hebt wel wat triathlon ervaring, maar wil je toch graag tips & trucs voor bijv het open water zwemmen, de wissels, materialen, ed?

Doe dan mee aan de MVG2Tri-trainingen ter voorbereiding op deze super leuke triathlon in Delft of natuurlijk een andere mooie wedstrijd.
De trainingen vinden plaats op wedstrijdlocatie in de Delftse Hout (incl. paroursverkenning)

Het MVG2Tri-pakket

 • Negen wekelijkse trainingen op dinsdag-, of woensdag- of donderdagavonden en één zondagochtend:
 • Krachttraining; (Open water) zwemtraining; Fietstraining; Hardlooptraining; Koppeltraining (overgang zwemmen-fietsen-lopen)
 • Wedstrijdvoorbereiding met praktische tips & trucs
 • Persoonlijke begeleiding in groep van maximaal 8 atleten
 • Schema voor 1/4, 1/8 of 1/16 triathlon
 • Samen naar een mooi doel trainen
 • 25% korting op een MVG Sportmassage
 • Leuke extra’s

Om deel te kunnen nemen aan MVG2Tri trainingen ben je:
Minimaal 18 jaar, gezond, in het bezit van zwemdiploma’s ABC, geschikte kleding en goed onderhouden materiaal.

Kosten: €175 (excl. wedstrijddeelname)

LinkedIn | Instagram | Facebook

 

Meer informatie

Arnhem - Start2Tri Arnhem

17 mei - 14 juli
Open

Contactpersoon: Martijn van Lanen – info@triathlonarnhem.nl

Doelgroep: 20+

Opzet: Werk in 9 weken toe naar jouw eerst 1/8 triathlon!

Op een laagdrempelige manier train je samen met andere enthousiastelingen toe naar de Voorster Triathlon in Wilp. Zwemmen, fietsen, lopen maar ook de wissel per onderdeel wordt getraind, zodat jij op 14 juli 2024 vol trots over de finish komt!

Je mag meedoen met alle trainingen die TVA biedt. Daar zal deskundige begeleiding aanwezig zijn. Triathlon-ervaring is niet nodig, veel enthousiasme wel. Instroom kan met elk niveau, maar we vragen wel dat je een zwemdiploma hebt en ongeveer 3 km kunt rennen/joggen.

Kosten: €75 (inclusief wedstrijddeelname)

Meer informatie

Langedijk - Zwefilo Triathlon Clinic

12 april - 19 juni
Open

Contactpersoon: Kim Kardinaal – s.albracht@quicknet.nl

Doelgroep: 20+

Opzet: Met als doel de sprint triathlon van Langedijk trainen wij alle onderdelen met de deelnemers samen in het zwembad, op de fiets en op de atletiekbaan/bos. Daarnaast geven wij tekst en uitleg over de benodigde materialen en oefenen we de wissels. Parcours verkenning behoort ook tot de clinic.

Kosten: €105

Meer informatie

Zeewolde - TVZ Zeewolde opstartcursus Zeewolde Endurance

2 april - 4 juli
Open

Contactpersoon: Raymond Jelierse – secretaris@tvz-zeewolde.nl 

Doelgroep: 16+

Opzet: Kun je wel zwemmen, maar beheers je nog niet of nauwelijks de borstcrawl? Heb je aarzeling om in het buitenwater te zwemmen? Vind je wielrennen leuk maar kun je wel wat tips gebruiken over bochtentechniek of hoe een training op te bouwen? Of wil je graag eens aan een triatlon meedoen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Dan is de TVZ Start2Tri cursus jouw kans!

De Triatlon Vereniging Zeewolde (TVZ) organiseert zowel een wielrencursus áls een borstcrawlcursus. Bovendien worden deze gecombineerd tot een Start2Tri cursus, waarbij je ook kunt opstarten met hardlopen! In een paar weken tijd word je klaargestoomd voor de Zeewolde Endurance sprint-afstand: 750m zwemmen, 20km
fietsen en 5km hardlopen. Bovendien krijg je korting op de inschrijving. Je bent gedurende deze weken verbonden aan onze vereniging, zodat je kunt zien of triatlon (of delen daarvan) een sport is die bij je past.

Je bent omringd door medesporters die allemaal voor het eerst een triatlon doen en je gaat uiteraard de wissels oefenen! Daarnaast krijg je info over voeding en als klap op de vuurpijl begeleiden we je tijdens de Zeewolde Endurance van begin tot eind. Bovendien doen we op woensdag 12 juni een kleine triatlon als oefening! Tot slot zwemmen we gezamenlijk in de week voorafgaand aan de Zeewolde Endurance het zwemparcours.

Bij dit alles word je begeleid door zeer ervaren trainers en een gediplomeerd triatlontrainer. Zij hebben zelf meerdere hele triatlons op hun naam staan of andere indrukwekkende sportprestaties. Ze weten jou te begeleiden, vertrouwen te geven en zo voor te bereiden op je allereerste triatlon.

Kosten:
€40 voor de wielrenopstartcursus
€120 voor de borstcrawlopstartcursus
€140 voor de hele Start2Tri, daarbij krijg je korting op het inschrijfgeld van de Zeewolde Endurance

Alle informatie een aanmelding

Zutphen - Zutphense Triatlon Start

25 april - 18 mei
Open

Contactpersoon: Thomas Loef – alg2.triatlonzutphen@gmail.com

Doelgroep: 12+

Opzet: vijf keer een donderdagavond, om de drie weken, waarbij we niet alleen samen trainen maar ook de theoretische kant: van idee tot uitvoering van je (eerste) triatlon met planning, voeding, rusten en uiteraard trainen als belangrijke pijlers. Dit alles in aanloop naar de mooiste stadstriatlon van Nederland: Stads Triatlon Zutphen!

Wij zijn coulant met annuleren van de cursus. Betaling volgt na de eerste cursusdag en het gehele bedrag komt ten goede van de stichting.

Kosten: €25

Meer informatie

Alphen a/d Rijn - Start2Tri TC Alphen a/d Rijn

7 mei - 6 juli
Open

Contactpersoon: Susan Hijman – susan@triathlonclubalphen.nl

Doelgroep: 20+

Opzet: Je kunt 10 weken meedoen met alle zwem-, fiets- en hardlooptrainingen van TCA. Alle trainingen staan onder begeleiding van ervaren trainers. Daarnaast krijg je allerlei praktische informatie over de materialen die je nodig hebt, hoe je slim en snel kunt wisselen tussen het zwemmen, fietsen en lopen, welke voeding je mee kunt nemen voor onderweg etc. Zo sta je straks, aan het einde van de 10-weekse cursus, goed voorbereid aan de start van je eerste 1/8 triathlon.
Meer informatie over trainingsdagen en tijden zijn te vinden op de website.

Kosten: €75

Meer informatie

Doorn - Start2Tri Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team

9 april - 30 juni
Open

Contactpersoon: Willem Boonstra – wim@heldersport.nl

Doelgroep: 20+

Opzet: Het doel is om comfortabel een sprint triathlon te volbrengen. We werken in 12 weken toe naar een eerste (of betere) sprint triathlon. Elke week is er een speciale zwem-, loop- en fietstraining voor deze cursus. Je hoeft nog geen borstcrawl te kunnen zwemmen en je hoeft ook nog geen 5 km te kunnen hardlopen, dus iedereen kan instappen. We werken toe naar de sprint triathlon in Utrecht op 30 juni 2024.

Kosten: Lidmaatschap UHTT + 120 euro eenmalig, exclusief wedstrijddeelname

UHTT in samenwerking met Heldersport.

Markelo - Triathlon Clinic voor Triathlon Hof van Twente

24 februari - 26 mei
Open

Contactpersoon: Annedien Enter – adenter@hotmail.com

Doelgroep: (aspirant) triatleten vanaf 16 jaar en ouder

Opzet: De Univé Oost Hof van Twente Triathlon speelt zich af in en rondom zwembad De Vijf Heuvels.Als voorbereiding op deze beregezellige triathlon organiseert Zwembad De Vijf Heuvels een clinic in samenwerking met lokale triathlon vereniging TTvW die bestaat uit 10 zwemtrainingen en 4 tri-trainingen. De clinic, die bestaat uit 10 zwemtrainingen en 4 tri-trainingen, is er qua timing precies op gericht om 26 mei optimaal aan de start te verschijnen van de Hof van Twente Triathlon.

De zwemtrainingen zijn op maandag van 20.00 tot 20.45 uur en op vrijdag van 17.45 tot 18.30 uur. De tri-trainingen zijn op zaterdag 24 februari, 23 maart, 20 april en 18 mei van 12.30 tot 14.00 uur. Hierbij komen alle aspecten uitgebreid aan bod zoals naast het zwemmen fiets- en looptraining, maar ook de wisselingen tussen deze onderdelen in.

Inschrijving voor de clinic kan bij de receptie van het zwembad.  Inschrijving voor de triathlon is online (mogelijk tot 17 mei) en reeds gestart. Bij online opgave voor de triathlon kun je je ook direct opgeven voor de clinic. Neem je inschrijfbewijs mee naar het zwembad voor je 1e training, dan wordt er een zwempas voor je aangemaakt.

Kosten: De kosten bedragen € 94,- voor 14 trainingen.

Meer informatie

Maastricht - Start2Tri EDOsports

20 mei - 26 juli
Open

Contactpersoon: Edwin Dasselaar – edwin@edosports.nl

Doelgroep: 20+

Opzet: In 10 weken stomen we jou klaar richting de Cave triathlon (Kanne). Iedere dinsdag van 19:00-20:30 hebben we een gezamenlijke training. Daarnaast ontvang je voor de gehele periode een persoonlijk trainingsschema zodat je ook voor jezelf kan gaan trainen en je zo optimaal kunt voorbereiden!

Kosten: €125,- excl. deelname wedstrijd

Aanmelding mogelijk tot 19 mei

Meer informatie

Maastricht - Start2Tri EDOsports

12 maart - 21 mei
Open

Contactpersoon: Edwin Dasselaar – edwin@edosports.nl

Doelgroep: 20+

Opzet: In 10 weken stomen we jou klaar richting de Ilumen Bilzen triathlon. Iedere dinsdag van 19:00-20:30 hebben we een gezamenlijke training. Daarnaast ontvang je voor de gehele periode een persoonlijk trainingsschema zodat je ook voor jezelf kan gaan trainen en je zo optimaal kunt voorbereiden!

Kosten: €125,- excl. deelname wedstrijd

Aanmelding mogelijk tot 10 maart

 

Meer informatie

Hilversum - Start2Tri Triathlon Vereniging Hilversum (TVH)

18 april - 23 juni
Open

Contactpersoon: Coby Pronk – Start2tri@hilversum.nl

Doelgroep: 16+

Opzet: In 10 weken werk je toe naar de 1/8 triathlon van Nederhorst den Berg. Deze wedstrijd is op 23 juni. De trainingen zijn op dinsdag (fietstraining), woensdag (looptraining) en donderdag (zwemtraining).

Kosten: 80 euro (excl. 46 euro voor startbewijs wedstrijd)

Aanmelding mogelijk tot 1 april

Meer info

Eindhoven - Start2Tri Triotters

1 mei - 31 december
Open

Contactpersoon: Karin van Leersum – secretaris.triotters@gmail.com

Doelgroep: 16+

Opzet: Wil jij goed voorbereid aan de start staan van de High Tech Triathlon in Eindhoven op 1 september, kom dan bij ons meedoen met Start2tri. Tijdens deze wedstrijd kun je deelnemen aan een 1/8e of een 1/4e afstand triathlon. Je kan in de maanden voorafgaand (vanaf mei 2024) meedoen met onze clubtrainingen. We bieden zwemtrainingen, fietstrainingen en looptrainingen aan.
Daarnaast organiseren we een aantal triathlonspecifieke trainingen en workshops over het zwemonderdeel in het open water, het wisselen en de wisselzone, trainingstheorie en is er een parcoursverkenning.
Voor de laatste 8 weken ontvang je een trainingsschema, zodat je helemaal klaar bent om deel te nemen aan een leuke triathlon.
Na afloop zullen we met de groep nog een gezellige avond organiseren en kun je tot het einde van het jaar nog met de club meetrainen.

Kosten: 125 euro, exclusief wedstrijddeelname

Aanmelding mogelijk tot en met 30 april

Meer info

Groningen - Start2Tri GVAV

27 maart - 9 juni
Open

Contactpersoon: Bettina Hamming – bettinawiersma@gmail.com

Doelgroep: 20+

Opzet: Kickoff 27 maart 2024. In 10 weken (tot 9 juni) beginselen triathlon. 3 trainingen per week. Ieder onderdeel 1 keer. In deze 10 weken clinics: trainen voor een triathlon, wedstrijdvoorbereiding. Blessurepreventie. Ook deelname RBR (clubwedstrijd) met afsluiting Speedman (wedstrijd).

Kosten: 99 euro zonder wedstrijddeelname en licentie

Aanmelden mogelijk tot 5 februari

Waalwijk - Start2Tri TLV De Langstraat

26 maart - 2 juni
Open

Contactpersoon: Ad Schoonderbeek – tlvdelangstraat@home.nl

Doelgroep: 16+

Opzet: In 10 weken word je de beginselen van de drie onderdelen van de triathlon bijgebracht. Aan het eind zal de cursus afgesloten worden met een 1/8 triathlon, (500 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen) tijdens de De Langstraat Triathlon te Waalwijk. Deze wedstrijd wordt op zondag 2 juni 2024 georganiseerd bij ons clubhuis aan de Drunenseweg 23 te Waalwijk.

Kosten: 67,50 euro  incl. wedstrijddeelname

Aanmelden is mogelijk tot en met 26 maart

Meer info

Waalwijk - Start2Tri Jeugd TLV De Langstraat

27 maart - 2 juni
Open

Contactpersoon: Roos Schoonderbeek – roosschoonderbeek_1@hotmail.com

Doelgroep: 4 – 15 jaar

Opzet: Triathlon is een afwisselende en veelzijdige sport die kinderen op diverse manieren uitdaagt. Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging? Dan is dit jouw kans om deze gave sport onder de knie te krijgen!

In 10 weken stomen wij je klaar voor de deelname aan jouw allereerste echte triathlon op 2 juni 2024! Bij de Tanis Triathlon de Langstraat doe je mee aan de 1/16 of 1/32 triathlon.

Kosten: 27,50 euro  incl. wedstrijddeelname

Aanmelden is mogelijk tot en met 27 maart

 

Meer informatie

Hoeksche Waard - Start2Tri Hoeksche Waard

13 april - 22 juni
Open

Contactpersoon: Wilma Polderman – pr@tvhw.nl

Doelgroep: 16+ (incl. sporters met een beperking)

Opzet: Ervaring opdoen met triatlonsport. Deelnemers zijn welkom op alle trainingen van de TVHW gedurende 10 weken. Einddoel (desgewenst) deelname 1/8 triathlon in de regio.

Kosten: 60 euro  excl. wedstrijddeelname

Aanmelden is mogelijk tot en met 13 april

Meer informatie

Breda - MoveToo Triatlon Team - Start2Tri

10 maart - 9 juni
Open

Contactpersoon: M. van der Broeck – mbroeck@gmail.com

Doelgroep: Senioren (24-39 jaar); Masters (40+)

Opzet: Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat een triatlon inhoudt? Zin om gestructureerd en met focus aan je conditie te werken? Weten hoe het voelt om zo’n superprestatie neer te zetten?
Speciaal voor iedereen die een triatlon zou willen doen, maar niet weet waar te beginnen, starten we in maart 2024 met het Start2Tri programma!

Jouw doel: een 1/8 triathlon
Op 9 juni 2024 wordt de Inofec Triatlon Terheijden gehouden – dit jaar al voor de 40e keer! Deze triatlon is ieder jaar bijzonder, maar dit jaar wordt wel een heel speciale editie. En jij kunt daar als deelnemer bij zijn voor de 1/8 triatlon.

Ons trainingsprogramma is volledig afgestemd op deze uitdaging. Wij helpen jou om in topvorm te komen, zodat je fit aan de start staat.

Kosten: €185 exclusief wedstrijddeelname.

Aanmelden is mogelijk tot en met 4 maart

Meer info

Tiel e.o. - Start2Tri Trihalis

25 maart - 30 augustus
Open

Contactpersoon: Bas Corbijn – secretaris@trihalis.nl

Doelgroep: 20+

Opzet: De bedoeling van de cursus is om in 10 weken de deelnemers kennis te laten nemen van de Triathlonsport. Op maandagavond wordt er een fietstraining verzorgd, woensdagavond looptraining op een atletiekbaan en donderdagavond zwemtraining. Verder zijn er nog een openwater clinic en wisseltraining. Het doel is om op 30 augustus een 1/8 Triathlon te volbrengen.

Kosten: € 124,- incl. clinics, entree zwembad en deelname aan Triathlon

Aanmelden is mogelijk tot 5 april

Meer informatie

Start2Tri - Hoorn

23 maart - 23 juni
Open

Contactpersoon: Remco Geltink – remco.geltink@quicknet.nl

Doelgroep: 20+

Opzet: Op 23 juni 2024 wordt de Ironman Westfriesland georganiseerd met start en finish in Hoorn. Met verschillende evenementen – een 5150 Triatlon (1500 m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen) en een 70.3 Triatlon (1900 m zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km lopen) – zijn er veel verschillende mogelijkheden.

De Hoornse Triathlonvereniging Hollandia wil graag beginnende triatleten begeleiden in hun ‘Road to the Ironman’ voor met name het 5150 evenement. We gaan dit doen door een 12 weken durende Start2Tri cursus aan te bieden. In deze cursus krijgen beginnende triatleten diverse facetten van de triathlonsport aangeboden zodat ze zo goed mogelijk voorbereidt aan de start komen te staan.
Op 23 Maart starten we met een informatiebijeenkomst in de AV Hollandia kantine op de Blauwe Berg.

Kosten: € 115 excl. wedstrijddeelname

Meer informatie

Een eigen (Start2Tri) profiel aanmaken

Om je te kunnen (laten) aanmelden voor een Start2Tri cursus heb je een eigen gebruikersprofiel nodig voor mijntriathlonNL. Zo’n profiel is gratis en verplicht tot niets. Om een profiel aan te kunnen maken heb je een eigen e-mailadres nodig. Een e-mailadres kan slechts eenmaal worden gebruikt. Een uitzondering hierop is het e-mailadres voor het profiel van een minderjarige. Ook als je nog minderjarig bent heb je een eigen profiel nodig. Aan dat profiel wordt altijd een ouder of voogd gekoppeld zodat communicatie desgewenst via de ouder(s)/verzorger(s) kan lopen.

Heb je nog geen eigen profiel? Maak dat dan aan door je te registreren.

Een profiel aanmaken Een profiel aanmaken voor Start2Tri jeugd
Lees volgend artikel

Wintertriathlon

Lees meer