Start2Tri

Maak kennis met de triathlonsport tijdens een Start2Tri cursus

Start2Tri

Heb je altijd al eens aan een triathlon mee willen doen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Meld je dan aan voor een van de vele Start2Tri cursussen die in het hele land door verenigingen worden gegeven. In een paar weken word je onder deskundige begeleiding en door middel van trainingen en workshops, klaargestoomd voor je eerste triathlon. Zo weet je precies wat voor materiaal je nodig hebt voor een triathlon, hoe de wissels tussen de drie onderdelen verlopen en welke voeding je mee kunt nemen onderweg. Je kunt je natuurlijk ook meteen aansluiten bij een vereniging, maar om je als nieuweling in je eentje bij een club te melden, kán een drempel zijn. Een Start2Tri cursus volgen is dan een mooi alternatief. Je bent voor een korte periode verbonden aan een club zodat je kunt zien of triathlon of RBR een sport is die bij je past en je bent omringd door mensen die allemaal voor het eerst een triathlon doen. Wedden dat jij ook snel verkocht bent?

De meeste nieuwe Start2Tri cursussen starten in het voorjaar (voorafgaand aan het nieuwe triathlonseizoen). Het overzicht wordt de komende weken verder aangevuld op deze pagina. Wil je eerder al beginnen met je voorbereidingen of wordt er in jouw omgeving (nog) niets georganiseerd? Neem dan contact op met een triathlonvereniging bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden. Bijna elke vereniging laat je een paar weken gratis en vrijblijvend meetrainen vóór je een lidmaatschap aangaat.

— Overzicht 2019 onder de foto —

Je bent omringd door mensen die allemaal voor het eerst een triathlon doen.
Je bent omringd door mensen die allemaal voor het eerst een triathlon doen.

Overzicht Start2Tri cursussen 2019

Edosports - Together we TRI (voor vrouwen)

v.a. 3 november
Open

Met als doel meer vrouwen te motiveren voor triathlon, de drempel naar een halve of hele triathlon te verlagen, en vooral een toffe, stoere en gezellige gezamenlijke “road-to” community te creëren, hebben Run-waygirls en EDOsports de handen ineen geslagen.

Op zondag 3 november start Together We TRI, een laagdrempelig, gezamenlijk coachingstraject voor vrouwen richting de halve Ironman van Barcelona en de halve of hele Challenge van Almere. Als groep staan we gezamenlijk aan de start en gaan we er twee mooie weekeinden van maken.

In 45 weken (28 richting Barcelona & 17 richting Almere) werken we er met een groep van minimaal 15 vrouwen naartoe om gezamenlijk fit en ready aan de start te staan.

Trainingsschema’s, maandelijkse gezamenlijke trainingsdagen en een online community maken deel uit van het traject.
Op onze websites vind je uitgebreide informatie over het gehele traject en de verschillende mogelijkheden.

Startdatum: Zondag 3 november 2019

Kosten: 750 euro
Doelgroep: Vrouwen van alle niveau’s. (18+)
Contactpersoon: Sanne van der Meer: Sanne@edosports.nl

Meer informatie en aanmelding

TLV de Langstraat

2 april - 2 juni
Open

Deze cursus is bedoeld om atleten kennis te laten maken met de triathlonsport en voor te bereiden op deelname aan De Langstraat Triathlon te Waalwijk op 2 juni. Op de kalender staan die dag een 1/16, 1/8 en 1/4 Triathlon. De Str2Tri-cursus is gericht op het volbrengen van de 1/8 (400 meter zwemmen – 20 km fietsen – 5 km hardlopen) en staat open voor deelnemers van 18 jaar en ouder*.

Onder deskundige begeleiding werken de cursisten aan de benodigde zwem-, fiets- en loopconditie. Tijdens de trainingen wordt ook aandacht besteed aan de techniek. Daarnaast worden er enkele clinics over o.a. materialen en wedstrijdvoorbereiding gegeven. Bij het cursusgeld is verzekering, tijdelijk lidmaatschap NTB en ook de deelname aan de Triathlon inbegrepen, plus gratis doortrainen tot 1/9/2019. Eerder beginnen om bijv. de zwemtechniek alvast te leren? Neem dan even contact op (€30,00 per kwartaal).

Om aan deze cursus deel te nemen is geen uitmuntende conditie noodzakelijk. Wie bijv. in ieder geval een A zwemdiploma bezit, 30 minuten non-stop kan fietsen en in het bezit is van een racefiets en een helm kan zich zonder twijfel opgeven. Geen fiets? Geen nood: een fiets en helm zijn ook eventueel op bruikleen beschikbaar bij de vereniging.

Kosten: € 45,- (inclusief evenement € 60,-)

*de vereniging is bezig ook een Start2Tri-cursus voor jeugd op te zetten, met als einddoel de 1/16 triathlon op 2 juni. Meer informatie hierover volgt (of informeer ernaar bij de organisatie).

Contactpersoon: Ad Schoonderbeek – tlvdelangstraat@home.nl.

Meer informatie

Westland Triathlon Vereniging

17 april - 19 juni
Open

Met een wekelijkse zwem- en looptraining en in de weekenden afwisselend fietstraining/koppeltraining/wisseltraining bereiden de deelnemers aan deze cursus zich voor op 2de Westland Triathlon, die plaatsvindt op 23 juni 2019.

Kosten: 120 euro (exclusief deelname aan de wedstrijd)

Doelgroep: volwassenen (18 jaar en ouder).

Contactpersoon: Niels Persoon – westlandtriathlon@hotmail.com

Meer informatie

TV Hilversum

18 april - 23 juni
Open

Wekelijks onder begeleiding van ervaren trainers voorbereiden op de sprinttriathlon van Nederhorst den Berg, op zondag 23 juni.

Kosten: 100 euro (inclusief deelname aan de wedstrijd)

Doelgroep: volwassenen (18 jaar en ouder)

Contactpersoon: Coby Pronk – start2tri@tvhilversum.nl

Meer informatie

TV Triami Deventer (16+)

7 maart - 22 april
Open

In een 6-tal clinics maak je kennis met de triathlonsport, en bereid je je voor op de Triami Sprint Triathlon op 28 april in Deventer. Deze 1/16e triathlon is de ideale wedstrijd voor je eerste triathlon. Deelname is inbegrepen in deze clinic. Onder deskundige, en enthousiaste, begeleiding worden alle facetten van de triathlonsport behandeld. Naast de clinics kan je ook deelnemen aan alle regulier trainingen van Triami.

Kosten: 45 euro (inclusief deelname aan de wedstrijd)

Doelgroep: deelname is mogelijk voor iedereen die graag zijn eerste triathlon wil volbrengen, minimaal het A-zwemdiploma heeft en ouder is dan 16 jaar.

Contact: Sander Stoevenbelt – secretaris@triami.nl

Meer informatie

TV Triami Deventer (10-14jr)

5 maart - 20 april
Open

In 4 clinics maak je kennis met de triathlonsport en bereid je je voor op de Triami Sprint Triathlon op 28 april in Deventer. Deze 1/16e triathlon is de ideale wedstrijd voor je eerste triathlon. Deelname aan deze wedstrijd is inbegrepen in deze clinic.

Kosten: 16 euro (incl. deelname wedstrijd)

Doelgroep: aspiranten en jeugd (ca. 10-14 jaar)

Contact: Sander Stoevenbelt – secretaris@triami.nl

Meer informatie

Tri Center Maastricht

5 februari - 26 mei
Open

Tri center biedt een cursus van 4 maanden voor degenen die beginnen met triathlon. Je leert alle basisprincipes voor een leuke en veilige eerste race, zoals wat je nodig hebt, hoe je traint en wat er allemaal komt kijken bij een wedstrijd.
Alle basiselementen van triathlon worden behandeld. Uiteindelijk doe je mee aan een korte (1/8) triathlon.

Wat is inbegrepen?
– 5x zwemtraining in het “Geusseltbad”
– 4x open water training
– 3x interval looptraining
– 2x interval fietstraining
– 1x wisseltraining
– 1x presentatie: “Triathlon basics op de wedstrijddag”
– 2x overgang fiets – loop training

Verder ontvang je:
Trisuit, badmuts, schema op de TrainingsPeak-app en inschrijving voor de wedstrijd.

Wat heb je nodig?:
– Racefiets of mountainbike met goed werkende remmen.
– Helm
– Zwembril
– Zwemkleding
– Loopschoenen
– Fiets- en loopkleding
– Wetsuit (afhankelijk van watertemperatuur op de wedstrijddag)
– Enkele minimale basisvaardigheden in zwemmen. Als je geen borstcrawl kunt zwemmen is dat geen probleem.

Kosten: Maandelijks tarief is 85 euro.

Doelgroep: Volwassenen (18+)

Contactpersoon: Berry Moonen – berry@tri-center.nl

Meer informatie

AV Nijkerk

16 mei - 6 juni
Open

In een drietal clinics ligt de focus op lopen, fietsen en wisselen, en een kennismaking met het parkoers, als voorbereiding op de Flits Triatlon Nijkerk op woensdag 12 juni (1/8e triathlon).

Kosten: deelname is gratis

Doelgroep: 14+

Contactpersoon: Jos Vreeswijk – info@flitstriatlon.nl

 

Meer informatie

Triathlon Team de Boks, Klazienaveen

5 april - 12 juli
Open

26 clinics voor zowel gevorderden als beginners, als voorbereiding op de 1/8 triathlon van Klazienaveen op 14 juli.

Kosten: 140 euro

Doelgroep: volwassenen (18+)

Contactpersoon: Roy Kreeft – Roykreeft1983@hotmail.com

Meer informatie

AV Nijkerk (afd. triathlon)

16 mei -6 juni
Open

Een drietal clinics met de focus op het fietsen, lopen en het wisselen (16 mei / 23 mei / 6 juni). Daarnaast is er een parkoersverkenning als voorbereiding op de Flitstriatlon op woensdag 12 juni.

Alle bijeenkomsten zijn toegankelijk voor volwassenen (18+) van alle niveaus en worden gegeven onder leiding van de snelste Nijkerkse triatlete, Femke Huijbrechts.

Deelname is gratis.

Contactpersoon: Wil Jansen – info@flitstriatlon.nl

Meer informatie

GVAV Groningen

3 april - 16 juni
Open

3x per week een training (alle onderdelen) met een eigen trainer. Daarnaast een 1/16 triatlon en 3x een clinic ter voorbereiding op de de 1/8 triathlon RunX Speedman Groningen. 

Doelgroep: volwassenen (18+)

Kosten: 75 euro

Contactpersoon: Janet ten Kate – janettenkate@hotmail.com

Meer informatie

Top Motion Gelderland

6 april - september 2019
Open

In aanloop naar een achtste triathlon in september (advies is de triathlon van Zutphen) bieden we twee verschillende programma’s aan.

Start2Tri! Light  
In deze vorm maken wij een persoonlijk trainingsschema. Dit schema loopt van 6 april tot en met de triathlon waar je in september 2019 aan gaat meedoen. Het trainingsschema wordt op basis van jouw trainingsmogelijkheden, niveau en belastbaarheid samengesteld. Het trainingsschema sturen wij jou 1 keer per twee weken toe per mail. Daarnaast hebben wij 1 keer per 2 weken een contactmoment met elkaar, zodat wij in staat zijn om een passend trainingsschema voor jou op te stellen. Uiteraard kun je tijdens het programma contact met ons opnemen op het moment dat er vragen en of opmerkingen zijn.

Start2Tri! All-in
Dit programma is een intensieve programma waarbij we 1 keer per 2 weken samen trainen. Daarnaast nemen wij diverse testen af. Met de testresultaten zijn wij nog beter in staat om een passend trainingsschema voor jou te maken en om jouw progressie tijdens de periode in kaart te brengen.

Kosten: € 54,95 per maand exclusief startbewijs (inclusief begeleiding, trainingsschema, gezamenlijke trainingen en testen).

Doelgroep: volwassenen (18 jaar en ouder)

Contactpersoon: Guus Beking – info@topmotiongelderland.nl

 

 

Meer informatie

TZ Oude Veer

29 april - 10 juni
Open

Gedurende tien weken bereiden de deelnemers zich voor op de Sprinttriathlon Schagen op 9 juli, met een zwemtraining op maandag, looptraining op donderdag en fietstraining op zaterdag. Tevens is er aandacht voor wissels, open water zwemmen, materiaalgebruik en voeding.

Doelgroep: volwassenen (18+)

Kosten: 125 euro (inclusief inschrijving voor de wedstrijd)

Contactpersoon: Henk Elbertsen – tvoudeveer@hotmail.com

Meer informatie

St. Triathlon Friesland

15 april - 18 juni (27 maart informatieavond)
Open

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten: introductie en zwemtraining, fietstraining, looptraining, zwemloop (combitraining), run bike run (combitraining) en een try out (combitraining) in voorbereiding op de BronSnijder Triatlon Friesland, Stiens, 29 juni 2019, sprint en super sprint.

Kosten: 95 euro, inclusief deelname aan het evenement

Doelgroep: volwassen (18+)

Contactpersoon: Henk Hoekman – inschrijvingentriatlonfrl@gmail.com

Meer informatie

St. Triathlon Friesland (8-11 jaar)

12 + 19 juni
Open

Twee clinics speciaal voor basisschoolkinderen uit de gemeente Leeuwarden op woensdag 12 en 19 juni van 4 tot 5 uur bij zwembad Stiens ter voorbereiding op de BronSnijder Jeugdtriatlon, Stiens, 28 juni, (zwemmen 100 m, fietsen 3 km, lopen 800 m.).

Doelgroep: basisschoolleerlingen (8 – 11 jaar)

Kosten: 7 euro, inclusief deelname aan het evenement

Contactpersoon: Henk Hoekman – inschrijvingentriatlonfrl@gmail.com

Meer informatie

ZVL-1886 - Leiden (12-16 jaar)

3 april - 12 mei
Open

Vanaf 3 april organiseert ZVL-1886 voor de jeugd een eerste kennismaking met de triathlonsport. In 6 weken en 13 trainingen komt elk aspect van de triathlon langs, om op 12 mei mee te doen aan een echte triathlon. Je hoeft nu dus nog niet heel hard te kunnen fietsen of de borstcrawl al te kunnen. Als je het leuk vindt om te sporten dan ben je van harte welkom. De trainingen zullen meestal zijn op woensdag aan het eind van de middag en op zondagochtend, in de meivakantie doen we nog iets meer. Lijkt het je leuk? En ben je tussen de 12 en 16 jaar oud? Stuur dan een mailtje naar jeugd-triathlon@zvl-1886.nl. Als je nog meer informatie wilt of vragen hebt dan ben je daar ook aan het juiste adres. Voor ons wordt dit ook de eerste keer, en hoewel we het best een beetje spannend vinden hebben we er toch ook vooral veel zin in!

Kosten: 25 euro, inclusief wedstrijddeelname

Doelgroep: 12-16 jaar

Contactpersoon: Jeroen Robbers – jeugd-triathlon@zvl-1886.nl

Meer informatie

TTvW Hof van Twente i.s.m. zwembad De Vijf Heuvels

2 maart - 18 mei
Open

Twaalf trainingen waarin alle aspecten van de triathlon uitgebreid aan bod komen. Het draait dus niet alleen om zwemmen. Ook de fiets- en looptraining komen uitgebreid aan bod, net als de wisselingen tussen het zwemmen, fietsen en lopen. De deelnemers worden daarbij begeleid door verschillende gespecialiseerde trainers en ervaren triatleten (Henny Huiskens, Annedien Enter, Brian Morssinkhof en Nico van Putten). Een betere voorbereiding op de Hof van Twente triathlon op 26 mei is er niet!

Kosten: € 70,50

Doelgroep: volwassenen (18+)

Contactpersoon: Annedien Enter – adenter@hotmail.com 

Meer informatie

TLV De Langstraat - Waalwijk (8-11 jaar)

30 maart - 2 juni
Open

Deze cursus wordt georganiseerd om jeugd kennis te laten maken met de triathlonsport.

Om aan deze cursus deel te nemen hoef je geen uitgebreide conditie te bezitten. Wie bijv. in ieder geval een A zwemdiploma heeft, 20 minuten non-stop kan fietsen en in het bezit is van een fiets kan zich zonder twijfel opgeven. Heb je geen fiets? Geen nood, een fiets en helm zijn ook eventueel op bruikleen beschikbaar bij de vereniging.
In 10 weken word je de beginselen van de drie onderdelen van de triathlon bijgebracht. Aan het eind zal de clinic afgesloten worden met een 1/16 triathlon (200m zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km lopen) tijdens de De Langstraat Triathlon te Waalwijk. Deze wedstrijd wordt op zondag 2 juni 2019 georganiseerd bij ons thuishonk in het Lido aan de Drunenseweg 23 te Waalwijk.

Kosten: € 23,50 (inclusief deelname aan de wedstrijd)

Doelgroep: aspiranten (8-11 jaar)

Contactpersoon: Ad Schoonderbeek – tlvdelangstraat@home.nl

Meer informatie

Trispiration - Amsterdam

1 april - 13 mei / 20 mei - 1 juli
Open

In deze cursus leer je in 6 weken tijd en 1,5 uur per les, wat alle onderdelen zijn van triathlon en hoe je hiermee het best kunt oefenen. We gaan zwemmen in open water, hardlopen en fietsen, terwijl je tegelijkertijd leert hoe je het snelst kunt wisselen van tijdens je eerste triathlonwedstrijd. Je ontdekt hoe je veilig en vol vertrouwen je eerste triathlon doorkomt en welke materialen je hier eventueel voor nodig hebt. Ik houd hierbij altijd rekening met het budget dat je hiervoor te besteden hebt en vertel je graag waar je de benodigde spullen kunt kopen. Dus ben jij een gepassioneerde sportvrouw die de mentale en fysieke voordelen van de triathlonsport wil ervaren? Schrijf je dan nu direct in voor deze cursus. Ik hoop je snel te zien!

Kosten: € 89,- (ex btw)

Doelgroep: volwassenen (18+)

Contactpersoon: Josta Bolhuis – josta@trispiration.eu

Meer informatie

Edosports

18 maart (of later) - 26 mei
Open

In samenwerking met Bearsports organiseert EDOsports een cursus voor beginnende triatleten. In een programma van 10 weken maak je kennis met de sport en werk je toe naar jouw triathlondebuut op de Isaac 043 Triatlon in Maastricht op 26 mei 2019. Afhankelijk van je niveau en eigen keuze start je op de 1/8 of 1/4 afstand.
De cursus bestaat uit een combinatie van 5 gezamenlijke trainingen, gericht op specifieke aspecten van triathlon en een trainingsplan waarmee je zelfstandig aan de slag gaat. Dit schema is natuurlijk opgesteld door één van onze ervaren en gecertificeerde coaches.

Indien gewenst (borstcrawl is niet noodzakelijk!) kan je de Start2Tri-cursus combineren met onze beginners- of gevorderden borstcrawl cursus. Deze starten op 18 april 2019.
We bieden 2 mogelijkheden, namelijk een Start-to-finish- en Start-to-race cursus. Bij start-to-finish is het onder de knie krijgen van triathlon en finishen van je eerste triathlon het voornaamste doel. Heb je al enige ervaring met bijvoorbeeld hardloopwedstrijden en is je ambitie groter dan alleen finishen. Dan is de start-to-race cursus daarbij beter passend.

Kosten: 138 euro incl. deelname 1/8, 148 euro incl. deelname 1/4

Doelgroep: volwassenen (18+)

Contactpersoon: Edo van der Meer – Edo@edosports.nl

Meer informatie

Triathlon Club Twente, Enschede

25 juni - 15 augustus
Open

Gedurende 8 weken, elke week 1 zwem- 1 fiets- looptraining + parkoersverkenning en informatiebijeenkomsten als voorbereiding op deelname aan de 1/8 Rutbeektriathlon op 18 augustus in Enschede.

Kosten: € 75,- (inclusief deelname aan de wedstrijd)

Doelgroep: volwassenen (18+)

Contactpersoon: Mirjam Leussink – info@triathlonclubtwente.nl

Meer informatie

Triathlon Club Alphen

19 juni - 14 september
Open

Is triathlon nieuw voor je en wil je eens proberen of het ook iets voor jou is? Meld je dan aan voor de TCA Start2Tri. Je kunt ruim 12 weken met ons meetrainen en je voorbereiden voor de 1/8 of 1/4 triathlon van Alphen.

Ervaring in de triathlonsport is niet vereist, natuurlijk is een sportieve instelling wél belangrijk. Er zijn tijdens de trainingen altijd gediplomeerde trainers aanwezig, zodat er zowel op techniek als op conditie getraind wordt.

Kosten:  € 75,- excl. inschrijfgeld Triathlon Alphen

Doelgroep: volwassenen (18+)

Contactpersoon: Anja Verduijn – secretaris@triathlonclubalphen.nl

Meer informatie

Trispiration Amsterdam (11-16 jaar)

22 mei - 29 juni
Open

Een Start2Tri cursus voor tieners in Amsterdam Oost (Diemerpark, bij IJburg).
6x op woensdag van 17.30-19.00 uur
De laatste training gaan we een minitriathlon doen.

Kosten: € 69,-

Doelgroep: tieners van 11 – 16 jaar (maximaal 10 plaatsen, vol = vol)

Opgeven (met naam, adres, email, telnr en noodnummer ouders/verzorgers) en/of meer informatie : Josta Bolhuis – info@trispiration.eu

 

TV Triade, Zwolle

5 juni - 15 september
Open

Een cursus die bestaat uit een introductie avond en 5 trainingsavonden als voorbereiding op de deelname 1/8 triathlon Zwolle op 21 september. Met gratis trisuit voor alle deelnemers.

Kosten: € 100 inclusief inschrijving triathlon + trisuit

Doelgroep: 18+

Contactpersoon: Han Huttinga – start2tri@tvtriade.nl

Meer info

RTC Den Haag

13 juni - 2 september
Open

Gedurende 12 weken de mogelijkheid om deel te nemen aan 4 trainingen per week, met onder meer zeezwemmen en mountainbiken als voorbereiding op de Beach Challenge crosstriathlon in Kijkduin op zaterdag 7 september (achtste en kwart afstand).

Kosten: € 150 (inclusief inschrijving voor de achtste afstand)

Doelgroep: 18+

Contactpersoon: Sander Steenvoorden – leden.rtc@gmail.com

Meer info

Verenigingen en organisaties kunnen hun cursus aanmelden

Een Start2Tri cursus kan voor verenigingen en organisaties een mooi startpunt zijn om mensen nader kennis te laten maken met de sport, waarna ze na deelname aan een lokaal evenement mogelijk zelfs enthousiast worden om verder te gaan in de sport. Een ontwikkeling die wij als NTB uiteraard toejuichen en waar mogelijk ondersteunen.

Om alle initiatieven op dit gebied te kunnen bundelen en aan te kunnen bieden aan potentiële deelnemers verzoeken wij verenigingen en organisaties die dergelijke cursussen organiseren via dit formulier de benodigde informatie aan te leveren.

Een draaiboek voor de organisatie van een Start2Tri cursus is hier te vinden.

Start2Tri cursussen zorgen voor veel aanwas
Interessant om te lezen

Start2Tri cursussen zorgen voor veel aanwas

Het aantal deelnemers dat meedoet aan triathlons groeit jaarlijks. Een substantieel deel van de nieuwkomers komt in aanraking met de triathlonsport door een Start2Tri-cursus die wordt aangeboden door een vereniging of organisatie. In deze cursussen worden triatleten in spe onder deskundige begeleiding binnen een paar maanden klaargestoomd voor deelname aan hun eerste triathlon. Marcia Jansen zette voor Transition alle voordelen op een rijtje.

Lees meer
Lees volgend artikel

Forte Jeugd- en juniorencircuit

Het Forte Jeugd- en juniorencircuit is bedoeld voor atleten tussen de 12 en 19 jaar die ‘op triathlon zitten’. Iedereen van elk niveau is welkom. Atleten draaien hun ... Lees meer