Start2Tri

Maak kennis met de triathlonsport tijdens een Start2Tri cursus

Start2Tri

Heb je altijd al eens aan een triathlon mee willen doen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Meld je dan aan voor een van de vele Start2Tri cursussen die in het hele land door verenigingen worden gegeven. In een paar weken word je onder deskundige begeleiding en door middel van trainingen en workshops, klaargestoomd voor je eerste triathlon. Zo weet je precies wat voor materiaal je nodig hebt voor een triathlon, hoe de wissels tussen de drie onderdelen verlopen en welke voeding je mee kunt nemen onderweg. Je kunt je natuurlijk ook meteen aansluiten bij een vereniging, maar om je als nieuweling in je eentje bij een club te melden, kán een drempel zijn. Een Start2Tri cursus volgen is dan een mooi alternatief. Je bent voor een korte periode verbonden aan een club zodat je kunt zien of triathlon of RBR een sport is die bij je past en je bent omringd door mensen die allemaal voor het eerst een triathlon doen. Wedden dat jij ook snel verkocht bent?

De meeste nieuwe Start2Tri cursussen starten in het voorjaar (voorafgaand aan het nieuwe triathlonseizoen). Het overzicht wordt op deze pagina gepubliceerd. Wil je eerder al beginnen met je voorbereidingen of wordt er in jouw omgeving niets (meer)georganiseerd? Neem dan contact op met een triathlonvereniging bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden. Bijna elke vereniging laat je een paar weken gratis en vrijblijvend meetrainen vóór je een lidmaatschap aangaat.

Je bent omringd door mensen die allemaal voor het eerst een triathlon doen.
Je bent omringd door mensen die allemaal voor het eerst een triathlon doen.

Overzicht Start2Tri cursussen 2018

Langlaufvereniging Gouda

8 oktober - 1 december
Open

Onder begeleiding van deskundige trainers word je voorbereid op de wintertriathlon Gouda op zaterdag 15 december 2018. In zes weken train je het lopen, fietsen, langlaufen en de wissels. De kick-off is maandagavond 8 oktober om 19.00 uur.

Kosten: 87 euro

Contactpersoon: Svebor Heruc – s_heruc@hotmail.com

Meer informatie

TV RDG (Rosmalen - Den Dungen)

12 april - 17 juni
Open

Deelnemers gaan in 9 weken trainen voor de 1/8 triathlon van Rosmalen op 17 juni 2018 onder begeleiding van een gediplomeerd triathlontrainer met begeleiding van ervaren triatleten.

De kosten bedragen € 60,- excl. inschrijving voor de wedstrijd. Dit bedrag wordt in mindering gebracht als een deelnemer lid wordt van RDG.

Contact: Alibert Bok – alibert.bok@home.nl

De cursus zit inmiddels VOL

Meer informatie

Triathlon Vereniging Hilversum (TVH)

7 april - 17 juni
Open

Gedurende 10 weken kunnen deelnemers 3 trainingen per week volgen: elke week is er een zwemtraining op zaterdag, een fietstraining op dinsdagavond en een looptraining op woensdagavond. Daarnaast worden wisseltrainingen verzorgd en wordt veel informatie uitgewisseld. Dit alles o.l.v. 2 ervaren triatleten en trainers: Machiel Ittmann en René Elzinga. Na afloop staat deelname aan de 1/8 triathlon Nederhorst den Berg op 17 juni op het programma.

Kosten: 100 euro inclusief startbewijs 17 juni

Maximaal 10 deelnemers, op volgorde van aanmelding

Contactpersoon: Coby Pronk – start2tri@tvhilversum.nl

Meer informatie

GVAV Groningen

4 april - 13 juni
Open

Deelnemers krijgen gedurende 10 weken elke week 3 trainingen met een eigen groep en trainer. Daarnaast wordt er 3x een clinic verzorgd en is er een try-out triathlon. Daarna kan worden deelgenomen aan de 1/8 Speedman triathlon in Groningen op 17 juni 2018.

Kosten voor deelname: 75 euro (excl. inschrijfkosten voor de wedstrijd)

Contactpersoon: Janet ten Kate – janettenkate@hotmail.com

Meer informatie

T.V.H.W. (Hoekse Waard)

23 juni - 27 augustus
Open

Cursisten kunnen gedurende 10 weken meedoen aan alle trainingen van de TVHW en bereiden zich zo voor op de Binnenmaas Triathlon in Mijnsheerenland op 1 september (1/4, 1/8 of in trioverband).

Kosten: respectievelijk € 63,00 / € 73,00 of € 75,00 incl. deelname

Contactpersoon: Rolf Burke – pr@tvhw.nl

Facebook: triatlonvereniging hoekse waard

Meer informatie

TV Argo (Wierden)

17 februari - 11 juni
Open

Door middel van 6 praktijkbijeenkomsten, 2 ‘theorie’ bijeenkomsten en de mogelijkheid om mee te trainen met de reguliere trainingen worden deelnemers voorbereid op de cross triathlon Van Wierden op 23 juni of de triathlon van Vroomshoop op 8 september.

Kosten: 100 euro incl. Inschrijving

Contactpersoon: Peter Lijten  – Peterlijten@live.com

Meer informatie

TTvW Hof van Twente i.s.m. Sportfondsenbad de Vijf Heuvels

3 maart - 19 mei
Open

Twaalf trainingen als voorbereiding op de 4e Univé Oost Hof van Twente Triathlon (1/8) op 27 mei. Iedere training bevat het zwemonderdeel, in de loop van de periode worden de andere onderdelen toegevoegd en er is ruimte voor informatie over sportvoeding, blessurepreventie en wetsuits testen.

Kosten:  €66,50

Zie ook: www.zwembaddevijfheuvels.nl

Contactpersoon: Rudi Jansen – voorzitter@ttvw.nl

Meer informatie

Triathlon Vereniging Rijnmond

16 april - 21 juni
Open

10 weekse cursus waarin je meetraint met de leden van TVR. Je volgt zwemtraining, looptraining en fietstraining.

Kosten:  75 euro

Contactpersoon: Mark Wilson – Meetrainen@triathlonrijnmond.nl

Meer informatie

Trispiration - Amsterdam

9 april - 19 mei
Open

Trispiration biedt diverse cursussen aan voor de beginnende triatleet. Hierin leer je de fijne kneepjes om straks leuk en veilig door een wedstrijd te komen. Wat heb je nodig, hoe werkt het, hoe train je etc etc. In 6 trainingen komen alle onderdelen aanbod. Wissels, wisseltrainingen, openwaterzwemmen, hoe start je veilig, de regels waar je je aan moet houden en wat zijn de handige trucjes. Verder nemen we de techniek door van het zwemmen, fietsen en hardlopen, zodat je nog efficiënter en beter kan trainen. Kijk op de website voor alle cursusdata en -pakketten.

Kosten: € 70,-

Contactpersoon: Josta Bolhuis – info@trispiration.eu 

Meer informatie

TV Stein

6 januari - 16 juni
Open

Speciaal voor startende triatleten die hun debuut willen maken tijdens Triathlon Stein op 17 juni 2018 biedt Triathlon Vereniging Stein een speciaal kennismakingspakket aan bestaande uit:

• Zwemtrainingen op de zaterdagmorgen van 8:30 – 9:30 uur onder begeleiding van een professioneel zwemtrainer;
• Clinics georganiseerd in samenwerking met Triathlon Stein;
• Lezingen en theoriebijeenkomsten;
• Deelname aan buitenwatertrainingen

Kosten 50,- incl. aspirant lidmaatschap bij de NTB.

Contactpersoon: Diana Smeets – secretaris@tvstein.nl

Meer informatie

TV Hollandia - Hoorn

4 maart - 6 juni
Open

Onder begeleiding van deskundige trainers worden de 3 onderdelen en de wissels getraind geduren een periode van 12 weken waarin toegetraind wordt naar deelname aan 1/8 triatlon Stad van de Zon in Heerhugowaard op woensdag 6 juni. Ook zal er een informatiemiddag met verschillende lezingen worden georganiseerd. Na de wedstrijd wordt de cursus afgesloten met een gezellige avond.

Kosten: 95 euro inclusief wedstrijddeelname en een T-shirt

Contactpersoon: Remco Geltink – remco.geltink@quicknet.nl

Meer informatie

Westland Triathlon Vereniging

18 maart - 9 mei
Open

Wekelijkse zwem- en looptraining, 4 fietstrainingen, 1 wisseltraining en een clubwedstrijd in de vorm van een zwemloop in voorbereiding op deelname aan de 1/8 triathlon van Ter Aar op 13 mei .

Kosten: € 120,- excl. wedstrijd (deelnemers van samenwerkende vernigingen krijgen een korting i.v.m. het lidmaatschap en de contributie die ze al aan de betreffende vereniging afdragen)

Contactpersoon: Niels Persoon – westlandtriathlon@hotmail.com

Meer informatie

TV Krimpenerwaard

5 maart - 26 mei
Open

Wil je een keer een triathlon volbrengen en het traject er naar toe onder begeleiding doen? Dan is dit je kans. Triathlonvereniging Krimpenerwaard (TVK) organiseert een Start-2-Tri cursus van 26 bijeenkomsten, met als einddoel de 1/8e DEKKER Triathlon in Krimpen aan de Lek op zaterdag 26 mei 2018.

Kosten: €50,- inclusief inschrijfgeld wedstrijd

Contactpersoon: Theo Kion – voorzitter@tvkrimpenerwaard.nl

Meer informatie

Triathlon Club Alphen

21 juni - 16 september
Open

Zin in een sportieve uitdaging? Triathlon Club Alphen organiseert ook in 2018 weer een kennismakingsclinic.  Is triathlon nieuw voor je en wil je eens proberen of het ook iets voor jou is? Meld je dan aan voor de clinic. Je kunt ca. 12 weken met ons meetrainen en je voorbereiden op de 1/8 of  1/4 triatlon op 23 september in Alphen a/d Rijn. Ervaring in de triatlonsport is niet vereist, natuurlijk is een sportieve instelling wél belangrijk. Er zijn tijdens de trainingen altijd gediplomeerde trainers aanwezig, zodat er zowel op techniek als op conditie getraind wordt.  De informatiebijeenkomst is op donderdag 21 juni 2018:
• Inloop 19:00 -19:15 uur
• Informatie 19:15 – 20:00 uur
• Aansluitend is er voor iedereen die dat wil een looptraining 20:15 – ca. 21:15 uur.

Je kunt aan 3 trainingen per week meedoen, t.w. een zwemtraining, looptraining en koppeltraining (fietsen/lopen).  We hebben maximaal 15 plaatsen beschikbaar. Heb je al eens eerder aan een clinic meegedaan, dan kom je op de wachtlijst. Als blijkt dat er plaatsen over zijn, dan ben je natuurlijk alsnog welkom. We zullen je dan benaderen na de eerste informatiebijeenkomst.  De kosten zijn dan € 75,- (zomerlidmaatschap) plus het NTB-basislidmaatschap € 35,-. De trainingen zijn op maandagavond (zwemmen), dinsdagavond (lopen), donderdagavond (fietsen-lopen). Als je niet alle trainingen kunt komen is dat geen probleem. Je bepaalt zelf wanneer je kunt. Verder is TCA gewoon een gezellige groep mensen die met heel veel plezier sporten en bij wie je je gemakkelijk thuis zult voelen. Enthousiast geworden? Meld je dan aan voor de informatie-bijeenkomst via het formulier op onze website.  Meer info? Download dan de brochure met meer informatie over onze club.

Kosten: € 75,- (exclusief inschrijving Triathlon Alphen)

Contactpersoon: Anja Verduijn – secretaris@triathlonclubalphen.nl

Meer informatie

TV Dolfijn, Amsterdam

14 mei - 7 juni
Open

Als vereniging bieden wij 6 trainingen aan in aanloop naar de triathlon om helemaal klaar te zijn voor de start van de Sprint of olympische triathlon van Amsterdam Nieuw-West op 10 juni. Dit doen we door middel van een zwem-, fiets- en looptraining. Daarnaast organiseren we ook een wisselclinic en zwemloop als generale op het evenement. Met deze activiteiten maak je tegelijkertijd kennis met de vereniging.

Kosten: 25 euro, exclusief inschrijving evenement

Contactpersoon: Wouter Dijkshoorn – training@dolfijntriathlon.nl

Meer informatie

Triathlon Club Twente

26 mei - 19 augustus
Open

10x zwem+ fiets +looptrainingen, parcourverkenning, open water zwemtrainingen en wisseltraining als voorbereiding op de Rutbeek Sprinttriathlon op 19 augustus.

kosten:  €75,- (inclusief wedstrijddeelname)

Meer informatie

Triami, Deventer

1 maart - 26 april
Open

6 Clinics, plus optionele deelname aan de reguliere Triami trainingen en inclusief deelname aan de Triami 1/16 Triathlon (250 meter zwemmen, 10 km fietsen, 2.5 km lopen) in Deventer op 29 april:

(1) algemene inleiding en trainingsprincipes
(2) looptraining en looptechniek
(3) fietsmateriaal/afstellen en fietstraining
(4) zwemtraining en techniekaanwijzingen
(5) wisseltraining
(6) wedstrijdvoorbereiding

Kosten: € 40,- inclusief deelname aan de Triami Sprint Triathlon

Contactpersoon: Simon Kok – triathlon@triami.nl

Meer informatie

TV de Langstraat, Waalwijk

3 april - 3 juni
Open

In 10 tot 8 weken word je de beginselen van de drie onderdelen van de triathlon bijgebracht. Aan het eind zal de cursus afgesloten worden met een 1/8 triathlon (400 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen) of een 1/16 triathlon (200m zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km) lopen tijdens de MARESIA Fun-Triathlon op zondag 3 juni in Waspik.

Kosten: € 45,-

Contactpersoon: Ad Schoonderbeek – tlvdelangstraat@home.nl of 06-46166088

Meer informatie

Triathlonteam de Boks - Klazienaveen/Emmen

4 april - 15 juli
Open

Clinics voor iedereen die kennis wil maken met de triathlonsport. De bedoeling is om in twaalf weken tijd de basisbeginselen en zeer nuttige tips en trucs van de triathlon sport bij te brengen met als afsluiting deelname aan de achtste of olympische triathlon in Klazienaveen op 15 juli 2018. Deelname aan de clinics is vanaf 12 jaar en voor elk niveau.

Kosten: € 140,-

Contactpersoon: Roy Kreeft – info@triathlonteamdeboks.nl

Meer informatie

Triathlon team Bodegraven

4 juni - 8 september
Open

Het Triathlon Team Bodegraven (TTB) organiseert, voorafgaand aan de Najaarstriathlon in Bodegraven op zaterdag 8 september 2018, een aantal kennismakingsweken (Start2Tri). De kennismakingsweken zijn bedoeld voor de (beginnende) sporter die graag een keer een triathlon wil doen. Benieuwd naar hoe het is om eerst te zwemmen, daarna te fietsen en tot slot hard te lopen? Waarschijnlijk zijn de TBB kennismakingsweken dan iets voor jou. Je moet een redelijke basisconditie hebben (enkele km’s kunnen hardlopen) en kunnen zwemmen. Daarnaast moet je beschikken over een racefiets (of sportfiets) en fietshelm. Belangstellenden kunnen vanaf maandag 4 juni tot 8 september mee trainen met de fiets-, loop- en zwemtrainingen van de TTB ter voorbereiding op 1/8 of evt. zelfs de 1/4 afstand van de Najaarstriathlon. Bij de 1/8 afstand zwem je 500 mtr (zwembad de Kuil), fiets je 20 km en loop je 5 km, bij de 1/4 is dat het dubbele. Tijdens de kennismakingsweken train je met TTB leden, krijg je allerlei tips en trucs en word je door onze trainers goed voorbereid op wat je zoal tegenkomt tijdens de verschillende onderdelen van een triathlon. Er zijn vier of vijf trainingen per week waarbij je uiteraard zelf kan bepalen aan welke training je wel en niet mee kan of wil doen.

Kosten: € 65 incl. wedstrijd en een (loop)Chip die je mag houden en kunt gebruiken bij andere wedstrijden.

Contactpersoon: Hans Veraar – info@ttb-bodegraven.nl of 06-31378135.

Meer informatie

TV Trios '88 - Borne

11 april - 15 mei
Open

Onder begeleiding van ervaren trainers en geoefende sporters worden je de kneepjes van de drie triatlondisciplines bijgebracht. Met als klap op de vuurpijl, deelname aan een achtste triathlon in Rijssen. Een laagdrempelige, gezellige wedstrijd op recreatief niveau. Voor iedereen toegankelijk.

Kosten: € 65 inclusief inschrijving

Contactpersoon: Henk Passies – voorzitter.tvtrios.nl@gmail.com

Meer informatie

TV de Bollenstreek

Begin mei - 1 juli
Open

2 tot 3 keer per week onder begeleiding trainen voor de 1/8ste Triathlon van Noordwijkhout op 1 juli (500m zwemmen – 20km fietsen – 5km lopen).

Kosten: € 70,- incl deelname aan het evenement

Contactpersoon: Mark de Jong – markteunis@gmail.com

Meer informatie

TZ Oude Veer - Breezand

21 april - 10 juli
Open

In 10 weken tijd wordt met 3 trainingen per week toegetraind naar deelname aan de sprint triathlon van Schagen op dinsdag 10 juli (750m zwemmen, 24km fietsen, 5km lopen).

De gezamenlijke trainingsmomenten zijn:

Zwemmen op maandag 21.00-22.00
Hardlopen op donderdag 20.15-21.30
Fietsen op zaterdag 10.30-12.00

Tevens wordt er tijdens de cursus aandacht besteed aan materiaal, voeding, buitenwaterzwemmen, wissels en parcoursverkenning. Kooij Tweewielers verzorgt een bijeenkomst over fietsonderhoud voor de deelnemers aan de Start2tri.

Kosten: €125,00 inclusief deelname aan de wedstrijd

Contactpersoon: Henk Elbertsen – elbertsenh@hotmail.com

Meer informatie

TZC Vahalis, Tiel

30 april - 5 juli (informatie-avond 19 april)
Open

Met een leuke groep 10 weken (3x per week) trainen onder deskundige begeleiding in Tiel-Culemborg-Beesd en verschillende clinics (o.a. open water zwemmen en wissel clinic). Je wordt voorbereid op je eerste 1/8e of 1/4e triathlon bij de triathlon van Beesd op zaterdag 7 juli.

Kosten: 100 euro

Contactpersoon: Marie-Jose Huffmeijer – start2tri@gmail.com

Meer informatie

Hellas Triathlon, Utrecht

2 juni - 8 juli
Open

Stel je voor. Je hebt altijd een excuus (want je moet trainen). Nooit meer verveling (want je moet trainen). En een goddelijk lichaam (want je traint). Lijkt dat je wat? Word dan triatleet! Hellas Triathlon, de triatlonclub in Utrecht, start binnenkort met een vijfweekse cursus als voorbereiding op een echte sprinttriathlon in Utrecht op 8 juli. We stomen je klaar voor een race van 750 meter zwemmen, 22 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Cursisten zullen hiervoor vijf weken lang zwem- fiets en looptrainingen volgen in een gezellige groep. Er staat ook een wisselclinic op het programma, een openwatertraining en een parcoursverkenning. We sluiten af met een barbecue. De cursus is bedoeld voor sportieve mannen en vrouwen vanaf achttien jaar in het bezit van een zwemdiploma en een racefiets. Het schema bestaat uit 1 looptraining, 1 fietstraining en 1 zwemtraining in de week. De looptraining staat op dinsdag op het programma, de fietstraining donderdag en we zwemmen op zaterdagochtend. We sporten op verschillende locaties in Utrecht. Voor de zwemtraining is er een instapniveau vereist van 100 meter borstcrawl binnen de twee minuten. Wie daar nog niet aan voldoet kan tegen gereduceerd tarief een beginnerscursus volgen bij onze partner Zwemanalyse. Meer info: www.hellastriathlon.nl of cursus@hellastriathlon.nl

Kosten: 95 euro, inclusief het inschrijfgeld voor de wedstrijd op 8 juli, clinics en bbq. Als je de zwemanalyse erbij doet, kost het 195 euro.

Contactpersoon: Maaike Rouw – secretaris@hellastriathlon.nl

Meer informatie

TVA, Arnhem

28 juni - 2 september
Open

De Start2Tri-groep bestaat uit 15 sportievelingen die allen nog (vrijwel) geen ervaring hebben met triathlon. De doelgroep van deze cursus bestaat uit personen tussen de 16 en 55 jaar oud, die geïnteresseerd zijn in combi- duursport. Je moet een redelijke basisconditie hebben (d.w.z. enkele kilometers kunnen hardlopen) en in het bezit zijn van een zwemdiploma. Daarnaast moet je beschikken over een racefiets (of sportfiets) en fietshelm. Je traint op je eigen niveau met de vereniging mee, maar er is steeds aparte aandacht en instructie voor de Start2Tri-groep. Je wordt door onze trainers goed voorbereid op wat je zoal tegenkomt tijdens de verschillende onderdelen van een triathlon. In totaal zijn er 5 trainingen per week (verdeeld over 4 dagen) waarbij je uiteraard zelf kan bepalen aan welke training je wel en niet mee kan of wil doen. Deelnemers bereiden zich voor op deelname aan de achtste Triathlon Stroombroek Braamt op 2 september 2018

Kosten: € 75,- incl inschrijving evenement

Contactpersoon: Margit van Vorselen  – start2tri@triathlonarnhem.nl

Meer informatie

Verenigingen en organisaties kunnen hun cursus aanmelden

Een Start2Tri cursus kan voor verenigingen en organisaties een mooi startpunt zijn om mensen nader kennis te laten maken met de sport, waarna ze na deelname aan een lokaal evenement mogelijk zelfs enthousiast worden om verder te gaan in de sport. Een ontwikkeling die wij als NTB uiteraard toejuichen en waar mogelijk ondersteunen.

Om alle initiatieven op dit gebied te kunnen bundelen en aan te kunnen bieden aan potentiële deelnemers verzoeken wij verenigingen en organisaties die dergelijke cursussen organiseren via dit formulier de benodigde informatie aan te leveren.

Een draaiboek voor de organisatie van een Start2Tri cursus is hier te vinden.

Start2Tri cursussen zorgen voor veel aanwas
Interessant om te lezen

Start2Tri cursussen zorgen voor veel aanwas

Het aantal deelnemers dat meedoet aan triathlons groeit jaarlijks. Een substantieel deel van de nieuwkomers komt in aanraking met de triathlonsport door een Start2Tri-cursus die wordt aangeboden door een vereniging of organisatie. In deze cursussen worden triatleten in spe onder deskundige begeleiding binnen een paar maanden klaargestoomd voor deelname aan hun eerste triathlon. Marcia Jansen zette voor Transition alle voordelen op een rijtje.

Lees meer
Lees volgend artikel

Forte Jeugd- en juniorencircuit

Het Forte Jeugd- en juniorencircuit is hét podium voor ervaren jonge NTB-leden. Deze sporters worden gestimuleerd het circuit als belangrijkste wedstrijdreeks op hun kalender te ... Lees meer