Wedstrijdofficials

Zonder jury geen (eerlijke) wedstrijd

Eerstvolgende officialcursussen

Er zijn momenteel (nog) geen cursusdata bekend. Mail voor meer informatie naar officials@triathlonbond.nl.

Voor een sportief en veilig wedstrijdverloop

De triathlonsport zit in de lift, steeds meer mensen ontdekken de sport. Dit heeft als gevolg dat er ook steeds meer wedstrijden bij komen, geweldig nieuws natuurlijk! Maar om het sportieve en veilige verloop van al deze wedstrijden te waarborgen zijn er voldoende officials nodig.

Taken
Als official zorg je er in eerste instantie voor dat alle atleten zich aan het wedstrijdreglement houden en de wedstrijd zo eerlijk mogelijk verloopt. Daarnaast houd je ook de veiligheid van de atleten in de gaten en ondersteun je zodoende de organisatie van de wedstrijd. Verder ben je een belangrijk aanspreekpunt voor atleten en de organisatie.

Meer specifiek kun je denken aan de volgende taken:

 • Keuring parcours
 • Briefing & check-in van atleten
 • Toezicht houden op de licentiecontrole door de organisatie
 • Toezicht houden wisselzone (gedrag atleten, op- en afstapbalk)
 • Jureren op het fiets- en loopparcours (o.a. stayeren/verlaten parkoers)
 • Finishregistratie

Rollen
De taken binnen het officialkorps zijn verdeeld over diverse rollen. De meest voorkomende taken op de wedstrijddag worden uitgevoerd door basisofficials. Daarnaast zijn er een wedstrijdleider, assistent wedstrijdleider en NTB gedelegeerde aanwezig. De wedstrijdleider geeft op de wedstrijddag leiding aan het officialkorps, de gedelegeerde bereidt de wedstrijd voor en onderhoudt het contact met de organisatie.

Inzet

Van officials wordt verwacht dat zij minimaal 3x per jaar inzetbaar zijn bij wedstrijden, voor (ex-)atleten ligt dit aantal op 2x per jaar. Een official kan zelf in de beschikbaarheidsagenda aangeven wanneer hij/zij ingezet zou willen worden, zodoende is het ook voor atleten goed in te plannen naast het zelf deelnemen aan wedstrijden.

Het aanwijzen van officials voor een wedstrijd wordt gedaan door de officialcoördinatoren en een lid van de WGWO tijdens speciale indelingsvergaderingen in januari en februari.  Voor de wedstrijden waarvoor je aangewezen bent ontvang je een reiskostenvergoeding. Daarnaast ontvangt een basis official (indien hij/zij zich wil inzetten voor de NTB en niet alleen voor de eigen vereniging of organisatie) het magazine Transition, en vanaf de functie JN een kledingpakket met daarin o.a. een motorjack. Officials worden jaarlijks bijgepraat over de gewijzigde wedstrijdregels tijdens de zogenaamde officialdag die elk jaar in januari gehouden wordt.

Officials die in een kalenderjaar 3 of meer wedstrijden hebben gejureerd maken in het jaar daarna aanspraak op het officialtarief. Het officialtarief bestaat uit een gratis basislidmaatschap (met bondsmagazine). Officials die aanspraak maken op het officialtarief maar ook een atletenlicentie wensen, betalen dat jaar alleen voor de atletenlicentie.  Dit wordt per jaar opnieuw bepaald.

De opleiding tot official bestaat uit het bijwonen van een informatiebijeenkomst met de duur van 1 dag (+/- 5 à 6 uur). Hier zijn geen kosten aan verbonden. Tijdens deze bijeenkomst worden de volgende punten doorgenomen:

 • Uitleg over de regels en toepassing van de regels
 • Uitleg over de organisatie van het officialkorps
 • Uitleg over verschillende wedstrijdvormen
 • Uitleg over de diverse aspecten van een wedstrijddag
 • Uitleg over de begeleiding van beginnende officialsDe cursussen vinden in principe plaats in het “NTB-clubhuis” op Papendal, maar kunnen bij voldoende deelname (minimaal 6 personen) ook in de regio plaatsvinden.

Organisaties die een cursus willen organiseren kunnen zich eveneens melden. Er wordt dan op korte termijn contact opgenomen door een van de trainers van de basiscursus.

Na het volgen van een officialcursus start je als basis official. Hierna kun je doorgroeien naar andere functies. Doorgroeien kan na ongeveer 2 jaar als basisofficial, voor (ex-) atleten is het echter mogelijk om sneller door te groeien.

Nederlandse Triathlon Bond
Aanmelden/info
Lees volgend artikel

Verenigingen / organisaties

Bij de Nederlandse Triathlon Bond zijn ca. 60 organisaties aangesloten, die op jaarbasis meer dan 100 evenementen organiseren. Deze evenementen zijn heel divers en bieden ... Lees meer