Wedstrijdofficials

Voor een veilig en sportief wedstrijdverloop

  1. Opleidingen
  2. Tegenprestatie
  3. Contact

Bij ieder evenement dat onder de vlag van de NTB georganiseerd wordt, zijn wedstrijdofficials actief. Officials zorgen voor de veiligheid van deelnemers en voor een sportief wedstrijdverloop. Ze ondersteunen daarmee de wedstrijdorganisatie, en zorgen er samen voor dat atleten kunnen genieten van de sport.

Wedstrijdofficials zijn mensen met hart voor de triathlonsport die atleten een mooie wedstrijd willen bezorgen zodat iedereen aan het einde van de dag met een glimlach op het gezicht naar huis kan. Dat doen ze door parcoursen te controleren, regels uit te leggen, atleten van informatie te voorzien, uitslagen te controleren en heel veel vragen te beantwoorden. Uiteraard moeten de regels gehandhaafd worden om te zorgen dat wedstrijden eerlijk en vooral veilig verlopen maar preventie is de basis.

Nederlandse Triathlon Bond

Opleidingen

De vele evenementen op de kalender vragen een grote inzet van officials, het is daarom belangrijk dat er voldoende officials opgeleid worden. Met het huidige aantal officials is het vaak lastig om bij alle wedstrijden een volledig officialteam in te zetten, daarom wordt iedereen die de triathlonsport een warm hart toedraagt uitgenodigd om ook official te worden. Dit kan al door het volgen van een gratis eendaagse cursus, en je hoeft zelf niet eens triatleet te zijn. Natuurlijk is het handig als je de sport al kent maar iedereen kan official worden!

Twijfel je of het officialwerk iets voor jou is? Loop dan eerst een keer mee bij een wedstrijd, en bekijk van dichtbij wat het allemaal inhoudt!

Cursusdata en Aanmelden

Buiten het triathlonseizoen worden op verschillende plaatsen in het land cursussen tot basisofficial georganiseerd. Na het volgen van deze eendaagse cursus kun je al aan de slag bij wedstrijden. Deelname aan officialcursussen is gratis.

  • Momenteel zijn er geen nieuwe cursusdata gepland.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe cursussen? Laat dan je gegevens achter via officials@triathlonbond.nl.

 

De cursus Basisofficial wordt regionaal aangeboden, verenigingen/organisaties die interesse hebben om een opleiding te hosten kunnen contact opnemen met het bondsbureau.

Interesse cursus basisofficial

Cursussen

Basisofficial (BO)

Lees meer ...
Open

De basisofficial is inzetbaar bij nationale wedstrijden met een recreatief karakter. Deelname aan de cursus is mogelijk vanaf 16 jaar. Na het volgen van een eendaagse cursus is de basisofficial direct inzetbaar. Tijdens de cursus worden o.a. de volgende punten doorgenomen:

  • Uitleg over de doelen van jureren;
  • Uitleg over de organisatie van de triathlonsport;
  • Uitleg over de organisatie van het officialkorps;
  • Uitleg over de taken van het officialkorps;
  • Uitleg over de regels en toepassing ervan;
  • Uitleg over omgaan met sporters en hun emoties.

 

De basisofficial ontvangt na afloop van deze cursusdag een uitnodiging voor de online training ‘motorofficial’. Hierin worden de specifieke aandachtspunten voor jureren op de motor uitgelicht zodat officials met voldoende kennis en kunde op pad gaan. Jureren op de motor is niet verplicht voor basisofficials, maar wel een van de kerntaken van het officialteam.

Van basisofficials wordt verwacht dat ze minimaal 2x per jaar ingezet kunnen worden bij een evenement, en dat ze periodiek een bijscholing volgen over de reglementen.

Technical Official (TO)

Lees meer ...
Open

Nadat een basisofficial voldoende ervaring heeft opgedaan kan hij/zij doorstromen naar de functie technical official. De technical official is inzetbaar bij nationale wedstrijden met een competitief karakter, en in de rol van wedstrijdleider.

Na het volgen van deze tweedaagse cursus heeft de technical official ook een World Triathlon level 1 kwalificatie waardoor hij/zij inzetbaar is bij internationale wedstrijden in binnen- en buitenland.

Van technical officials wordt verwacht dat ze minimaal 3x per jaar ingezet kunnen worden bij een evenement, waarvan minimaal 1x als wedstrijdleider, en dat ze periodiek bijscholingen over de reglementen en andere relevante onderwerpen volgen.

Bondsgedelegeerde (BG)

Lees meer ...
Open

Nadat een technical official voldoende ervaring heeft opgedaan kan hij/zij doorstromen naar de functie bondsgedelegeerde. De bondsgedelegeerde ondersteunt wedstrijdorganisaties tijdens de voorbereiding op een evenement, en is een ambassadeur van de NTB.

Na het volgen van deze eendaagse cursus kan de bondsgedelegeerde wedstrijdorganisaties ondersteunen bij de controle van parcoursen, tijdschema’s en andere wedstrijd technische zaken.

Van bondsgedelegeerden wordt verwacht dat ze minimaal 4x per jaar ingezet kunnen worden bij een evenement, waarvan minimaal 1x als bondsgedelegeerde, en dat ze periodiek bijscholingen over de reglementen en andere relevante onderwerpen volgen.

Tegenprestatie

Voor hun inzet bij evenementen ontvangen officials een onkosten- en reiskostenvergoeding. Daarnaast is voor actieve officials het NTB lidmaatschap gratis, ontvangen ze een kledingpakket in bruikleen en kunnen ze gratis deelnemen aan scholingen en bijeenkomsten voor officials.

Van basisofficials wordt verwacht dat ze minimaal 2x per jaar ingezet kunnen worden bij een evenement. Een official kan zelf in de beschikbaarheidsagenda aangeven wanneer hij/zij ingezet wil worden, zodoende is het ook voor atleten goed in te plannen naast het zelf deelnemen aan wedstrijden.

 

Tegenprestatie

Contact

Neem bij vragen over wedstrijdofficials en/of officialcursussen contact op met het bondsbureau via onderstaande button of officials@triathlonbond.nl.

Contact Kenniscentrum wedstrijdofficials
Lees volgend artikel

Medische screening

Er is geen verplichting voor NTB leden en/of deelnemers aan evenementen om een sportmedisch onderzoek/sportkeuring te ondergaan. Het wordt echter wel nadrukkelijk geadviseerd om ... Lees meer