Agegroupers

Europese- en wereldkampioenschappen voor agegroup-atleten

Agegroupers

Jaarlijks zijn er over de hele wereld kampioenschappen waarin atleten die geen deel uitmaken van de nationale selectie Nederland kunnen vertegenwoordigen in de zogenaamde agegroupcategorieën. In leeftijdsgroepen van vijf jaar (20-24, 25-29, 30-34, enzovoort, klik hier voor de indeling voor 2020) wordt gestreden om Europese- of wereldtitels.

In 2020 vindt in de vorm van het ITU WK Multisport een groot aantal WK’s plaats in Nederland. Van 4 tot en met 13 september staat Almere in het teken van maar liefst 6 WK’s:

5 September Sprint Duathlon (5L– 20F – 2,5L)
6 September Standard Duathlon (10L – 40F – 5L)
8 September Cross Triathlon  (1,5Z – 30ATB – 8L)
10 September Aquathlon (1Z – 5L)
12 September Aquabike (3,8Z – 180F)
12 September Long Distance Triathlon (3,8Z – 180F – 42,195L)

Inschrijven voor een EK of WK, georganiseerd door de ETU of ITU, kan alleen via de NTB. Voor deelname dient men in het bezit te zijn van de Nederlandse identiteit (aan te tonen d.m.v. ID of paspoort) en een atletenlicentie van de NTB.  Tevens is het dragen van de officiële NTB wedstrijdkleding (trisuit) verplicht. Voor alle WK-wedstrijden in Almere geldt dat er kwalificatiecriteria zijn vastgelegd, net als voor de EK/WK triathlon over sprint en standaardafstand (zie onder). Inschrijving voor één of meer van deze wedstrijd(en) betekent derhalve ook dat een bewijs dat aan de criteria is voldaan moet worden overlegd (d.m.v. een link naar de uitslagen) aan de agegroupcoördinator, Sione Jongstra via agegroups@triathlonbond.nl.   Atleten die in 2020 hun kwalificatiewedstrijd nog doen wordt verzocht de wedstrijd (+ datum) door te geven en de resultaten vóór de bij de betreffende wedstrijden vermelde datum aan te leveren d.m.v. een link naar de uitslagen.

UPDATE april 2020: vanwege de annulering of het uitstel van een groot aantal wedstrijden op de NTB-kalender i.v.m. COVID-19 is het helaas onmogelijk om voor 1 juli nog deel te nemen aan kwalificatiewedstrijden. Agegroupers die in 2020 mee willen doen aan één of meerdere EK/WK-wedstrijden waarvoor aanvullende criteria gelden, kunnen hun sportieve CV (o.v.v. de meest recente prestaties in wedstrijden en evt. trainingen) sturen naar de agegroupcoördinator, Sione Jongstra via agegroups@triathlonbond.nl.  Op basis hiervan zal, evt. in overleg met de technische staf van de NTB, bepaald worden of er tot inschrijving kan worden overgegaan. 

 

Kleding

Door de strenge ITU-regelgeving, maar ook omdat de NTB graag een uniforme uitstraling ziet van de atleten die voor Nederland uitkomen op internationale evenementen, worden er voorwaarden gesteld aan de bondskleding (wedstrijd-, en representatiekleding) voor deelnemers aan EK’s en WK’s. Deze kledingeisen zijn voor agegroupatleten vrijwel gelijk aan die van de eliteatleten.  De NTB heeft hiervoor een samenwerking met het kledingmerk Forte Sportswear. Hier is ook trainings- en representatiekleding (hoodies, T-shirts, joggingbroeken, etc.) te bestellen.

Klik hier voor het complete kledingreglement van de ITU (inclusief de mogelijkheden om eigen sponsoruitingen op de trisuits te laten bedrukken).

Wil je het trisuit eerst passen voor je bestelt? Het overzicht met passessies in 2020 vind je hier.

Wil je toch kopen zonder te passen? Hou er dan rekening mee dat de trisuits vrij ruim vallen.

Kleding

Voorwaarden voor deelname aan agegroupkampioenschappen

Aanmelding kan in de meeste gevallen tot 40 dagen voor het betreffende evenement.  De NTB schrijft de aangemelde atleten daarna in bij de ITU.

Voor afmelding gelden de standaard annuleringsvoorwaarden van de NTB.

Meer informatie? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl.

— tekst loopt door onder de foto —

Kwalificatieregels

Om in het NTB Agegroup Team uit te kunnen komen bij de diverse Europese- en Wereldkampioenschappen gelden de volgende basis kwalificatiecriteria:

  1.     Bezit van een geldig Nederlands paspoort
  2.     Bezit van een geldige NTB Atletenlicentie

Voor de meeste EK’s en WK’s kan iedereen die aan deze basiscriteria voldoet worden ingeschreven.

Voor een aantal kampioenschappen gelden echter aanvullende kwalificatiecriteria en/of worden atleten uitgenodigd op basis van deelname en/of kwalificatie voor kampioenschappen in voorgaande jaren. Voor welke kampioenschappen dat in elk geval geldt is hieronder te vinden. Voor 2020 is het overzicht nog niet compleet, deze pagina wordt de komende tijd nog verder aangevuld. De inschrijving voor de wedstrijden in 2020 opent begin 2020.

Bij alle kampioenschappen geldt: zodra het maximale aantal deelnemers in een agegroup is bereikt wordt een wachtlijst ingesteld.

Kwalificatieplaatsen kunnen niet worden overgedragen naar andere evenementen, afstanden of jaren.

Kwalificatiecriteria WK Triathlon Lang Almere - 12 september 2020

Het WK Triathlon Lang (3,8 Z – 180 F – 42,195 L) is in 2020 onderdeel van het WK Multisport en vindt plaats in Almere op zaterdag 12 september.

Om hieraan te kunnen deelnemen dienen de atleten (naast de eerder genoemde voorwaarden) in 2019 of 2020 te zijn gefinisht (binnen de evt. geldende tijdslimiet) op een triathlon over de klassieke of halve afstand (1,9 Z – 90 F – 21,1 L).

In geval het maximale aantal van 25 atleten in een specifieke agegroup bereikt wordt, wordt de selectie gemaakt op basis van tijd/klassering. Om atleten z.s.m. duidelijkheid te geven over mogelijkheden voor deelname is de deadline voor aanmelding (link volgt z.s.m.) gesteld op 1 februari 2020. Daarná kan – tot uiterlijk 1 juli – alleen nog worden ingeschreven in agegroups waar nog geen 25 Nederlandse atleten geregistreerd staan (waarbij vanaf 1 februari dus geldt: vol = vol).

Aanleveren bewijs kwalificatie: uiterlijk 1 juli 2020 (i.g.v late kwalificatie – de geplande wedstrijd dient reeds bij aanmelding doorgegeven te worden) via agegroups@triathlonbond.nl.

Kwalificatiecriteria overige WK's tijdens Multisport Event Almere 2020

Voor de WK’s die eveneens in Almere plaatsvinden (duathlon sprint/standaard, crosstriathlon, aquathlon en aquabike) in 2020 gelden de volgende kwalificatiecriteria:

– Deelname aan een NTB-wedstrijd in 2019 of 2020 (zie www.ntbinschrijvingen.nl) over dezelfde afstand (óf  – i.g. er geen wedstrijd over de betreffende afstand georganiseerd wordt in NL – een soortgelijke afstand i.o.m. de agegroupcoördinator).
– Finishen binnen 10% van Agegroupwinnaar
– Voor het WK Aquabike geldt: aantoonbare ervaring met de afstanden door bijvoorbeeld deelname aan een LD/MD triathlon in trio/duoverband, openwater zwemwedstrijden en/of tijdritten in 2019/2020 (ter beoordeling van de agegroupcoördinator).

Aanleveren bewijs kwalificatie: uiterlijk 1 juli 2020 (i.g.v late kwalificatie – de geplande wedstrijd dient reeds bij aanmelding doorgeven te worden) via agegroups@triathlonbond.nl.

Kwalificatiecriteria WK / EK triathlon sprint en standaard afstand 2020

Om deel te kunnen nemen aan het EK of WK triathlon sprint of standaard afstand/OD in 2020 gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

– Deelname aan een NTB-wedstrijd in 2019 of 2020 (zie www.ntbinschrijvingen.nl)
– Kwalificatie voor de Sprint aan een wedstrijd met open water zwemmen (750m)
– Kwalificatie voor de Standaard Afstand aan een wedstrijd met open water zwemmen (1500m)
– Finishen binnen 10% van Agegroupwinnaar

Of:

Gefinisht in de top 30 van de agegroup op het EK in Weert 2019 voor EK wedstrijden / top 20 agegroup op het EK in Weert 2019 voor het WK in Edmonton (ongeacht afstand).

Of:

Gefinisht binnen 25 procent van de agegroupwinnaar op het WK in Lausanne 2019 voor EK wedstrijden / binnen 15 procent van de agegroupwinnaar op het WK in Lausanne 2019 voor deelname aan het WK in Edmonton (ongeacht afstand).

Vragen en/of aanmelden? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl

Checklist voor deelname aan EK's en WK's als agegrouper

  • Je beschikt aantoonbaar over de Nederlandse nationaliteit
  • Je bent in het bezit van een NTB-atletenlicentie (aanschaffen? klik hier)
  • Je bent in het bezit van het officiele landentenue (aanschaffen? klik hier)
  • Je hebt je – indien van toepassing – gekwalificeerd voor deelname
  • Je voldoet aan alle overige criteria die van toepassing zijn voor het betreffende kampioenschap (bv. leeftijd) – informeer i.g.v. twijfel bij de agegroupcoördinator via agegroups@triathlonbond.nl)

Let op: bij EK’s en WK’s (ook in eigen land) is het gebruikelijk dat registratie, briefing, evt. pastaparty, landenparade en soms zelfs inchecken in de wisselzone al minimaal één maar soms zelfs meerdere dagen vóór de wedstrijddag plaatsvinden. Hou daar rekening mee als je je aanmeldt. Prijsuitreikingen vinden ook niet altijd plaats op de wedstrijddag, maar één of twee dagen later.

Overzicht EK's en WK's 2020

Klik op plaats + land voor de website van de organisatie

Triathlon 2020

EK standaard afstand (OD) - 4 juli

EK Midden - 28 juni

EK sprint - 7-9 augustus

WK sprint en standaard afstand (OD) - 20-23 augustus

WK Lang - 12 september

Duathlon

EK Sprint en standaard - 7+8 maart

EK midden (10L - 60F - 10L) - 19 april

WK Midden (10L - 60F - 10L) - 16 mei

WK Sprint (5 L - 20 F - 2,5 L) - 5 september 2020

WK Standaard (10L - 40 F - 5 L) - 6 september 2020

WK Lang (10L - 150F - 30L) - 20 september

Cross

EK Crosstriathlon - 20 juni

EK Crossduathlon - 23 juni

WK Crosstriathlon - 8 september

Multisports

WK Wintertriathlon (3,6L - 6 ATB - 5,2 Ski))7-9 febr.

EK Wintertriathlon (4,5L - 8 ATB - 6 Ski) - 29 febr - 1 maart

EK Aquathlon (1Z - 5L) - 25 juni

EK Aquabike - 28 juni

WK Aquathlon (1 Z - 5 L) - 10 september

WK Aquabike (3,8 Z - 180 F) - 12 september

Lees volgend artikel

Paratriathlon

Sinds Rio de Janeiro 2016 – waar Jetze Plat namens Nederland goud won – maakt triathlon deel uit van het paralympische programma. De paratriathlon is toegankelijk voor ... Lees meer