Agegroupers

Europese- en wereldkampioenschappen voor agegroup-atleten

Agegroupers

Jaarlijks zijn er over de hele wereld kampioenschappen waarin atleten die geen deel uitmaken van de nationale selectie Nederland kunnen vertegenwoordigen in de zogenaamde agegroupcategorieën. In leeftijdsgroepen van vijf jaar (20-24, 25-29, 30-34, enzovoort, klik hier voor de indeling voor 2020) wordt gestreden om Europese- of wereldtitels.

In 2020 vindt in de vorm van het ITU WK Multisport een groot aantal WK’s plaats in Nederland. Van 4 tot en met 13 september staat Almere in het teken van maar liefst 6 WK’s:

5 September Sprint Duathlon (5L– 20F – 2,5L)
6 September Standard Duathlon (10L – 40F – 5L)
8 September Cross Triathlon  (1,5Z – 30ATB – 8L)
10 September Aquathlon (1Z – 5L)
12 September Aquabike (3,8Z – 180F)
12 September Long Distance Triathlon (3,8Z – 180F – 42,195L)

In de meeste gevallen is het niet nodig om te kwalificeren voor een kampioenschap, maar zie hieronder voor de uitzonderingen.

Inschrijven voor een EK of WK, georganiseerd door de ETU of ITU, kan alleen via de NTB. Voor deelname dient men in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort en een atletenlicentie van de NTB.  Tevens is in de meeste gevallen (informeer naar uitzonderingen bij de agegroupcoördinator) het dragen van de officiële NTB wedstrijdkleding (trisuit) verplicht.

De NTB beschikt over een speciale agegroupcoördinator, Sione Jongstra. Contact met Sione opnemen kan via agegroups@triathlonbond.nl.

Kleding

Door de strenge ITU-regelgeving, maar ook omdat de NTB graag een uniforme uitstraling ziet van de atleten die voor Nederland uitkomen op internationale evenementen, worden er voorwaarden gesteld aan de bondskleding (wedstrijd-, en representatiekleding) voor deelnemers aan EK’s en WK’s. Deze kledingeisen zijn voor agegroupatleten vrijwel gelijk aan die van de eliteatleten.  De NTB heeft hiervoor een samenwerking met het kledingmerk Forte Sportswear. Hier is ook trainings- en representatiekleding (hoodies, T-shirts, joggingbroeken, etc.) te bestellen.

Klik hier voor het complete kledingreglement van de ITU (inclusief de mogelijkheden om eigen sponsoruitingen op de trisuits te laten bedrukken).

Wil je het trisuit eerst passen voor je bestelt? Informeer bij het NTB-bondsbureau naar de mogelijkheden. Wil je toch kopen zonder te passen? Hou er dan rekening mee dat de trisuits vrij ruim vallen.

Kleding

Voorwaarden voor deelname aan agegroupkampioenschappen

Aanmelding kan in de meeste gevallen tot 40 dagen voor het betreffende evenement.  De NTB schrijft de aangemelde atleten daarna in bij de ITU.

Voor afmelding gelden de standaard annuleringsvoorwaarden van de NTB.

Meer informatie? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl.

— tekst loopt door onder de foto —

Kwalificatieregels

Om in het NTB Agegroup Team uit te kunnen komen bij de diverse Europese- en Wereldkampioenschappen gelden de volgende basis kwalificatiecriteria:

  1.     Bezit van een geldig Nederlands paspoort
  2.     Bezit van een geldige NTB Atletenlicentie

Voor de meeste EK’s en WK’s kan iedereen die aan deze basiscriteria voldoet worden ingeschreven.

Voor een aantal kampioenschappen gelden echter aanvullende kwalificatiecriteria en/of worden atleten uitgenodigd op basis van deelname en/of kwalificatie voor kampioenschappen in voorgaande jaren. Voor welke kampioenschappen dat in elk geval geldt is hieronder te vinden. Voor 2020 is het overzicht nog niet compleet, deze pagina wordt de komende tijd nog verder aangevuld. De inschrijving voor de wedstrijden in 2020 opent eind 2019/begin 2020.

Bij alle kampioenschappen geldt: zodra het maximale aantal deelnemers in een agegroup is bereikt wordt een wachtlijst ingesteld.

Kwalificatieplaatsen kunnen niet worden overgedragen naar andere evenementen, afstanden of jaren.

Kwalificatie NK/EK Lange Afstand Almere 2019 (14 september)

Voor het gecombineerde EK/NK lange afstand (3,8Z – 180F – 42,195L) in Almere op 14 september geldt – naast de basiscriteria –  het volgende:

–        Er zijn maximaal 12 startplaatsen voor Nederlandse elite-atleten (M+V) – deelnemers aan deze serie komen in aanmerking voor de overall EK en NK medailles en prijzen(geld). Atleten met de ambitie om te starten in deze startserie melden zich bij de NTB via info@triathlonbond.nl. De bondscoach Lange Afstand bepaalt welke atleten worden ingeschreven.

–        Er is een vrije inschrijving (via de organisatie – klik hier) voor agegroupatleten, waarbij geldt: vol = vol. Alle Nederlandse deelnemers aan deze serie (die voldoen aan de basiscriteria) komen in aanmerking voor het EK agegroupklassement en Nederlandse deelnemers vanaf 40 jaar (die voldoen aan de criteria voor deelname aan NK’s) komen in aanmerking voor het NK agegroupklassement. Let op: vanwege de combinatie met het EK is het dragen van een tenue met daarop de landencode (NED) verplicht. Dat mág in 2019 een eigen tenue zijn waar dit – volgens de internationale regelgeving – op is gedrukt. Omdat Almere in 2020 echter gastheer zal zijn van het WK, waar het dragen van het officiële NTB-tenue verplicht is, kan het voor atleten die de ambitie hebben om óók in 2020 te starten, wellicht aantrekkelijker zijn om dat ook al voor 2019 aan te schaffen.  Bestellen? Klik hier.

–        Atleten die geen EK- en/of NK-ambities hebben kunnen zich via de organisatie aanmelden voor een aparte startserie.

Kwalificatie WK Triathlon Lang Almere - 12 september 2020

Het WK Triathlon Lang (3,8 Z – 180 F – 42,195 L) is in 2020 onderdeel van het WK Multisport en vindt plaats in Almere op zaterdag 12 september.

Om hieraan te kunnen deelnemen dienen de atleten (naast de eerder genoemde voorwaarden) in 2019 of 2020 te zijn gefinisht (binnen de evt. geldende tijdslimiet) op een triathlon over de klassieke of halve afstand (1,9 Z – 90 F – 21,1 L).

In geval het maximale aantal van 25 atleten in een specifieke agegroup bereikt wordt, wordt de selectie gemaakt op basis van tijd/klassering.

Kwalificatie WK / EK triathlon sprint en standaard afstand 2020

Om deel te kunnen nemen aan het EK of WK triathlon sprint of standaard afstand/OD in 2020 gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

– Deelname aan een NTB-wedstrijd in 2019 of 2020 (zie www.ntbinschrijvingen.nl)
– Kwalificatie voor de Sprint aan een wedstrijd met open water zwemmen (750m)
– Kwalificatie voor de Standaard Afstand aan een wedstrijd met open water zwemmen (1500m)
– Finishen binnen 10% van Agegroupwinnaar

Of:

Gefinisht in de top 30 van de agegroup op het EK in Weert 2019 voor EK wedstrijden / top 20 agegroup op het EK in Weert 2019 voor het WK in Edmonton (ongeacht afstand).

Of:

Gefinisht binnen 25 procent van de agegroupwinnaar op het WK in Lausanne 2019 voor EK wedstrijden / binnen 15 procent van de agegroupwinnaar op het WK in Lausanne 2019 voor deelname aan het WK in Edmonton (ongeacht afstand).

Vragen en/of aanmelden? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl

Checklist voor deelname aan EK's en WK's als agegrouper

  • Je beschikt aantoonbaar over de Nederlandse nationaliteit
  • Je bent in het bezit van een NTB-atletenlicentie (aanschaffen? klik hier)
  • Je bent in het bezit van het officiele landentenue (aanschaffen? klik hier)
  • Je hebt je – indien van toepassing – gekwalificeerd voor deelname
  • Je voldoet aan alle overige criteria die van toepassing zijn voor het betreffende kampioenschap (bv. leeftijd) – informeer i.g.v. twijfel bij de agegroupcoördinator via agegroups@triathlonbond.nl)

Let op: bij EK’s en WK’s (ook in eigen land) is het gebruikelijk dat registratie, briefing, evt. pastaparty, landenparade en soms zelfs inchecken in de wisselzone al minimaal één maar soms zelfs meerdere dagen vóór de wedstrijddag plaatsvinden. Hou daar rekening mee als je je aanmeldt. Prijsuitreikingen vinden ook niet altijd plaats op de wedstrijddag, maar één of twee dagen later.

Overzicht EK's en WK's 2019 - 2020

Klik op plaats + land voor de website van de organisatie

Triathlon 2019 - 2020

EK lang - 14 september 2019

EK klassieke afstand - 10-12 juli 2020

EK sprint - 7-9 augustus 2020

WK sprint en standaard afstand - 20-23 augustus 2020

WK Lang - 12 september 2020

Duathlon

WK Lang - 8 september 2019

WK Sprint (5 L - 20 F - 2,5 L) - 5 september 2020

WK Standaard (10L - 40 F - 5 L) - 6 september 2020

Cross

WK Crosstriathlon - 8 september 2020

Multisports

WK Aquathlon (1 Z - 5 L) - 10 september

WK Aquabike (3,8 Z - 180 F) - 12 september

Lees volgend artikel

Paratriathlon

Sinds Rio de Janeiro 2016 – waar Jetze Plat namens Nederland goud won – maakt triathlon deel uit van het paralympische programma. De paratriathlon is toegankelijk voor ... Lees meer