Agegroupers

Europese- en wereldkampioenschappen voor agegroup-atleten

 1. Agegroupers
 2. Kleding
 3. Voorwaarden voor deelname
 4. WK multisport Almere - Amsterdam 2021
 5. Kwalificatieregels
 6. Kwalificatiecriteria WK Triathlon Lang Almere
 7. Kwalificatiecriteria overige WK's Almere
 8. Kwalificatiecriteria WK/EK - sprint/standaard
 9. Checklist voor deelname aan EK's en WK's
 10. Overzicht EK's en WK's 2021

Agegroupers

Jaarlijks zijn er over de hele wereld kampioenschappen waarin atleten die geen deel uitmaken van de nationale selectie Nederland kunnen vertegenwoordigen in de zogenaamde agegroupcategorieën. In leeftijdsgroepen van vijf jaar (20-24, 25-29, 30-34, enzovoort, klik hier voor de indeling voor 2021) wordt gestreden om Europese- of wereldtitels.

Inschrijven voor een EK of WK, georganiseerd door de ETU of ITU, kan alleen via de NTB. Voor deelname dient men in het bezit te zijn van de Nederlandse identiteit (aan te tonen d.m.v. ID of paspoort) en een atletenlicentie van de NTB.  Tevens is het dragen van de officiële NTB wedstrijdkleding (trisuit) verplicht.

Let op: deze pagina is vooral bedoeld voor het overzicht van beleid, kalender, reglementen en procedures. Hou voor actuele nieuwsberichten de NTB-nieuwsbrief en de nieuwspagina’s van deze site in de gaten.

Kleding

Door de strenge ITU-regelgeving, maar ook omdat de NTB graag een uniforme uitstraling ziet van de atleten die voor Nederland uitkomen op internationale evenementen, worden er voorwaarden gesteld aan de bondskleding (wedstrijd-, en representatiekleding) voor deelnemers aan EK’s en WK’s. Deze kledingeisen zijn voor agegroupatleten vrijwel gelijk aan die van de eliteatleten.  De NTB heeft hiervoor een samenwerking met het kledingmerk Forte Sportswear. Hier is ook trainings- en representatiekleding (hoodies, T-shirts, joggingbroeken, etc.) te bestellen.

Klik hier voor het complete kledingreglement van de ITU (inclusief de mogelijkheden om eigen sponsoruitingen op de trisuits te laten bedrukken).

Nadere informatie over passessies en het bestellen van wedstrijdkleding volgt binnenkort.

Kleding

Voorwaarden voor deelname

Aanmelding kan in de meeste gevallen tot 40 dagen voor het betreffende evenement.  De NTB schrijft de aangemelde atleten daarna in bij de ITU.

Voor afmelding gelden de standaard annuleringsvoorwaarden van de NTB.

Meer informatie? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl.

— tekst loopt door onder de foto —

WK multisport Almere - Amsterdam 2021

In 2021 vindt in de vorm van het ITU WK Multisport een groot aantal WK’s plaats in Nederland. Van 3 tot en met 12 september staat Almere in het teken van maar liefst 6 WK’s:

4 September Sprint Duathlon (5L– 20F – 2,5L)
5 September Standard Duathlon (10L – 40F – 5L)
7 September Cross Triathlon  (1,5Z – 30ATB – 8L)
9 September Aquathlon (1Z – 5L)
12 September Aquabike (3,8Z – 180F)
12 September Long Distance Triathlon (3,8Z – 180F – 42,195L)

De atleten die voor 2020 op de inschrijflijst stonden voor het vanwege COVID-19 uitgestelde WK (gekwalificeerd of met nog kwalificatiewedstrijd voor de boeg) krijgen voorrang bij de inschrijving van 2021. De reeds gekwalificeerde atleten hoeven zich niet opnieuw te kwalificeren. De atleten die nog geen kwalificatiewedstrijd hebben kunnen doen, kunnen een nieuwe kwalificatiewedstrijd in 2021 aanwijzen om hun deelname aan het WK te bekrachtigen. Bovenstaande atleten ontvangen eind 2020 een mail met daarin verdere instructies. Vervolgens zal de balans opgemaakt worden en kunnen overige belangstellenden zich – door het aanleveren van hun kwalificatiebewijs of beoogde kwalificatiewedstrijd 2021 – in het eerste kwartaal van 2021 inschrijven. Deelname voor atleten, die nog niet aan de kwalificatie-eis hebben voldaan is alleen mogelijk als ze in de aangegeven kwalificatiewedstrijd ook daadwerkelijk finishen.

Inschrijving voor één of meer van deze wedstrijd(en) betekent derhalve ook dat een bewijs dat aan de criteria is voldaan moet worden overlegd (d.m.v. een link naar de uitslagen) aan de agegroupcoördinator, Sione Jongstra via agegroups@triathlonbond.nl.  Atleten die in 2021 hun kwalificatiewedstrijd nog doen wordt verzocht de wedstrijd (+ datum) door te geven en de resultaten vóór de bij de betreffende wedstrijden vermelde datum aan te leveren d.m.v. een link naar de uitslagen.

Kwalificatieregels

Om in het NTB Agegroup Team uit te kunnen komen bij de diverse Europese- en Wereldkampioenschappen gelden de volgende basis kwalificatiecriteria:

 1.     Bezit van een geldig Nederlands paspoort
 2.     Bezit van een geldige NTB Atletenlicentie

Voor de meeste EK’s en WK’s kan iedereen die aan deze basiscriteria voldoet worden ingeschreven.

Voor een aantal kampioenschappen gelden echter aanvullende kwalificatiecriteria en/of worden atleten uitgenodigd op basis van deelname en/of kwalificatie voor kampioenschappen in voorgaande jaren. Voor welke kampioenschappen dat in elk geval geldt is hieronder te vinden. Voor 2021 is het overzicht nog niet compleet, deze pagina wordt de komende tijd nog verder aangevuld. De inschrijving opent begin 2021.

Bij alle kampioenschappen geldt: zodra het maximale aantal deelnemers in een agegroup is bereikt wordt een wachtlijst ingesteld.

Kwalificatieplaatsen kunnen niet worden overgedragen naar andere evenementen, afstanden of jaren.

Kwalificatiecriteria WK Triathlon Lang Almere

Het WK Triathlon Lang (3,8 Z – 180 F – 42,195 L) is in 2021 onderdeel van het WK Multisport en vindt plaats in Almere op zaterdag 11 september.

Om hieraan te kunnen deelnemen dienen de atleten (naast de eerder genoemde voorwaarden) in 2019, 2020 of 2021 te zijn gefinisht (binnen de evt. geldende tijdslimiet) op een triathlon over de klassieke of halve afstand (1,9 Z – 90 F – 21,1 L).

In geval het maximale aantal van 25 atleten in een specifieke agegroup bereikt wordt, wordt de selectie gemaakt op basis van tijd/klassering. Meer informatie over deadlines en aanmelding volgt!

Aanleveren bewijs kwalificatie: uiterlijk 1 juli 2021 (i.g.v late kwalificatie – de geplande wedstrijd dient reeds bij aanmelding doorgegeven te worden) via agegroups@triathlonbond.nl.

Kwalificatiecriteria overige WK's Almere

Voor de WK’s die eveneens in Almere plaatsvinden (duathlon sprint/standaard, crosstriathlon, aquathlon en aquabike) in 2021 gelden de volgende kwalificatiecriteria:

– Deelname aan een NTB-wedstrijd in 2019, 2020 of 2021 (zie www.ntbinschrijvingen.nl) over dezelfde afstand (óf  – i.g. er geen wedstrijd over de betreffende afstand georganiseerd wordt in NL – een soortgelijke afstand i.o.m. de agegroupcoördinator).
– Finishen binnen 10% van Agegroupwinnaar
– Voor het WK Aquabike geldt: aantoonbare ervaring met de afstanden door bijvoorbeeld deelname aan een LD/MD triathlon in trio/duoverband, openwater zwemwedstrijden en/of tijdritten in 2019/2020/2021 (ter beoordeling van de agegroupcoördinator).

Aanleveren bewijs kwalificatie: uiterlijk 1 juli 2021 (i.g.v late kwalificatie – de geplande wedstrijd dient reeds bij aanmelding doorgeven te worden) via agegroups@triathlonbond.nl.

Kwalificatiecriteria WK/EK - sprint/standaard

Om deel te kunnen nemen aan het EK of WK triathlon sprint of standaard afstand/OD in 2021 gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

– Deelname aan een NTB-wedstrijd in 2019, 2020 of 2021 (zie www.ntbinschrijvingen.nl)
– Kwalificatie voor de Sprint aan een wedstrijd met open water zwemmen (750m)
– Kwalificatie voor de Standaard Afstand aan een wedstrijd met open water zwemmen (1500m)
– Finishen binnen 10% van Agegroupwinnaar

Of:

Gefinisht in de top 30 van de agegroup op het EK in Weert 2019 voor EK wedstrijden / top 20 agegroup op het EK in Weert 2019 voor het WK in Edmonton (ongeacht afstand).

Of:

Gefinisht binnen 25 procent van de agegroupwinnaar op het WK in Lausanne 2019 voor EK wedstrijden / binnen 15 procent van de agegroupwinnaar op het WK in Lausanne 2019 voor deelname aan het WK in Edmonton (ongeacht afstand).

Vragen en/of aanmelden? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl

Checklist voor deelname aan EK's en WK's

 • Je beschikt aantoonbaar over de Nederlandse nationaliteit
 • Je bent in het bezit van een NTB-atletenlicentie (aanschaffen? klik hier)
 • Je bent in het bezit van het officiele landentenue (aanschaffen? klik hier)
 • Je hebt je – indien van toepassing – gekwalificeerd voor deelname
 • Je voldoet aan alle overige criteria die van toepassing zijn voor het betreffende kampioenschap (bv. leeftijd) – informeer i.g.v. twijfel bij de agegroupcoördinator via agegroups@triathlonbond.nl)

Let op: bij EK’s en WK’s (ook in eigen land) is het gebruikelijk dat registratie, briefing, evt. pastaparty, landenparade en soms zelfs inchecken in de wisselzone al minimaal één maar soms zelfs meerdere dagen vóór de wedstrijddag plaatsvinden. Hou daar rekening mee als je je aanmeldt. Prijsuitreikingen vinden ook niet altijd plaats op de wedstrijddag, maar één of twee dagen later.

Overzicht EK's en WK's 2021

Dit overzicht wordt nog aangevuld.
Klik op plaats + land voor de website van de organisatie

Triathlon 2021

EK Middenafstand - 27 juni

WK standaard afstand (OD) - 17-22 augustus

WK Supersprint (0,25Z-6,5F-1,7L/0,5Z-13F-3,5L) timetrial - 17-22 augustus

WK Lang - 12 september

WK Sprint - 15-17 oktober

WK mixed relay - 15-17 oktober

Duathlon 2021

WK Lang (10 L - 150 F - 30 L) - 30 mei

EK middenafstand

WK sprint (5 L - 20 F - 2,5 L) - 4 september

WK standaard (10 L - 40 F - 5 L) - 5 september

WK midden (10 L - 60 F - 10 L) - 2 oktober

Cross 2021

WK Crosstriathlon - 7 september

EK Crossduathlon - 24 september

EK Crosstriathlon - 26 september

Multisports 2021

EK Aquathlon - 24 juni

EK Aquabike

WK Aquathlon (1 Z - 5 L) - 9 september

WK Aquabike (3,8 Z - 180 F) - 12 september

WK Aquabike (1,5 Z - 40 F) - 17-22 aug

EK Wintertriathlon - 5 -7 febr.

Lees volgend artikel

Paratriathlon

Sinds Rio de Janeiro 2016 – waar Jetze Plat namens Nederland goud won – maakt triathlon deel uit van het paralympische programma. De paratriathlon is toegankelijk voor ... Lees meer