Agegroupers

Europese- en wereldkampioenschappen voor agegroup-atleten

 1. Agegroupers
 2. Inschrijving
 3. Voorwaarden voor deelname
 4. Kleding
 5. Dopingcontroles
 6. COVID-maatregelen
 7. Kwalificatieregels
 8. Kwalificatiecriteria EK Triathlon Lang Almere
 9. Kwalificatiecriteria WK/EK - sprint/standaard
 10. Checklist voor deelname aan EK's en WK's
 11. Overzicht EK's en WK's 2022

Agegroupers

Jaarlijks zijn er over de hele wereld kampioenschappen waarin atleten die geen deel uitmaken van de nationale selectie Nederland kunnen vertegenwoordigen in de zogenaamde agegroupcategorieën. In leeftijdsgroepen van vijf jaar (20-24, 25-29, 30-34, enzovoort, klik hier voor de indeling voor 2022) wordt gestreden om Europese- of wereldtitels.

Let op: deze pagina is vooral bedoeld voor het overzicht van beleid, kalender, reglementen en procedures. Hou voor actuele nieuwsberichten de NTB-nieuwsbrief en de nieuwspagina’s van deze site in de gaten.

FAQ Agegroupraces World Triathlon

Inschrijving

Inschrijven voor een EK of WK, georganiseerd door Europe of World Triathlon, kan in vrijwel alle gevallen alleen via de NTB. Indien de inschrijving rechtstreeks via de organisatie plaatsvindt, wordt dat vermeld in onderstaande kalender. Omdat deze inschrijvingen formeel ook moeten worden bevestigd door de agegroupcoördinator, wordt verzocht deze aanmeldingen door te geven via agegroups@triathlonbond.nl.

Aanmelding kan in de meeste gevallen tot 40 dagen voor het betreffende evenement.  De NTB schrijft de aangemelde atleten daarna in bij Europe/World Triathlon.

Voorwaarden voor deelname

Voor deelname dient men in het bezit te zijn van de Nederlandse identiteit (aan te tonen d.m.v. ID of paspoort) en een atletenlicentie van de NTB.  Tevens is het dragen van de officiële NTB wedstrijdkleding (trisuit) verplicht.

Voor afmelding gelden deze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl.

— tekst loopt door onder de foto —

Kleding

Door de strenge World Triathlon-regelgeving, maar ook omdat de NTB graag een uniforme uitstraling ziet van de atleten die voor Nederland uitkomen op internationale evenementen, worden er voorwaarden gesteld aan de bondskleding (wedstrijd-, en representatiekleding) voor deelnemers aan EK’s en WK’s. Deze kledingeisen zijn voor agegroupatleten vrijwel gelijk aan die van de eliteatleten.  De NTB heeft hiervoor met ingang van 2021 een samenwerkingsovereenkomst met het Franse triathlonmerk Z3R0D. De tussen 2016 en 2020 geleverde wedstrijdkleding van de toenmalige sponsor blijft voor agegroupatleten tot en met 2022 nog reglementair te gebruiken.

Klik hier voor het complete kledingreglement van World Triathlon (inclusief de mogelijkheden om eigen sponsoruitingen op de trisuits te laten bedrukken).

Bestellen kan via de Z3R0D-webshop.

Passen is – op afspraak – (vanwege de COVID-maatregelen nog altijd beperkt) mogelijk op het NTB-bondsbureau in Arnhem. Mail hiervoor naar info@triathlonbond.nl

Kleding

Dopingcontroles

Bij de meeste EK’s en WK’s, vinden (net als bij de NK’s) dopingcontroles plaats. Ook agegroupers kunnen daarbij worden gecontroleerd, hou daar dus rekening mee!

Het vermoeden bestaat dat ongeveer 50% van alle dopingovertredingen onbewust gebeurt. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de grootste risico’s voor deze onbewuste overtredingen.

Wil je meer weten/leren over dit onderwerp?
De Dopingautoriteit biedt diverse elearningmodules aan.

Website dopingautoriteit

COVID-maatregelen

Bij de evenementen die in 2021 door konden gaan waren in alle gevallen aanvullende maatregelen i.v.m. COVID-19 van kracht. Hoe dat voor 2022 zal zijn kunnen we nu nog niet inschatten, maar informeer daar altijd naar voor je afreist. Denk daarbij aan evt. quarantaine- en inreisregels en bijbehorende formulieren, maar ook aan voorwaarden op het gebied van screening (testen/vaccinaties) die specifiek voor de evenementen zullen gelden.

Deze informatie is te vinden in de atletengids (athletes guide) van het betreffende evenement.

Screeningproces tijdens en voorafgaand aan de evenementen
Screeningproces tijdens en voorafgaand aan de evenementen

Kwalificatieregels

Om in het NTB Agegroup Team uit te kunnen komen bij de diverse Europese- en Wereldkampioenschappen gelden de volgende basis kwalificatiecriteria:

 1.     Bezit van een geldig Nederlands paspoort
 2.     Bezit van een geldige NTB Atletenlicentie

Voor de meeste EK’s en WK’s kan iedereen die aan deze basiscriteria voldoet worden ingeschreven.

Voor een aantal kampioenschappen gelden echter aanvullende kwalificatiecriteria en/of worden atleten uitgenodigd op basis van deelname en/of kwalificatie voor kampioenschappen in voorgaande jaren. Voor welke kampioenschappen dat in elk geval geldt is binnenkort hieronder te vinden.

Bij alle kampioenschappen geldt: zodra het maximale aantal deelnemers in een agegroup is bereikt wordt een wachtlijst ingesteld.

Kwalificatieplaatsen kunnen niet worden overgedragen naar andere evenementen, afstanden of jaren.

Kwalificatiecriteria EK Triathlon Lang Almere

Het EK Triathlon Lang (3,8 Z – 180 F – 42,195 L) vindt plaats in Almere op zaterdag 10 september.

Om hieraan te kunnen deelnemen dienen de atleten (naast de eerder genoemde voorwaarden) in 2020, 2021 of uiterlijk 1 juli 2022 te zijn gefinisht (binnen de evt. geldende tijdslimiet) op een triathlon over de klassieke (lange) of middenafstand (1,9 Z – 90 F – 21,1 L).

Kwalificatiecriteria WK/EK - sprint/standaard

Om deel te kunnen nemen aan het EK of WK triathlon sprint of standaard afstand/OD in 2022 gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

– Deelname aan een NTB-wedstrijd in 2010, 2021 of 2022 (zie wedstrijdkalender)
– Kwalificatie voor de Sprint aan een wedstrijd met open water zwemmen (750m)
– Kwalificatie voor de Standaard Afstand aan een wedstrijd met open water zwemmen (1500m)
Finishen binnen 10% van Agegroupwinnaar

Voor winnaars van Agegroupkampioenschappen (AGK’s) geldt automatische plaatsing voor EK en WK. De nummers 2 en 3 van een AGK plaatsen zich automatisch voor het EK (in hetzelfde jaar óf – in geval dit kalendertechnisch niet anders mogelijk is – het jaar daarna).

Vragen en/of aanmelden? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl (aanmeldingen altijd o.v.v. kwalificatiewedstrijd en link naar de uitslagen).

Checklist voor deelname aan EK's en WK's

 • Je beschikt aantoonbaar over de Nederlandse nationaliteit
 • Je bent in het bezit van een NTB-atletenlicentie (aanschaffen? klik hier)
 • Je bent in het bezit van het officiele landentenue (meer informatie over aanschaf zie boven)
 • Je hebt je – indien van toepassing – gekwalificeerd voor deelname
 • Je voldoet aan alle overige criteria die van toepassing zijn voor het betreffende kampioenschap (bv. leeftijd) – informeer i.g.v. twijfel bij de agegroupcoördinator via agegroups@triathlonbond.nl)

Let op: bij EK’s en WK’s (ook in eigen land) is het gebruikelijk dat registratie, briefing, evt. pastaparty, landenparade en soms zelfs inchecken in de wisselzone al minimaal één maar soms zelfs meerdere dagen vóór de wedstrijddag plaatsvinden. Hou daar rekening mee als je je aanmeldt. Prijsuitreikingen vinden ook niet altijd plaats op de wedstrijddag, maar één of twee dagen later.

Overzicht EK's en WK's 2022

Dit overzicht wordt nog aangevuld.
Klik op plaats + land voor de website van de organisatie

Triathlon 2022

WK Sprint - 22-26 juni

WK mixed relay - 22-26 juni

EK Sprint - 14 augustus

EK Lang - 10 september

EK Midden - 17-24 september

WK standaard - 2-5 november

Duathlon 2022

EK Midden (10 L - 60 F - 10 L) - 10 april

WK midden (10 L - 60 F - 10 L) - 7 mei

WK standaard (10 L - 40 F - 5 L) - 6-12 juni

WK Sprint (5 L - 20 F - 2,5 L) - 6-12 juni

EK standaard (10 L - 40 F - 5 L) - 17-24 september

EK Sprint (5 L - 20 F - 2,5 L) - 17-24 september

Wintertriathlon/winterduathlon

WK Winterduathlon - 3-4 febr.

WK Wintertriathlon - 5-6 februari

EK Wintertriathlon - 18-19 februari

Cross

WK Crosstriathlon - 6-12 juni

EK Crosstriathlon - 17-24 september

EK Crossduathlon - 17-24 september

Aquathlon / aquabike

EK Aquabike - 6-12 juni

EK Aquathlon - 6-12 juni

Lees volgend artikel

Paratriathlon

Sinds Rio de Janeiro 2016 – waar Jetze Plat namens Nederland goud won en Geert Schipper zilver– maakt triathlon deel uit van het paralympische programma. In Tokyo 2020 won ... Lees meer