Agegroupers

Europese- en wereldkampioenschappen voor agegroup-atleten

Agegroupers

Jaarlijks zijn er over de hele wereld kampioenschappen waarin atleten die geen deel uitmaken van de nationale selectie, Nederland kunnen vertegenwoordigen in de zogenaamde agegroupcategorieën. In leeftijdsgroepen van vijf jaar (20-24, 25-29, 30-34, enzovoort, klik hier voor de indeling voor 2018) wordt gestreden om Europese- of wereldtitels. In de meeste gevallen is het niet nodig om te kwalificeren voor een kampioenschap, maar zie hieronder voor de uitzonderingen. Inschrijven voor een EK of WK, georganiseerd door de ETU of ITU, kan alleen via de NTB. Voor deelname dient men in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort en een atletenlicentie van de NTB.  Tevens is in de meeste gevallen (informeer naar uitzonderingen bij de agegroupcoördinator) het dragen van de officiële NTB wedstrijdkleding (trisuit) verplicht.

De NTB beschikt over een speciale agegroupcoördinator in de persoon van Jason van der Burgt. Contact met hem opnemen kan via agegroups@triathlonbond.nl.

Kleding

Door de strenge ITU-regelgeving, maar ook omdat de NTB graag een uniforme uitstraling ziet van de atleten die voor Nederland uitkomen op internationale evenementen, worden er voorwaarden gesteld aan de bondskleding (wedstrijd-, en representatiekleding) voor deelnemers aan EK’s en WK’s. Deze kledingeisen gelden zowel voor de eliteatleten als voor de agegroupers.  Met ingang van 2017 is de NTB hiervoor de samenwerking aangegaan met het kledingmerk Forte Sportswear. Hier is ook trainings- en representatiekleding (hoodies, T-shirts, joggingbroeken, etc.) te bestellen.

Kleding

Voorwaarden voor deelname aan agegroupkampioenschappen

Aanmelding kan in de meeste gevallen tot 40 dagen voor het betreffende evenement. Het inschrijfgeld wordt – na de sluiting van de inschrijving – automatisch geïncasseerd. De NTB schrijft de aangemelde atleten daarna in bij de ITU.

Voor afmelding gelden de standaard annuleringsvoorwaarden van de NTB.

Meer informatie? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl.

Paratriatleten
Voor deelname van paratriatleten (visueel en lichamelijk gehandicapte triatleten) aan EK’s en WK’s kan contact worden opgenomen met bondscoach paratriathlon Bas de Bruin (bas.de.bruin@triathlonbond.nl) . Klik hier voor alle informatie m.b.t. paratriathlon.

Inschrijven

Kwalificatie 2018

Om in het NTB Agegroup Team uit te kunnen komen bij de diverse Europese- en Wereldkampioenschappen gelden de volgende basis kwalificatiecriteria:

1.      Bezit van een geldig Nederlands paspoort.
2.      Bezit van een geldige NTB Atletenlicentie.

Voor een aantal kampioenschappen gelden aanvullende kwalificatiecriteria:

3.      Een podiumplaats (plaats 1, 2 of 3) in de agegroup bij één van de vooraf aangewezen kwalificatiewedstrijden.
4.      Een finishtijd binnen 10% van de 3e podiumplaats in de betreffende agegroup.

De wedstrijden waarvoor deze aanvullende eisen zullen gelden zijn in 2018 de EK’s over de sprintafstand en de standaard (olympische afstand) triathlon in respectievelijk Glasgow (Schotland) en Tartu (Estland).

Het overzicht van de kwalificatiewedstrijden voor 2018 is hier te downloaden.

Pre-kwalificatieregels 2018

Agegroupatleten komen in aanmerking voor pre-kwalificatie voor de EK’s waarvoor in 2018 aanvullende kwalificatiecriteria gelden (triathlon sprint en olympische afstand in Tartu en Glasgow, zie overzicht), als ze aan minimaal één van de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Ze zijn geëindigd in de top 15 én bij de beste drie Nederlanders van de betreffende agegroup op het vergelijkbare EK of WK van 2017. Dit geldt ook voor atleten die in 2018 naar een nieuwe agegroup overgaan.
  2. Ze zijn de Nederlands kampioen 2017 (masters of overall) op de betreffende discipline en afstand.

Wie meent op basis hiervan recht te hebben op een pre-kwalificatieslot en hiervan gebruik wil maken kan zich aanmelden bij de  agegroupcoördinator via agegroups@triathlonbond.nl. Dit kan tot maximaal twee maanden voor aanvang van het betreffende kampioenschap.

Pre-kwalificatieplaatsen kunnen niet worden overgedragen naar andere evenementen, afstanden of jaren.

Overzicht EK's en WK's 2018

Klik op plaats + land voor de website van de organisatie

Triathlon

WK lange afstand - 14 juli

EK standaard afstand (OD) - 19-22 juli

EK Sprint - 11 augustus

EK lange afstand - 12 augustus

WK Sprint - 13 september

WK standaard afstand (OD) - 16 september

Middenafstand - 27 oktober

Duathlon

EK middenafstand - 6 mei

WK standaard afstand - 6 juli

WK Sprint - 8 juli

WK middenafstand - 2 september

EK sprint afstand - 20 oktober

EK standaard afstand - 21 oktober

Cross

WK crosstriathlon - 10 juli

EK Crossduathlon - 23 oktober

EK Crosstriathlon - 25 oktober

Wintertriathlon

WK Wintertriathlon - 26-28 januari

EK Wintertriathlon - 17 februari

Multisports

WK Aquathlon - 12 juli

EK Aquathlon - 24 oktober

WK Aquabike - 14 juli

EK Aquabike - 27 oktober

Lees volgend artikel

Paratriathlon

Sinds Rio de Janeiro 2016 – waar Jetze Plat namens Nederland goud won – maakt triathlon deel uit van het paralympische programma. De paratriathlon is toegankelijk voor ... Lees meer