Agegroupwedstrijden

Europese- en wereldkampioenschappen voor agegroup-atleten

 1. Agegroupkampioenschappen
 2. Inschrijving
 3. Voorwaarden voor deelname
 4. Kleding
 5. Dopingcontroles
 6. COVID-maatregelen
 7. Kwalificatieregels Agegroup TriathlonNL
 8. Kwalificatie en inschrijving EK Triathlon Lang - Almere
 9. Kwalificatiecriteria WK/EK - sprint/standaard
 10. Checklist voor deelname aan EK's en WK's
 11. Overzicht EK's en WK's 2023

Agegroupkampioenschappen

Jaarlijks zijn er over de hele wereld kampioenschappen waarin atleten die geen deel uitmaken van de nationale (elite-)selectie Nederland kunnen vertegenwoordigen in de zogenaamde agegroupcategorieën. In leeftijdsgroepen van vijf jaar (20-24, 25-29, 30-34, enzovoort, klik hier voor de indeling voor 2023) wordt gestreden om Europese- of wereldtitels in wedstrijden op het allerhoogste niveau op vaak de mooiste plekjes van de wereld. Het streven is om de komende jaren met een steeds groter wordende agegroupcommunity de Nederlandse deelname aan deze kampioenschappen vorm te gaan geven.

Vanuit het bondsbureau worden deelnemers gefaciliteerd, geïnformeerd en ondersteund op het gebied van voorbereiding, inschrijvingen, kwalificatie, deelname, uniformiteit, uitstraling, communicatie, etc.

Onderstaande informatie betreft het overzicht van beleid, kalender, reglementen en procedures. Hou voor actuele nieuwsberichten de NTB-nieuwsbrief en de nieuwspagina’s van deze site in de gaten.

Wil je meer weten over het agegroupbeleid van de NTB? Klik hier voor de presentatie over dit thema tijdens de online congresweek van 2022.

Heb je vragen/opmerkingen/suggesties/klachten/complimenten? Mail naar agegroupcoördinator Sione Jongstra: agegroups@triathlonbond.nl

FAQ Agegroupraces World Triathlon

Inschrijving

Inschrijven voor een EK of WK, georganiseerd door Europe of World Triathlon, kan in vrijwel alle gevallen alleen via de NTB. In een aantal gevallen kan rechtstreeks bij de organisatie worden ingeschreven, maar omdat deze inschrijvingen formeel ook moeten worden bevestigd door de agegroupcoördinator, wordt verzocht deze aanmeldingen te allen tijde door te geven via agegroups@triathlonbond.nl. Vermeld hierbij tevens je NTB-ID nummer (let op: zorg dat hieraan een actieve atletenlicentie is gekoppeld).

Aanmelding kan in de meeste gevallen tot 40 dagen voor het betreffende evenement.  De NTB schrijft de aangemelde atleten daarna in bij Europe/World Triathlon.

Deelnemers aan EK’s en WK’s betalen een toeslag op het inschrijfgeld in de vorm van een agegroupbijdrage.

Voorwaarden voor deelname

Voorwaarde voor deelname is dat atleten in bezit zijn van de Nederlandse identiteit (aan te tonen d.m.v. ID of paspoort) en een atletenlicentie van de NTB.  Ook het dragen van de officiële NTB wedstrijdkleding (trisuit) is verplicht.

Voor afmelding gelden deze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl.

— tekst loopt door onder de foto —

Kleding

Door de strenge World Triathlon-regelgeving, maar ook omdat de NTB graag een uniforme uitstraling ziet van de atleten die voor Nederland uitkomen op internationale evenementen, worden er voorwaarden gesteld aan de bondskleding (wedstrijd-, en representatiekleding) voor deelnemers aan EK’s en WK’s. Deze kledingeisen zijn voor agegroupatleten vrijwel gelijk aan die van de eliteatleten.  De NTB heeft hiervoor sinds 2021 een samenwerkingsovereenkomst met het Franse triathlonmerk Z3R0D. De tussen 2016 en 2020 geleverde wedstrijdkleding van de toenmalige sponsor was voor agegroupatleten tot en met 2022 nog reglementair te gebruiken, maar met ingang van 2023 voldoen deze trisuits niet meer aan de internationale reglementen.

Klik hier voor het complete kledingreglement van World Triathlon (inclusief de mogelijkheden om eigen sponsoruitingen op de trisuits te laten bedrukken). Zelf bedrukking regelen? Onze partner Enduro SportZ is op de hoogte van alle regels en bepalingen.

Bestellen kan via de Z3R0D-webshop.

Passen is – op afspraak –  mogelijk op het NTB-bondsbureau in Arnhem. Mail hiervoor naar info@triathlonbond.nl

Bij de inschrijving voor elk agegroupkampioenschap is het tevens mogelijk om voor €20 (inclusief verzendkosten) het speciale (oranje) Agegroup TriathlonNL representatieshirt voor de betreffende wedstrijd te bestellen. Dit shirt kan worden gedragen bij de landenparade en evt. podiumceremonies (waarbij het dragen van teamkleding verplicht is).

 

Kleding

Dopingcontroles

Bij de meeste EK’s en WK’s, vinden (net als bij de NK’s) dopingcontroles plaats. Ook agegroupers kunnen daarbij worden gecontroleerd, hou daar dus rekening mee!

Het vermoeden bestaat dat ongeveer 50% van alle dopingovertredingen onbewust gebeurt. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de grootste risico’s voor deze onbewuste overtredingen.

Wil je meer weten/leren over dit onderwerp?
De Dopingautoriteit biedt diverse elearningmodules aan.

Website dopingautoriteit

COVID-maatregelen

Ook in 2022 waren bij veel internationale evenementen nog aanvullende maatregelen i.v.m. COVID-19 van kracht. Hoe dat voor 2023 zal zijn kunnen we nu nog niet inschatten, maar informeer daar altijd naar voor je afreist. Denk daarbij aan evt. quarantaine- en inreisregels en bijbehorende formulieren, maar ook aan voorwaarden op het gebied van screening (testen/vaccinaties) die specifiek voor de evenementen zullen gelden.

Deze informatie is te vinden in de atletengids (athletes guide) van het betreffende evenement.

Kwalificatieregels Agegroup TriathlonNL

Om voor Agegroup TriathlonNL uit te kunnen komen bij de diverse Europese- en Wereldkampioenschappen gelden de volgende basis kwalificatiecriteria:

 1.     Bezit van een geldig Nederlands paspoort
 2.     Bezit van een geldige NTB Atletenlicentie

Voor de meeste EK’s en WK’s kan iedereen die aan deze basiscriteria voldoet worden ingeschreven.

Voor een aantal kampioenschappen gelden echter aanvullende kwalificatiecriteria en/of worden atleten uitgenodigd op basis van deelname en/of kwalificatie voor kampioenschappen in voorgaande jaren. Voor welke kampioenschappen dat geldt lees je hieronder. Kwalificatiebewijzen (link naar uitslagen) kunnen o.v.v. naam en het NTB-ID nummer van de atleet worden gemaild naar agegroups@triathlonbond.nl.

Bij alle kampioenschappen geldt: zodra het maximale aantal deelnemers in een agegroup is bereikt wordt een wachtlijst ingesteld.

Kwalificatieplaatsen kunnen niet worden overgedragen naar andere evenementen, afstanden of jaren.

Kwalificatie en inschrijving EK Triathlon Lang - Almere

Het EK Triathlon Lang (3,8 Z – 180 F – 42,195 L) vindt plaats in Almere op zaterdag 9 september 2023.

De inschrijving voor dit evenement is inmiddels geopend. Alle deelnemers schrijven zich in eerste instantie in voor de open startserie (let op: er zijn meerdere prijsverhogingen voor inschrijving na 12 december 2022).

Om na inschrijving te kunnen worden overgezet naar de EK-serie dienen de atleten (naast de eerder genoemde voorwaarden) in 2021, 2022 of uiterlijk 1 juli 2023 te zijn gefinisht (binnen de evt. geldende tijdslimiet) op een (onder auspiciën van de NTB of een andere bij World Triathlon aangesloten federatie georganiseerde) triathlon over de klassieke (lange) of middenafstand (1,9 Z – 90 F – 21,1 L). Bewijs hiervoor kan worden aangeleverd door (eveneens uiterlijk 1 juli) een link naar de uitslag van de betreffende wedstrijd + NTB-ID nummer te mailen naar agegroups@triathlonbond.nl. Zodra je ook je agegroupbijdrage hebt betaald via mijntriathlonNL  wordt je inschrijving aan de EK-serie door de NTB bij de organisatie bevestigd.

Kwalificatie en inschrijving EK Triathlon Midden Menen - (BEL)

Aanvullende voorwaard: Finishen (binnen de evt. geldende tijdslimiet) in een NTB-wedstrijd (met zwemmen in open water) over de middenafstand of langer in 2021, 2022 of 2023 (zie wedstrijdkalender). I.g.v. een wedstrijd in 2023 moet deze uiteraard plaatsvinden vóór de deadline van inschrijving voor het kampioenschap.

Vragen en/of aanmelden? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl (aanmeldingen altijd o.v.v. kwalificatiewedstrijd, NTB-ID en link naar de uitslagen).

Kwalificatiecriteria WK/EK - sprint/standaard

Om deel te kunnen nemen aan het EK of WK triathlon sprint of standaard afstand/OD in 2023 gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

 • Deelname aan een NTB-wedstrijd (met zwemmen in open water) over de betreffende afstand in 2021, 2022 of 2023 (zie wedstrijdkalender). I.g.v. een wedstrijd in 2023 moet deze uiteraard plaatsvinden vóór de deadline van inschrijving voor het betreffende kampioenschap. Finishen binnen 10% van Agegroupwinnaar (o.b.v. eindtijd), óf:
 • Top 10 finish op EK 2022 / top 15 finish op WK 2022 op de betreffende afstand

Voor winnaars van nationale Agegroupkampioenschappen (AGK’s) geldt automatische plaatsing voor EK en WK. De nummers 2 en 3 van een AGK plaatsen zich automatisch voor het EK (in hetzelfde jaar óf – in geval dit kalendertechnisch niet anders mogelijk is – het jaar daarna).

Vragen en/of aanmelden? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl (aanmeldingen altijd o.v.v. kwalificatiewedstrijd, NTB-ID en link naar de uitslagen).

Checklist voor deelname aan EK's en WK's

 • Je beschikt aantoonbaar over de Nederlandse nationaliteit
 • Je bent in het bezit van een NTB-atletenlicentie (aanschaffen? klik hier)
 • Je bent in het bezit van het officiële landentenue (meer informatie over aanschaf zie boven)
 • Je hebt je – indien van toepassing – gekwalificeerd voor deelname
 • Je voldoet aan alle overige criteria die van toepassing zijn voor het betreffende kampioenschap (bv. leeftijd) – informeer i.g.v. twijfel bij de agegroupcoördinator via agegroups@triathlonbond.nl)

Let op: bij EK’s en WK’s (ook in eigen land) is het gebruikelijk dat registratie, briefing, evt. pastaparty, landenparade en soms zelfs inchecken in de wisselzone al minimaal één maar soms zelfs meerdere dagen vóór de wedstrijddag plaatsvinden. Hou daar rekening mee als je je aanmeldt. Prijsuitreikingen vinden ook niet altijd plaats op de wedstrijddag, maar één of twee dagen later.

Overzicht EK's en WK's 2023

Klik op plaats + land voor de website van de organisatie.

Triathlon

WK Lang 7 mei

EK standaard 3 juni

EK Sprint 4 juni

WK Sprint 13 - 16 juli (stayeren toegestaan)

WK mixed relay 15-16 juli

EK Midden 27 augustus

EK Lang 9 september

WK Supersprint (0,375 Z - 10 F - 2,5 L) 22 september

WK standaard 24 september

Duathlon

EK standaard (10 L - 40 F - 5 L) 17 - 19 maart

EK Sprint (5 L - 20 F - 2,5 L) 17 - 19 maart

WK Sprint (5 L - 20 F - 2,5 L) 29 april

WK standaard (10 L - 40 F - 5 L) 30 april

WK Lang (10 L - 150 F - 30 L) 3 september

WK midden (10 L - 60 F - 10 L)

nnb

Wintertriathlon/winterduathlon

EK Wintertriathlon 29 januari

WK Winterduathlon 24 maart

WK Wintertriathlon 26 maart

Cross

WK Crossduathlon 3 mei

WK Crosstriathlon 5 mei

EK Crosstriathlon 7 - 10 sept.

EK Crossduathlon 7 - 10 sept.

Aquathlon / aquabike

WK Aquathlon 1 mei

WK Aquabike 7 mei

EK Aquathlon 25 augustus

EK Aquabike 27 augustus

Lees volgend artikel

Paratriathlon

In veel gevallen is het voor atleten met een beperking mogelijk om mee te doen aan een standaard combiduursportevenement. Afhankelijk van de handicap zal per wedstrijd bekeken ... Lees meer