Agegroupers

Europese- en wereldkampioenschappen voor agegroup-atleten

 1. Agegroupers
 2. Inschrijving
 3. Voorwaarden voor deelname
 4. Kleding
 5. Dopingcontroles
 6. COVID-maatregelen
 7. Kwalificatieregels
 8. Kwalificatie en inschrijving EK Triathlon Lang Almere
 9. Kwalificatiecriteria WK/EK - sprint/standaard
 10. Checklist voor deelname aan EK's en WK's
 11. Overzicht EK's en WK's 2022 (+ deadlines inschrijving)

Agegroupers

Jaarlijks zijn er over de hele wereld kampioenschappen waarin atleten die geen deel uitmaken van de nationale selectie Nederland kunnen vertegenwoordigen in de zogenaamde agegroupcategorieën. In leeftijdsgroepen van vijf jaar (20-24, 25-29, 30-34, enzovoort, klik hier voor de indeling voor 2022) wordt gestreden om Europese- of wereldtitels.

Let op: deze pagina is vooral bedoeld voor het overzicht van beleid, kalender, reglementen en procedures. Hou voor actuele nieuwsberichten de NTB-nieuwsbrief en de nieuwspagina’s van deze site in de gaten.

Wil je meer weten over het agegroupbeleid van de NTB? Klik hier voor de presentatie over dit thema tijdens de online congresweek van 11-14 april jl.

FAQ Agegroupraces World Triathlon

Inschrijving

Inschrijven voor een EK of WK, georganiseerd door Europe of World Triathlon, kan in vrijwel alle gevallen alleen via de NTB. In een aantal gevallen kan rechtstreeks bij de organisatie worden ingeschreven, maar omdat deze inschrijvingen formeel ook moeten worden bevestigd door de agegroupcoördinator, wordt verzocht deze aanmeldingen te allen tijde door te geven via agegroups@triathlonbond.nl. Vermeld hierbij tevens je NTB-ID nummer (let op: zorg dat hieraan een actieve atletenlicentie is gekoppeld).

Aanmelding kan in de meeste gevallen tot 40 dagen voor het betreffende evenement.  De NTB schrijft de aangemelde atleten daarna in bij Europe/World Triathlon.

In 2022 zijn twee wedstrijden aangewezen als zgn. speerpuntwedstrijden: het EK sprint triathlon in München en het EK triathlon lang (tevens nationaal agegroupkampioenschap) in Almere. Daar wordt extra ingezet op NL deelname en ondersteuning door de agegroupcoördinator. Deelnemers aan deze EK’s betalen hiervoor een toeslag op het inschrijfgeld in de vorm van een agegroupbijdrage.

Voorwaarden voor deelname

Voorwaarde voor deelname is dat atleten in bezit zijn van de Nederlandse identiteit (aan te tonen d.m.v. ID of paspoort) en een atletenlicentie van de NTB.  Ook het dragen van de officiële NTB wedstrijdkleding (trisuit) is verplicht.

Voor afmelding gelden deze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl.

— tekst loopt door onder de foto —

Kleding

Door de strenge World Triathlon-regelgeving, maar ook omdat de NTB graag een uniforme uitstraling ziet van de atleten die voor Nederland uitkomen op internationale evenementen, worden er voorwaarden gesteld aan de bondskleding (wedstrijd-, en representatiekleding) voor deelnemers aan EK’s en WK’s. Deze kledingeisen zijn voor agegroupatleten vrijwel gelijk aan die van de eliteatleten.  De NTB heeft hiervoor met ingang van 2021 een samenwerkingsovereenkomst met het Franse triathlonmerk Z3R0D. De tussen 2016 en 2020 geleverde wedstrijdkleding van de toenmalige sponsor blijft voor agegroupatleten tot en met 2022 nog reglementair te gebruiken.

Klik hier voor het complete kledingreglement van World Triathlon (inclusief de mogelijkheden om eigen sponsoruitingen op de trisuits te laten bedrukken). Zelf bedrukking regelen? Onze partner Enduro SportZ is op de hoogte van alle regels en bepalingen.

Bestellen kan via de Z3R0D-webshop.

Passen is – op afspraak –  mogelijk op het NTB-bondsbureau in Arnhem. Mail hiervoor naar info@triathlonbond.nl

Kleding

Dopingcontroles

Bij de meeste EK’s en WK’s, vinden (net als bij de NK’s) dopingcontroles plaats. Ook agegroupers kunnen daarbij worden gecontroleerd, hou daar dus rekening mee!

Het vermoeden bestaat dat ongeveer 50% van alle dopingovertredingen onbewust gebeurt. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de grootste risico’s voor deze onbewuste overtredingen.

Wil je meer weten/leren over dit onderwerp?
De Dopingautoriteit biedt diverse elearningmodules aan.

Website dopingautoriteit

COVID-maatregelen

Bij de evenementen die in 2021 door konden gaan waren in alle gevallen aanvullende maatregelen i.v.m. COVID-19 van kracht. Hoe dat voor 2022 zal zijn kunnen we nu nog niet inschatten, maar informeer daar altijd naar voor je afreist. Denk daarbij aan evt. quarantaine- en inreisregels en bijbehorende formulieren, maar ook aan voorwaarden op het gebied van screening (testen/vaccinaties) die specifiek voor de evenementen zullen gelden.

Deze informatie is te vinden in de atletengids (athletes guide) van het betreffende evenement.

Kwalificatieregels

Om in het NTB Agegroup Team uit te kunnen komen bij de diverse Europese- en Wereldkampioenschappen gelden de volgende basis kwalificatiecriteria:

 1.     Bezit van een geldig Nederlands paspoort
 2.     Bezit van een geldige NTB Atletenlicentie

Voor de meeste EK’s en WK’s kan iedereen die aan deze basiscriteria voldoet worden ingeschreven.

Voor een aantal kampioenschappen gelden echter aanvullende kwalificatiecriteria en/of worden atleten uitgenodigd op basis van deelname en/of kwalificatie voor kampioenschappen in voorgaande jaren. Voor welke kampioenschappen dat geldt lees je hieronder. Kwalificatiebewijzen (link naar uitslagen) kunnen o.v.v. naam en het NTB-ID nummer van de atleet worden gemaild naar agegroups@triathlonbond.nl.

Bij alle kampioenschappen geldt: zodra het maximale aantal deelnemers in een agegroup is bereikt wordt een wachtlijst ingesteld.

Kwalificatieplaatsen kunnen niet worden overgedragen naar andere evenementen, afstanden of jaren.

Kwalificatie en inschrijving EK Triathlon Lang Almere

Het EK Triathlon Lang (3,8 Z – 180 F – 42,195 L) vindt plaats in Almere op zaterdag 10 september.

Om hieraan te kunnen deelnemen dienen de atleten (naast de eerder genoemde voorwaarden) in 2020, 2021 of uiterlijk 1 juli 2022 te zijn gefinisht (binnen de evt. geldende tijdslimiet) op een (onder auspiciën van de NTB of een andere bij World Triathlon aangesloten federatie georganiseerde) triathlon over de klassieke (lange) of middenafstand (1,9 Z – 90 F – 21,1 L). Bewijs hiervoor kan worden aangeleverd door (eveneens uiterlijk 1 juli) een link naar de uitslag van de betreffende wedstrijd + NTB-ID nummer te mailen naar agegroups@triathlonbond.nl, vervolgens ontvang je een uitnodiging vanuit het NTB-inschrijfsysteem om de kwalificatie te bevestigen en de betaling van de agegroupbijdrage in orde te maken.
Na betaling van je agegroupbijdrage, ontvang je van ons (binnen ca. 5 werkdagen) een unieke code waarmee je je kunt inschrijven op de website van de organisatie . Met deze code krijg je korting op het huidige tarief (open serie) en betaal je het spe

Kwalificatiecriteria WK/EK - sprint/standaard

Om deel te kunnen nemen aan het EK of WK triathlon sprint of standaard afstand/OD in 2022 gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

– Deelname aan een NTB-wedstrijd (met zwemmen in open water) over de betreffende afstand in 2020, 2021 of 2022 (zie wedstrijdkalender)
Finishen binnen 10% van Agegroupwinnaar

Voor winnaars van Agegroupkampioenschappen (AGK’s) geldt automatische plaatsing voor EK en WK. De nummers 2 en 3 van een AGK plaatsen zich automatisch voor het EK (in hetzelfde jaar óf – in geval dit kalendertechnisch niet anders mogelijk is – het jaar daarna).

Vragen en/of aanmelden? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl (aanmeldingen altijd o.v.v. kwalificatiewedstrijd, NTB-ID en link naar de uitslagen).

Checklist voor deelname aan EK's en WK's

 • Je beschikt aantoonbaar over de Nederlandse nationaliteit
 • Je bent in het bezit van een NTB-atletenlicentie (aanschaffen? klik hier)
 • Je bent in het bezit van het officiele landentenue (meer informatie over aanschaf zie boven)
 • Je hebt je – indien van toepassing – gekwalificeerd voor deelname
 • Je voldoet aan alle overige criteria die van toepassing zijn voor het betreffende kampioenschap (bv. leeftijd) – informeer i.g.v. twijfel bij de agegroupcoördinator via agegroups@triathlonbond.nl)

Let op: bij EK’s en WK’s (ook in eigen land) is het gebruikelijk dat registratie, briefing, evt. pastaparty, landenparade en soms zelfs inchecken in de wisselzone al minimaal één maar soms zelfs meerdere dagen vóór de wedstrijddag plaatsvinden. Hou daar rekening mee als je je aanmeldt. Prijsuitreikingen vinden ook niet altijd plaats op de wedstrijddag, maar één of twee dagen later.

Overzicht EK's en WK's 2022 (+ deadlines inschrijving)

Klik op plaats + land voor de website van de organisatie

Deadlines inschrijving:

WK Multi Sport Targu Mures: 30 april
WK Montreal: 25 april
EK Sprint Munchen: 23 juni
WK Lang Almere: 1 juli
WK Multisport Samorin: 21 juli
EK Multisport Bilbao: 14 augustus
WK Abu Dhabi: 4 oktober

Triathlon 2022

WK Sprint - 22-26 juni

WK mixed relay - 22-26 juni

EK Sprint - 14 augustus (stayerwedstrijd)

WK Lang - 21 augustus

EK Lang - 10 september

EK Midden - 17-24 september

WK Supersprint (0,375 Z - 10 F - 2,5 L) - 24 november

WK standaard - 26 november

Duathlon 2022

EK Midden (10 L - 60 F - 10 L) - 10 april

WK midden (10 L - 60 F - 10 L) - 7 mei

WK standaard (10 L - 40 F - 5 L) - 6-12 juni

WK Sprint (5 L - 20 F - 2,5 L) - 6-12 juni

EK standaard (10 L - 40 F - 5 L) - 17-24 september

EK Sprint (5 L - 20 F - 2,5 L) - 17-24 september

Wintertriathlon/winterduathlon

WK Winterduathlon - 3-4 febr.

WK Wintertriathlon - 5-6 februari

EK Wintertriathlon - 18-19 februari

Cross

WK Crossduathlon - 6 juni

WK Crosstriathlon - 8 juni

EK Crosstriathlon - 17-24 september

EK Crossduathlon - 17-24 september

Aquathlon / aquabike

WK Aquathlon - 18 augustus

WK Aquabike 2 Z - 80 F - 21 augustus

EK Aquathlon - 23 sept

EK Aquabike - 24 sept

WK Aquabike 1,5 Z - 40 F

Lees volgend artikel

Paratriathlon

In veel gevallen is het voor atleten met een beperking mogelijk om mee te doen aan een standaard combiduursportevenement. Afhankelijk van de handicap zal per wedstrijd bekeken ... Lees meer