Agegroupers

Europese- en wereldkampioenschappen voor agegroup-atleten

Agegroupers

Jaarlijks zijn er over de hele wereld kampioenschappen waarin atleten die geen deel uitmaken van de nationale selectie Nederland kunnen vertegenwoordigen in de zogenaamde agegroupcategorieën. In leeftijdsgroepen van vijf jaar (20-24, 25-29, 30-34, enzovoort, klik hier voor de indeling voor 2019) wordt gestreden om Europese- of wereldtitels. In de meeste gevallen is het niet nodig om te kwalificeren voor een kampioenschap, maar zie hieronder voor de uitzonderingen. Inschrijven voor een EK of WK, georganiseerd door de ETU of ITU, kan alleen via de NTB. Voor deelname dient men in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort en een atletenlicentie van de NTB.  Tevens is in de meeste gevallen (informeer naar uitzonderingen bij de agegroupcoördinator) het dragen van de officiële NTB wedstrijdkleding (trisuit) verplicht.

De NTB beschikt over een speciale agegroupcoördinator (momenteel wordt deze functie waargenomen door Sione Jongstra). Contact opnemen kan via agegroups@triathlonbond.nl.

Kleding

Door de strenge ITU-regelgeving, maar ook omdat de NTB graag een uniforme uitstraling ziet van de atleten die voor Nederland uitkomen op internationale evenementen, worden er voorwaarden gesteld aan de bondskleding (wedstrijd-, en representatiekleding) voor deelnemers aan EK’s en WK’s. Deze kledingeisen zijn voor agegroupatleten vrijwel gelijk aan die van de eliteatleten.  De NTB heeft hiervoor een samenwerking met het kledingmerk Forte Sportswear. Hier is ook trainings- en representatiekleding (hoodies, T-shirts, joggingbroeken, etc.) te bestellen.

Klik hier voor het complete kledingreglement van de ITU (inclusief de mogelijkheden om eigen sponsoruitingen op de trisuits te laten bedrukken).

Wil je het trisuit eerst passen voor je bestelt? Informeer bij het NTB-bondsbureau naar de mogelijkheden. Wil je toch kopen zonder te passen? Hou er dan rekening mee dat de trisuits vrij ruim vallen.

Kleding

Voorwaarden voor deelname aan agegroupkampioenschappen

Aanmelding kan in de meeste gevallen tot 40 dagen voor het betreffende evenement.  De NTB schrijft de aangemelde atleten daarna in bij de ITU.

Voor afmelding gelden de standaard annuleringsvoorwaarden van de NTB.

Meer informatie? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl.

— tekst loopt door onder de foto —

Inschrijven

Kwalificatieregels 2019

Om in het NTB Agegroup Team uit te kunnen komen bij de diverse Europese- en Wereldkampioenschappen gelden de volgende basis kwalificatiecriteria:

  1.     Bezit van een geldig Nederlands paspoort
  2.     Bezit van een geldige NTB Atletenlicentie

Voor de meeste EK’s en WK’s kan iedereen die aan deze basiscriteria voldoet worden ingeschreven.

Voor een aantal kampioenschappen gelden echter aanvullende kwalificatiecriteria en/of worden atleten uitgenodigd op basis van deelname en/of kwalificatie voor kampioenschappen in voorgaande jaren. Voor welke kampioenschappen dat geldt is hieronder te vinden.

Bij alle kampioenschappen geldt: zodra het maximale aantal deelnemers in een agegroup is bereikt wordt een wachtlijst ingesteld.

Kwalificatieplaatsen kunnen niet worden overgedragen naar andere evenementen, afstanden of jaren.

Kwalificatie EK Weert 2019 (31 mei - 2 juni)

— De inschrijving is inmiddels gesloten —

Voor het EK Weert 2019 (standaard afstand / 1,5Z – 40F – 10L) hebben de volgende atleten een uitnodiging ontvangen

1. Deelnemers EK Tartu 2018
2. Gekwalificeerden EK Tartu 2018
3. Deelnemers WK Gold Coast (OD) 2018
4. Deelnemers EK Glasgow 2018
5. Gekwalificeerden EK Glasgow 2018
6. Deelnemers WK Rotterdam (OD) 2017
7. Gekwalificeerden WK Rotterdam (OD) 2017

Atleten die geen uitnodiging hebben ontvangen konden zich aanmelden als ze – bovenop de basiscriteria – voldoen aan de volgende eisen:

– Deelname aan een NTB wedstrijd in 2018 op de standaard afstand (open water) én
– Finish binnen 10% van de nummer 1 in de agegroup waarin de atleet in 2018 was ingedeeld.

 

Kwalificatie WK Lausanne 2019 (29 augustus - 1 september)

Het WK Triathlon 2019 voor Agegroupers (sprint & standaard afstand) vindt plaats in Lausanne (Zwitserland). Hoewel de wedstrijden kort na elkaar plaatsvinden (op zaterdag en zondag) is het toegestaan om aan zowel de sprint als de standaard afstand deel te nemen. Klik hier voor het complete programma.

We hanteren, om namens Nederland deel te nemen, extra kwalificatie-eisen (bovenop de basiscriteria). Deze zijn als volgt:

– Deelname aan een NTB-wedstrijd in 2019 (zie www.ntbinschrijvingen.nl)
– Kwalificatie voor de Sprint aan een wedstrijd met open water zwemmen (750m)
– Kwalificatie voor de Standaard Afstand aan een wedstrijd met open water zwemmen (1500m)
– Finishen binnen 10% van Agegroupwinnaar

Ook atleten die zijn gefinisht op het EK in Weert zijn direct gekwalificeerd voor deelname aan het WK in Lausanne (zowel sprint als standaard afstand).

Atleten die op basis van deze criteria inschrijven voor dit kampioenschap dienen hun inschrijving te bevestigen door een kopie van of een link naar de uitslagenlijst van de betreffende wedstrijd te mailen naar de NTB agegroupcoördinator agegroups@triathlonbond.nl o.v.v. hun NTB lidmaatschapsnummer en ‘inschrijving Lausanne 2019’.

Bij goedkeuring volgt een bevestiging met een uitnodiging voor aanmelding.

Aanmelding voor deelname (na kwalificatie) kan tot en met 21 juli 2019 via deze link.

Kwalificatie NK/EK Lange Afstand Almere 2019 (14 september)

Voor het gecombineerde EK/NK lange afstand (3,8Z – 180F – 42,195L) in Almere op 14 september geldt – naast de basiscriteria –  het volgende:

–        Er zijn maximaal 12 startplaatsen voor Nederlandse elite-atleten (M+V) – deelnemers aan deze serie komen in aanmerking voor de overall EK en NK medailles en prijzen(geld). Atleten met de ambitie om te starten in deze startserie melden zich bij de NTB via info@triathlonbond.nl. De bondscoach Lange Afstand bepaalt welke atleten worden ingeschreven.

–        Er is een vrije inschrijving (via de organisatie – klik hier) voor agegroupatleten, waarbij geldt: vol = vol. Alle Nederlandse deelnemers aan deze serie (die voldoen aan de basiscriteria) komen in aanmerking voor het EK agegroupklassement en Nederlandse deelnemers vanaf 40 jaar (die voldoen aan de criteria voor deelname aan NK’s) komen in aanmerking voor het NK agegroupklassement. Let op: vanwege de combinatie met het EK is het dragen van een tenue met daarop de landencode (NED) verplicht. Dat mág in 2019 een eigen tenue zijn waar dit – volgens de internationale regelgeving – op is gedrukt. Omdat Almere in 2020 echter gastheer zal zijn van het WK, waar het dragen van het officiële NTB-tenue verplicht is, kan het voor atleten die de ambitie hebben om óók in 2020 te starten, wellicht aantrekkelijker zijn om dat ook al voor 2019 aan te schaffen.  Bestellen? Klik hier.

–        Atleten die geen EK- en/of NK-ambities hebben kunnen zich via de organisatie aanmelden voor een aparte startserie.

Checklist voor deelname aan EK's en WK's als agegrouper

  • Je beschikt aantoonbaar over de Nederlandse nationaliteit
  • Je bent in het bezit van een NTB-atletenlicentie (aanschaffen? klik hier)
  • Je bent in het bezit van het officiele landentenue (aanschaffen? klik hier)
  • Je hebt je – indien van toepassing – gekwalificeerd voor deelname (zie hierboven)
  • Je voldoet aan alle overige criteria die van toepassing zijn voor het betreffende kampioenschap (bv. leeftijd) – informeer i.g.v. twijfel bij de agegroupcoördinator via agegroups@triathlonbond.nl)

Let op: bij EK’s en WK’s (ook in eigen land) is het gebruikelijk dat registratie, briefing, evt. pastaparty, landenparade en soms zelfs inchecken in de wisselzone al minimaal één maar soms zelfs meerdere dagen vóór de wedstrijddag plaatsvinden. Hou daar rekening mee als je je aanmeldt. Prijsuitreikingen vinden ook niet altijd plaats op de wedstrijddag, maar één of twee dagen later.

Overzicht EK's en WK's 2019

Klik op plaats + land voor de website van de organisatie

Triathlon

WK lange afstand - 4 mei

EK standaard afstand (OD) - 31 mei - 2 juni

EK Middenafstand - 7 juli

EK Sprint - 26 - 28 juli

WK Sprint - 29 augustus - 1 september

WK standaard afstand (OD) - 29 augustus - 1 september

EK lang - 14 september

Duathlon

WK Sprint - 27 april

WK standaard - 28 april

EK Sprint - 30 juni

EK standaard - 3 juli

WK Lang - 8 september

Cross

WK crosstriathlon - 30 april

EK Crosstriathlon - 29 juni

EK Crossduathlon - 2 juli

Wintertriathlon

WK Wintertriathlon - 9-10 februari

EK Wintertriathlon - 24 februari

Multisports

WK Aquathlon - 2 mei

EK Aquathlon - 5 juli

WK Aquabike - 14 juli

EK Aquabike - 7 juli

Lees volgend artikel

Paratriathlon

Sinds Rio de Janeiro 2016 – waar Jetze Plat namens Nederland goud won – maakt triathlon deel uit van het paralympische programma. De paratriathlon is toegankelijk voor ... Lees meer