Agegroupers

Europese- en wereldkampioenschappen voor agegroup-atleten

 1. Agegroupers
 2. Inschrijving
 3. Voorwaarden voor deelname
 4. Kleding
 5. Dopingcontroles
 6. COVID-maatregelen 2021
 7. WK multisport Almere - Amsterdam 2021
 8. Kwalificatieregels
 9. Kwalificatiecriteria WK Triathlon Lang Almere
 10. Kwalificatiecriteria overige WK's Almere
 11. Kwalificatiecriteria WK/EK - sprint/standaard
 12. Checklist voor deelname aan EK's en WK's
 13. Overzicht EK's en WK's 2021

Agegroupers

Jaarlijks zijn er over de hele wereld kampioenschappen waarin atleten die geen deel uitmaken van de nationale selectie Nederland kunnen vertegenwoordigen in de zogenaamde agegroupcategorieën. In leeftijdsgroepen van vijf jaar (20-24, 25-29, 30-34, enzovoort, klik hier voor de indeling voor 2021) wordt gestreden om Europese- of wereldtitels.

Let op: deze pagina is vooral bedoeld voor het overzicht van beleid, kalender, reglementen en procedures. Hou voor actuele nieuwsberichten de NTB-nieuwsbrief en de nieuwspagina’s van deze site in de gaten.

Inschrijving

Inschrijven voor een EK of WK, georganiseerd door Europe of World Triathlon, kan in vrijwel alle gevallen alleen via de NTB. Indien de inschrijving rechtstreeks via de organisatie plaatsvindt, wordt dat vermeld in onderstaande kalender. Omdat deze inschrijvingen formeel ook moeten worden bevestigd door de agegroupcoördinator, wordt verzocht deze aanmeldingen door te geven via agegroups@triathlonbond.nl.

Aanmelding kan in de meeste gevallen tot 40 dagen voor het betreffende evenement.  De NTB schrijft de aangemelde atleten daarna in bij Europe/World Triathlon.

Voorwaarden voor deelname

Voor deelname dient men in het bezit te zijn van de Nederlandse identiteit (aan te tonen d.m.v. ID of paspoort) en een atletenlicentie van de NTB.  Tevens is het dragen van de officiële NTB wedstrijdkleding (trisuit) verplicht.

Voor afmelding gelden de standaard annuleringsvoorwaarden van de NTB.

Meer informatie? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl.

— tekst loopt door onder de foto —

Kleding

Door de strenge World Triathlon-regelgeving, maar ook omdat de NTB graag een uniforme uitstraling ziet van de atleten die voor Nederland uitkomen op internationale evenementen, worden er voorwaarden gesteld aan de bondskleding (wedstrijd-, en representatiekleding) voor deelnemers aan EK’s en WK’s. Deze kledingeisen zijn voor agegroupatleten vrijwel gelijk aan die van de eliteatleten.  De NTB heeft hiervoor met ingang van 2021 een samenwerkingsovereenkomst met het Franse triathlonmerk Z3R0D. De tussen 2016 en 2020 geleverde wedstrijdkleding van de toenmalige sponsor blijft voor agegroupatleten in elk geval tot en met 2022 nog reglementair te gebruiken.

Klik hier voor het complete kledingreglement van World Triathlon (inclusief de mogelijkheden om eigen sponsoruitingen op de trisuits te laten bedrukken).

Bestellen kan via de Z3R0D-webshop.

Passen is – op afspraak – mogelijk op maandag en woensdag op het NTB-bondsbureau in Arnhem. Mail hiervoor naar info@triathlonbond.nl

Kleding

Dopingcontroles

Bij de meeste EK’s en WK’s, vinden (net als bij de NK’s) dopingcontroles plaats. Ook agegroupers kunnen daarbij worden gecontroleerd, hou daar dus rekening mee!

Het vermoeden bestaat dat ongeveer 50% van alle dopingovertredingen onbewust gebeurt. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de grootste risico’s voor deze onbewuste overtredingen.

Wil je meer weten/leren over dit onderwerp?
De Dopingautoriteit biedt diverse elearningmodules aan.

Website dopingautoriteit

COVID-maatregelen 2021

Bij de evenementen die in 2021 door kunnen gaan zullen in alle gevallen aanvullende maatregelen i.v.m. COVID-19 van kracht zijn. Informeer daarnaar voor je afreist. Denk daarbij aan evt. quarantaine- en inreisregels en bijbehorende formulieren, maar ook aan voorwaarden op het gebied van screening (testen/vaccinaties) die specifiek voor de evenementen zullen gelden.

Deze informatie is te vinden in de atletengids (athletes guide) van het betreffende evenement.

Screeningproces tijdens en voorafgaand aan de evenementen
Screeningproces tijdens en voorafgaand aan de evenementen

WK multisport Almere - Amsterdam 2021

In 2021 vindt in de vorm van het World Triathlon WK Multisport een groot aantal WK’s plaats in Nederland. Van 3 tot en met 12 september staat Almere in het teken van maar liefst 6 WK’s:

4 September Sprint Duathlon (5L– 20F – 2,5L) – AFGELAST
5 September Standard Duathlon (10L – 40F – 5L) – AFGELAST
7 September Cross Triathlon  (1,5Z – 30ATB – 8L) – AFGELAST
9 September Aquathlon (1Z – 5L) – AFGELAST
12 September Aquabike (3,8Z – 180F)
12 September Long Distance Triathlon (3,8Z – 180F – 42,195L)

De atleten die voor 2020 op de inschrijflijst stonden voor het vanwege COVID-19 uitgestelde WK (gekwalificeerd of met nog kwalificatiewedstrijd voor de boeg) hebben voorrang gekregen bij de inschrijving van 2021. De reeds gekwalificeerde atleten hoeven zich niet opnieuw te kwalificeren. De atleten die nog geen kwalificatiewedstrijd hebben kunnen doen, kunnen een nieuwe kwalificatiewedstrijd in 2021 (wedstrijddatum uiterlijk 11 juli 2021)  aanwijzen om hun deelname aan het WK te bekrachtigen. Bovenstaande atleten hebben eind 2020 een mail ontvangen met daarin verdere instructies. Sinds 15 februari 2021 is inschrijving ook mogelijk voor atleten die in 2020 niet op de startlijst stonden. Deelname voor atleten, die nog niet aan de kwalificatie-eis hebben voldaan is alleen mogelijk als ze in de aangegeven kwalificatiewedstrijd ook daadwerkelijk finishen.

Inschrijving voor één of meer van deze wedstrijd(en) kan door een bewijs dat aan de criteria is voldaan (d.m.v. een link naar de uitslagen) óf de wedstrijd waarin dat in 2021 dient te gebeuren, te mailen naar de agegroupcoördinator, Sione Jongstra via agegroups@triathlonbond.nl. Op basis daarvan volgen verdere instructies.

Aanleveren bewijs kwalificatie: uiterlijk 11 juli 2021 via agegroups@triathlonbond.nl.

Atleten die in 2021 hun kwalificatiewedstrijd nog doen wordt verzocht de wedstrijd (+ datum) door te geven en de resultaten vóór de bij de betreffende wedstrijden vermelde datum aan te leveren d.m.v. een link naar de uitslagen.

Kwalificatieregels

Om in het NTB Agegroup Team uit te kunnen komen bij de diverse Europese- en Wereldkampioenschappen gelden de volgende basis kwalificatiecriteria:

 1.     Bezit van een geldig Nederlands paspoort
 2.     Bezit van een geldige NTB Atletenlicentie

Voor de meeste EK’s en WK’s kan iedereen die aan deze basiscriteria voldoet worden ingeschreven.

Voor een aantal kampioenschappen gelden echter aanvullende kwalificatiecriteria en/of worden atleten uitgenodigd op basis van deelname en/of kwalificatie voor kampioenschappen in voorgaande jaren. Voor welke kampioenschappen dat in elk geval geldt is hieronder te vinden. Voor 2021 is het overzicht nog niet compleet, deze pagina wordt de komende tijd nog verder aangevuld. De inschrijving opent begin 2021.

Bij alle kampioenschappen geldt: zodra het maximale aantal deelnemers in een agegroup is bereikt wordt een wachtlijst ingesteld.

Kwalificatieplaatsen kunnen niet worden overgedragen naar andere evenementen, afstanden of jaren.

Kwalificatiecriteria WK Triathlon Lang Almere

Het WK Triathlon Lang (3,8 Z – 180 F – 42,195 L) is in 2021 onderdeel van het WK Multisport en vindt plaats in Almere op zondag 12 september.

Om hieraan te kunnen deelnemen dienen de atleten (naast de eerder genoemde voorwaarden) in 2019, 2020 of uiterlijk 11 juli 2021 te zijn gefinisht (binnen de evt. geldende tijdslimiet) op een triathlon over de klassieke (lange) of middenafstand (1,9 Z – 90 F – 21,1 L).

Omdat er ook in de eerste helft van 2021 maar een beperkt aantal wedstrijden doorgang kan vinden, kan ook op basis van een ‘virtuele’ midden- of lange afstand triathlon (op eigen gelegenheid) aan de kwalificatie-eisen worden voldaan. Voorwaarden hiervoor zijn:

 • alle onderdelen worden op dezelfde dag afgelegd, met maximaal 15 minuten pauze tussen de verschillende onderdelen.
 • de resultaten kunnen – uiterlijk 11 juli 2021 – worden aangetoond m.b.v. Strava of een andere trainingsapp.

Kwalificatiecriteria overige WK's Almere

Voor de WK’s die eveneens in Almere plaatsvinden (duathlon sprint/standaard, crosstriathlon, aquathlon en aquabike) in 2021 gelden de volgende kwalificatiecriteria:

 • Deelname aan een NTB-wedstrijd in 2019, 2020 of 2021 (zie mijn.triathlonbond.nl) over dezelfde afstand.
 •  I.g. er geen wedstrijd over de betreffende afstand georganiseerd wordt in NL: deelname aan een ander evenement (combi of losse onderdelen) over een soortgelijke afstand i.o.m. de agegroupcoördinator.
 • Finishen binnen 10% van Agegroupwinnaar
 • Voor het WK Aquabike geldt: aantoonbare ervaring met de afstanden door bijvoorbeeld deelname aan een LD/MD triathlon in trio/duoverband, openwater zwemwedstrijden en/of tijdritten in 2019/2020/2021 (ter beoordeling van de agegroupcoördinator), of een virtueel evenement (zie voorwaarden WK-lang).

Aanleveren bewijs kwalificatie: uiterlijk 11 juli 2021 (i.g.v late kwalificatie – de geplande wedstrijd dient reeds bij aanmelding doorgeven te worden) via agegroups@triathlonbond.nl.

Kwalificatiecriteria WK/EK - sprint/standaard

Om deel te kunnen nemen aan het EK of WK triathlon sprint of standaard afstand/OD in 2021 gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

– Deelname aan een NTB-wedstrijd in 2019, 2020 of 2021 (zie www.ntbinschrijvingen.nl)
– Kwalificatie voor de Sprint aan een wedstrijd met open water zwemmen (750m)
– Kwalificatie voor de Standaard Afstand aan een wedstrijd met open water zwemmen (1500m)
– Finishen binnen 10% van Agegroupwinnaar

Of:

Gefinisht in de top 30 van de agegroup op het EK in Weert 2019 voor EK wedstrijden / top 20 agegroup op het EK in Weert 2019 voor het WK in Edmonton (ongeacht afstand).

Of:

Gefinisht binnen 25 procent van de agegroupwinnaar op het WK in Lausanne 2019 voor EK wedstrijden / binnen 15 procent van de agegroupwinnaar op het WK in Lausanne 2019 voor deelname aan het WK in Edmonton (ongeacht afstand).

Vragen en/of aanmelden? Mail naar agegroups@triathlonbond.nl

Checklist voor deelname aan EK's en WK's

 • Je beschikt aantoonbaar over de Nederlandse nationaliteit
 • Je bent in het bezit van een NTB-atletenlicentie (aanschaffen? klik hier)
 • Je bent in het bezit van het officiele landentenue (meer informatie over aanschaf volgt z.s.m.)
 • Je hebt je – indien van toepassing – gekwalificeerd voor deelname
 • Je voldoet aan alle overige criteria die van toepassing zijn voor het betreffende kampioenschap (bv. leeftijd) – informeer i.g.v. twijfel bij de agegroupcoördinator via agegroups@triathlonbond.nl)

Let op: bij EK’s en WK’s (ook in eigen land) is het gebruikelijk dat registratie, briefing, evt. pastaparty, landenparade en soms zelfs inchecken in de wisselzone al minimaal één maar soms zelfs meerdere dagen vóór de wedstrijddag plaatsvinden. Hou daar rekening mee als je je aanmeldt. Prijsuitreikingen vinden ook niet altijd plaats op de wedstrijddag, maar één of twee dagen later.

Overzicht EK's en WK's 2021

Dit overzicht wordt nog aangevuld.
Klik op plaats + land voor de website van de organisatie

Triathlon 2021

EK Middenafstand - 27 juni

WK standaard afstand (OD) - 17-22 augustus

WK Supersprint (0,25Z-6,5F-1,7L/0,5Z-13F-3,5L) timetrial - 17-22 augustus

WK Lang - 12 september

EK Sprint (750 Z - 20 F- 5 L) - 25 september

EK Standaard (1500 Z - 40 F - 10 L) - 26 september

WK Sprint - 15-17 oktober

WK mixed relay - 15-17 oktober

Duathlon 2021

EK middenafstand - 15 augustus | AFGELAST vanwege COVID 19

WK sprint (5 L - 20 F - 2,5 L) - 4 september | AFGELAST vanwege COVID 19

WK standaard (10 L - 40 F - 5 L) - 5 september | AFGELAST vanwege COVID 19

WK Lang (10 L - 150 F - 30 L) - 19 september

WK midden (10 L - 60 F - 10 L) - 2 oktober - AFGELAST VANWEGE COVID 19

Cross 2021

WK Crosstriathlon - 7 september | AFGELAST vanwege COVID 19

EK Crossduathlon - 24 september

EK Crosstriathlon - 26 september

Multisports 2021

EK Aquathlon - 24 juni

EK Aquabike - 27 juni

WK Aquathlon (1 Z - 5 L) - 9 september | AFGELAST vanwege COVID 19

WK Aquabike (3,8 Z - 180 F) - 12 september

WK Aquabike (1,5 Z - 40 F) - 17-22 aug

EK Wintertriathlon - 13-14 maart

WK Wintertriathlon - 19-21 maart

Lees volgend artikel

Paratriathlon

Sinds Rio de Janeiro 2016 – waar Jetze Plat namens Nederland goud won – maakt triathlon deel uit van het paralympische programma. De paratriathlon is toegankelijk voor ... Lees meer