Trainingsschema's

Trainen voor je eerste triathlon, hoe pak je dat aan?

Trainen voor je eerste triathlon, hoe pak je dat aan?

Triathlon wordt door velen nog altijd gezien als onmenselijk zwaar, maar gelukkig ontdekken ook steeds meer mensen dat bijvoorbeeld een achtste triathlon met een periode van 8 weken van 3 keer per week trainen eigenlijk prima te doen is.

Eigenlijk raden we beginnende triatleten in eerste instantie altijd aan lid te worden van een vereniging, een privétrainer te zoeken en/of een Start2Tri cursus te doen.
Je kunt er echter om uiteinlopende redenen ook voor kiezen om tóch zelf je trainingen te doen. Een basisschema om toe te trainen naar een wedstrijd is dan wel handig. Hieronder tref je een aantal schema’s  en artikelen aan die je hiervoor als richtlijn kunt gebruiken. We adviseren altijd om te beginnen met een achtste triathlon (500 meter zwemmen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen), daarna kan je altijd nog doorstomen naar de langere afstanden.

Vanzelfsprekend kun je de schema’s – zonder de zwemtrainingen – ook als leidraad gebruiken voor het trainen voor een duathlon (Run-Bike-Run).

Onderstaande schema’s en trainingsartikelen zijn opgesteld door  bondsarts Guido Vroemen, met als uitgangspunt dat trainen méér is dan alleen maar kilometers maken.  De artikelen zijn alweer enkele jaren geleden gepubliceerd in ‘Triathlon Sport’, de voorloper van het huidige bondsmagazine ‘Transition’, maar ook nu nog prima bruikbaar.

Bedenk als je je op basis van deze schema’s gaat voorbereiden wel altijd: niemand is gelijk en een schema is nooit heilig. Vraag een specialist om advies als je twijfelt over je voorbereiding!

Zwemschema's NTC Sittard

2018
Open

De schema’s die gebruikt worden door de zwemtrainers in het NTC in Sittard.

Elke week komen er nieuwe zwemschema’s online die onze topsporters ook gebruiken. Je kunt ze hieronder gratis downloaden:

Week 27
Week 26
Week 25
Week 24
Week 23
Week 22
Week 21
Week 20
Week 19
Week 18
Week 17
Week 16
Week 15
Week 14
Week 13
Week 12
Week 11
Week 10
Week 09
Week 08
Week 07
Week 06-1
Week 06-2
Week 05
Week 04
Week 03
Week 02
Week 01

 

Lees volgend artikel

Medisch spreekuur

Sporten en bewegen is gezond, maar tegelijk lopen sporters jaarlijks zo’n 3,7 miljoen sportblessures op. Voor alle sporters, geblesseerd of niet, is er de digitale ... Lees meer