Trainingsschema's

Trainen voor je eerste triathlon, hoe pak je dat aan?

Trainen voor je eerste triathlon, hoe pak je dat aan?

Triathlon wordt door velen nog altijd gezien als onmenselijk zwaar, maar gelukkig ontdekken ook steeds meer mensen dat bijvoorbeeld een achtste triathlon met een periode van 8 weken van 3 keer per week trainen prima te doen is.

Eigenlijk raden we beginnende triatleten in eerste instantie altijd aan lid te worden van een vereniging, een privétrainer te zoeken en/of een Start2Tri cursus te doen.
Je kunt er echter om uiteenlopende redenen ook voor kiezen om tóch zelf je trainingen te doen. Een basisschema om toe te trainen naar een wedstrijd is dan wel handig. Hieronder tref je een aantal schema’s en artikelen aan die je hiervoor als richtlijn kunt gebruiken. We adviseren altijd om te beginnen met een achtste triathlon (500 meter zwemmen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen), daarna kan je altijd nog doorstomen naar de langere afstanden.

Vanzelfsprekend kun je de schema’s – zonder de zwemtrainingen – ook als leidraad gebruiken voor het trainen voor een duathlon (Run-Bike-Run).

Onderstaande schema’s en trainingsartikelen zijn opgesteld met als uitgangspunt dat trainen méér is dan alleen maar kilometers maken.  De artikelen zijn alweer enkele jaren geleden gepubliceerd in ‘Triathlon Sport’, de voorloper van ‘Transition’, maar ook nu nog prima bruikbaar. Daarnaast vind je ook alle zwemschema’s van het NTC in Sittard hieronder, dus niet alleen beginners, ook gevorderde sporters kunnen hier hun input vandaan halen.

Bedenk als je je op basis van deze schema’s gaat voorbereiden wel altijd: niemand is gelijk en een schema is nooit heilig. Vraag een specialist om advies als je twijfelt over je voorbereiding!

Zwemschema's NTC Sittard

2020 | januari - juni
Open
op Transition.nl
Trainingsartikelen

op Transition.nl

Of je nou in training bent voor jouw eerste triathlon, of op weg bent naar een volgepakt seizoen met competitiewedstrijden, Transition gidst je door jouw voorbereiding en zorgt dat jij met de juiste bagage aan de start verschijnt. Met achtergronden, voorbeelden en tips van ervaren trainers.

Lees verder
Lees volgend artikel

Trainers

Al sinds de begin jaren negentig verzorgt de NTB opleidingen voor trainers, variërend in niveau van assistsent trainer tot talentcoach. De opleidingen van de NTB zijn ... Lees meer