Vragen over lidmaatschap

Kies je voor een daglicentie, het aspirant lidmaatschap of tóch een atletenlicentie?

Alles wat je weten wil over het lidmaatschap

Om mee te kunnen doen aan een triathlon is het niet noodzakelijk om meteen lid te worden van de NTB. Je kunt ook op basis van een zogenaamde daglicentie meedoen, of in een groot aantal gevallen zelfs zonder extra kosten voor een daglicentie op basis van het lidmaatschap van een andere bond (KNWU, KNZB en de Atletiekunie).

Maar in veel gevallen is het zeker aan te raden om je aan te sluiten bij de NTB. Zie hiervoor de voordelen van lid zijn.

Met de inschrijving voor een evenement en/of de aanschaf van een licentie (ook daglicenties) conformeer je je aan alle geldende NTB-reglementen.

Onderstaand overzicht geeft hopelijk antwoord op al je vragen over het lidmaatschap. Heb je na het lezen hiervan tóch nog een vraag? Mail dan naar leden@triathlonbond.nl

Welke lidmaatschapsvormen zijn er ?

Open

De NTB kent diverse lidmaatschapsvormen, met daaraan gekoppelde licenties.

Klik hier voor het complete overzicht.

Wat kost het lidmaatschap van de NTB?

Open

Bij het aangaan van het lidmaatschap (basislidmaatschap en/of atletenlicentie) na 1 september worden de volgende kortingen gehanteerd:

Lidmaatschap gaat in na 1 september:     50 procent korting
Lidmaatschap gaat in na 1 november:      75 procent korting

Verenigingsleden betalen de kosten voor hun basislidmaatschap aan de vereniging, een licentie wordt met ingang van 2020 via het ledenaccount op mijntriathlonNL rechtstreeks betaald aan de NTB (klik hier voor een uitgebreide toelichting op het contributiesysteem in mijntriathlonNL).

Contributie/tarieven 2020

Wat kost een daglicentie per wedstrijd?

Open

De kosten van een daglicentie worden hoger naarmate de afstand langer wordt (bedragen voor 2020).

  • Mini (1/16) – € 4,-
  • Achtste/sprint/kwart – € 8,-
  • Olympische afstand – € 10,-
  • Midden afstand – € 31,-
  • Lange afstand – € 46,-

Voor alle zwemlopen en wintertriathlons (ongeacht de afstand) kost een daglicentie € 4,-

Heb ik een medische verklaring nodig om lid te worden/deel te nemen aan een wedstrijd?

Open

Er is geen verplichting voor NTB leden en/of deelnemers aan evenementen om een sportmedisch onderzoek/sportkeuring te ondergaan. Het wordt echter wel nadrukkelijk geadviseerd om een online screeningslijst online in te vullen om een risico inschatting te kunnen maken van hun eigen gezondheid (risico op plotse hartdood).

Lees verder

Hoe krijg ik mijn licentiebewijs?

Open

Je kunt je licentiebewijs zelf downloaden via je profielpagina in mijn.triathlonbond.nl.

De kosten voor een daglicentie worden betaald in de vorm van een toeslag op het inschrijfgeld. Dit lidmaatschap wordt dus per evenement éénmalig aangeschaft en er worden geen lidmaatschapsbewijzen voor verstrekt.

Kan ik met mijn NTB licentie ook bij andere sportbonden terecht (en omgekeerd)?

Open

Triatleten en duatleten beoefenen meerdere sporten en doen daardoor ook met enige regelmaat mee aan evenementen die georganiseerd worden door aanverwante bonden. En omgekeerd willen leden van die andere bonden wel eens een uitstapje maken naar de triathlon/duathlon of een andere vorm van combiduursport. Met de KNWU , de KNZB en de Atletiekunie zijn afspraken gemaakt over de (gedeeltelijke) onderlinge uitwisseling van licenties. De afspraken verschillen per bond en discipline, maar zijn hieronder terug te vinden.

Samenwerking NTB – KNZB

Samenwerking NTB – Atletiekunie

Dankzij de samenwerking met de Atletiekunie kunnen houders van een atletenlicentie een (gratis) lidmaatschap van de Atletiekunie aanvragen.

Klik hier voor de aanvraag van een licentie bij de Atletiekunie.


Samenwerking NTB – KNWU
Leden van de KNWU kunnen zonder extra kosten voor een daglicentie meedoen aan NTB-evenementen tot en met maximaal de olympische afstand (daarboven mag uiteraard ook, maar dan worden daglicentiekosten in rekening gebracht).  NTB-leden die in het bezit zijn van een atletenlicentie kunnen zonder kosten een KNWU-basislidmaatschap aanschaffen. Met het basislidmaatschap kunnen triatleten meedoen aan funklasse-wedstrijden (weg, veld en MTB) en (inter)clubwedstrijden (trainingswedstrijden).

Klik hier voor alle informatie en het aanvragen van deze licentie.

Let op: indien gekozen is voor een doorlopend KNWU basislidmaatschap wordt deze niet automatisch stop gezet. Dit is de verantwoordelijkheid van de sporter zelf. Als de Atletenlicentie bij de NTB wordt stopgezet zal het gratis KNWU basislidmaatschap daardoor automatisch een betaald doorlopend lidmaatschap worden. Meer informatie over opzeggen van het KNWU-lidmaatschap lees je hier.

 

Kan ik ook lid zijn bij meerdere verenigingen?

Open

Dat kan inderdaad. Registratie als lid bij beide verenigingen is dan vanuit verzekeringsoogpunt wel noodzakelijk, maar elke tweede en volgende registratie is gratis. Alleen voor de vereniging waar je atleten- of jeugdlicentie voor geregistreerd is komt een lidmaatschapsbewijs beschikbaar. Een atleet kan daardoor ook niet in hetzelfde jaar voor twee (of meer) verenigingen starten in bijvoorbeeld de Teamcompetities Triathlon of het Jeugd- en juniorencircuit. Die keuze wordt – per competitie – bepaald aan het begin van het seizoen. Wil je toch een tweede licentie, omdat je bijvoorbeeld in het Jeugd- en juniorencircuit voor een ander team uitkomt dan in de Teamcompetities Triathlon (wat dus wél is toegestaan), dan kan dat.

Hoe verleng ik mijn lidmaatschap of zeg ik het weer op?

Open

Lidmaatschappen (inclusief evt. licenties) worden aangegaan per kalenderjaar en worden tot wederopzegging automatisch verlengd. Opzeggingen dienen uiterlijk 1 december van het lopende kalenderjaar te worden doorgegeven en gaan in per 1 januari van het nieuwe jaar.

Verenigingsleden geven de opzegging van hun basislidmaatschap (incl. eventuele jeugd-/atletenlicentie) door aan het secretariaat van hun vereniging, alleen een jeugd- of atletenlicentie kan ook worden opgezegd via het atletenaccount op mijn.triathlonbond.nl (in dat geval loopt het basislidmaatschap via de vereniging wél door).

Individuele leden zeggen hun lidmaatschap rechtstreeks op bij de NTB via hun account op mijn.triathlonbond.nl.

Voor een proeflicentie geldt dat dit voor maximaal 1 kalenderjaar kan worden aangegaan. Dit lidmaatschap eindigt dan ook vanzelf per 31 december. Alle proeflicentiehouders krijgen hierover enkele weken van tevoren bericht met een aanbieding voor een continuering van het lidmaatschap (individueel of via de vereniging).

Lees volgend artikel

Lid worden

Oké, je hebt de voordelen van lid zijn bekeken, de vragen over het lidmaatschap gelezen en je gaat ervoor. Je wordt lid van de Nederlandse Triathlon Bond! Dan hebben we uiteraard ... Lees meer