Lidmaatschap

Kies je voor een daglicentie, het proeflidmaatschap of tóch een atletenlicentie?

  1. Over het NTB lidmaatschap
  2. Lidmaatschap en wedstrijdlicentie
  3. Leeftijdsindeling
  4. Contributietarieven
  5. Lid worden
  6. Lidmaatschap opzeggen
  7. Veel gestelde vragen over het lidmaatschap

Over het NTB lidmaatschap

Om mee te kunnen doen aan een triathlon is het niet noodzakelijk om meteen lid te worden van de NTB. Je kunt ook op basis van een zogenaamde daglicentie meedoen, je wordt dan lid voor één dag.

Heb je een wedstrijdlicentie van de Atletiekunie of de KNWU of een startvergunning van de KNZB, dan kun je in een groot aantal gevallen zelfs zonder extra kosten voor een daglicentie meedoen aan NTB evenementen.

Maar in veel gevallen is het zeker aan te raden om je aan te sluiten bij de NTB. Zie hiervoor de voordelen van lid zijn.

Met de inschrijving voor een evenement en/of de aanschaf van een licentie (ook daglicenties) conformeer je je aan alle geldende NTB-reglementen.

Onderstaande informatie geeft hopelijk antwoord op al je vragen over het lidmaatschap. Heb je na het lezen hiervan tóch nog een vraag? Mail dan naar info@triathlonbond.nl

Lidmaatschap en wedstrijdlicentie

Je kunt lid worden via een vereniging of rechtstreeks bij de NTB, dat wordt ook wel ‘individueel lid’ genoemd.

Wil je lid worden via een vereniging dan regelt de vereniging het lidmaatschap voor je. Wil je individueel lid worden dan kun je dat zelf regelen via je profiel op mijntriathlonNL.

Afhankelijk van je leeftijd word je jeugdlid, jongerenlid of lid. Het enige verschil tussen deze lidmaatschappen is het contributietarief.

Overzicht lidmaatschappen Daglicentietarieven

Wedstrijdlicentie

Als lid kun je ervoor kiezen om een wedstrijdlicentie (= atletenlicentie of jeugdlicentie) bij je lidmaatschap te nemen. Met zo’n wedstrijdlicentie heb je geen extra kosten voor een daglicentie bij deelname aan wedstrijden. Zeker als je meerdere wedstrijden per jaar doet kan een wedstrijdlicentie voordeliger zijn. Bovendien kun je als wedstrijdlicentiehouder gebruik maken van de samenwerking met de Atletiekunie, de KNWU en de KNZB.

Soms is het hebben van een wedstrijdlicentie verplicht. Bijvoorbeeld bij deelname aan internationale agegroupkampioenschappen (EK’s en WK’s) of als je voor jouw vereniging wilt uitkomen in een van de divisies van de Teamcompetities Triathlon.

Heb je een wedstrijd in het buitenland op de planning staan? In veel gevallen heb je daar dan geen daglicentie en/of medisch attest nodig als je je NTB wedstrijdlicentie kunt laten zien.

Naast de wedstrijdlicenties is er – alleen voor individuele leden – ook een proeflicentie en een proeflicentie jeugd. Een proeflicentie (jeugd) is een kennismakingslicentie met een geldigheidsduur van maximaal 1 kalenderjaar. Met een proeflicentie (jeugd) kun je zonder extra kosten voor een daglicentie deelnemen aan wedstrijden, uitgezonderd een halve of hele triathlon. Een proeflicentie is goedkoper dan een wedstrijdlicentie. Vraag je een proeflicentie (jeugd) aan binnen 24 uur nadat je NTB lid bent geworden dan is je NTB lidmaatschap gratis en betaal je alleen voor je proeflicentie (jeugd).

Leeftijdsindeling

Op basis van je geboortejaar wordt er bepaald welk lidmaatschap je krijgt, welke wedstrijdlicentie je kunt aanvragen en voor welke wedstrijden je je kunt inschrijven.

Leeftijdsindeling

Contributietarieven

De contributiekosten van je lidmaatschap hangen onder andere af van of je individueel lid bent of via een vereniging. Heb je eenmaal een lidmaatschap dan kun je vervolgens zelf beslissen of je daar ook een wedstrijdlicentie bij wilt hebben. De wedstrijdlicentie reken je direct bij aanvraag af en is gelijk beschikbaar.

De kosten voor de contributie van het lidmaatschap worden bij individuele leden apart in rekening gebracht. Verenigingsleden betalen de contributie voor hun NTB lidmaatschap via de vereniging.

Voor reguliere lidmaatschappen (lidmaatschap en wedstrijdlicenties) die ingaan na 1 september van het lopende kalenderjaar worden aangepaste tarieven (met minimaal 50% korting) in rekening gebracht.

Contributietarieven Daglicentietarieven

Lid worden

Om lid te kunnen worden heb je een gebruikersprofiel nodig op mijntriathlonNL . Heb je dat nog niet, maak dan eerst een gebruikersprofiel aan. Zo’n profiel is gratis en verplicht tot niets. Daarna kun je via je profiel eerst een lidmaatschap aanvragen en daarna de bijbehorende wedstrijd- of proeflicentie op basis van dit stappenplan.

Daarna kun je je direct gaan inschrijven voor wedstrijden.

Wil je liever lid worden via een vereniging? Ook dat kan. In je gebruikersprofiel staat ook je NTB ID nummer. Geef je NTB ID door aan de vereniging waar je lid wilt worden zodat zij je kunnen toevoegen aan hun ledenlijst.

Voor de betaling van de contributie kun je ons machtigen óf je ontvangt jaarlijks een rekening. Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar. Opzeggingen kunnen tot en met 30 november worden doorgegeven, daarna wordt het lidmaatschap weer voor een jaar verlengd. Met uitzondering van de proeflicentie (jeugd) die éénmalig voor maximaal één kalenderjaar kan worden aangegaan.

Lidmaatschap opzeggen

Het NTB lidmaatschap loopt per kalenderjaar en wordt jaarlijks automatisch verlengd tenzij het op tijd wordt opgezegd. Opzeggingen dienen uiterlijk 30 november van het lopende jaar te zijn doorgegeven en gaan in per 1 januari van het nieuwe jaar.

Individuele leden kunnen hun lidmaatschap zelf beëindigen via hun gebruikersprofiel voor mijntriathlonNL

Heb je een lidmaatschap via een triathlonvereniging dan kun je je NTB lidmaatschap alleen opzeggen via de ledenadministratie van je vereniging. Let daarbij op de uiterste opzegdatum die jouw vereniging hanteert. Dat kan eerder zijn dan 30 november.

Heb je (ook) een wedstrijdlicentie? Een wedstrijdlicentie wordt ieder jaar automatisch beëindigd per 31 december. Een licentie hoef je dus niet op te zeggen.

Veel gestelde vragen over het lidmaatschap

Alles wat je wilt weten over het lidmaatschap

Ik wil lid worden via een vereniging. Hoe kan ik mij aanmelden?

Open

Om lid te kunnen worden heb je een gebruikersprofiel nodig op mijntriathlonNL. Heb je dat nog niet, maak dan eerst een gebruikersprofiel aan. Zo’n profiel is gratis en verplicht tot niets. Heb je eenmaal een profiel dan heb je ook een NTB ID nummer. Geef je NTB ID door aan de vereniging waar je lid wilt worden zodat zij je op hun ledenlijst kunnen zetten.

Ik ben jeugdlid. Heb ik een atletenlicentie nodig?

Open

Nee, als jeugdlid (dat is: tót het jaar waarin je 20 wordt) kun je gratis een jeugdlicentie aanvragen via je gebruikersprofiel op mijntriathlonNL.

Een jeugdlicentie staat gelijk aan de atletenlicentie voor volwassenen.

Ik ben wel NTB-lid, maar heb geen wedstrijdlicentie. Kan ik dan wel meedoen aan wedstrijden?

Open

Ja hoor, dat kan! Je kunt dan vrijwel altijd meedoen op basis van een daglicentie. Uitzonderingen hierop zijn teamcompetities en circuits.

Je kan aan wedstrijden tot en met de standaardafstand (bij een triathlon is dat 1500 meter zwemmen – 40 km fietsen – 10 km lopen) in veel gevallen ook meedoen op basis van een wedstrijdlicentie van de overkoepelende bond van de beoefende sporten. Concreet betekent dit voor wedstrijden tot en met de standaardafstand dat je zonder extra kosten voor een daglicentie mee kunt doen als je een van onderstaande wedstrijdlicenties hebt :

  • Wedstrijdlicentie van de KNZB
  • Wedstrijdlicentie van de KNWU
  • Wedstrijdlicentie van de Atletiekunie

Ook wedstrijdlicenties van een buitenlandse triathlonbond (bijvoorbeeld de Duitse of Belgische triathlonbond) worden voor vrijwel alle NTB-wedstrijden geaccepteerd (uitzondering NK’s, teamcompetities en circuits).

Deze licentie kun je koppelen in je account op mijn.triathlonbond.nl, zodat de korting bij inschrijving via dit systeem direct verrekend wordt. Bij alle wedstrijden moet je te allen tijde je licentiebewijs kunnen tonen, zorg dus dat je hierover beschikt!

Heb ik een medische verklaring nodig om lid te worden/deel te nemen aan een wedstrijd?

Open

Er is geen verplichting voor NTB leden en/of deelnemers aan evenementen om een sportmedisch onderzoek/sportkeuring te ondergaan. Het wordt echter wel nadrukkelijk geadviseerd om een online screeningslijst online in te vullen om een risico inschatting te kunnen maken van hun eigen gezondheid (risico op plotse hartdood).

Lees verder

Hoe krijg ik mijn licentiebewijs?

Open

Je kunt je licentiebewijs zelf downloaden via je account in mijntriathlonNL. Log in, klik op MIJN ACCOUNT en klik daarna op LICENTIES. Hier kun je je licentie terugvinden met daarachter een Download knop.

Download je licentiebewijs en sla deze op op je smartphone. De licentie printen op papier mag uiteraard ook.

De kosten voor een daglicentie worden betaald in de vorm van een toeslag op het inschrijfgeld. Dit lidmaatschap wordt dus per evenement éénmalig aangeschaft en er worden geen lidmaatschapsbewijzen voor verstrekt.

Kan ik ook lid zijn bij meerdere verenigingen?

Open

Dat kan inderdaad. Registratie als lid bij beide verenigingen is dan vanuit verzekeringsoogpunt wel noodzakelijk, maar elke tweede en volgende registratie is gratis.

Een atleet kan niet in hetzelfde jaar voor twee (of meer) verenigingen starten in de Teamcompetities Triathlon of het Jeugd- en juniorencircuit. Die keuze wordt – per competitie – bepaald aan het begin van het seizoen. Wil je toch een tweede licentie, omdat je bijvoorbeeld in het Jeugd- en juniorencircuit voor een ander team uitkomt dan in de Teamcompetities Triathlon (wat dus wél is toegestaan), dan kan dat.

Lopen mijn lidmaatschap en licentie volgend jaar automatisch door?

Open

Het lidmaatschap loopt automatisch door, tenzij het tijdig (uiterlijk 30 november van het lopende kalenderjaar) wordt opgezegd. De licentie stopt ieder jaar automatisch per 31 december. Leden die dit jaar een jeugd- of atletenlicentie hebben, ontvangen in januari via e-mail een bericht waarmee ze een licentie voor het nieuwe jaar kunnen aanvragen en betalen via hun gebruikersaccount. Vanaf 1 december is het al mogelijk om een licentie voor het nieuwe jaar aan te vragen via je gebruikersaccount.

Hoe verleng ik mijn lidmaatschap of zeg ik het weer op?

Open

Lidmaatschappen worden aangegaan per kalenderjaar en worden tot wederopzegging automatisch verlengd. Opzeggingen dienen uiterlijk 30 november van het lopende kalenderjaar te worden doorgegeven en gaan in per 1 januari van het nieuwe jaar.

De wedstrijdlicenties (atleten-, jeugd- en proeflicenties) worden ieder jaar automatisch per 31 december beëindigd. Een wedstrijdlicentie hoeft dus niet te worden opgezegd. Vernieuwen kan op elk gewenst moment in het atletenprofiel op mijntriathlonNL.

Ben je lid via een vereniging, dan kun je je lidmaatschap niet via je inlogaccount opzeggen maar kun je dat alleen doen via de ledenadministratie van de vereniging. Denk er aan dat een vereniging de opzegging van jouw lidmaatschap ook uiterlijk 30 november moet doorvoeren, geef je opzegging dus op tijd door aan de vereniging. Check voor de zekerheid welke opzegtermijn jouw vereniging hanteert.

Individuele leden zeggen hun lidmaatschap rechtstreeks op bij de NTB via hun account op mijntriathlonNL:

Ga naar MIJN ACCOUNT.

Ga naar LIDMAATSCHAP en klik op het lidmaatschap wat je wilt opzeggen.

Klik op ‘Beëindigen’.

Je lidmaatschap heeft nu de status ‘Geannuleerd’ en zal per 31 december worden beëindigd.

Voor een proeflicentie geldt dat dit voor maximaal 1 kalenderjaar kan worden aangegaan. Dit lidmaatschap eindigt dan ook vanzelf per 31 december. Alle proeflicentiehouders krijgen hierover enkele weken van tevoren bericht met een aanbieding voor een continuering van het lidmaatschap (individueel of via de vereniging).

Als ik mijn lidmaatschap opzeg, wordt mijn licentie dan ook automatisch stopgezet?

Open

Ja, de licentie wordt automatisch beëindigd per de einddatum van het lidmaatschap, dus per 31 december.

Ik heb een nieuw (e-mail) adres, hoe kan ik dat doorgeven?

Open

Log in op mijntriathlonNL

Ga naar MIJN ACCOUNT en pas daar bij PROFIEL je (e-mail)adres aan.

Ik wil me al inschrijven voor een wedstrijd volgend jaar. Kan ik alvast een wedstrijdlicentie voor het nieuwe jaar aanschaffen?

Open

Leden die volgend jaar (weer) een jeugd- of atletenlicentie willen hebben, kunnen deze vanaf eind dit jaar zelf aanvragen via hun gebruikersaccount op mijntriathlonNL . Een atletenlicentie wordt direct bij aanvraag via iDeal betaald, de contributie voor het bijbehorende lidmaatschap wordt in januari van het nieuwe jaar in rekening gebracht.

Ik wil de NTB machtigen om mijn contributie te incasseren / ik wil mijn autoincasso machtiging intrekken. Hoe doe ik dat?

Open

Log in op mijntriathlonNL

Ga naar MIJN ACCOUNT.

Ga naar INSTELLINGEN en geef bij ‘Betaalmethode’ je voorkeur aan wat betreft de wijze van betalen van de contributie.

Ik heb me ingeschreven voor een wedstrijd. Waar kan ik mijn QR code vinden?

Open
Lees volgend artikel

Voordelen van lid zijn

Het lidmaatschap van de NTB heeft voor triatleten en andere combiduursporters veel voordelen. Op deze pagina zetten we ze voor je op een rijtje. Lees meer