Vragen over lidmaatschap

Kies je voor een daglicentie, het proeflidmaatschap of tóch een atletenlicentie?

Alles wat je weten wil over het lidmaatschap

Om mee te kunnen doen aan een triathlon is het niet noodzakelijk om meteen lid te worden van de NTB. Je kunt ook op basis van een zogenaamde daglicentie meedoen, of in een groot aantal gevallen zelfs zonder extra kosten voor een daglicentie op basis van het lidmaatschap van een andere bond (KNWU, KNZB en de Atletiekunie).

Maar in veel gevallen is het zeker aan te raden om je aan te sluiten bij de NTB. Zie hiervoor de voordelen van lid zijn.

Met de inschrijving voor een evenement en/of de aanschaf van een licentie (ook daglicenties) conformeer je je aan alle geldende NTB-reglementen.

Onderstaand overzicht geeft hopelijk antwoord op al je vragen over het lidmaatschap. Heb je na het lezen hiervan tóch nog een vraag? Mail dan naar info@triathlonbond.nl

Ik wil lid worden van de NTB. Hoe kan ik mij aanmelden?

Open

Om lid te kunnen worden heb je een gebruikersaccount nodig op mijn.triathlonbond.nl. Heb je dat nog niet, maak dan eerst een gebruikersaccount aan. Een gebruikersaccount is gratis. Daarna kun je via je account eerst een lidmaatschap aanvragen en daarna de bijbehorende atleten-, jeugd- of proeflicentie op basis van dit stappenplan.

Ik wil lid worden via een vereniging. Hoe kan ik mij aanmelden?

Open

Om lid te kunnen worden heb je een gebruikersaccount nodig op mijn.triathlonbond.nl. Heb je dat nog niet, maak dan eerst een gebruikersaccount aan. Een gebruikersaccount is gratis. Heb je eenmaal een gebruikersaccount dan heb je ook een NTB ID nummer. Geef je NTB ID door aan de vereniging waar je lid wilt worden zodat zij je op hun ledenlijst kunnen zetten.

Ik ben jeugdlid. Heb ik een atletenlicentie nodig?

Open

Nee, als jeugdlid (dat is: tót het jaar waarin je 20 wordt) kun je gratis een jeugdlicentie aanvragen via je gebruikersaccount op mijn.triathlonbond.nl.

Een jeugdlicentie staat gelijk aan de atletenlicentie voor volwassenen.

Welke lidmaatschapsvormen zijn er?

Open

De NTB kent diverse lidmaatschapsvormen, met daaraan gekoppelde licenties.

Klik hier voor het complete overzicht.

Wat kost het lidmaatschap van de NTB?

Open

Bij het aangaan van het lidmaatschap (basislidmaatschap en/of atletenlicentie) na 1 september worden de volgende kortingen gehanteerd:

Lidmaatschap gaat in na 1 september:     50 procent korting
Lidmaatschap gaat in na 1 november:      75 procent korting

Verenigingsleden betalen de kosten voor hun basislidmaatschap aan de vereniging, een licentie wordt via het ledenaccount op mijntriathlonNL rechtstreeks betaald aan de NTB (klik hier voor een uitgebreide toelichting op het contributiesysteem in mijntriathlonNL).

Lidmaatschapskosten/tarieven

Ik ben wel NTB-lid, maar heb geen wedstrijdlicentie. Kan ik dan wel meedoen aan wedstrijden?

Open

Ja hoor, dat kan! Je kunt dan vrijwel altijd meedoen op basis van een daglicentie. Uitzonderingen hierop zijn teamcompetities en circuits.

Je kan aan wedstrijden tot en met de standaardafstand (bij een triathlon is dat 1500 meter zwemmen – 40 km fietsen – 10 km lopen) in veel gevallen ook meedoen op basis van een wedstrijdlicentie van de overkoepelende bond van de beoefende sporten. Concreet betekent dit voor wedstrijden tot en met de standaardafstand dat je zonder extra kosten voor een daglicentie mee kunt doen als je een van onderstaande wedstrijdlicenties hebt :

  • Wedstrijdlicentie van de KNZB
  • Wedstrijdlicentie van de KNWU
  • Wedstrijdlicentie van de Atletiekunie

Ook wedstrijdlicenties van een buitenlandse triathlonbond (bijvoorbeeld de Duitse of Belgische triathlonbond) worden voor vrijwel alle NTB-wedstrijden geaccepteerd (uitzondering NK’s, teamcompetities en circuits).

Deze licentie kun je koppelen in je account op mijn.triathlonbond.nl, zodat de korting bij inschrijving via dit systeem direct verrekend wordt. Bij alle wedstrijden moet je te allen tijde je licentiebewijs kunnen tonen, zorg dus dat je hierover beschikt!

Wat kost een daglicentie per wedstrijd?

Open

De kosten van een daglicentie worden hoger naarmate de afstand langer wordt:

  • Mini kort jeugd – € 0,75
  • Mini lang jeugd – € 1,50
  • Mini (1/16) – € 4,75
  • Achtste/sprint/kwart – € 9,50
  • Standaardafstand – € 11,75
  • Midden afstand – € 35,75
  • Lange afstand – € 53,25

Voor alle zwemlopen en wintertriathlons (ongeacht de afstand) kost een daglicentie € 4,75

Ik heb een daglicentie nodig. Hoe kom ik daar aan?

Open

Een daglicentie kun je niet los aanschaffen, maar die betaal je tijdens het inschrijfproces voor de wedstrijd waaraan je wilt meedoen.

Heb ik een medische verklaring nodig om lid te worden/deel te nemen aan een wedstrijd?

Open

Er is geen verplichting voor NTB leden en/of deelnemers aan evenementen om een sportmedisch onderzoek/sportkeuring te ondergaan. Het wordt echter wel nadrukkelijk geadviseerd om een online screeningslijst online in te vullen om een risico inschatting te kunnen maken van hun eigen gezondheid (risico op plotse hartdood).

Lees verder

Hoe krijg ik mijn licentiebewijs?

Open

Je kunt je licentiebewijs zelf downloaden via je profielpagina in mijn.triathlonbond.nl.

De kosten voor een daglicentie worden betaald in de vorm van een toeslag op het inschrijfgeld. Dit lidmaatschap wordt dus per evenement éénmalig aangeschaft en er worden geen lidmaatschapsbewijzen voor verstrekt.

Kan ik met mijn NTB licentie ook bij andere sportbonden terecht (en omgekeerd)?

Open

Triatleten en duatleten beoefenen meerdere sporten en doen daardoor ook met enige regelmaat mee aan evenementen die georganiseerd worden door aanverwante bonden. En omgekeerd willen leden van die andere bonden wel eens een uitstapje maken naar de triathlon/duathlon of een andere vorm van combiduursport. Met de KNWU , de KNZB en de Atletiekunie zijn afspraken gemaakt over de (gedeeltelijke) onderlinge uitwisseling van licenties. De afspraken verschillen per bond en discipline, maar zijn hieronder terug te vinden.

Samenwerking NTB – KNZB

Samenwerking NTB – Atletiekunie

Dankzij de samenwerking met de Atletiekunie kunnen houders van een atletenlicentie een (gratis) lidmaatschap van de Atletiekunie aanvragen.

Klik hier voor de aanvraag van een licentie bij de Atletiekunie.

Klik hier voor de aanvraag van een startvergunning bij de KNZB


Samenwerking NTB – KNWU
Leden van de KNWU kunnen zonder extra kosten voor een daglicentie meedoen aan NTB-evenementen tot en met maximaal de standaardafstand (daarboven mag uiteraard ook, maar dan worden daglicentiekosten in rekening gebracht).  Als NTB lid met een actieve wedstrijdlicentie (voorheen atletenlicentie genoemd) kun je in MijnKNWU een koppeling activeren waardoor je gratis kun inschrijven via MijnKNWU voor wedstrijden voor startlicentiehouders.  Andersom kunnen KNWU-leden hun licentie in MijnNTB koppelen.

Klik hier voor alle informatie t.b.v. de koppeling van een NTB-licentie in het KNWU-systeem.

 

Kan ik ook lid zijn bij meerdere verenigingen?

Open

Dat kan inderdaad. Registratie als lid bij beide verenigingen is dan vanuit verzekeringsoogpunt wel noodzakelijk, maar elke tweede en volgende registratie is gratis.

Een atleet kan niet in hetzelfde jaar voor twee (of meer) verenigingen starten in de Teamcompetities Triathlon of het Jeugd- en juniorencircuit. Die keuze wordt – per competitie – bepaald aan het begin van het seizoen. Wil je toch een tweede licentie, omdat je bijvoorbeeld in het Jeugd- en juniorencircuit voor een ander team uitkomt dan in de Teamcompetities Triathlon (wat dus wél is toegestaan), dan kan dat.

Lopen mijn lidmaatschap en licentie volgend jaar automatisch door?

Open

Het lidmaatschap loopt automatisch door, tenzij het tijdig (uiterlijk 30 november van het lopende kalenderjaar) wordt opgezegd. De licentie stopt ieder jaar automatisch per 31 december. Leden die dit jaar een jeugd- of atletenlicentie hebben, ontvangen in januari via e-mail een bericht waarmee ze een licentie voor het nieuwe jaar kunnen aanvragen en betalen via hun gebruikersaccount. Vanaf 1 december is het al mogelijk om een licentie voor het nieuwe jaar aan te vragen via je gebruikersaccount.

Hoe verleng ik mijn lidmaatschap of zeg ik het weer op?

Open

Lidmaatschappen worden aangegaan per kalenderjaar en worden tot wederopzegging automatisch verlengd. Opzeggingen dienen uiterlijk 30 november van het lopende kalenderjaar te worden doorgegeven en gaan in per 1 januari van het nieuwe jaar.

De wedstrijdlicenties (atleten-, jeugd- en proeflicenties) worden ieder jaar automatisch per 31 december beëindigd. Een wedstrijdlicentie hoeft dus niet te worden opgezegd. Vernieuwen kan op elk gewenst moment in het atletenprofiel op mijn.triathlonbond.nl.

Ben je lid via een vereniging, dan kun je je lidmaatschap niet via je inlogaccount opzeggen maar kun je dat alleen doen via de ledenadministratie van de vereniging. Denk er aan dat een vereniging de opzegging van jouw lidmaatschap ook uiterlijk 30 november moet doorvoeren, geef je opzegging dus op tijd door aan de vereniging. Check voor de zekerheid welke opzegtermijn jouw vereniging hanteert.

Individuele leden zeggen hun lidmaatschap rechtstreeks op bij de NTB via hun account op mijn.triathlonbond.nl:

Ga naar MIJN ACCOUNT.

Ga naar LIDMAATSCHAP en klik op het lidmaatschap wat je wilt opzeggen.

Klik op ‘Beëindigen’.

Je lidmaatschap heeft nu de status ‘Geannuleerd’ en zal per 31 december worden beëindigd.

Voor een proeflicentie geldt dat dit voor maximaal 1 kalenderjaar kan worden aangegaan. Dit lidmaatschap eindigt dan ook vanzelf per 31 december. Alle proeflicentiehouders krijgen hierover enkele weken van tevoren bericht met een aanbieding voor een continuering van het lidmaatschap (individueel of via de vereniging).

Als ik mijn lidmaatschap opzeg, wordt mijn licentie dan ook automatisch stopgezet?

Open

Ja, de licentie wordt automatisch beëindigd per de einddatum van het lidmaatschap, dus per 31 december.

Ik heb een nieuw (e-mail) adres, hoe kan ik dat doorgeven?

Open

Log in op mijn.triathlonbond.nl

Ga naar MIJN ACCOUNT en pas daar bij PROFIEL je (e-mail)adres aan.

Ik wil me al inschrijven voor een wedstrijd volgend jaar. Kan ik alvast een wedstrijdlicentie voor het nieuwe jaar aanschaffen?

Open

Leden die volgend jaar (weer) een jeugd- of atletenlicentie willen hebben, kunnen deze vanaf eind dit jaar zelf aanvragen via hun gebruikersaccount op mijn.triathlonbond.nl . Een atletenlicentie wordt direct bij aanvraag via iDeal betaald, de contributie voor het bijbehorende lidmaatschap wordt in januari van het nieuwe jaar in rekening gebracht.

Ik wil de NTB machtigen om mijn contributie te incasseren / ik wil mijn autoincasso machtiging intrekken. Hoe doe ik dat?

Open

Log in op mijn.triathlonbond.nl

Ga naar MIJN ACCOUNT.

Ga naar INSTELLINGEN en geef bij ‘Betaalmethode’ je voorkeur aan wat betreft de wijze van betalen van de contributie.

Ik heb me ingeschreven voor een wedstrijd. Waar kan ik mijn QR code vinden?

Open
Lees volgend artikel

Voordelen van lid zijn

Het lidmaatschap van de NTB heeft voor triatleten en andere combiduursporters veel voordelen. Op deze pagina zetten we ze voor je op een rijtje. Lees meer