Teamcompetities triathlon

In een serie van vijf wedstrijden gaan clubs en teams met elkaar de strijd aan in verschillende triathlonformats

Teamcompetities Triathlon

In navolging van succesvolle triathloncompetities in Frankrijk en Duitsland maakte Nederland in 2012 kennis met de Eredivisie Triathlon. Na het succesvolle debuutjaar werd het concept snel uitgebreid. In 2013 werd de 1eDivisie toegevoegd aan het competitieaanbod en ook in de jaren daarna kwamen er steeds divisies bij. Sinds 2017 telt de Teamcompetities vijf niveaus.

Triathlon als teamsport dus, waarbij atleten samen uitkomen voor eenzelfde vereniging. Individuele atleten die in teamverband vol passie en plezier met elkaar strijden voor ieder punt. Van topsport op nationaal niveau met de snelste atleten van Nederland in de Eredivisie, via ambitieuze en gedreven teams die in onderliggende competities promotie proberen af te dwingen, tot en met enthousiaste verenigingsteams die elkaar uitdagen in een gedeelde passie. Individuele strijd en teamprestaties gaan hand in hand.

Vragen? Mail naar teamcompetities@triathlonbond.nl

Bekijk video Bekijk video
Prestigieus en spectaculair: dit is ons verhaal

Teamcompetities Triathlon: hoe werkt het?

Op ieder niveau strijden teams in een seizoen (april – september) binnen vijf wedstrijden om de punten. De wedstrijdkalender bestaat ieder seizoen uit een mix van individuele wegwedstrijden en teamformats, met daarin altijd een zwem-, fiets- en looponderdeel, al dan niet met stayeren. In de basis over verschillende afstanden, tot maximaal de standaard afstand. Waarbij de competitie zich kenmerkt door variatie in afstanden, formats en vernieuwende (team)concepten.

Een team stelt iedere wedstrijd vier (Eredivisie mannen: vijf) atleten op. In een individuele wedstrijd worden de klasseringen (posities) van de beste drie (Eredivisie mannen: vier) atleten van een team bij elkaar opgeteld. Het team met de laagste score komt bovenaan in het dagklassement.

In een teamwedstrijd werken de opgestelde atleten samen en wint het team wat de snelste tijd neerzet.

De behaalde posities in het dagklassement worden opgenomen in het eindklassement en bij elkaar opgeteld. Na vijf wedstrijden wint het team met de laagste score de competitie.

In de Eredivisie worden de landskampioenen gehuldigd en in alle onderliggende competities promoveren en degraderen teams, waarna ze zich kunnen opmaken voor een nieuw seizoen.

Bekijk video Bekijk video
Sfeerverslag van 'Super Sunday' in Arnhem, waar alle competities op 30 april 2017 samenkwamen

Teamcompetities Triathlon: feiten en cijfers

Jaarlijks starten ongeveer 250 teams (m/v) verspreid over veertien competities, op vijf verschillende niveaus. Deze teams worden geformeerd door ruim 90 bij de NTB aangesloten verenigingen. Een kleine 2000 unieke atleten die lid zijn van deze verenigingen doen mee aan de competitie. De 40 wedstrijden (met 70 startseries) worden jaarlijks georganiseerd door gemiddeld zo’n 16-20 bij de NTB aangesloten wedstrijdorganisaties.

Teamcompetities Triathlon: doelstelling

Triathlon als teamsport op meerdere niveaus faciliteren en daarmee van toegevoegde waarde zijn voor alle NTB-verenigingen. Ieder seizoen opnieuw een mooie, sterke, spannende en professionele competitie neerzetten. Van Eredivisie t/m 4eDivisie de deelnemende teams een blijvend mooie ervaring geven binnen de competitie. Verenigingen motiveren en stimuleren om met elkaar optimaal te genieten van de triathlonsport en te profiteren van dit bijzondere podium.

Teamcompetities Triathlon: organisatie

De organisatie van de competitie wordt gecoördineerd vanuit de NTB en ingevuld door een team bevlogen vrijwilligers binnen de triathlonsport, die zich met veel plezier en energie inzetten voor de Teamcompetities Triathlon.

Het organisatieteam van de Teamcompetities
Het organisatieteam van de Teamcompetities
Website teamcompetities
Lees volgend artikel

Duathlon / Run Bike Run

Run Bike Run of duathlon is een multisportdiscipline waarbij deelnemers achtereenvolgens lopen, fietsen en weer lopen. Meestal is de eerste ‘run’ de dubbele afstand ... Lees meer