Inschrijven voor wedstrijden

Jouw sportieve uitdagingen gaan beginnen!

 1. Inschrijven voor wedstrijden
 2. De wedstrijdkalender
 3. Daglicentie
 4. Wat kost een daglicentie?
 5. Afmelden voor wedstrijden
 6. Annuleringsregeling

Inschrijven voor wedstrijden

Onder de vlag van de Nederlandse Triathlon Bond vinden jaarlijks, verspreid door heel Nederland, meer dan honderd wedstrijden plaats. Dit zijn niet alleen de standaard triathlons (zwemmen, fietsen, lopen) maar ook duathlons (lopen, fietsen, lopen), wintertriathlons (met schaatsen), winterduathlons, crosstriathlons, crossduathlons, zwemlopen en zelfs varianten met kanoën en skeeleren. Voor ieder wat wils dus: van jong tot oud, van beginner tot gevorderde, van top- tot breedtesporter. Je kunt het zo zwaar en uitdagend maken als je zelf wilt, want ook de afstanden variëren: van heel kort tot heel lang.

Deelname aan wedstrijden is veelal mogelijk zonder lidmaatschap van de NTB. Kijk hier voor alle voordelen die het lidmaatschap biedt.

Alle evenementen zijn terug te vinden op de wedstrijdkalender op mijn.triathlonbond.nl. Via deze website kun je je – na het aanmaken van een (gratis) profiel –  inschrijven voor een wedstrijd, vind je contactinformatie en een doorverwijzing naar de website van de organisatie. Triathlon is een snelgroeiende sport en wedstrijden zijn steeds sneller volgeboekt. Wacht dus niet te lang met inschrijven.

De wedstrijdkalender

Alle evenementen op één plek

Wedstrijdkalender

Daglicentie

Om mee te kunnen doen aan een triathlon is het niet noodzakelijk om meteen lid te worden van de NTB en een wedstrijdlicentie aan te vragen. Je kunt ook op basis van een zogenaamde daglicentie meedoen, je wordt dan lid voor één dag.

Een daglicentie hoef je niet los aan te schaffen, maar die betaal je tijdens het inschrijfproces voor de wedstrijd waaraan je mee wilt doen.

Doe je mee met een estafette-team? Dan is één wedstrijdlicentie of daglicentie voldoende voor het hele team.

 

Wanneer heb je een daglicentie nodig?

Door onderstaande vragen te beantwoorden kom je er snel achter of je een daglicentie nodig hebt of niet.

 • Heb je een wedstrijdlicentie (= atletenlicentie of jeugdlicentie) van de NTB?

Dan heb je géén daglicentie nodig.

 • Heb je een proeflicentie van de NTB?

Dan heb je géén daglicentie nodig tenzij je een halve of hele triathlon gaat doen, dan heb je wél een daglicentie nodig.

 • Heb je een wedstrijdlicentie van de KNWU of de Atletiekunie of heb je een startvergunning van de KNZB?

Dan heb je géén daglicentie nodig tenzij je een halve of hele triathlon gaat doen, dan heb je wél een daglicentie nodig.

 • Heb je een triathlonlicentie van een buitenlandse triathlonbond die is aangesloten bij World Triathlon?

Dan heb je géén daglicentie nodig.

 • Heb je geen van deze licenties?

Dan heb je wél een daglicentie nodig als je meedoet aan een NTB wedstrijd.

 

Wat kost een daglicentie?

De kosten van een daglicentie worden hoger naarmate de afstand van de wedstrijd langer wordt.

Daglicentietarieven

Afmelden voor wedstrijden

We hopen het natuurlijk niet, maar het kán natuurlijk gebeuren dat je – bijvoorbeeld als gevolg van ziekte of een blessure of veranderde plannen – toch niet kunt meedoen aan een wedstrijd waarvoor je hebt ingeschreven.

Omdat voor veel wedstrijden het aantal inschrijvingen groter is dan het aantal beschikbare startplaatsen, wordt het bijzonder op prijs gesteld als je je tijdig afmeldt bij de betreffende organisatie. Startnummers zijn zonder toestemming van de organisatie ook niet overdraagbaar op andere atleten. Dat heeft niet alleen met verzekeringen te maken, maar ook met de eventuele wachtlijst.

Of je je inschrijfgeld terugkrijgt verschilt per organisatie. Er zijn vaak al kosten gemaakt, waardoor restitutie niet altijd (geheel) plaatsvindt. Voor organisaties die voor hun inschrijving gebruik maken van mijntriathlonNL geldt deze annuleringsregeling. Organisaties die hun inschrijving via een ander inschrijfsysteem regelen mogen hun eigen annuleringsregeling hanteren, maar het wordt aangeraden de NTB-voorwaarden te volgen.

Annuleringsregeling

Zoals gezegd verschilt het per organisatie of je (een deel van) je inschrijfgeld terugkrijgt als je je inschrijving om wat voor reden dan ook wilt annuleren. Over het algemeen geldt: hoe korter voor de wedstrijd je je inschrijving annuleert, hoe minder inschrijfgeld je terugkrijgt.

Heb je je ingeschreven via mijntriathlonNL dan houdt de organisatie zich in principe aan onderstaande annuleringsregeling. Een organisatie die voor de inschrijving gebruik maakt van mijntriathlonNL mag van deze annuleringsregeling afwijken mits het voordeliger is voor jou als deelnemer.

Annuleringsregeling
Lees volgend artikel

Start2Tri

Heb je altijd al eens aan een triathlon mee willen doen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Meld je dan aan voor een van de vele Start2Tri cursussen die in het hele land door ... Lees meer