Jeugd- en juniorencircuit

Een landelijk circuit van wedstrijden voor ervaren jonge triatleten

 1. Jeugd- en juniorencircuit
 2. Programma 2022
 3. Daguitslag en klassementen
 4. Individueel klassement
 5. Verenigingsklassement
 6. Teamwedstrijd 2022
 7. Puntentelling
 8. Inschrijving
 9. Fietseisen en wedstrijdreglement
 10. Aspiranten (atleten jonger dan 12 jaar)
 11. Historie (eindstanden voorgaande jaren)
Sportplezier staat voorop in het Jeugd- en juniorencircuit
Sportplezier staat voorop in het Jeugd- en juniorencircuit

Jeugd- en juniorencircuit

Het Jeugd- en juniorencircuit is dé ontmoetingsplek voor jonge atleten tussen de 12 en 19 jaar. Iedereen van elk niveau is welkom en sportplezier staat voorop! Het landelijke circuit bestaat uit een serie wedstrijden, die samen een geheel vormen. We dagen atleten uit om zich zo vaak mogelijk in het circuit te laten zien en aan alle wedstrijden mee te doen. Jongeren die slechts één of enkele wedstrijden willen meedoen, zijn echter ook meer dan welkom!

Meedoen om jezelf te ontwikkelen als triatleet, meedoen omdat je je triathlonvrienden ontmoet, meedoen omdat je het beste uit jezelf wil halen, meedoen omdat het leerzaam en inspirerend is, meedoen omdat jullie je vereniging willen laten zien, meedoen om het podium te halen of zelfs te winnen, en bovenal meedoen omdat het leuk en gezellig is en je het gaaf vindt om te racen!

Er wordt gestart en gestreden in vier categorieën.

Atleten die aan minimaal 4 wedstrijden in het circuit hebben deelgenomen (dus daadwerkelijk van start gegaan) kunnen aan het einde van het seizoen een mooi aandenken verwachten.

Categorie-indeling 2022

Jeugd jongens | jeugd meisjes (12-15 jaar)

geboren tussen 2007 en 2010

Junioren jongens | junioren meisjes (16-19 jaar)

geboren tussen 2003 en 2006

Atleten draaien hun wedstrijden zelfstandig, er mag bij de meeste wedstrijden worden gestayerd en er wordt altijd gereden op racefiets, mountainbike of sportfiets. Ook gaan we er vanuit dat de basisspelregels in de sport bekend zijn. Enige ervaring binnen de sport is daarom een pré. Voor echte beginners zijn de laagdrempelige jeugd- en juniorenwedstrijden binnen regionale circuits vaak een fijn(er) startpunt.

Nederlandse Triathlon Bond

Programma 2022

Het overzicht van alle wedstrijden die meetellen voor het Jeugd- en juniorencircuit in 2022.

Let op: activeer je jeugdlicentie voor 2022 vóór je inschrijft, anders worden er onnodig kosten voor een daglicentie in rekening gebracht.

 

Alle ingeschreven atleten ontvangen in de week voor de betreffende JJC-wedstrijd een mail met daarin de laatste deelnemersinformatie.

Heb je deze mail uiterlijk de dinsdag voor de wedstrijd niet ontvangen? Informeer er dan naar bij christie.brouwer@triathlonbond.nl

Kalender

Amersfoort - 27 maart

Zwemloop
Open

Jeugd: 500 meter zwemmen – 2,5 km. lopen

Junioren: 1000 meter zwemmen – 5 km. lopen

Inschrijving gesloten.

Startlijst + baanindeling

Deelnemersinformatie organisatie

UITSLAGEN 2022

Uitslag Jeugd Meisjes
Uitslag Jeugd Jongens
Uitslag Junioren Meisjes
Uitslag Junioren Jongens 

 

Website organisatie

Triathlon Arnhem - 10 april

Supersprint met series en finales
Open

Individuele supersprint in de ochtend met aparte startseries en A en B finales op supersprint in de middag met jeugd en junioren door elkaar.

Stayeren toegestaan

Jeugd en junioren: 325 meter zwemmen – 6,5 km. fietsen – 2 km. lopen

Inschrijving gesloten

Startlijsten en baanindeling

Website organisatie

 

UITSLAGEN 2022

Uitslagen totaal (via Mylaps)

Uitslagen A en B-finales:
Jeugd Meisjes
Jeugd Jongens
Junioren Meisjes
Junioren Jongens 

Toelichting format

NK Duathlon Almere - 16 april

(halve) sprint
Open

Jeugd: 1,25 km. lopen – 10 km. fietsen – 2,5 km. lopen

Junioren: 2,5 km. lopen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen

Stayeren niet toegestaan

Inschrijving gesloten

Deelnemersinformatie 

Startlijsten

UITSLAGEN 2022

Jeugd Meisjes
Jeugd Jongens
Junioren Meisjes
Junioren Jongens 

 

Website organisatie

Tri Rotterdam - 26 juni

Mixed Team Relay
Open

Mixed Team Relay (MTR) voor (club)teams. Voor verenigingsklassement + kwalificatie EK Clubteams Banyoles (10 september 2022).

Afstanden 300 Z – 5 F – 1,5 L (in teams van 4 atleten, jeugd en junioren gemengd)

Inschrijving gesloten.

Klik hier voor de speciale ‘spelregels’ (o.a. in relatie tot het verenigingsklassement) en hier voor de kwalificatiecriteria (voor teams die in aanmerking willen komen voor deelname aan het EK voor clubteams in Spanje).

Deelnemersinformatie

Startlijst

Uitslagen

Triathlon Klazienaveen - 10 juli

(halve) sprint
Open

Jeugd: 375 meter zwemmen – 10 km. fietsen – 2,5 km. lopen

Junioren: 750 meter zwemmen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen

Stayeren toegestaan.

Startlijsten

UITSLAGEN 2022

Jeugd Meisjes
Jeugd Jongens
Junioren Meisjes
Junioren Jongens – van deze serie kon helaas geen uitslag worden opgemaakt.

Website organisatie

Triathlon Bodegraven - 4 september

(halve) sprint
Open

Jeugd: 375 meter zwemmen – 10 km. fietsen – 2,5 km. lopen

Junioren: 750 meter zwemmen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen

Stayeren toegestaan.

Startlijsten en baanindeling

UITSLAGEN 2022

Jeugd Meisjes
Jeugd Jongens
Junioren Meisjes
Junioren Jongens

Website organisatie

NK Triathlon Roermond - 18 september

(halve) sprint (extra punten!)
Open

Jeugd: 375 meter zwemmen – 10 km. fietsen – 2,5 km. lopen

Junioren: 750 meter zwemmen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen

Stayeren toegestaan

Let op: bij deze wedstrijd zijn extra circuitpunten te verdienen – zie onder ‘puntentelling’

Startlijsten

UITSLAGEN 2022

Jeugd Meisjes
Jeugd Jongens
Junioren Meisjes
Junioren Jongens

Website organisatie
INSCHRIJVEN

Daguitslag en klassementen

Er zijn in het Jeugd- en juniorencircuit twee klassementen: het individuele klassement en het verenigingsklassement. Het individuele klassement is uiteraard onderverdeeld in de vier eerder genoemde categorieën.

Iedereen met een NTB jeugdlicentie of NTB proeflicentie doet automatisch mee in dit klassement.

De daguitslagen zijn te vinden bij de wedstrijdinformatie in het kalenderoverzicht.
Ben je benieuwd naar de opbouw van de klassementen? Ga dan op mijn.triathlonbond.nl naar ‘klassementen’. Hier vind je per leeftijdscategorie alle circuitstanden. Door op je punten of die van je concurrenten te klikken zie je hoe het totaal is opgebouwd.

Daguitslag en klassementen

Individueel klassement

In het individuele klassement worden alle resultaten uit de wedstrijden in het circuit bij elkaar opgeteld, om te bepalen wie zich de winnaars van het Jeugd- en juniorencircuit mogen noemen. De beste vier individuele resultaten tellen mee*. Als een atleet aan alle wedstrijden meedoet, wordt het minst behaalde resultaat automatisch weggestreept. Atleten die aan minimaal 4 wedstrijden in het circuit hebben deelgenomen kunnen aan het einde van het seizoen een mooi aandenken verwachten.

Iedere wedstrijd worden er voor de vier categorieën uitslagen opgemaakt. Dit noemen we de ‘daguitslag’ van de wedstrijd. De top 3 in iedere categorie wordt na de wedstrijd gehuldigd.

Vervolgens wordt de daguitslag gebruikt om een tussenstand op te maken voor het individuele klassement.

Let op: alleen atleten met een NTB jeugdlicentie of proeflicentie worden in de tussenstand opgenomen (we noemen dit een ‘geschoonde lijst’). Atleten met KNZB-, KNWU- of atletiekunielicentie, daglicentiehouders en atleten met een buitenlandse licentie doen in een wedstrijd dus (uiteraard!) wel mee om de dagzege, maar niet om de punten voor het Jeugd- en juniorencircuit. Jongeren die tijdens het seizoen een NTB-licentie aanschaffen, tellen vanaf de eerstvolgende wedstrijd ná aanschaf mee in de tussenstand.

*Voor jongens junioren geldt dit jaar dat de beste drie resultaten meetellen voor het individuele klassement. Dit omdat voor deze categorie in de wedstrijd in Klazienaveen geen uitslag kon worden opgemaakt voor deze startserie. Alle deelnemers aan deze wedstrijd hebben voor deze wedstrijd wel 15 punten ontvangen voor hun start, waardoor de wedstrijd wel meetelt voor het verenigingsklassement en om in aanmerking te komen voor de eindherinnering.

INDIVIDUEEL KLASSEMENT 2022

Verenigingsklassement

Het verenigingsklassement daagt alle jeugdverenigingen in Nederland uit om actief mee te doen in het Jeugd- en juniorencircuit. Alle atleten die lid zijn van een NTB-vereniging verzamelen met hun deelname automatisch punten voor het verenigingsklassement. Meedoen loont! Daarnaast verdienen verenigingsatleten die in de top 3 van de daguitslag eindigen extra punten voor hun vereniging. Op die manier wordt zowel de breedte van een vereniging, als de mogelijk hoge klasseringen van haar atleten gewaardeerd.

Let op: bij de eerste wedstrijd die een atleet binnen het circuit meedoet, maakt hij / zij de keus voor welke vereniging hij / zij wil uitkomen. Voor die vereniging worden het hele seizoen punten verzameld. Uitkomen voor een andere vereniging kan in een volgend seizoen.

Atleten die individueel lid zijn bij de NTB verzamelen geen punten voor het verenigingsklassement. Willen zij later in het seizoen alsnog voor een vereniging uitkomen, dan kan dat (mits er een geldige atletenlicentie bij die vereniging wordt aangeschaft). De punten tellen dan mee vanaf het moment dat de atletenlicentie via de vereniging actief is.

Verenigingsklassement
VERENIGINGSKLASSEMENT 2022

Teamwedstrijd 2022

Op zondag 26 juni hebben alle jeugd en junioren in Nederland de kans om in het spectaculaire format ‘Mixed Team Relay’ in teamverband onze mooie sport te beleven. In gemixte teams (twee jongens en twee meisjes) leggen de atleten in estafettevorm een supersprint triathlon af (300m zwemmen – 5 km fietsen – 1,5 km lopen). Naast de strijd om de dagzege verzamelen alle deelnemende atleten punten voor het verenigingsklassement. Ook is deze wedstrijd het kwalificatiemoment voor ambitieuze verenigingsteams die zich willen plaatsen voor het EK MTR voor clubs, op 27-28 augustus in het Spaanse Banyoles (let op: gewijzigde datum).

Puntentelling

Hoe worden de punten verdeeld binnen het Jeugd- en juniorencircuit?

Puntentelling

Puntentelling

Individueel klassement

Open

Op basis van de ‘geschoonde lijst’ worden in iedere categorie punten toegekend.

Nr 1: 150 punten
Nr 2: 140 punten
Nr 3: 130 punten
Nr 4: 125 punten
Nr 5: 120 punten
Nr 6: 115 punten
Nr 7: 110 punten
Nr 8: 108 punten
Nr 9: 106 punten
Nr 10: 104 punten en zo steeds in stapjes van 2 punten naar beneden.

Let op: de punten in de finalewedstrijd in Roermond tellen extra mee en worden als volgt verdeeld:

Nr. 1: 190 punten
Nr. 2: 177 punten
Nr. 3: 163 punten
Nr. 4: 157 punten
Nr. 5: 150 punten
Nr. 6: 143 punten
Nr. 7: 136 punten
Nr. 8: 133 punten
Nr. 9: 130 punten
Nr. 10: 127 punten en zo steeds in stapjes van 3 punten naar beneden

 

Minimale puntenaantal is 15. Starten en niet finishen (DNF) = 15 punten. Inschrijven en niet starten (DNS) = 0 punten. Starten en gediskwalificeerd worden (DSQ) = 0 punten.

Verenigingsklassement

Open

Per wedstrijd zijn er voor alle verenigingen op twee manieren punten te verdienen, die bij elkaar opgeteld de daguitslag in het verenigingsklassement bepalen. Alle wedstrijden in het circuit tellen mee.

1. Meedoen
Op basis van het werkelijk aantal gestarte atleten van iedere vereniging in alle categorieën samen (ook DNF en DSQ tellen mee; DNS telt niet mee) wordt een ranking gemaakt. De vereniging met de meeste atleten aan de start pakt 15 punten, de vereniging daaronder 13, de nummer drie 11 en daaronder steeds een punt minder (10, 9, 8 enz.). Iedere vereniging haalt minimaal 1 punt.

Bijvoorbeeld:

TV Almere start met 20 atleten = 15 punten
ZSC Oceanus start met 12 atleten = 13 punten
TVS’90 start met 8 atleten = 11 punten
TTW start met 6 atleten = 10 punten

2. Winnen

Voor iedere podiumplaats van een verenigingsatleet in de daguitslag krijgt een vereniging punten. Nr 1 = 3 pt, nr 2 = 2 pt, nr 3 = 1 pt.

Maximaal zijn er vier categorieën x drie atleten (6 pt) = 24 punten te verdelen.

3. Mixed Team Relay (MTR)

De precieze puntentelling voor het verenigingsklassement tijdens de MTR wordt zo snel mogelijk gepubliceerd.

Inschrijving

Meedoen aan wedstrijden binnen het circuit kan altijd. NTB-, KNZB-, KNWU- en Atletiekunieleden betalen alleen het inschrijfgeld (+evt. de kosten voor de huur van een timing-chip). Niet-leden betalen een daglicentie voor hun deelname.

Er wordt gewerkt met vaste inschrijftarieven voor de individuele wedstrijden in het circuit. Jeugdatleten betalen 20 euro en junioren 25 euro (enige uitzondering hierop is de zwemloop in Amersfoort, waar dit respectievelijk 15 en 20 euro is).

In de inschrijfomgeving is altijd duidelijk weergegeven dat het een Jeugd- en juniorencircuit wedstrijd betreft, en om welke categorie het gaat.

De deadline van inschrijven is steeds de zaterdag in het weekend voor de wedstrijd (23.59 uur). Inschrijven kan via de link in het wedstrijdoverzicht, of ga rechtstreeks naar www.ntbinschrijvingen.nl.

Fietseisen en wedstrijdreglement

In alle wedstrijden van het Jeugd- en Juniorencircuit rijden deelnemers op fietsen (racefiets of MTB) die ook in elite-stayerwedstrijden zijn toegestaan. Dat betekent dat tijdritfietsen en opzetsturen die voor de remhandels uitsteken, niet gebruikt mogen worden en dat er aanvullende regels zijn voor wielen en velgen (zie artikel 5.2.e van het wedstrijdreglement). Let op: met ingang van 2023 is het gebruik van opzetsturen helemaal niet meer toegestaan.

Voor alle andere spelregels wordt gewerkt met het zogenaamde agegroupreglement, zoals dat ook van kracht is in de Teamcompetities Triathlon (1eDivisie en lager). Een paar bijzonderheden daaruit, om rekening mee te houden in de voorbereiding op een wedstrijd in het circuit:

 • Met ingang van 2022 zijn trisuits mét en zonder mouwtjes toegestaan (en ook meedoen in zwembroek / badpak is toegestaan, maar fietsen en lopen is niet toegestaan met ontbloot bovenlijf).
 • Het dragen van een wetsuit is toegestaan tot 22 graden en verplicht onder 16 graden.
 • Het aantrekken van warme kleding tijdens het fiets- en/of looponderdeel is toegestaan, mits het startnummer goed zichtbaar blijft.
 • De fiets moet in de wisselzone (T1) aan het zadel worden opgehangen. Na het fietsonderdeel (T2) wordt de fiets óf aan zadel, óf aan beide remhendels (keus is aan atleet) terug gehangen.

Klik hier voor het complete wedstrijdreglement van de NTB (stayerregels in artikel 5.2.).

Aspiranten (atleten jonger dan 12 jaar)

Voor atleten jonger dan 12 jaar (aspiranten) zien we het liefst dat zij kiezen voor de wedstrijdmogelijkheden dichtbij huis. Met de groei van het aantal jeugdwedstrijden in Nederland, en de groei van het aantal regionale circuits, kan dat ook steeds beter. Ervaren laatstejaars aspiranten zijn welkom om mee te doen aan de jeugdwedstrijden binnen het Jeugd- en juniorencircuit en worden dan ook in die categorie opgenomen.

Voor aspiranten die het leuk vinden om mee te reizen met oudere clubgenoten / familieleden zijn er bij de meeste wedstrijden aparte startmogelijkheden in miniseries. Evenementen waar de hele vereniging / familie dus naar toe kan!

Contact

Het Jeugd- en Juniorencircuit wordt gecoördineerd vanuit het NTB bondsbureau. Heb je een vraag, tip of suggestie? Laat het ons weten (stuur e-mail).

Historie (eindstanden voorgaande jaren)

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2019
Eindstand Verenigingsklassement 2019

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2018
Eindstand Verenigingsklassement 2018

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2017

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2016

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2015

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2014

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2013

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2012

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2011

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2010

Lees volgend artikel

Regionale jeugdcircuits

In een circuit kunnen verschillende soorten wedstrijden zitten: van zwemloop tot (cross) duathlon en van (cross) triathlon tot wintertriathlon. Iedereen is welkom en je kunt ... Lees meer