Jeugd- en juniorencircuit

Een landelijk circuit van wedstrijden voor ervaren jonge triatleten

 1. Jeugd- en juniorencircuit
 2. Programma 2021
 3. Daguitslag en klassementen
 4. Individueel klassement
 5. Verenigingsklassement
 6. Inschrijving
 7. Fietseisen en wedstrijdreglement
 8. Aspiranten (atleten jonger dan 12 jaar)
 9. Historie (eindstanden voorgaande jaren)
Sportplezier staat voorop in het Jeugd- en juniorencircuit
Sportplezier staat voorop in het Jeugd- en juniorencircuit

Jeugd- en juniorencircuit

UPDATE ZOMER 2021

Helaas hebben we het Jeugd- en juniorencircuit ook dit seizoen moeten annuleren. Alle geplande wedstrijden zijn als gevolg van COVID-19 maatregelen geannuleerd. Het NK triathlon voor jeugd en junioren is verplaatst en vindt op zondag 22 augustus plaats in Leiderdorp. Ook de nog in concept staande wedstrijd op 26 september in Spijkenisse zal dit jaar dus niet meer doorgaan.

Op 9 oktober vindt in Almere nog wel het NK duathlon voor jeugd en junioren plaats. Hou onze mediakanalen in de gaten voor actuele informatie.

—————————————-

Het Jeugd- en juniorencircuit is dé ontmoetingsplek voor jonge atleten tussen de 12 en 19 jaar. Iedereen van elk niveau is welkom en sportplezier staat voorop! Het landelijke circuit bestaat uit een serie wedstrijden, die samen een geheel vormen. We dagen atleten uit om zich zo vaak mogelijk in het circuit te laten zien en aan alle wedstrijden mee te doen. Jongeren die slechts één of enkele wedstrijden willen meedoen, zijn echter ook meer dan welkom!

Meedoen om jezelf te ontwikkelen als triatleet, meedoen omdat je je triathlonvrienden ontmoet, meedoen omdat je het beste uit jezelf wil halen, meedoen omdat het leerzaam en inspirerend is, meedoen omdat jullie je vereniging willen laten zien, meedoen om het podium te halen of zelfs te winnen, en bovenal meedoen omdat het leuk en gezellig is en je het gaaf vindt om te racen!

Er wordt gestart en gestreden in vier categorieën.

Categorie-indeling 2021

Jeugd jongens | jeugd meisjes (12-15 jaar)

geboren tussen 2006 en 2009

Junioren jongens | junioren meisjes (16-19 jaar)

geboren tussen 2002 en 2005

Atleten draaien hun wedstrijden zelfstandig, er wordt bij sommige wedstrijden gestayerd en altijd gereden op racefiets, mountainbike of sportfiets. Ook gaan we er vanuit dat de basis spelregels in de sport bekend zijn. Enige ervaring binnen de sport is daarom een pré. Voor echte beginners zijn de laagdrempelige jeugd- en juniorenwedstrijden binnen regionale circuits vaak een fijn(er) startpunt.

Nederlandse Triathlon Bond

Programma 2021

Het overzicht van alle wedstrijden die meetellen voor het Jeugd- en juniorencircuit in 2021

Kalender (GEANNULEERD)

Zwemloop Amersfoort - 28 maart

afgelast i.v.m. COVID-19
Open

Jeugd: 500 meter zwemmen – 2,5 km. lopen

Junioren: 1000 meter zwemmen – 5 km. lopen

Website organisatie

Triathlon Arnhem - 4 april (1e Paasdag)

afgelast i.v.m. COVID-19
Open

Individuele supersprint in de ochtend met aparte startseries en finales op supersprint in de middag met jeugd en junioren door elkaar (toelichting format volgt).

Stayeren toegestaan

Jeugd en junioren: 325 meter zwemmen – 6,5 km. fietsen – 2 km. lopen (ovb)

Website organisatie

NK Duathlon Hoogerheide - 2 mei

afgelast i.v.m. COVID-19
Open

Jeugd: 1,25 km. lopen – 10 km. fietsen – 2,5 km. lopen

Junioren: 2,5 km. lopen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen

Stayeren toegestaan

Website organisatie

N.n.b. - 12 of 13 juni

Format n.n.b.
Open

Voor dit weekend wordt nog een wedstrijd gezocht. Meer informatie volgt.

Triathlon Utrecht - 27 juni

afgelast i.v.m. COVID-19
Open

Jeugd: 375 meter zwemmen – 10 km. fietsen – 2,5 km. lopen

Junioren: 750 meter zwemmen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen

Tijdritstart: elke 10 seconden vertrekt er 1 atleet.

Stayeren niet toegestaan.

NB de wedstrijd in Utrecht wordt mogelijk uitgesteld naar het najaar, maar zal dan naar alle waarschijnlijkheid geen starteries voor jeugd en junioren hebben.

Website organisatie

NK Jeugd en Junioren - Zaanstad - 29 augustus

afgelast i.v.m. COVID-19
Open

Jeugd: 375 meter zwemmen – 10 km. fietsen – 2,5 km. lopen

Junioren: 750 meter zwemmen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen

Stayeren toegestaan

Website organisatie

Triple mini triathlon Spijkenisse - 26 september

afgelast i.v.m. COVID-19
Open

Triple mini triathlon:

Jeugd: (125 meter zwemmen – 3 km. fietsen – 750 meter lopen) x 3
Junioren: (250 meter zwemmen – 6 km. fietsen – 1,5 km. lopen) x 3

Stayeren toegestaan

Daguitslag en klassementen

Er zijn in het Jeugd- en juniorencircuit twee klassementen: het individuele klassement en het verenigingsklassement. Het individuele klassement is uiteraard onderverdeeld in de vier eerder genoemde categorieën.

Iedereen met een NTB jeugdlicentie of NTB proeflicentie doet automatisch mee in dit klassement.

Daguitslag en klassementen

Individueel klassement

In het individuele klassement worden alle resultaten uit de wedstrijden in het circuit bij elkaar opgeteld, om te bepalen wie zich de winnaars van het Jeugd- en juniorencircuit mogen noemen. De beste vijf individuele resultaten tellen mee. Als een atleet aan alle wedstrijden mee doet, wordt het minst behaalde resultaat automatisch weggestreept.

Iedere wedstrijd worden er voor de vier categorieën uitslagen opgemaakt. Dit noemen we de ‘daguitslag’ van de wedstrijd. De top 3 in iedere categorie wordt na de wedstrijd gehuldigd.

Vervolgens wordt de daguitslag gebruikt om een tussenstand op te maken voor het individuele klassement.

Let op: alleen atleten met een NTB jeugdlicentie of proeflicentie worden in de tussenstand opgenomen (we noemen dit een ‘geschoonde lijst’). Atleten met KNZB-, KNWU- of atletiekunielicentie, daglicentiehouders en atleten met een buitenlandse licentie doen in een wedstrijd dus (uiteraard!) wel mee om de dagzege, maar niet om de punten voor het Jeugd- en juniorencircuit. Jongeren die tijdens het seizoen een NTB-licentie aanschaffen, tellen vanaf de eerstvolgende wedstrijd ná aanschaf mee in de tussenstand.

Verenigingsklassement

Het verenigingsklassement daagt alle jeugdverenigingen in Nederland uit om actief mee te doen in het Jeugd- en juniorencircuit. Alle atleten die lid zijn van een NTB-vereniging verzamelen met hun deelname automatisch punten voor het verenigingsklassement. Meedoen loont! Daarnaast verdienen verenigingsatleten die in de top 3 van de daguitslag eindigen extra punten voor hun vereniging. Op die manier wordt zowel de breedte van een vereniging, als de mogelijk hoge klasseringen van haar atleten gewaardeerd.

Let op: bij de eerste wedstrijd die een atleet binnen het circuit meedoet, maakt hij / zij de keus voor welke vereniging hij / zij wil uitkomen. Voor die vereniging worden het hele seizoen punten verzameld. Uitkomen voor een andere vereniging kan in een volgend seizoen.

Atleten die individueel lid zijn bij de NTB verzamelen geen punten voor het verenigingsklassement. Willen zij later in het seizoen alsnog voor een vereniging uitkomen, dan kan dat (mits er een geldige atletenlicentie bij die vereniging wordt aangeschaft). De punten tellen dan mee vanaf het moment dat de atletenlicentie via de vereniging actief is.

Verenigingsklassement

Hoe worden de punten verdeeld binnen het Jeugd- en juniorencircuit?

Nederlandse Triathlon Bond

Puntentelling

Individueel klassement

Open

Op basis van de ‘geschoonde lijst’ worden in iedere categorie punten toegekend.

Nr 1: 150 punten
Nr 2: 140 punten
Nr 3: 130 punten
Nr 4: 125 punten
Nr 5: 120 punten
Nr 6: 115 punten
Nr 7: 110 punten
Nr 8: 108 punten
Nr 9: 106 punten
Nr 10: 104 punten en zo steeds in stapjes van 2 punten naar beneden.

Minimale puntenaantal is 15. Starten en niet finishen (DNF) = 15 punten. Inschrijven en niet starten (DNS) = 0 punten. Starten en gediskwalificeerd worden (DSQ) = 0 punten.

Let op: de punten die in de finalewedstrijd worden behaald tellen met een factor 1,25 mee! Dus 120 punten wordt dan 150 punten. Spanning tot einde seizoen verzekerd!

Verenigingsklassement

Open

Let op: deze informatie betreft nog de reglementering voor 2020. De update voor 2021 volgt z.s.m. 

Per wedstrijd zijn er voor alle verenigingen op twee manieren punten te verdienen, die bij elkaar opgeteld de daguitslag in het verenigingsklassement bepalen. Alle wedstrijden in het circuit tellen mee.

1. Meedoen
Op basis van het werkelijk aantal gestarte atleten van iedere vereniging in alle categorieën samen (ook DNF en DSQ tellen mee; DNS telt niet mee) wordt een ranking gemaakt. De vereniging met de meeste atleten aan de start pakt 15 punten, daaronder steeds een punt minder (14, 13, 12, enz.). Iedere vereniging haalt minimaal 1 punt.

Bijvoorbeeld:

TV Almere start met 20 atleten = 15 punten
ZSC Oceanus start met 12 atleten = 14 punten
TVS’90 start met 8 atleten = 13 punten
TTW start met 6 atleten = 12 punten

2. Winnen

Voor iedere podiumplaats van een verenigingsatleet in de daguitslag krijgt een vereniging punten. Nr 1 = 3 pt, nr 2 = 2 pt, nr 3 = 1 pt.

Maximaal zijn er vier categorieën x drie atleten (6 pt) = 24 punten te verdelen.

Inschrijving

Let op: deze informatie betreft nog de bedragen voor 2020. De update voor 2021 volgt z.s.m. 

Meedoen aan wedstrijden binnen het circuit kan altijd. NTB-, KNZB-, KNWU- en Atletiekunieleden betalen alleen het inschrijfgeld (+evt. de kosten voor de huur van een timing-chip). Niet-leden betalen een daglicentie voor hun deelname.

Er wordt gewerkt met vaste inschrijftarieven voor de individuele wedstrijden in het circuit. Jeugdatleten betalen 20 euro en junioren 25 euro (enige uitzondering hierop is de zwemloop in Amersfoort, waar dit respectievelijk 15 en 20 euro is).

In de inschrijfomgeving is altijd duidelijk weergegeven dat het een Jeugd- en juniorencircuit wedstrijd betreft, en om welke categorie het gaat.

De deadline van inschrijven is steeds de zaterdag in het weekend voor de wedstrijd (23.59 uur). Inschrijven kan via de link in het wedstrijdoverzicht, of ga rechtstreeks naar www.ntbinschrijvingen.nl.

Fietseisen en wedstrijdreglement

In alle wedstrijden van het Jeugd- en Juniorencircuit rijden deelnemers op fietsen (racefiets of MTB) die ook in stayerwedstrijden zijn toegestaan. Dat betekent dat tijdritfietsen en opzetsturen die voor de remhendels uitsteken, verboden zijn.

Voor alle andere spelregels wordt gewerkt met het zogenaamde agegroupreglement, zoals dat ook van kracht is in de Teamcompetities Triathlon (1eDivisie en lager). Een paar bijzonderheden daaruit, om rekening mee te houden in de voorbereiding op een wedstrijd in het circuit:

 • Alleen trisuits zonder mouwtjes zijn toegestaan (meedoen in zwembroek / badpak is ook toegestaan).
 • Het dragen van een wetsuit is toegestaan tot 22 graden en verplicht onder 16 graden.
 • Het aantrekken van warme kleding tijdens het fiets- en/of looponderdeel is toegestaan, mits het startnummer goed zichtbaar blijft.
 • De fiets moet in de wisselzone (T1) aan het zadel worden opgehangen. Na het fietsonderdeel (T2) wordt de fiets óf aan zadel, óf aan beide remhendels (keus is aan atleet) terug gehangen.

Klik hier voor het complete wedstrijdreglement van de NTB (stayerregels in artikel 5.2.).

Aspiranten (atleten jonger dan 12 jaar)

Voor atleten jonger dan 12 jaar (aspiranten) zien we het liefst dat zij kiezen voor de wedstrijdmogelijkheden dichtbij huis. Met de groei van het aantal jeugdwedstrijden in Nederland, en de groei van het aantal regionale circuits, kan dat ook steeds beter. Ervaren laatstejaars aspiranten zijn welkom om mee te doen aan de jeugdwedstrijden binnen het Jeugd- en juniorencircuit en worden dan ook in die categorie opgenomen.

Voor aspiranten die het leuk vinden om mee te reizen met oudere clubgenoten / familieleden zijn er in Amersfoort, Arnhem en Roermond aparte startmogelijkheden in miniseries. Evenementen waar de hele vereniging / familie dus naar toe kan!

Contact

Het Jeugd- en Juniorencircuit wordt gecoördineerd vanuit het NTB bondsbureau. Heb je een vraag, tip of suggestie? Laat het ons weten (stuur e-mail).

Historie (eindstanden voorgaande jaren)

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2019
Eindstand Verenigingsklassement 2019

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2018
Eindstand Verenigingsklassement 2018

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2017

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2016

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2015

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2014

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2013

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2012

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2011

Eindstand Jeugd- en Juniorencircuit 2010

Eindprijzen verdeeld, TV Almere sterkste vereniging van 2019
Jeugd- en juniorencircuit afgesloten in Zwolle

Eindprijzen verdeeld, TV Almere sterkste vereniging van 2019

Tijdens de FysioZwolle Triathlon zijn zaterdag de laatste podiumplaatsen voor het Jeugd- en juniorencircuit 2019 verdeeld. Circuitwinnaars werden Selina Franken en Mauro Dieters bij de jeugd en Robin Dreyling en Niels van Lanen bij de junioren. Met maar liefst drie Almeerse triatleten op het hoogste treetje (alleen 1e jaars junior Niels van Lanen komt uit voor het team van Trican Arnhem/Nijmegen) was de winst in het verenigingsklassement niet geheel verrassend voor TV Almere.

Lees verder
Lees volgend artikel

Regionale jeugdcircuits

In een circuit kunnen verschillende soorten wedstrijden zitten: van zwemloop tot (cross) duathlon en van (cross) triathlon tot wintertriathlon. Iedereen is welkom en je kunt ... Lees meer