Jeugd- en juniorencircuit

Een landelijk circuit van wedstrijden voor ervaren jonge triatleten

 1. Jeugd- en juniorencircuit
 2. Programma 2024
 3. Daguitslag en klassementen
 4. Individueel klassement
 5. Verenigingsklassement
 6. Puntentelling
 7. Inschrijving
 8. Fietseisen en wedstrijdreglement
 9. Aspiranten (atleten jonger dan 12 jaar)
Sportplezier staat voorop in het Jeugd- en juniorencircuit
Sportplezier staat voorop in het Jeugd- en juniorencircuit

Jeugd- en juniorencircuit

— DEZE PAGINA WORDT NOG AANGEVULD —

Het Jeugd- en juniorencircuit is dé ontmoetingsplek voor jonge atleten tussen de 12 en 19 jaar. Iedereen van elk niveau is welkom en sportplezier staat voorop! Het landelijke circuit bestaat uit een serie wedstrijden, die samen een geheel vormen. We dagen atleten uit om zich zo vaak mogelijk in het circuit te laten zien en aan alle wedstrijden mee te doen. Jongeren die slechts één of enkele wedstrijden willen meedoen, zijn echter ook meer dan welkom!

Meedoen om jezelf te ontwikkelen als triatleet, meedoen omdat je je triathlonvrienden ontmoet, meedoen omdat je het beste uit jezelf wil halen, meedoen omdat het leerzaam en inspirerend is, meedoen omdat jullie je vereniging willen laten zien, meedoen om het podium te halen of zelfs te winnen, en bovenal meedoen omdat het leuk en gezellig is en je het gaaf vindt om te racen!

De samenstelling van het Jeugd- en juniorencircuit (JJC) 2024 is (grotendeels) bekend. Het circuit voor atleten tussen 12 en 19 jaar krijgt een iets andere opzet. Voor de junioren bestaat de competitie weer uit zes landelijke wedstrijden, maar voor de jeugd wordt het circuit opgesplitst in twee regio’s: Noord en Zuid. Het voordeel hiervan is dat de jongere atleten op deze manier minder ver hoeven te reizen, waardoor de drempel om mee te doen wordt verlaagd.

Zie voor een uitgebreidere toelichting ook dit nieuwsbericht.

 

FOTOGALERIJ

Categorie-indeling 2024

Jeugd jongens | jeugd meisjes (12-15 jaar)

geboren tussen 2009 en 2012

Junioren jongens | junioren meisjes (16-19 jaar)

geboren tussen 2005 en 2008

Atleten draaien hun wedstrijden zelfstandig, er mag bij een aantal wedstrijden worden gestayerd en er wordt in wegwedstrijden altijd gereden op racefiets*. Ook gaan we er vanuit dat de basisspelregels in de sport bekend zijn. Enige ervaring binnen de sport is daarom – met name voor deelname aan de landelijke wedstrijden – een pré. Voor echte beginners zijn de laagdrempelige jeugd- en juniorenwedstrijden binnen regionale jeugdwedstrijden vaak een fijn(er) startpunt.

*Voor jeugd is eventueel dispensatie mogelijk om deel te nemen op een mountainbike of stadsfiets. Informeer hiernaar voor je inschrijft. In wedstrijden waarin niet gestayerd mag worden geldt dit ook voor junioren.

 

Nederlandse Triathlon Bond

Programma 2024

In onderstaand overzicht zie je alle landelijke wedstrijden die meetellen voor het Jeugd- en juniorencircuit in 2024. De regionale jeugdwedstrijden worden z.s.m. toegevoegd en de inschrijving opent binnenkort.

Let op: activeer je jeugdlicentie voor 2024 vóór je inschrijft, anders worden er onnodig kosten voor een daglicentie in rekening gebracht. Ben je lid van meer dan één vereniging? Zorg dan dat je je jeugdlicentie activeert op basis van het lidmaatschap van de vereniging waarvoor je uit wilt komen in de competitie.

Mocht je na inschrijving je deelname willen annuleren, dan geldt hiervoor de standaard annuleringsregeling van de NTB.
Heb je je per ongeluk voor de verkeerde startserie van een evenement ingeschreven? Annuleer je inschrijving dan niet zelf, maar neem contact op met het NTB bondsbureau via info@triathlonbond.nl.

Alle ingeschreven atleten ontvangen in de week voor de betreffende JJC-wedstrijd een mail met daarin de laatste deelnemersinformatie.

Heb je deze mail uiterlijk de dinsdag voor de wedstrijd niet ontvangen? Informeer er dan naar bij christie.brouwer@triathlonbond.nl

Kalender 2024 junioren

NK Duathlon Sittard-Geleen

30 maart
Open

5 km. lopen – 20 km. fietsen – 2,5 km. lopen

Stayeren toegestaan

Info 2023 (2024 volgt)

Triathlon Arnhem

14 april
Open

0,75 km. zwemmen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen

Stayeren toegestaan

Website organisatie (update volgt)

NK Aquathlon Maarssen

25 mei
Open

1 km. zwemmen – 5 km. lopen (open water)

 

 

 

 

NK triathlon Rotterdam

23 juni
Open

0,75 km. zwemmen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen

Stayeren toegestaan | deze wedstrijd maakt tevens deel uit van de Eredivisie Triathlon (junioren gaan tegelijk met senioren van start).

Website organisatie

Triathlon Klazienaveen

13 juli
Open

0,75 km. zwemmen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen

stayeren toegestaan

Website organisatie

Triathlon Alphen a/d Rijn

22 september
Open

0,75 km. zwemmen – 20 km. fietsen – 5 km. lopen

Stayeren niet toegestaan. Tijdritstart onder voorbehoud.

 

Website organisatie

Kalender 2024 Jeugd NOORD (wordt nog aangevuld)

Triathlon Arnhem

14 april
Open

0,375 Z – 10 F – 2,5 L

Stayeren toegestaan

Website organisatie (update volgt)

Aquathlon Maarssen

25 mei
Open

0,5 Z – 2,5 L

Triathlon Klazienaveen

13 juli
Open

0,375 Z – 10 F – 2,5 L

Stayeren toegestaan

Website organisatie

Kalender 2024 Jeugd ZUID (wordt nog aangevuld)

Duathlon Sittard Geleen

30 maart
Open

2,5 L – 10 F – 1,25 L

Stayeren toegestaan

Triathlon Rotterdam

23 juni
Open

0,375 Z – 10 F – 2,5 L

Stayeren toegestaan

Meer info

Triathlon Alphen a/d Rijn

22 september
Open

0,375 Z – 10 F – 2,5 L

Stayeren niet toegestaan. Tijdritstart onder voorbehoud.

Meer informatie
INSCHRIJVEN

Daguitslag en klassementen

Er zijn in het Jeugd- en juniorencircuit twee klassementen: het individuele klassement en het verenigingsklassement. Het individuele klassement is uiteraard onderverdeeld in de vier eerder genoemde categorieën.

Iedereen met een NTB jeugdlicentie of NTB proeflicentie doet automatisch mee in dit klassement.

Daguitslag en klassementen

Individueel klassement

In het individuele klassement worden alle resultaten uit de wedstrijden in het circuit bij elkaar opgeteld, om te bepalen wie zich de winnaars van het Jeugd- en juniorencircuit mogen noemen. Jeugdatleten kunnen zelf bepalen of ze in Noord of Zuid meedoen. Deelname aan wedstrijden in zowel Noord als Zuid is toegestaan, maar atleten kunnen maar in één regio op het podium eindigen.

De beste vier individuele resultaten tellen dit jaar mee. Als een atleet aan alle wedstrijden meedoet, worden de minste resultaten automatisch weggestreept. Atleten die aan minimaal vier wedstrijden in het circuit hebben deelgenomen kunnen aan het einde van het seizoen een mooi aandenken verwachten.

Iedere wedstrijd worden er voor de vier categorieën uitslagen opgemaakt. Dit noemen we de ‘daguitslag’ van de wedstrijd. De top 3 in iedere categorie wordt na de wedstrijd gehuldigd.

Vervolgens wordt de daguitslag gebruikt om een tussenstand op te maken voor het individuele klassement.

Alleen atleten met een NTB jeugdlicentie of proeflicentie worden in de tussenstand opgenomen (we noemen dit een ‘geschoonde lijst’). Atleten met KNZB-, KNWU- of atletiekunielicentie, daglicentiehouders en atleten met een buitenlandse licentie doen in een wedstrijd dus (uiteraard!) wel mee om de dagzege, maar niet om de punten voor het Jeugd- en juniorencircuit. Atleten die tijdens het seizoen een NTB-licentie aanschaffen, tellen vanaf de eerstvolgende wedstrijd ná aanschaf mee in de tussenstand.

INDIVIDUEEL KLASSEMENT 2023

Verenigingsklassement

Het verenigingsklassement daagt alle jeugdverenigingen in Nederland uit om actief mee te doen in het Jeugd- en juniorencircuit. Alle atleten die lid zijn van een NTB-vereniging verzamelen met hun deelname automatisch punten voor het verenigingsklassement. Meedoen loont! Daarnaast verdienen verenigingsatleten die in de top 3 van de daguitslag eindigen extra punten voor hun vereniging. Op die manier worden zowel de breedte van een vereniging, als de mogelijk hoge klasseringen van haar atleten gewaardeerd. In dit klassement tellen alle uitslagen mee.  

Let op: bij de eerste wedstrijd die een atleet binnen het circuit meedoet, maakt hij / zij de keus voor welke vereniging hij / zij wil uitkomen. Voor die vereniging worden het hele seizoen punten verzameld. Uitkomen voor een andere vereniging kan in een volgend seizoen.

Atleten die individueel lid zijn bij de NTB verzamelen geen punten voor het verenigingsklassement. Willen zij later in het seizoen alsnog voor een vereniging uitkomen, dan kan dat (mits er een geldige jeugdlicentie bij die vereniging wordt geactiveerd). De punten tellen dan mee vanaf het moment dat de jeugdlicentie via de vereniging actief is.

Verenigingsklassement
VERENIGINGSKLASSEMENT 2023 (totaal v.d. 6 wedstrijden) VERENIGINGSKLASSEMENT 2023 EINDSTAND (beste 3 uit 6 wedstrijden)

Puntentelling

Hoe worden de punten verdeeld binnen het Jeugd- en juniorencircuit?

Puntentelling

Puntentelling

Individueel klassement

Open

Op basis van de ‘geschoonde lijst’ worden in iedere categorie punten toegekend.

Nr 1: 150 punten
Nr 2: 140 punten
Nr 3: 130 punten
Nr 4: 125 punten
Nr 5: 120 punten
Nr 6: 115 punten
Nr 7: 110 punten
Nr 8: 108 punten
Nr 9: 106 punten
Nr 10: 104 punten en zo steeds in stapjes van 2 punten naar beneden.

Let op: de punten in de finalewedstrijd in Alphen tellen extra mee en worden als volgt verdeeld:

Nr. 1: 190 punten
Nr. 2: 177 punten
Nr. 3: 163 punten
Nr. 4: 157 punten
Nr. 5: 150 punten
Nr. 6: 143 punten
Nr. 7: 136 punten
Nr. 8: 133 punten
Nr. 9: 130 punten
Nr. 10: 127 punten en zo steeds in stapjes van 3 punten naar beneden

 

Minimale puntenaantal is 15. Starten en niet finishen (DNF) = 15 punten. Inschrijven en niet starten (DNS) = 0 punten. Starten en gediskwalificeerd worden (DSQ) = 0 punten.

Verenigingsklassement

Open

Per wedstrijd zijn er voor alle verenigingen op twee manieren punten te verdienen, die bij elkaar opgeteld de daguitslag in het verenigingsklassement bepalen. Alle wedstrijden in het circuit tellen mee.

1. Meedoen
Op basis van het werkelijk aantal gestarte atleten van iedere vereniging in alle categorieën samen (ook DNF en DSQ tellen mee; DNS telt niet mee) wordt een ranking gemaakt. De vereniging met de meeste atleten aan de start pakt 15 punten, de vereniging daaronder 13, de nummer drie 11 en daaronder steeds een punt minder (10, 9, 8 enz.). Iedere vereniging haalt minimaal 1 punt.

Bijvoorbeeld:

Vereniging A start met 20 atleten = 15 punten
Vereniging B start met 12 atleten = 13 punten
Vereniging C start met 8 atleten = 11 punten
Vereniging D start met 6 atleten = 10 punten

2. Winnen

Voor iedere podiumplaats van een verenigingsatleet in de daguitslag krijgt een vereniging punten. Nr 1 = 3 pt, nr 2 = 2 pt, nr 3 = 1 pt.

Maximaal zijn er vier categorieën x drie atleten (6 pt) = 24 punten te verdelen.

 

Inschrijving

Meedoen aan wedstrijden binnen het circuit kan altijd. NTB-, KNZB-, KNWU- en Atletiekunieleden betalen alleen het inschrijfgeld (+ evt. de kosten voor de huur van een timing-chip). Niet-leden betalen een daglicentie voor hun deelname.

Voor de landelijke wedstrijden wordt gewerkt met vaste inschrijftarieven. Met ingang van 2024 is de chiphuur (t.b.v. tijdregistratie) bij dit bedrag inbegrepen (dit werd voorgaande jaren apart in rekening gebracht). Jeugdatleten betalen 27,50 euro en junioren 32,50 euro (enige uitzondering hierop is de zwemloop Maarssen, waar dit respectievelijk 22,50 en 27,50 euro is).

De deadline van inschrijven is steeds de zondag in het weekend voor de wedstrijd (23.59 uur).

 

Inschrijven JJC 2023

Fietseisen en wedstrijdreglement

In alle wedstrijden van het Jeugd- en Juniorencircuit rijden deelnemers op fietsen die ook in elite-stayerwedstrijden zijn toegestaan. Dat betekent dat tijdritfietsen en opzetsturen die voor de remhandels uitsteken, niet gebruikt mogen worden en dat er aanvullende regels zijn voor wielen en velgen (zie artikel 5.2.e van het wedstrijdreglement). Let op: met ingang van 2023 is het gebruik van opzetsturen helemaal niet meer toegestaan.

Voor alle andere spelregels wordt gewerkt met het zogenaamde agegroupreglement, zoals dat ook van kracht is in de Teamcompetities Triathlon (1eDivisie en lager). Een paar bijzonderheden daaruit, om rekening mee te houden in de voorbereiding op een wedstrijd in het circuit:

 • Trisuits mét en zonder mouwtjes toegestaan (en ook meedoen in zwembroek / badpak is toegestaan, maar fietsen en lopen is niet toegestaan met ontbloot bovenlijf).
 • Het dragen van een wetsuit is toegestaan tot 22 graden en verplicht onder 16 graden.
 • Het aantrekken van warme kleding tijdens het fiets- en/of looponderdeel is toegestaan, mits het startnummer goed zichtbaar blijft.
 • De fiets moet in de wisselzone (T1) aan het zadel worden opgehangen. Na het fietsonderdeel (T2) wordt de fiets óf aan zadel, óf aan beide remhendels (keus is aan atleet) terug gehangen.

Klik hier voor het complete wedstrijdreglement van de NTB (stayerregels in artikel 5.2.).

Aspiranten (atleten jonger dan 12 jaar)

Voor atleten jonger dan 12 jaar (aspiranten) zien we het liefst dat zij kiezen voor de wedstrijdmogelijkheden dichtbij huis. Met de groei van het aantal jeugdwedstrijden in Nederland, en de groei van het aantal regionale jeugdwedstrijden, kan dat ook steeds beter. Ervaren laatstejaars aspiranten zijn welkom om mee te doen aan de jeugdwedstrijden binnen het Jeugd- en juniorencircuit en worden dan ook in die categorie opgenomen.

Voor aspiranten die het leuk vinden om mee te reizen met oudere clubgenoten / familieleden zijn er bij de meeste wedstrijden aparte startmogelijkheden in miniseries. Evenementen waar de hele vereniging / familie dus naar toe kan!

Contact

Het Jeugd- en Juniorencircuit wordt gecoördineerd vanuit het NTB bondsbureau. Heb je een vraag, tip of suggestie? Laat het ons weten (stuur e-mail).

Lees volgend artikel

Paratriathlon

In veel gevallen is het voor atleten met een beperking mogelijk om mee te doen aan een standaard combiduursportevenement. Afhankelijk van de handicap zal per wedstrijd bekeken ... Lees meer