Hoe zit het nou met... ?
De NTB volgt weliswaar het ITU-reglement, maar dit is behoorlijk omvangrijk. Met name omdat een flink deel van de wedstrijdbepalingen alleen maar van toepassing is op de hoogste internationale wedstrijdniveaus. Daarnaast zijn er ook diverse regels (bijvoorbeeld kledingregels) die niet echt aansluiten bij de gemiddelde triathlon of duathlon zoals wij die wekelijks op verschillende plaatsen in het land hebben. Om daarin meer helderheid te verschaffen, is ervoor gekozen om sommige wedstrijdbepalingen te voorzien van een label vanaf welk ‘wedstrijdniveau’ deze van kracht zijn. Dan blijft uiteindelijk ook een set basisregels over die bij álle wedstrijden van kracht is. De vier categorieën die gehanteerd worden zijn:
- Internationaal niveau
- Nationaal eliteniveau (NK’s en Eredivisie)
- Nationaal subtop-niveau (alle overige competitiewedstrijden + alle wedstrijden langer dan de OD)
- Alle overige wedstrijden
Klik hier voor het complete wedstrijdreglement, inclusief de Nederlandse bepalingen.
Op het bondsbureau komen met grote regelmaat dezelfde of soortgelijke vragen terug die betrekking hebben op het wedstrijdreglement. De meest gestelde vragen gaan over de wedstrijdkleding en materiaal en onze antwoorden hierop vind je hieronder. Heb je een vraag die hier niet beantwoord wordt? Kijk dan eerst of het antwoord terug te vinden is in het wedstrijdreglement. Kom je er écht niet uit? Mail dan naar info@triathlonbond.nl.
Heb je zwaarwegende (medische) redenen om af te willen/moeten wijken van de reglementen? Bijvoorbeeld voor het gebruik van hulpmiddelen of het aannemen van hulp van buitenaf? Mail ook dan naar info@triathlonbond.nl dan kijken we samen naar evt. (dispensatie-)mogelijkheden.
Regels die iedereen moet kennenMag ik een trisuit aan met mouwtjes?
- Deelnemers aan de Eredivisie Teamcompetitie en Nederlandse Kampioenschappen triathlon: trisuit zonder mouwtjes verplicht (Standaard Afstand of korter). Uitzondering zijn extreme weersomstandigheden.
- Deelnemers aan Nederlandse (triathlon)kampioenschappen over afstanden langer dan de Standaard Afstand en andere disciplines dan triathlon: trisuit met of zonder mouwtjes toegestaan
- Alle overige deelnemers (Teamcompetitie, Jeugd- en Juniorencircuit, agegroupkampioenschappen en overige wedstrijden): trisuit met of zonder mouwtjes toegestaan
Mag ik zgn. 'compressietubes' aan tijdens het zwemonderdeel?
Compressietubes zijn vergelijkbaar met compressiekousen, maar dan zonder voetgedeelte. Compressiekousen (dus mét voet) zijn nooit toegestaan tijdens het zwemonderdeel (wél tijdens lopen en fietsen).
Compressietubes mogen alleen gebruikt worden tijdens het zwemonderdeel als het dragen van een wetsuit is toegestaan. Als een wetsuit is toegestaan, maar een atleet kiest ervoor om geen wetsuit aan te doen, dan mag hij compressietubes dragen tijdens het zwemmen.
Wetsuit niet toegestaan = compressietubes niet toegestaan.
Mag ik een extra trisuit (zgn. swimskin of skinsuit) aan tijdens het zwemonderdeel?
Als het dragen van een wetsuit niet is toegestaan vanwege de watertemperatuur geven atleten er nog wel eens de voorkeur aan om een extra (strak) trisuit over het gewone trisuit aan te trekken. Dit gebeurt met name bij lange afstanden, omdat de trisuits voor deze afstanden vaak voorzien zijn van zakjes en minder strak aansluiten. Het dragen van een tweede trisuit is altijd toegestaan, maar het mag alleen bij wedstrijden over afstanden langer dan Standaard Afstand worden uitgetrokken na het zwemonderdeel. Beide trisuits moeten aan de eisen voor een trisuit voldoen (zie reglementen, maar meestal houdt dit in dat het geheel gemaakt is van nylon of lycra, waarin geen rubberachtig materiaal zoals polyurethaan of neopreen is verwerkt).
De rits van mijn trisuit zit aan de voorzijde, mag dat?
In de internationale regelgeving is dat niet altijd toegestaan, maar in Nederland wordt daar (m.u.v. internationale wedstrijden) niet op gecontroleerd. Een rits aan de voorzijde mag echter niet verder dan 12 cm. open staan.
Mag ik mijn startnummer onder mijn wetsuit dragen tijdens het zwemonderdeel?
Ja dat mag. Alleen als het dragen van een wetsuit niet is toegestaan mag een startnummer niet al tijdens het zwemonderdeel worden omgedaan (dat zwemt natuurlijk ook niet fijn).
Als een wetsuit verplicht is vanwege de watertemperatuur, mag ik dan ook een zgn. shorty aan?
Een shorty (wetsuit met korte mouwen en/of korte pijpen) mág, maar we raden het niet aan. Een dergelijk wetsuit beschermt uiteraard minder goed tegen de kou. Wanneer een wetsuit verplicht is, is het water vaak zo koud dat je waarschijnlijk niet eens in een shorty zou willen zwemmen…
Mag ik aan een triathlon meedoen op een fiets met schijfremmen?
Fietsen met schijfremmen zijn toegestaan in alle NTB-evenementen.
Ik heb tijdens een wedstrijd een (tijd-)straf gekregen. Wat moet ik doen?
Als je een overtreding hebt begaan, dan kun je een tijdstraf opgelegd krijgen. Die tijdstraf moet je dan ‘uitzitten’ voor het eind van het betreffende onderdeel, zodat je uiteindelijk met een schone lei (behoudens een evt. diskwalificatie) over de finish komt.
In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit precies in zijn werk gaat.
Ik wil in protest tegen een jurybeslissing of het gedrag van een tegenstander. Hoe doe ik dat?
Idealiter verloopt een wedstrijd vlekkeloos en kom je moe maar voldaan over de finish. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Soms komt het pechduiveltje langs, of draai je zelf niet lekker. En soms word je onderweg gehinderd door een tegenstander, ben je getuige van iemand die (ten nadele van jou) door valsspelen voordeel haalt, of word je door een official bestraft voor een overtreding.
Daartegen kun je in protest gaan. Hoe je dat doet lees je hier.