Oké, jij hebt interesse in triathlon. Of in duathlon. Maar waar moet je beginnen en wat moet je absoluut weten voordat je je eerste wedstrijd gaat doen? Hier vind je antwoorden op vragen die ons vaak gesteld worden. Staat jouw vraag er niet bij, neem dan gerust contact met ons op.
Flyer voor beginnersMoet ik lid zijn van de NTB om een wedstrijd te doen?
Ja en nee. Nee, je hoeft niet meteen een jaarlidmaatschap af te sluiten om een triathlon of een duathlon te kunnen doen. Wel schaf je bij deelname aan een evenement een daglicentie aan. Wij verzekeren je dan tijdens het evenement en je bent lid voor een dag. De kosten variëren op basis van de afstand waaraan je deelneemt. Hoe langer, hoe duurder. Vond je het leuk en wil je vaker een wedstrijd doen, dan is een aspirant-lidmaatschap misschien iets voor jou. Je leest er alles over op de pagina met lidmaatschapsinformatie
Kan ik een cursus doen voor mijn eerste triathlon?
Zeker. We raden het zelfs aan! Op allerlei plekken in Nederland worden Start2Tri cursussen georganiseerd. Meestal door een triathlonvereniging, of de organisatie van een lokale wedstrijd. Je leert binnen het tijdsbestek van een aantal weken of een paar maanden de basics van triathlon of duathlon, werkt aan je conditie, krijgt handige tips en maakt kennis met andere startende triatleten. Als je eerste wedstrijd eraan komt, dan ben jij er klaar voor. Is de cursus al geweest, of is er geen in jouw regio, dan kun je ook aankloppen bij een vereniging voor tips&advies.
Waar vind ik leuke achtergrondinformatie en tips?
Deze site is een goed beginpunt. Wil je meer lezen, dan is ons magazine Transition misschien wat voor jou. Het zit inbegrepen bij een lidmaatschap, maar je kunt ook een los abonnement afsluiten. Transition heeft ook een website, met nieuws en achtergronden. Neem eens een kijkje op www.transition.nl Verder kun je op onze social kanalen Twitter, Facebook en Instagram ook nieuwtjes, tips en inspiratie vinden. Nog niet genoeg gelezen? Spreek ons aan op social media en we helpen je verder op weg!
Ik doe al een van de drie sporten. Ben ik dan lid?
Als je lid bent van de KNZB, de KNWU, of de Atletiekunie, dan kun je waarschijnlijk met jouw licentie ook deelnemen aan triathlons of duathlons. Dat hangt wel van het soort lidmaatschap bij die bond af. We hebben de informatie voor je gebundeld en er ook bij gezet wat je moet doen om aan een triathlon te kunnen deelnemen. Blijf intussen ook lekker zwemwedstrijdjes doen, of koersen rijden of aan atletiekwedstrijden deelnemen. Wij zijn van ‘en-en’ , niet ‘of-of’! Dikke kans dat als jij die instelling ook hebt, dat triathlon dan goed bij je zal passen.
Samenwerking NTB – Atletiekunie
Wat is dat ‘stayeren’ waar triatleten het altijd over hebben?
Oei, dat is er eentje waar veel over te zeggen valt. We kennen in onze sport twee soorten races. Die waarin je in het wiel van je voorganger mag fietsen (stayeren genoemd) en die waar het absoluut niet mag (niet-stayer wedstrijden geheten). Als het niet mag, dan kun je ervoor gediskwalificeerd worden als je het toch doet. Je moet dan minimaal 12 meter afstand houden tot je voorganger en inhaalbewegingen moeten snel en netjes worden afgerond. Mag er wel gestayerd worden, dan rijden we op koersfietsen, ofwel de racefiets zoals je ze meestal op straat tegenkomt (tijdritfietsen zijn dan niet toegestaan) en lijkt het fietsonderdeel op wat je van een wielerwedstrijd gewend bent. Op de Olympische Spelen mag gestayerd worden. In de Ironman (en trouwens in alle wedstrijden die langer zijn dan de olympische afstand) absoluut niet. Om het verwarrend te maken zijn er ook korte races waarin niet gestayerd mag worden. Dikke kans dat jouw eerste race een niet-stayer wedstrijd zal zijn. En om helemaal duidelijk te zijn: met zwemmen en lopen mag je gerust dichtbij je tegenstanders in de buurt blijven. In elke wedstrijd. Wil je meer weten over regels in de triathlonsport, lees dan verder op onze reglementenpagina, waar we ook een korte samenvatting van de belangrijkste regels voor je hebben. Erg handig.
Kan ik zonder wetsuit aan een triathlon meedoen?
Meestal wel. Maar niet altijd. Als de watertemperatuur erg laag is, dan is het onveilig om zonder extra bescherming te zwemmen. Een wetsuit is dan verplicht. Bij veel evenementen kun je er eentje huren, als je nog niet toe bent aan een koop. Is het water warmer dan 15.9 graden, dan is een wetsuit meestal niet verplicht. Als het water heel warm wordt, dan kan het zelfs verboden zijn, afhankelijk van het soort evenement en de lengte van het zwemonderdeel. In warm water met een wetsuit zwemmen zou voor oververhitting kunnen zorgen en dat willen we net zo graag voorkomen als onderkoeling in koude omstandigheden.
De belangrijkste regels in een triathlonwedstrijd
Iedereen die aan een multisportwedstrijd meedoet, doet er goed aan om een aantal basisregels te kennen en toe te passen. Niet alleen in het kader van fair play, maar ook voor je eigen veiligheid of die van een ander. Je kan je in een wedstrijd namelijk niet beroepen op ‘goh, dat wist ik niet….’,
Basisregels