Paratriathlon

Voor allroundsporters die geen beperkingen zien

Paratriathlon

Sinds Rio de Janeiro 2016 – waar Jetze Plat namens Nederland goud won – maakt triathlon deel uit van het paralympische programma. De paratriathlon is toegankelijk voor sporters met een fysieke of visuele beperking die binnen één van de zes (nieuwe indeling sinds januari 2017), door de ITU, vastgestelde klassen valt: PTHC: rolstoelatleten (met een correctietijd voor de fysiek zwaarder beperkte rolstoelatleten), PTS2 tot en met PTS5 staande atleten en PTVI: visueel beperkte atleten (met een correctietijd voor de volledig blinde atleten). Voor deelname aan wedstrijden in Nederland is een nationale classificatie nodig via de NTB. Bij deelname aan internationale wedstrijden volgt een internationale classificatie door de ITU. Voor deelname aan het NK en internationale wedstrijden is een NTB wedstrijdlicentie verplicht.

De NTB heeft een speciale coördinator paratriathlon in de persoon van Jelmer van Waveren. Heb je vragen of opmerkingen of wil je meedoen aan een open training of wedstrijd? Mail naar Jelmer.van.waveren@triathlonbond.nl.

Road to Rotterdam – NK Paratriathlon

Zaterdag 2 juni 2018 staat op de Willem Alexander Roeibaan in Rotterdam het NK Paratriathlon op het programma: 750 meter zwemmen, 20km fietsen en 5km lopen. Het doel voor deze editie in Rotterdam is zoveel mogelijk atleten aan de start te laten verschijnen. In het kader daarvan organiseert de Nederlandse Triathlon Bond in samenwerking met de Dirk Kuyt Foundation open trainingen om atleten voor te bereiden op deze mooie wedstrijd. De open trainingen zullen worden verzorgd in Doorn en Alkmaar.

Locatie Doorn: MRC Doorn, Korte Molenweg 3, 3941 PW Doorn.

Locatie Alkmaar:  Sportcomplex de Hoornse Vaart, Hertog Aalbrechtweg 4,  1823 DL Alkmaar.

Voor meer informatie en aanmeldingen voor open trainingen mail naar: jelmer.van.waveren@triathlonbond.nl

 

Programma Paratriathlon 2018

Open trainingen Doorn

6 maart / 15 april / 15 mei

Open Trainingen Alkmaar

31 maart / 26 mei

Paralympische talentendag NOC*NSF - Papendal

14 april / 14 oktober
Open

Wil jij voor Nederland medailles winnen tijdens de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020? Heb je sportervaring, heb je een lichamelijke of visuele beperking en ben je tussen de 12 en 35 jaar oud? Dan ben jij misschien wel degene die wij zoeken! Meld je aan voor de Paralympische Talentdag of een talentherkenningsavonden en wie weet zien wij jou in Tokyo in actie op het hoogste podium!

 

Aanmelden en meer informatie

NK Paratriathlon Rotterdam

2 juni

Triathlon Veenendaal

25 augustus
Open

Dit jaar is het Revalidatiefonds het goede doel van de Triathlon Veenendaal. Speciaal daarvoor is er zelfs een speciale fundraising serie, de Sponsor Team Triathlon: een kwart team-triathlon voor iedereen die samen in actie wil komen voor het Revalidatiefonds. Schrijf je als team in voor deze speciale startserie van de Van Dijk Triathlon Veenendaal . De Sponsor Team Triathlon is toegankelijk voor iedereen, ongeacht beperking: o.a. handbikers, rolstoelers, duozwemmers/-lopers en tandemrijders worden van harte uitgenodigd om in actie te komen.

 

Website organisatie

Evenementen

In veel gevallen is het voor atleten met een beperking mogelijk om mee te doen aan een standaard combiduursportevenement. Afhankelijk van de handicap zal per wedstrijd bekeken worden of het parcours geschikt is voor jouw mogelijkheden. Er staan per jaar meer dan 100 evenementen op de kalender en veel van die wedstrijden veel van die wedstrijden zijn voor iedereen toegankelijk. Informeer vooraf bij de organisatie over de mogelijkheden. Heb je extra ruimte nodig in de wisselzone, heb je hulp nodig bij het in en uit het water komen, bij het omdoen van een prothese of bij het wisselen van handbike naar wheeler? In overleg met het jurycorps zal altijd bekeken worden hoe en op welke wijze je ondersteund kan worden. Uiteraard is daarbij het uitgangspunt dat je zelf moet doen wat je zelf kan, want triathlon is een individuele sport, die je zoveel mogelijk op eigen kracht doet. Ook de veiligheid van jou en je medeatleten moet te allen tijde gegarandeerd kunnen worden, maar in overleg is heel veel mogelijk.

Bekijk video Bekijk video
Videoimpressie van de paralympische race van de mannen - Rio 2016

Inschrijven en aanmelden

Bovenstaande wedstrijdorganisaties stellen hun evenement nadrukkelijk open of hebben een speciale startserie voor paratriatleten. Ook bij veel andere NTB-organisaties zijn paratriatleten echter van harte welkom. Kijk voor deze en alle evenementen op www.ntbinschrijvingen.nl.

Aanmelden voor open trainingen of wil je meer informatie? Mail naar jelmer.van.waveren@triathlonbond.nl

Lees volgend artikel

Start2Tri

Heb je altijd al eens aan een triathlon mee willen doen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Meld je dan aan voor een van de vele Start2Tri cursussen die in het hele land door ... Lees meer