Terug naar Meedoen

Paratriathlon

Voor allroundsporters die geen beperkingen zien

Paratriathlon

Sinds Rio de Janeiro 2016 – waar Jetze Plat namens Nederland goud won – maakt triathlon deel uit van het paralympische programma. De paratriathlon is toegankelijk voor sporters met een fysieke of visuele beperking die binnen één van de zes (nieuwe indeling sinds januari 2017), door de ITU, vastgestelde klassen valt: PTHC: rolstoelatleten (met een correctietijd voor de fysiek zwaarder beperkte rolstoelatleten), PTS2 tot en met PTS5 staande atleten en PTVI: visueel beperkte atleten (met een correctietijd voor de volledig blinde atleten). Voor deelname aan wedstrijden in Nederland is een nationale classificatie nodig via de NTB. Bij deelname aan internationale wedstrijden volgt een internationale classificatie door de ITU. Voor deelname aan het NK en internationale wedstrijden is een NTB wedstrijdlicentie verplicht.

De NTB heeft een speciale coördinator paratriathlon in de persoon van Jelmer van Waveren. Heb je vragen of opmerkingen of wil je meedoen aan een open training of wedstrijd? Mail naar Jelmer.van.waveren@triathlonbond.nl.

Evenementen

In veel gevallen is het voor atleten met een beperking mogelijk om mee te doen aan een standaard combiduursportevenement. Afhankelijk van de handicap zal per wedstrijd bekeken worden of het parcours geschikt is voor jouw mogelijkheden. Er staan per jaar meer dan 100 evenementen op de kalender en veel van die wedstrijden veel van die wedstrijden zijn voor iedereen toegankelijk. Informeer vooraf bij de organisatie over de mogelijkheden. Heb je extra ruimte nodig in de wisselzone, heb je hulp nodig bij het in en uit het water komen, bij het omdoen van een prothese of bij het wisselen van handbike naar wheeler? In overleg met het jurycorps zal altijd bekeken worden hoe en op welke wijze je ondersteund kan worden. Uiteraard is daarbij het uitgangspunt dat je zelf moet doen wat je zelf kan, want triathlon is een individuele sport, die je zoveel mogelijk op eigen kracht doet. Ook de veiligheid van jou en je medeatleten moet te allen tijde gegarandeerd kunnen worden, maar in overleg is heel veel mogelijk.

Bekijk video Bekijk video
Videoimpressie van de paralympische race van de mannen - Rio 2016

Programma Paratriathlon 2017

Open trainingen Doorn

28 maart / 18 april / 23 mei / 27 juni / 18 juli / 22 augustus

Open Trainingen Sittard

23 april / 28 mei / 9 juli / 13 augustus / 3 september

Triathlon Cuijk

2 juli

Triathlon Aalsmeer

8 juli

Triathlon Veenendaal

26 augustus

NK Paratriathlon Zwolle

2 september

WK Paratriathlon Rotterdam, open race

15 september

Inschrijven en aanmelden

Bovenstaande wedstrijdorganisaties stellen hun evenement nadrukkelijk open of hebben een speciale startserie voor paratriatleten. Ook bij veel andere NTB-organisaties zijn paratriatleten echter van harte welkom. Kijk voor deze en alle evenementen op www.ntbinschrijvingen.nl.

Aanmelden voor open trainingen of wil je meer informatie? Mail naar jelmer.van.waveren@triathlonbond.nl

Lees volgend artikel

Forte Jeugd- en Juniorencircuit

Het Forte Jeugd- en Juniorencircuit is een landelijk circuit van wedstrijden voor ervaren jonge triatleten. Het circuit bestaat uit zes wedstrijden, waarvan de beste vier ... Lees meer