Paratriathlon

Voor allroundsporters die geen beperkingen zien

Paratriathlon

Sinds Rio de Janeiro 2016 – waar Jetze Plat namens Nederland goud won – maakt triathlon deel uit van het paralympische programma. De paratriathlon is toegankelijk voor sporters met een fysieke of visuele beperking die binnen één van de zes (nieuwe indeling sinds januari 2017), door de ITU, vastgestelde klassen valt: PTHC: rolstoelatleten (met een correctietijd voor de fysiek zwaarder beperkte rolstoelatleten), PTS2 tot en met PTS5 staande atleten en PTVI: visueel beperkte atleten (met een correctietijd voor de volledig blinde atleten). Voor deelname aan paratriathlonwedstrijden in Nederland is een nationale classificatie nodig via de NTB. Bij deelname aan internationale wedstrijden volgt een internationale classificatie door de ITU. Voor deelname aan het NK en internationale wedstrijden is een NTB wedstrijdlicentie verplicht.

De NTB heeft een speciale coördinator paratriathlon in de persoon van Jelmer van Waveren. Heb je vragen of opmerkingen of wil je meedoen aan een open training of wedstrijd? Mail naar Jelmer.van.waveren@triathlonbond.nl.

Voor deelname aan ‘reguliere’ NTB-wedstrijden is geen officiële classificatie nodig, maar kan in overleg met de organisatie bepaald worden of deelname mogelijk is en/of bijvoorbeeld dispensatie nodig is op de reglementen (zie onder).

 

Evenementen

In veel gevallen is het voor atleten met een beperking mogelijk om mee te doen aan een standaard combiduursportevenement. Afhankelijk van de handicap zal per wedstrijd bekeken worden of het parcours geschikt is voor jouw mogelijkheden. Er staan per jaar meer dan 100 evenementen op de kalender en veel van die wedstrijden zijn voor iedereen toegankelijk. Informeer vooraf bij de organisatie naar de mogelijkheden. Heb je extra ruimte nodig in de wisselzone, heb je hulp nodig bij het in en uit het water komen, bij het omdoen van een prothese of bij het wisselen van handbike naar wheeler? In overleg met het jurycorps zal altijd bekeken worden hoe en op welke wijze je ondersteund kan worden. Uiteraard is daarbij het uitgangspunt dat je zelf moet doen wat je zelf kan, want triathlon is een individuele sport, die je zoveel mogelijk op eigen kracht doet. En uitgangspunt is tevens dat de basisdisciplines van het evenement gehandhaafd blijven (dus i.g.v. triathlon: zwemmen-fietsen-lopen). Ook de veiligheid van jou en je medeatleten moet te allen tijde gegarandeerd kunnen worden, maar in overleg is heel veel mogelijk.

Heb je aanpassingen nodig die formeel tegen het reglement ingaan? Bijvoorbeeld extra hulp(middelen)? Mail dan naar info@triathlonbond.nl, dan kijken we – indien nodig in samenspraak met de bondsarts Guido Vroemen – of het mogelijk/nodig is om dispensatie te verlenen.

Bekijk video Bekijk video
Videoimpressie van de paralympische race van de mannen - Rio 2016

Inschrijven en aanmelden

Veel wedstrijdorganisaties stellen hun evenement nadrukkelijk open of hebben een speciale startserie voor paratriatleten. Alle evenementen vind je op www.ntbinschrijvingen.nl.

 

28 dagen leven op 2100 meter hoogte

Jetze Plat hoopt in 2020 in Tokio zijn paralympische titel te prolongeren. Hij houdt ons de komende maanden op de hoogte van zijn belevenissen in het pré-olympische jaar.

Lees verder
Vier medailles voor Nederland op WK Paratriathlon
Weer goud en zilver voor Plat en Schipper op WK

Vier medailles voor Nederland op WK Paratriathlon

Jetze Plat en Geert Schipper blijven internationaal domineren in de rolstoelklasse (PTWC). In het Zwitserse Lausanne veroverde Jetze Plat voor de vierde keer op rij de wereldtitel, terwijl Geert Schipper voor de derde achtereenvolgende keer het zilver mee naar huis nam.
Nico van der Burgt finishte als tweede in de PTS3 klasse en Maurits Morsink eindigde in de PTS2-klasse op de derde plaats. Margret IJdema eindigde in de PTWC-klasse als achtste.

Lees meer
Medailles voor Schipper, IJdema en Van der Burgt
Drie keer zilver voor paratriatleten in Valencia

Medailles voor Schipper, IJdema en Van der Burgt

De Nederlandse paratriatleten waren zaterdag tijdens het EK in Valencia goed voor drie zilveren medailles. Geert Schipper, Margret IJdema en Nico van der Burgt mochten alle drie op het een na hoogste treetje van het podium plaatsnemen.

Lees meer
Lees volgend artikel

Start2Tri

Heb je altijd al eens aan een triathlon mee willen doen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Meld je dan aan voor een van de vele Start2Tri cursussen die in het hele land door ... Lees meer