Congres

In gesprek over de triathlonsport

 1. Viering 35-jarig bestaan met digitale congresweek
 2. Programma (voorlopig)
 3. Inschrijving

Viering 35-jarig bestaan met digitale congresweek

Op 11 april 2022 bestaat de Nederlandse Triathlon Bond 35 jaar. Na twee jaar waarin COVID-19 een groot deel van de agenda en de (on)mogelijkheden bepaalde, kijken wij graag met alle leden weer vooruit naar de beleving van onze mooie sport. Tijdens een digitale congresweek staan wij even stil bij het jubileum en gaan wij vooral met jullie aan de slag om onze sport weer te beleven, te organiseren en te beoefenen. Deze congresweek zal bestaan uit drie avonden met online-aanbod van workshops, gericht op verenigingen, wedstrijdorganisaties en op atleten.

Op deze pagina is meer informatie te vinden over het programma van de digitale congresweek en uitleg over de inschrijving. Traditiegetrouw is deelname ook ditmaal gratis voor alle aangesloten leden. Bij elke workshop wordt vermeld wie de beoogde doelgroep is en of er een maximum aantal deelnemers is. Wij heten iedereen van harte welkom op 11 april en hopen dat wij met elkaar een plezierige, energieke en betekenisvolle week zullen beleven. Het traditionele najaarscongres, waar we elkaar ontmoeten op Papendal, zal als vanouds in november plaatsvinden.

Het traditionele najaarscongres wordt als vanouds in november op Papendal gehouden
Het traditionele najaarscongres wordt als vanouds in november op Papendal gehouden

Programma (voorlopig)

Maandag 11 april

 • 19.00 Plenair: Opening en welkomstwoord door interim-voorzitter Alexander Vandevelde, met aandacht voor het 35-jarig jubileum en voor lopende zaken in de NTB en de triathlonwereld
 • 20.00 Workshop ‘Agegroup community 2022 en verder’
 • 20.00 Workshop ‘Meer deelnemers aan een jeugdwedstrijd? Het kan!’

Dinsdag 12 april

 • 19.00 Workshop ‘Financieel gezond de crisis uit!’ (onder voorbehoud)
 • 20.15 Workshop ‘Jeugdtriathlon doen jullie (ook) mee?’
 • 20.15 Workshop ‘Q&A over werken met MijntriathlonNL voor wedstrijdorganisaties’

Donderdag 14 april

 • 19.00 Workshop ‘Q&A over werken met MijntriathlonNL voor verenigingen’
 • 19.00 Workshop ‘Introductie swimrun’
 • 20.15 Workshop ‘Grensoverschrijdend gedrag op de vereniging’
 • 21.15 Plenair: Sluiting digitale congresweek NTB

Inschrijving

De inschrijving voor de digitale congresweek verloopt via mijntriathlonNL. Voor elke workshop waaraan deelgenomen kan worden, is een aparte inschrijving gemaakt, die je vindt in het schema hieronder. Je kunt inschrijven voor zoveel workshops als je wilt. De links naar de online meetings (Microsoft Teams) worden in de aanloop naar de workshop verzonden naar het mailadres dat gekoppeld is aan het account in mijntriathlonNL. Hou voor de zekerheid daarom ook de SPAM-box in de gaten. Voor vragen over het programma of hulp bij de inschrijving kan per e-mail contact op worden genomen met het bondsbureau. Tijdens de congresweek is ook assistentie via WhatsApp beschikbaar. Het nummer zal te zijner tijd gedeeld worden.

Inschrijving

Overzicht workshops

Opening congresweek

Plenair: verenigingen + wedstrijdorganisaties + atleten
Open

Interim-bestuursvoorzitter Alexander Vandevelde opent de digitale congresweek en staat stil bij het jubileum van de NTB. Ook kijkt hij terug op de gevolgen van de coronacrisis en blikt hij vooruit op ‘het nieuwe normaal’ en de heropening van de sport- en evenementensector en wat dat voor de triathlonsport betekent.

Schrijf je in

Agegroupcommunity 2022 en verder

Workshop: atleten
Open

Agegroupcoördinator Sione Jongstra en Coördinator Wedstrijdsport van de NTB Christie Brouwer gaan in gesprek met agegroupatleten. De volgende onderwerpen komen in elk geval aan bod:

 • Nationale en internationale AG-kampioenschappen
 • Kwalificatiecriteria + deelnamevoorwaarde
 • Inschrijving
 • Kalender
 • Agegroupdag
 • Inventarisatie wensen atleten

Daarnaast is er voldoende ruimte om vragen te stellen! Wil je vooraf al een vraag indienen, mail dan naar agegroups@triathlonbond.nl

Schrijf je in

Meer deelnemers aan een jeugdwedstrijd? Het kan!

Workshop: wedstrijdorganisaties
Open

Meer deelnemers aan een jeugdwedstrijd? Het kan!

Steeds meer wedstrijdorganisaties maken ruimte voor jeugdtriathlon, door het toevoegen van één of meerdere startseries voor kinderen. Als NTB zijn we hier uiteraard heel blij mee! Laagdrempelig aanbod met verschillende mini-afstanden, passend bij de (ontwikkelings)leeftijd van kinderen helpt de jeugd om plezierige ervaringen op te doen. Zowel pupillen (4-7 jaar), aspiranten (8-11 jaar), jeugd (12-15 jaar) en junioren (16-19 jaar) kunnen op deze manier genieten van onze sport.

Een veel gestelde vraag vanuit organisaties is hoe je meer jeugdige deelnemers aan de start krijgt. Welke invloed heb je daar op, hoe ziet (lokaal) ‘werven’ er uit, aan welke acties kan je denken en hoe bereik je (ook via PR en communicatie) zowel de kinderen als de ouders?

In deze inspiratiesessie gaan we in gesprek met twee organisaties die hun ‘good practices’ kunnen – en willen – delen met iedereen die vanaf 2022 graag (nog) meer jeugddeelnemers aan de start wil zien.

Doelgroep: wedstrijdorganisaties

 

Schrijf je in

Financieel gezond de crisis uit

Workshop: Wedstrijdorganisaties, verenigingen
Open

Hoe speel je in op de financiële gevolgen van de corona-uitbraak voor jouw vereniging of wedstrijdorganisatie? Van welke regelingen kan je gebruik maken en op welke kansen kan je het beste inspelen?

Peter van Baak van Sponsorvisie is de gastspreker die nieuwe informatie en bruikbare tips biedt. Ook zorgt hij dat de deelnemers met elkaar aan de slag gaan.

Tijdens het webinar:

• Bespreken we de belangrijkste uitdagingen in de komende 12 maanden en krijg je antwoord op jouw vragen hierover;
• Ontdek je de nieuwste (corona gerelateerde) regelingen die beschikbaar zijn voor verenigingen/wedstrijdorganisaties;
• Leer je hoe je in deze tijd toch inkomsten kan genereren voor jouw vereniging/wedstrijdorganisatie;
• Krijg je tips en best practices van andere verenigingen/organisaties;
• Maken we samen een plan voor fondsenwerving voor jouw club/organisatie

 

Schrijf je in

Jeugdtriathlon: doen jullie (ook) mee?

Workshop: jeugdverenigingen en iedereen die interesse heeft in jeugdtraining
Open

Jeugdtriathlon: doen jullie (ook) mee?

‘Hey! Ik zit op triathlon; kom je een keertje meetrainen?’ Op ruim 20 locaties in Nederland kunnen kinderen dit al zeggen. Met een grote glimlach zwemmen, fietsen, rennen en spelen deze kinderen tijdens een training met hun clubgenootjes. Dagen zichzelf uit, verleggen grenzen, maken vrienden en ontwikkelen zich (ook motorisch) zo breed mogelijk. Ze genieten dubbel en dwars van het moois dat onze sport te bieden heeft. We streven in 2022 naar een verdere groei van het aantal locaties waar jeugd ‘op triathlon kan’ en van het aantal kinderen dat van dit aanbod gebruik maakt.

Deze inspiratiesessie biedt jeugdverenigingen de mogelijkheid om tips en ideeën te delen en vragen te stellen, aan elkaar, en uiteraard ook aan onze coördinator jeugdtriathlon.

Daarnaast informeren we jullie graag over de mogelijkheid om via Start2Tri nieuwe jeugdleden te werven en/of via Start2Tri een begin te maken met jeugdtriathlon. Kortom: iedereen die iets met jeugdtraining doet of wil doen is van harte uitgenodigd met en van elkaar te leren.

Doelgroep: NTB-jeugdverenigingen en ieder die geïnteresseerd is om iets met jeugdtraining te doen

Schrijf je in

Q and A over werken met MijntriathlonNL voor wedstrijdorganisaties

Workshop: wedstrijdorganisaties
Open

Meer informatie volgt.

Schrijf je in

Q and A over werken met MijntriathlonNL voor verenigingen

Workshop: Verenigingen
Open

Meer informatie volgt

Schrijf je in

Introductie swimrun

Workshop: atleten, wedstrijdorganisaties
Open

Bart van der Wal, enthousiast swimrunner en organisator, dompelt de deelnemers onder in de wereld van swimrun. Deze relatief nieuwe sport krijg ook in Nederland voet aan de grond en in de komende jaren zullen we nieuwe evenementen zien ontstaan. Bart gaat onder andere in op de volgende onderwerpen:

 • Swimrun versus zwemloop
 • Welke materialen gebruik je?
 • Voorbeelden van swimruns in Nederland en onze buurlanden
 • Een oproep voor organisaties om eens te overwegen een swimrun te organiseren
 • Initiatieven uit de swimrun-community in Nederland
 • Bronnen voor mensen die meer willen weten

Daarnaast is er uiteraard ruimte om jouw vragen te stellen aan Bart en om ervaringen uit te wisselen met andere workshopdeelnemers.

Wist jij dat de NTB sinds vorig jaar een swimrunvereniging rijk is? Lees dit artikel over de Twiske Swimrunners maar eens. En wil jij voorafgaand aan de workshop alvast in de stemming komen, dan is ook dit Transitionverhaal over Swimrun Lauwersoog een aanrader!

 

Schrijf je in

Grensoverschrijdend gedrag op de vereniging

Workshop: verenigingen
Open

Hoe zorg jij voor een veilige sportclub? Centrum Veilige Sport Nederland helpt verenigingsbestuurders om aan de slag te gaan met het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en het inrichten van een actief beleid voor als er toch sprake is van problematiek. Onderwerpen die daarbij aan de orde kunnen komen:

 • Welke vormen van grensoverschrijdend gedrag zijn er en hoe herken je ze?
 • Wat is sociale veiligheid?
 • Wat is de Verklaring Omtrent Gedrag en wie heeft die nodig?
 • Hoe maak je beleid (met het High5 stappenplan)
 • Wat is de rol van de Code Goed Sportbestuur?
 • Hoe handel je als het mis gaat?

De workshop wordt verzorgd door een expert van het Centrum Veilige Sport Nederland en is primair gericht op bestuurders van verenigingen. Andere leden zijn ook welkom.

Schrijf je in

Sluiting congresweek

Plenair: verenigingen + wedstrijdorganisaties + atleten
Open

Informatie volgt

Schrijf je in
Lees volgend artikel

Nederlandse Triathlon Bond

De NTB vertegenwoordigt de belangen van haar 139 triathlonverenigingen, 92 organisaties van evenementen en de ca. 11.000 leden (individueel of in verenigingsverband) en op ... Lees meer