Wat is triathlon?

Alles wat je echt moet weten over de triathlonsport en andere combiduursporten

Zwemmen, fietsen en ... lopen?

Triathlon, wij schrijven dat met een -h, is een combinatieduursport. Je doet meerdere sporten achter elkaar, die elk op zich ook al een uithoudingsproef zijn en zelfs als je van sporttak wisselt, dan gaat de race gewoon door. Gemaakt voor mensen die van een uitdaging houden. Over het ontstaan zijn een paar verhalen. Het bekendste is een weddenschap, in een bar op Hawaii, die leidde tot het ontstaan van de Ironman. Dat is nog altijd de belangrijkste wedstrijd van het jaar. De Ironman, ook wel de klassieke of hele triathlon genoemd, bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen en 180 kilometer fietsen, gevolgd door een marathon van 42,2 kilometer lopen. Sinds het jaar 2000 is triathlon een olympische sport, met aangepaste afstanden. Je zwemt 1,5 kilometer, fietst er 40 en loopt daarna 10 kilometer. Er zijn nog veel meer smaken van combiduursport, zoals duathlon, crosstriathlon en wintertriathlon. En dat alles in varianten van super kort tot heel erg lang. Wil je meer weten, dan hebben we een mooi overzicht voor je.

Bekijk afstanden

Triathlon is voor iedereen

Dat de triathlonsport zwaar, ongezond en duur zou zijn en dat alleen mannen er geschikt voor zijn, is kort gezegd het beeld dat mensen van buiten onze sport vaak hebben. Onzin, vinden wij en met ons gelukkig een sterk groeiend aantal sportieve Nederlanders. Een paar tegenargumenten tegen de vooroordelen die bestaan over triathlon:

Triathlon is niet zwaar

Open

Een Ironman is een flinke uitdaging, zelfs als je goed getraind bent. Toch hebben honderdduizenden over de hele wereld laten zien dat het voor heel veel sporters weggelegd is. Gelukkig ben je ook triatleet als je 500 meter kunt zwemmen, 20 kilometer fietst en 5 kilometer loopt. Dat is te volbrengen voor iemand die een beetje sportief ingesteld is en zich een poosje wil voorbereiden op zijn eerste triathlon. Veel hangt ook af van welk doen je jezelf stelt. Hoge verwachtingen koppelen aan weinig training zal waarschijnlijk tot een zware wedstrijd leiden.

Triathlon kost niet veel tijd

Open

Het aantal uren dat je investeert in een triathlon, is geheel aan jezelf. Hoeveel tijd je aan jouw hobby wilt besteden mag je zelf bepalen. De een wil graag een hele goede tijd neerzetten op een hele triathlon, terwijl de ander geniet van drie sporten met regelmaat beoefenen en die combineren in een evenement. Bedenk wel dat voor triathlon geldt wat voor elke (duur)sport geldt: niets komt vanzelf. Je wordt beter door te investeren in training. Je niveau stijgt met een aantal jaren van consequent trainen. Niet per se veel trainen, maar wel regelmatig.

Triathlon is gezond

Open

Iedereen kan op een verantwoorde manier een triathlon uitlopen. Er is genoeg kennis beschikbaar over training, voeding en herstel, ongeacht de afstand die je wilt doen. Drie sporten doen betekent ook niet drie keer zoveel kans op blessures. Je lichaam wordt juist meer allround van de effecten die training van de ene sport op de andere hebben. De meest voorkomende kwetsuur bij triatleten? Blaren

Triathlon is voor mannen en voor vrouwen

Open

Vrouwen hebben de triathlonsport wat later ontdekt dan mannen. Gelukkig groeit het aantal vrouwen dat aan triathlon doet in Nederland snel. Ongeveer dertig procent van onze leden is van het vrouwelijk geslacht. Sommige onderzoekers stellen dat vrouwen meer aanleg hebben voor duursport dan mannen. In onze sport zijn we trots op de emancipatie, die je bijvoorbeeld terugzien in gelijke wedstrijdafstanden en gelijke prijzengelden voor mannen en vrouwen.

Triathlon hoeft niet duur te zijn...als je niet wilt

Open

Toegegeven, triathlon kan een hele dure hobby zijn. Wie veel en ver reist voor wedstrijden in exotische oorden, graag het nieuwste en duurste materiaal gebruikt en een legertje aan deskundigen inhuurt om zich te laten ondersteunen, kan veel geld kwijt aan deze hobby. Dat hoeft niet. Met een zwembroek of badpak, een stadsfiets en een paar hardloopschoenen kun je in de basis al deelnemen aan jouw eerste triathlon. Als je daarna een wetsuit wilt tegen de kou in het water, een racefiets voor de snelheid en een triathlonpakje voor snellere wissels, dan kun je zelf bepalen hoe ver je daarin gaat. Deelname aan een triathlon is over het algemeen wel duurder dan deelname aan een fietstoertocht of een hardloopwedstrijd. Het organiseren van sporten op drie parcoursen brengt nu eenmaal wat meer met zich mee dan een enkel parcours. Je krijgt er uiteraard over het algemeen ook veel voor terug.

Als je zelf een triathlon wilt gaan doen

Iedereen kan een triathlon doen. Ook kinderen. Mits je je zwemdiploma’s hebt natuurlijk. Er zijn speciale starters-afstanden, zodat jij niet meteen die ironman hoeft te gaan doen. Via bijvoorbeeld een Start2Tri cursus kun je je voorbereiden op jouw eerste wedstrijd. Je hoeft niet eens lid te zijn van een vereniging, of van de Bond. Wel meld je je vooraf aan en krijg je een startbewijs voor een dag, waarmee je verzekerd bent en we je -in elk geval voor die dag- als eentje van ons beschouwen. Bevalt het je goed, word dan gerust lid. Om je goed voor te bereiden hebben we de antwoorden op veelgestelde vragen gebundeld en een pagina met info gemaakt over jouw eerste triathlon.

Je eerste triathlon
Meer informatie

Je eerste triathlon

Oké, je hebt besloten om een triathlon te gaan doen. En nu? We helpen je op weg!

Lees verder
Lees volgend artikel

Vragen over regels

Om wedstrijden veilig en eerlijk te laten verlopen zijn er ook bij triathlons, en andere combiduursport evenementen, spelregels waar atleten zich aan dienen te houden. Alle ... Lees meer