Tijdstraffen en de penalty box

Welke straf krijg je voor welke overtreding en hoe zit je die straf uit?

Tijdstraffen en de penalty box -- update april 2022 --

De laatste jaren (eerst internationaal, maar nu ook steeds meer bij nationale races) worden in wedstrijden voor veel overtredingen tijdstraffen uitgedeeld, die je vervolgens veelal moet uitzitten in een strafbox. Hoe werkt dat in de praktijk? De Werkgroep Wedstrijd Officials (WGWO) legt dat in dit artikel aan je uit.

Als je een overtreding hebt begaan, dan kun je een tijdstraf opgelegd krijgen. Die tijdstraf moet je dan ‘uitzitten’ voor het eind van het betreffende onderdeel, zodat je uiteindelijk met een schone lei (behoudens een evt. diskwalificatie) over de finish komt.

Kom je over de finish terwijl je één of meerdere uitgeschreven tijdstraffen niet hebt uitgezeten? Dan is het echt heel jammer, hoe hoog of laag je ook springt, maar dan volgt automatisch diskwalificatie. Hoe klein de initiële overtreding ook was. Je wordt dan dus niet gediskwalificeerd voor de overtreding, maar voor het niet-uitzitten van je tijdstraf.

Er zijn drie situaties hoe je een tijdstraf kan krijgen – en vervolgens kan uitzitten.

(1) Tijdstraf opgelopen bij het zwemmen

Bijvoorbeeld als je bij de start nipt vals start en dus net voor het startsignaal bent vertrokken (dan wel of je je al bij het klinken van dat signaal voor de startlijn bevindt). Je krijgt dan een tijdstraf van 10 tot 60 seconden, afhankelijk van de lengte van de wedstrijd (zie voor de exacte tijden het Wedstrijdreglement).

Omdat je tijdens het zwemmen niet geïnformeerd kunt worden over het feit dat je een straf hebt gekregen, zal een official je opwachten bij je fiets in T1. Daar moet je wachten totdat de official je weer verder laat. Tijdens de tijdstraf mag je niets doen.

(1) Tijdstraf opgelopen bij het zwemmen

(2) Tijdstraf opgelopen bij het fietsen

Dit kan je gebeuren als je tijdens het fietsen een blokkeer- of stayersituatie creëert of in stand houdt. Als een official dat constateert, dan zal hij je aanspreken en een blauwe (voor stayerovertredingen) of een gele kaart (voor andere overtredingen) tonen. De bijbehorende straf hoor je dan uit te zitten in de eerstvolgende strafbox aan het fietsparcours die je tegenkomt. Vaak is er maar één strafbox, maar soms zijn er meer, zeker bij de langere races. Let er wel op dat je écht de eerstvolgende pakt.

In de strafbox fietsen zal een official, afhankelijk van het type overtreding en de lengte van de wedstrijd je tussen de 10 seconden en 5 minuten (per door jou gekregen tijdstraf) in de strafbox houden. Belangrijk voor jou als atleet is het om je te realiseren dat de official in de strafbox niet noodzakelijkerwijs weet – of hoeft te weten – hoeveel gele en blauwe kaarten er door de motorofficials aan welke atleten zijn uitgereikt. Dat is maar net afhankelijk van welke communicatiemiddelen de officials op het fietsparcours beschikbaar hebben en hoe betrouwbaar die zijn onder de omstandigheden. Om die reden is altijd de regel: als jou als deelnemer een gele of blauwe kaart getoond is (of meerdere), dan moet je uit eigen beweging de strafbox opzoeken. Eenmaal binnen hoor je dan zelf aan te geven hoeveel kaarten van welke kleur je getoond hebt gekregen. De official daar maakt er notitie van hoe lang je geweest bent, en pas na afloop van de wedstrijd worden de uitgedeelde straffen van de motorofficials vergeleken met de uitgezeten straffen; matchen deze twee registraties niet, dan volgt direct diskwalificatie.
Tijdens de tijdstraf mag je wel eten en drinken (niet aannemen van omstanders), maar niets anders. Doe je dat wel, dan stopt de telling en gaat de official pas verder met tellen als jij stopt met je handelingen.

(2) Tijdstraf opgelopen bij het fietsen

(3) Tijdstraf opgelopen in de eerste of tweede wissel

Ook het foutief weghangen van je fiets, helmfouten, op/afstapfouten of (bij gebruik van een materiaalbox) het buiten de box weggooien van je gebruikte materialen kan je een tijdstraf opleveren. Afhankelijk van de lengte van de wedstrijd is die tijdstraf per overtreding tussen de 10 en 60 seconden. Deze tijdstraf dien je uit te zitten in de strafbox die zich op het loopparcours bevindt.

Vanwege de hectiek in de wisselzone – zeker bij stayerwedstrijden – zal een official je niet altijd kunnen aanspreken en ben je je er daarom soms niet altijd bewust van dat je een fout hebt gemaakt. Om deze reden is er bij de strafbox aan het loopparcours altijd een groot bord aanwezig met daarop de startnummers die een penalty hebben gekregen. Zie je je startnummer staan, dan moet je uit eigen beweging naar binnen. Officials hoeven je niet te attenderen op het bord of het feit dat jouw nummer daar op staat. De enige die daarvoor verantwoordelijk is, ben je zelf (waarbij uiteraard je coach of teamcaptain wel een handje mag helpen).
Als je je nummer op het bord ziet staan, dan kun je zelf kiezen in welke ronde je de penalty uitzit – als je ‘m maar uitzit. Want doe je het uiteindelijk niet, dan vind je jezelf niet meer terug in de uitslag….

(3) Tijdstraf opgelopen in de eerste of tweede wissel

Protest indienen

Oké je hebt dus een straf gekregen, maar je bent het er niet mee eens. Wat nu?
Dan kan je – na je finish – een protest* indienen. Dit betekent dus wel dat je ook éérst gefinished moet zijn.

Er zijn twee mogelijkheden om protest aan te tekenen: het protest ter plaatse en het protest na afloop.

Hoe je dat doet, lees je hier.

* In het Wedstrijdreglement spreken we niet van ‘protest’ maar van een ‘bezwaar’ (tegen bv. het gedrag van een deelnemer of een official), of een ‘beroep’ (tegen beslissingen van een official).

Disclaimer

Dit artikel is gebaseerd op het NTB Wedstrijdreglement versie 2022. Indien inmiddels een latere versie van het Wedstrijdreglement is verschenen, kan informatie uit dit artikel inmiddels niet meer geheel up-to-date zijn. Geef in dat geval op officials@triathlonbond.nl aan dat dit artikel wellicht herziening nodig heeft.

Lees volgend artikel

Zwemloop Olympic Moves

Doet jouw school nog niet mee aan Olympic Moves en wil je graag starten? Of doen jullie wel mee, maar staat de zwemloop nog niet op de lijst van sporten waar jij uit kunt kiezen? ... Lees meer