Murray kan goede vorm niet doortrekken in Test Event

DNF met oog op Team Relay: "Soms moet je doen wat je kan doen"

Het Test Event werd vandaag voortgezet met de elite mannen die hun wedstrijd – net als de vrouwen – aflegden op het iconische parcours in Parijs. Net als de vrouwen doken om acht uur de mannen in het water, met ook Richard Murray. Na het zwemonderdeel keek Murray tegen een achterstand van bijna twee minuten aan welke hij niet meer recht kon zetten gedurende de 40 kilometer fietsen. Tijdens het lopen stapte hij (net als tien andere atleten deden) uit. “Ik zat tijdens het zwemonderdeel aan de verkeerde kant van de boei en verloor veel tijd. Ik heb nog wel gefietst om het parcours te ervaren maar ben na één loopronde gestopt om mezelf te sparen voor de team relay van zondag.” De wedstrijd in de Franse hoofdstad werd gewonnen door de Brit Alex Yee.

Vincent Luis was de eerste atleet die uit het water kwam in zijn thuisland én terugkomst in het WTCS circuit. Richard Murray verliet de Seine als 64e, met een achterstand van 1min50. In de eerste fietsronde ontstond een kopgroep van zo’n twintig atleten. Daarachter vormden zich drie groepen, afgesloten door Murray die een drietal vormde samen met Messias (BRA) en Birtwhistle (AUS).

Na drie fietsrondes voegden de groepen vooraan zich samen, waardoor een kopgroep ontstond die vrijwel het hele mannenveld betrof en het resterende fietsonderdeel niet meer van samenstelling veranderde. Murray volgde daar een kleine drie minuten achter met de Braziliaan en Australiër. De Brit Alex Yee vertrok tijdens het looponderdeel al na de eerste ronde en niemand kon hem volgen. Hij won uiteindelijk het Test Event. De Portugees Vasco Vilaca werd tweede. Brons was er voor de Fransman Dorian Coninx, die de eindsprint van de Portugees verloor.

Nederlandse Triathlon Bond

Murray stapt uit na eerste loopronde

Murray besloot na het fietsonderdeel nog wel aan het lopen te beginnen, maar stapte na tweeënhalve kilometer uit. De vorige weken – met onder meer de WTCS-wedstrijden in Hamburg en Sunderland en het EK in Turkije – waren erg druk voor Murray, waar hij wel waardevolle punten scoorde voor de Olympische ranking. Murray: “Soms moet je doen wat je kan doen. Ik had op maandag nog examens in Zwolle die ik moet halen om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Dat zorgde wel voor veel stress. Daarnaast ben ik na Sunderland ziek geweest en heb ik misschien teveel wedstrijden achter elkaar gedaan. Dat pakte nu ongelukkig uit.” Wel verwacht hij zondag nog eens in actie te komen op de weg naar de Spelen van 2024. “We moeten nog overleggen met het team en de reserveatleten komen nog naar Parijs, dan beslissen we wat de opstelling wordt – ook gezien de schade van Rachel na haar valpartij. Hopelijk ben ik na een rustige dag vandaag en morgen alsnog fit voor de Mixed Team Relay van zondag”, sluit Murray af.

Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer