Brons voor Richard Murray op EK in Balıkesir

Negende plek voor Mitch Kolkman bij de beloften

Richard Murray heeft in het Turkse Balıkesir zijn eerste medaille op een internationaal kampioenschap voor Nederland behaald. De in Zuid-Afrika geboren triatleet, die sinds 2022 uitkomt voor Nederland, won brons op het EK supersprint. Mitch Kolkman was in dezelfde wedstrijd goed voor de negende plek bij de beloften.

Dat Murray in vorm is, bleek een week geleden al toen hij in de WTCS-race in Sunderland als vijfde eindigde. Maar net als een aantal andere atleten werd hij na de individuele wedstrijd ziek vanwege de hoge concentratie E.coli in het water in Sunderland en kampte hij de afgelopen week met maag- en darmproblemen. Murray bleek echter net op tijd hersteld voor het EK supersprint in Turkijke. Op vrijdag won hij de eerste halve finale en plaatste zich daardoor voor de finale op zaterdag. Ook Mitch Kolkman ging, na zijn achtste plaats in de tweede halve finale, door naar de finale op zaterdag.

In het snikhete Turkije waar de temperatuur bijna de veertig graden aantikte, handhaafde Murray zich in de finale tijdens het zwemmen goed in de groep en kwam hij kort na Kolkman uit het water. Zowel Kolkman als Murray maakte op de fiets deel uit van een achtervolgende groep op de Duitser Lasse Priester, de Portugees Ricardo Batista en de Noor Sebastian Wernersen. Dit drietal bleef vooruit en begon met een kleine voorsprong aan het lopen.

Murray had een snelle wissel en haalde al snel de Noor in. Batista en Priester kon hij echter niet meer achterhalen. De titel ging naar Batista, wiens jongere broer João eerder op de dag goud won bij de junioren. Priester legde voor Murray beslag op het zilver. Mitch Kolkman finishte overall als 13e, wat hem de negende plek bij de beloften opleverde.

Murray, de oudste deelnemer in het veld, toonde zich na afloop blij met het brons. “Het was jammer dat ik op de fiets de ontsnapping miste. Ik heb alles geprobeerd om naar het tweetal vooraan toe te lopen, maar meer dan een derde plek zat er niet in. Al is dat is zeker meer dan ik vooraf had gehoopt. Ik heb de hele week buikpijn gehad, zelfs gisteren nog, dus ik ben echt superblij met deze medaille.”

Bij de vrouwen slaagden Barbara de Koning, vrijdag mooi tweede in de halve finale, en Marit van den Berg er in om de finale te halen. Het tweetal kwam op de fiets terecht in een achtervolgende groep op negen leidsters waarna De Koning overall naar de 22ste plek (16e bij de beloften) liep. Van den Berg finishte als 29ste overall. Rani Škrabanja reikte in de B-finale tot de 16e plek.

Sonja de Koning en Aniek Mars kwamen eerder op de dag uit in de finale bij de junioren. De Koning finishte als 17e, Aniek Mars werd 22ste. Rick van der Knaap finishte bij de juniormannen als 15e in de B-finale. Joran Stobbe viel uit tijdens het fietsen.

Zondag staat er voor Nederland nog een mixed teamrelay voor elite/beloften en junioren op het programma. Bij de elite starten Mitch Kolkman, Barbara de Koning, Niels van Lanen en Marit van den Berg. Sonja de Koning, Rick van der Knaap, Aniek Mars en Joran Stobbe komen bij de junioren in actie.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

TeamNL tweede in Huatulco

In een thriller van een wedstrijd in Huatulco, is Nederland achter Noorwegen als tweede geëindigd in het Mixed Relay Qualification Event. Rachel Klamer lukte het om in de ... Lees meer