Test Event Olympische Spelen in Parijs van start

Barbara de Koning eerste Nederlandse als 33e

Het Olympic Test Event is op donderdagochtend afgetrapt door de elite vrouwen. Rachel Klamer, Maya Kingma en Barbara de Koning kwamen uit voor TeamNL. Veel atleten – en zo ook de Nederlandse vrouwen – konden een startplek voor de Olympische Spelen van 2024 afdwingen. De Koning was uiteindelijk de beste Nederlandse op een 33e plek. Klamer was betrokken bij een valpartij op de fiets en finishte als 43e. Kingma was nog niet fit genoeg na een lange periode van herstel na ziek zijn en passeerde de streep als 48e.

Het Olympic Test Event staat voor vele atleten rood omcirkeld op de agenda. Meerdere federaties hebben hun kwalificatiemoment voor de Spelen gepland in Parijs; daar waar volgend jaar de nieuwe olympisch kampioenen gehuldigd zullen worden. Atleten die hun startplek al hebben afgedwongen, zien de wedstrijd vooral als het verkennen van het parcours voor volgend jaar.

Vroege start in Parijs

Het is één van de weinige WTCS-wedstrijden waar vroeg in de ochtend wordt gestart. Om acht uur doken de 65 elite vrouwen het water in voor twee zwemrondes (één van 900 meter en één van 600 meter) in de Seine. Ondanks dat de zwemwedstrijden in Parijs eerder al afgelast werden vanwege een mindere waterkwaliteit kon de triathlon wel ‘gewoon’ doorgang vinden. De Italiaanse Seregni zette na 1500 meter zwemmen als eerst voet aan wal. Kingma volgde op 44 seconden als 27e en werd op de hielen gezeten door De Koning, die als 30e uit het water klom. Klamer zat daar weer een halve minuut achter als 44e.

Op de fiets ontstond een kopgroep van acht vrouwen die werd gevolgd door een groep van tien atleten. Na de eerste fietsronde zaten De Koning en Klamer in dezelfde fietsgroep rond plek 30, achter Kingma die tussen twee fietsgroepen in reed. In de tweede ronde viel Klamer, waardoor ze de aansluiting met de groep verloor. De kopgroep met onder meer thuisfavoriet Beaugrand en kanshebster Potter (GRB) bestond inmiddels uit 23 atleten met daarachter een groep met daarin ook Kingma en De Koning.

Vroege start in Parijs

Kopgroep blijft blijft weg, Kingma en Koning in race voor 24e plek

Halverwege het fietsonderdeel – dat de atleten net als tijdens het looponderdeel over de Champs-Élysées en door de straten van Parijs voerde – kwamen Kingma en De Koning door op een kleine twee minuten van de kopgroep. Klamer kreeg in eerste instantie maar gezelschap van twee andere atleten, maar tegen het einde van de 40 kilometer fietsen bestond de groep uit acht atleten.

De Koning verliet de tweede wissel vooraan de tweede groep. Kingma sloot diezelfde groep af en begon als 44e aan de tien kilometer lopen. Klamer volgde op twee minuten en lag 56e bij het uitgaan van de wisselzone.

Potter wint voor thuisfavoriet Beaugrand

Beaugrand leidde de wedstrijd in haar thuisland maar kreeg na de eerste loopronde van tweeënhalve kilometer gezelschap. Samen met landgenote Lombardi, de Duitse Lindemann en Tertsch en de Britse Potter vormden ze een kopgroep van vijf. De Koning hield stand en kwam door als 31e. Kingma moest tijd toegeven op de atletes voor haar, maar behield haar plek rond de top-40. Klamer schoof wat op en liep richting de top-50.

In de derde loopronde gingen Beaugrand en Potter ervandoor. Voor de laatste bocht naar de finish versnelde Potter waar Beaugrand niet meer op kon reageren. Potter won het Test Event in Parijs, gevolgd door Beaugrand die tweede werd en Lindemann die brons pakte

De Koning finishte als eerste Nederlandse op de 33e plek. Klamer passeerde Kingma nog in de laatste loopronde en werd 43e. Kingma, die als enige Nederlandse atleet tot nu toe heeft voldaan aan de nationale prestatie-eis van NOC*NSF voor kwalificatie voor de Spelen in Parijs, was nog niet hersteld na een lange revalidatie van ziek zijn en finishte als 48e.

Morgen gaat het spektakel in Parijs verder met de mannen. Om acht uur zal Richard Murray van start gaan. Volg alles live via Triathlonlive.tv.

Potter wint voor thuisfavoriet Beaugrand
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer