Top tien voor Murray en Klamer in Sunderland

Mooie opsteker op weg naar Parijs

Het was een mooie dag voor Nederland in de World Triathlon Championship Series-race in Sunderland. Richard Murray eindigde in de mannenrace als vijfde, terwijl zijn vrouw Rachel Klamer in de vrouwenwedstrijd als zesde finishte.

Murray en Groot-Brittannië, het is een goede combinatie. In 2018 schreef hij, toen nog voor Zuid-Afrika, de World Triathlon-race in Leeds op zijn naam. Sinds 2022 komt Murray uit voor Nederland en in dat jaar eindigde hij in Leeds als zevende. Nu noteerde hij met een vijfde plek in Sunderland een mooie opsteker op weg naar de Olympische Spelen in Parijs.

In de sprinttriathlon wist Murray dit keer tijdens het zwemmen de schade te beperken. Hij rende op een 45ste plek, net voor Donald Hillebregt, uit de koude Noordzee. Eenmaal op de fiets maakte hij deel uit van een groep van zo’n dertig atleten die de achtervolging had ingezet op een kopgroep van dertien. Terwijl de kopgroep, met wereldkampioen Leo Bergere, uitdunde tot elf, kwam de grote groep steeds dichterbij. In de laatste ronde werden acht van de koplopers bijgehaald; alleen Bergere, Ricardo Batista en Tayler Reid haalden met een kleine voorsprong de wisselzone.

Tijdens de afsluitende 5 km lopen, meldde Hayden Wilde zich al snel vooraan. Hij passeerde Bergere, die als eerste uit de wisselzone was gekomen, nam een kleine voorsprong, maar kon die voorsprong niet vasthouden. Bergere wist weer aan te sluiten en ook zijn landgenoot Pierre Le Corre haakte aan. Daarachter maakte Murray deel uit van de achtervolgende groep op de koplopers.

Op het blauwe tapijt wisten de Fransen Wilde te lossen en was het Le Corre die Bergere in de eindsprint versloeg. Wilde legde beslag op de derde plek, voor de Portugees Vasco Vilaca en Murray die daarmee zijn beste prestatie voor Nederland in de WTCS-series tot nu toe neerzette. “Ik ben  heel blij met dit resultaat. Het was alweer meer dan een jaar geleden dat ik in de top tien ben geëindigd”, vertelde Murray na afloop.

Hillebregt kreeg mechanische problemen op de fiets, waardoor hij veel plaatsen verloor. Hij eindigde als 46e.

Nederlandse Triathlon Bond

Klamer zesde

Ook Rachel Klamer, die haar hamstringblessure steeds beter lijkt te kunnen managen, kende een uitstekende race in Sunderland. Zij kwam 23 seconden achter Therese Feuersinger, op de 16e plek, uit het water en maakte op de fiets deel uit van een grote achtervolgende groep op zeven koploopsters. Deze koploopsters werden in de laatste ronde bijgehaald en na een snelle wissel vertrok Klamer achter Emma Lombardi als tweede voor het afsluitende looponderdeel.

Lombardi werd op het loopparkoers al snel bijgehaald door Cassandre Beaugrand. Annika Koch nam daarachter de derde plek in, net voor de rest van de groep met Klamer netjes in de voorhoede. Klamer begon als zesde aan de tweede en laatste loopronde en gaf die positie niet meer weg. De race werd gewonnen door Beaugrand, met Lombardi op de tweede plaats en Koch als derde. Leonie Periault en Marlene Gomez-Göggel eindigden voor Klamer op de vierde en vijfde plek.

Voor Klamer zit er na haar twaalfde plek in Hamburg en deze zesde plaats duidelijk een stijgende lijn in haar prestaties. “Ik heb de eerste twee fietsronden heel hard gereden en kreeg toen last van mijn hamstring, waardoor ik het iets rustiger aan moest doen. Nadat ik als tweede aan het lopen begon, was ik even bang dat ik het tempo vooraan niet bij zou kunnen houden, maar dat viel gelukkig mee. Dit is sinds lange tijd het dichtst dat ik bij het een WTCS-podium ben gekomen, zowel in klassering als tijd.”

De twee top tien-klasseringen betekenen echter niet dat Murray en Klamer aan de prestatie-eis van NOC*NSF voor de Olympische Spelen in Parijs hebben voldaan; daar is een top acht in een vooraf door de atleet aangewezen WTCS-race over de olympische afstand voor nodig.  Ook kunnen atleten aan de eis voldoen tijdens het World Triathlon Olympic Test Event op 17 augustus in Parijs.

TeamNL triathlon komt zondag nog in actie in de mixed teamrelay. Aan de start komen Murray, Klamer, Mitch Kolkman en Aniek Mars die Maya Kingma vervangt.

 

 

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer