Rachel Klamer twaalfde tijdens WK supersprint in Hamburg

Nederland negende in WK U23/junioren Mixed Team Relay

Rachel Klamer is zaterdag twaalfde geworden tijdens het WK supersprint in Hamburg. Het vierdaagse WK werd op woensdag afgetrapt door de junioren, gevolgd door de agegroupatleten op vrijdag en de U23/junioren relay op zaterdag. Klamer behaalde een twaalfde plaats op de supersprint, waarmee ze haar beste resultaat in de World Triathlon Championship Series neerzet sinds twee jaar.

Het was een groot spektakel in Hamburg vanaf 16:15 uur, waar de mannen en vrouwen om en om supersprints aflegden. Zowel de mannen als vrouwen begonnen met dertig atleten. Na elke korte triathlon van zo’n twintig minuten vielen er tien atleten af. In de derde ronde (de finale) bleven er tien atleten over waarna de winnaar bekend werd.

Klamer zwom in de eerste serie goed en kwam in de tweede fietsgroep terecht. Er ontstond een groep van bijna twintig atleten, met daarin ook Klamer, die met lopen grotendeels gelijk bleef. Zo stelde ze een plaats in de tweede serie – die een uur later van start ging – veilig.

In de tweede serie kwam Klamer als zestiende uit het water op negen seconden achterstand van de koploopster. In de eerste fietsronde (van de drie) sloot ze alsnog aan bij de kopgroep die bestond uit negentien vrouwen. Uiteindelijk kwam ze slechts drie seconden tekort voor een plek in de laatste ronde, en dus een top-tien plek. Klamer noteerde uiteindelijk de twaalfde plaats, waarmee ze haar beste WTCS resultaat neerzette sinds november 2021. De winst in Hamburg ging naar de Française Cassandre Beaugrand, voor Beth Potter (GBR) en Laura Lindemann (GER).

Nederlandse Triathlon Bond

Murray mist finale op twee seconden

Richard Murray kwam op zaterdag niet opnieuw in actie na zijn wedstrijden op vrijdag. In de qualifiers in de ochtend – waar de eerste tien van de dertig atleten zich plaatsten voor de finale – kwam Murray tekort. Een fout in de wissel kostte hem een rechtstreekse finaleplaats waarna hij in de avond opnieuw in actie kwam. In deze wedstrijd, de repechage, waaruit de eerste vijf van de twintig atleten doorgingen, werd Murray zesde. Slechts enkele seconden was hij verwijderd van de finale. Voor hem eindigde dit WK dus al op vrijdag.

Nederland negende op WK Mixed Team Relay U23/junioren

Het Nederlandse U23/junioren mixed relay team is zaterdag negende geworden op het WK. Het team bestond uit Niels van Lanen, Luna de Bruin, Mitch Kolkman en Marit van den Berg. Van Lanen startte voor het team en kwam rond de tiende plek uit het water. Zijn positie veranderde niet, maar na de 300 meter zwemmen, 6 kilometer fietsen en ruim anderhalve kilometer lopen wist hij de verschillen klein te houden en tikte hij Luna de Bruin als twaalfde aan op 40 seconden van de koplopers.

De Bruin kon het verschil met de groep voor haar niet kleiner maken tijdens het zwemmen, maar sloot op de fiets samen met Frankrijk en Hongarije aan bij de achtervolgende groep. Ze stapte als vijfde van de fiets maar verloor vervolgens tijd met lopen, waarna Mitch Kolkman rond de twaalfde plek aan zijn wedstrijd begon. Hij wist tijd goed te maken gedurende het zwemonderdeel en fietste het gat dicht naar de atleten voor hem. Uiteindelijk noteerde hij de snelste looptijd waarna Marit van den Berg als zevende het water in mocht duiken.

Van den Berg ging een solo wedstrijd tegemoet, zwom, fietste en liep alleen en de uitslag werd beslist op het looponderdeel. Een Australische en Amerikaanse atlete passeerden haar nog, waarna Nederland als negende over de streep kwam. De wedstrijd werd gewonnen door Duitsland.

Op zondag komt er opnieuw een Nederlands relayteam in actie, ditmaal bij de elite. Vanaf 14:15 is deze wedstrijd live te volgen via Triathlonlive.tv.

Drie medailles op WK Agegroup

Op vrijdag kwamen vijftien Nederlandse agegroupatleten in actie tijdens het WK over de sprintafstand. Drie van hen wisten een medaille binnen te slepen. Marijke Zeekant (65-69 jaar) en Sione Jongstra (45-49 jaar) wonnen zilver, Rob Kwaaitaal (50-54 jaar) liep naar een bronzen medaille. Zondag komt er een Nederlands agegroupteam in actie tijdens de relay. Het team bestaat uit Sione Jongstra, Thorwald Veneberg, Cindy Brussé en Michael Raaijmakers.

Lees volgend artikel

TeamNL tweede in Huatulco

In een thriller van een wedstrijd in Huatulco, is Nederland achter Noorwegen als tweede geëindigd in het Mixed Relay Qualification Event. Rachel Klamer lukte het om in de ... Lees meer