8-5 Update berichtgeving COVID-19

Verdere versoepelingen maatregelen voor sport

Sinds de vorige update over COVID-19 zijn er ontwikkelingen op diverse fronten. In dit bericht een overzicht, met mededelingen en tips om door te lezen. Verder een herhaalde oproep: respecteer de richtlijnen van het kabinet.

Nederlandse Triathlon Bond

Mededelingen 8 mei

 • Dit overzicht is bijgewerkt na de persconferentie van het kabinet van woensdag 6 mei.
 • Het kabinet heeft woensdagavond de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus verder versoepeld. Voor de sport houdt dat in dat per 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. Sinds 29 april mocht de jeugd tot en met 18 onder voorwaarden al weer samen sporten.
 • De buitenbaden mochten al open vanaf 28 april voor de jeugd en vanaf 11 mei mogen ook de binnenbaden open. Verschillende partijen in de zwembranche – waaronder de KNZB en de NTB – hebben de handen ineengeslagen om alles in het werk te stellen om iedereen zo spoedig mogelijk de gelegenheid te bieden om een duik in het water te nemen. Zij hebben een protocol opgesteld om eigenaren, exploitanten, huurders, zwemmers en bezoekers van badinrichtingen en zwemgelegenheden richting te geven hoe te handelen.
 • Als het virus onder controle blijft, kan per 1 september een volgende stap worden gezet: alle binnensporten zijn dan weer mogelijk voor alle leeftijden. De deur kan dan ook van het slot voor fitnessclubs.
 • Na 1 september kunnen er ook weer sportwedstrijden plaatsvinden, maar wel zonder publiek. Massale evenementen met een landelijke uitstraling zijn zeer waarschijnlijk pas weer mogelijk als er een vaccin is. Wat dit voor gevolgen heeft voor zowel de kleinere als grotere evenementen (onder meer het WK in Almere) die onder de vlag van de NTB georganiseerd worden (en die allemaal in de openbare ruimte plaatsvinden en daarmee vergunningsplichtig zijn) wordt momenteel uitgezocht.
 • Triatleten die zich aan het voorbereiden zijn op de Olympische en Paralympische Spelen konden deze week voor het eerst weer in een binnenbad zwemmen. De Olympische selectie – Rachel Klamer, Maya Kingma, Marco van der Stel, Jorik van Egdom en de reserves Quinty Schoens, Rani Skrabanja – zwemt inmiddels drie keer week in Sittard. De Paralympische selectie – Jetze Plat, Geert Schipper, Margret IJdema, Maurits Morsink, Nico van der Burgt – kan drie keer per week in Alkmaar terecht. Deze sporters en locaties zijn in samenspraak met VWS en NOC*NSF aangewezen.
 • De jeugd tot en met 18 jaar mag onder voorwaarden in buitenruimten en onder begeleiding ook weer in groepsverband sporten. De RTC en regiotrainers zijn met de gemeenten aan het overleggen bij welke accommodaties een paar keer in de week weer als groep gesport kan worden.
 • Het bijgewerkte sportprotocol dat door NOC*NSF is opgesteld is hier te downloaden.
 • Alle NTB-jeugdverenigingen konden sinds vorige week in overleg met de lokale gemeenten – en op basis van de richtlijnen in het NOC*NSF sportprotocol – de deur dus al weer open zetten voor jeugdleden. Onder meer in Aalsmeer, Spijkenisse, Assen, Arnhem, Drachten en Maastricht heetten de trainers vorige week de enthousiaste kinderen – op gepaste afstand – welkom.
  Door de regering wordt gevraagd deze periode ook ‘niet-leden’ op te vangen. Dat biedt verenigingen een mooie kans om kinderen kennis te laten maken met de triathlonsport. Deze kinderen kunnen als ‘proeflid’ worden doorgegeven aan de NTB, waarmee de kinderen tot de zomervakantie gratis meeverzekerd zijn bij de club. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Berteke de Jong.
  Jeugdtrainers kunnen – als zij klachten hebben – worden getest op het coronavirus. Alle informatie daarover is hier te vinden.
 • Het NK halve triathlon in Nieuwkoop dat eerder gepland stond op zondag 7 juni, gaat definitief niet door. De organisatie was aanvankelijk op zoek naar een andere datum, maar zag uiteindelijk geen mogelijkheden in september.

Archief Corona-mededelingen NTB

Voor een goed beeld hoe de situatie rondom COVID-19 zich ontwikkeld heeft in de triathlonsport, kun je onze eerdere mededelingen bekijken in het nieuwsarchief. Let op: niet alles is actueel meer!

Informatie van het RIVM
Actueel Nederland

Informatie van het RIVM

Het RIVM houdt een nieuwspagina bij met de laatste ontwikkelingen en adviezen.

Lees meer
Informatie van NOC*NSF
Actueel Sport

Informatie van NOC*NSF

NOC*NSF bundelt informatie en adviezen voor de sportsector.

Lees meer
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer