Terug naar Trainers

Bijscholingen en licentiebeleid

Hoe trainers hun technische kennis en vaardigheden bijhouden en verbeteren

 1. NTB Bijscholingen
 2. Externe bijscholingen
 3. Licentiepunten behalen in de praktijk
 4. Aanvragen/verlengen trainerslicentie
 5. Overige links

Het licentiebeleid voor trainers is in 2014 ingesteld om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het sporttechnische aanbod. Een trainer die in het bezit is van een trainerslicentie toont aan over actuele kennis en vaardigheden te beschikken.

Er wordt een trainerslicentie afgegeven aan trainers met een NTB diploma op minimaal niveau 3, 4 of 5. De trainerslicentie is 3 kalenderjaren geldig. Om een trainerslicentie te kunnen verlengen dienen in de 3 jaar voor de aanvraag van de verlenging ten minste 12 licentiepunten te zijn behaald.

Licentiepunten kunnen behaald worden door middel van de hieronder beschreven methodes:

 • Het deelnemen aan door de NTB georganiseerde of geaccordeerde bijscholingen, of door het volgen van opleidingen
 • Het verzorgen van clinics en/of gasttrainingen die vooraf worden aangekondigd en gaan over een specifiek onderwerp
 • Het organiseren en verzorgen van een bijscholing
 • Het schrijven van een triathlontechnisch artikel of het delen van ‘good practices’
 • Een bijdrage als een expert tijdens een bijscholing, congres of cursus

NTB Bijscholingen

De NTB organiseert jaarlijks diverse bijscholingen voor trainers waar licentiepunten behaald kunnen worden. Tevens wordt er een trainersdag en/of congres georganiseerd. Neem bij vragen over de bijscholingen contact op via opleidingen@triathlonbond.nl.

NTB Bijscholingen

Looptechniek

Verenigingstraject
Open

De NTB biedt i.s.m. met Running Holland/Training Tweaks een bijscholing looptechniek aan voor (assistent) triathlon- en looptrainers. Er wordt verdieping gezocht in het toepassen van de recente ontwikkelingen over hardlooptechniek. Er zal voor zowel techniek op groepsniveau (tijdens trainingen) als individueel niveau (analyse) aandacht zijn. Dit maakt de opgedane kennis praktisch toepasbaar in iedere vereniging.

Meer informatie

Zwemtechniek

Verenigingstraject
Open

De NTB en ZwemAnalyse.nl slaan hun handen ineen om zwemtrainers in de triathlonverenigingen tools aan te reiken om anders, gedifferentieerder, met meer oog voor techniek en trainingsopbouw zwemtrainingen te verzorgen. Hierdoor krijgen leden (nog) meer plezier in zwemmen en betere trainingen.

Meer informatie

Webinars

Open

Er staan momenteel geen webinars gepland

Training geven aan jeugd

Open

Een programma boordevol sportplezier en veel praktische informatie, tips, inspiratie over alles wat met het training geven aan jeugd te maken heeft. Onder andere pedagogisch handelen (bouwen aan relatie, autonomie en competentie), het organiseren en beïnvloeden van trainingen, FUNdament, breed motorisch ontwikkelen, enkele training technische zaken en een scala een speelse vormen komen langs. Samen met medecursisten duik je in de wereld van jeugdtriathlon.

De scholing richt zich op mensen die aan de slag willen als jeugdtrainer, als verdieping voor TTN3 trainers en zeker ook voor enthousiaste vrijwilligers (met of zonder trainingsachtergrond) die meer willen weten over het trainen met jeugd. Enige instroom eis is een gezonde portie enthousiasme en zin!

Data:
Zondag 1 oktober en zondag 26 november. Beide dagen zijn van circa 9.00 tot 17.00 uur. Locatie: Papendal, Arnhem

Licentiepunten: 6

Kosten:
Deze tweedaagse scholing kost € 100,00 (inclusief cursusmateriaal). Koffie/thee, tussendoortjes en lunch worden verzorgd. Deelnemers met een NTB-trainerslicentie ontvangen 15 euro korting.

De scholing gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Het maximaal aantal deelnemers is 20.

Aanmelden

Externe bijscholingen

Externe bijscholingen die relevant zijn voor triathlontrainers worden ook met licentiepunten gewaardeerd. Stuur na afloop van de scholing een certificaat (of bewijs van deelname) naar opleidingen@triathlonbond.nl voor toekenning van de licentiepunten.

Externe bijscholingen

Een beetje opvoeder

Open

Bij het coachen en trainen van kinderen en jongeren heb je meer nodig dan alleen sportinhoudelijke kennis. Naast ouders en leerkrachten is de jeugdtrainer / coach een belangrijke spil in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Omgaan met de verschillende (leer)behoeften en gedragingen van kinderen, je training daar op aanpassen en kinderen met veel plezier laten sporten; daar komt een stukje opvoeden om de hoek kijken. Hoe je dat op een fijne manier met jouw groep kan doen, is het centrale onderwerp van de e-learning ‘Een beetje opvoeder’.

Aan deze module worden 2 licentiepunten toegekend.

Meer informatie en aanmelden

Academie voor Sportkader

Open

NOC*NSF organiseert vanuit de Academie voor Sportkader (ASK) sporttak overstijgende scholingen voor sportkader. Kijk voor het complete aanbod van ASK op de website www.sportopleidingen.nl.

O.a. onderstaande thema’s worden aangeboden.

 • 4 inzichten over trainerschap
 • Coach de coach
 • Herkennen en voorkomen grensoverschrijdend gedrag
 • Scheidsrechter coach
 • Sportief coachen

Het aantal licentiepunten dat kan worden toegekend verschilt per scholing.

Klik hier voor het complete aanbod van ASK

NLCoach

Open

NLcoach organiseert sporttak overstijgende scholingen voor sportkader. Het is de opleider en belangenbehartiger van trainers en coaches.

Kijk webinars terug via de NLcoach Summer School en NLcoachWinterSchool

Compleet aanbod NLCoach

Centrum Veilige Sport Nederland

Open

Het Centrum Veilige Sport Nederland staat voor een eerlijke en veilige sport. Voor bestuurders, trainers, coaches, sporters en iedereen die meer wil weten over integriteit in de sport zijn diverse gratis scholingen ontwikkeld.

Actueel:

Aan iedere module wordt 1 licentiepunt toegekend.

Dopingautoriteit

Open

De Dopingautoriteit heeft voor zowel sporters als begeleiders gratis e-learning modules ontwikkeld. Met diverse voorlichtingen, waaronder ook voor Trainer-Coach 3 en Trainer-Coach 4, wordt een introductie van het thema doping gegeven. Hierbij komen onder andere de dopingregels, dopingcontroles en risico’s voor onbewust dopinggebruik aan bod.

Aan deze modules wordt 1 licentiepunt toegekend.

KNWU Campus

Open

De KNWU Campus organiseert diverse scholingen voor sportkader. Bekijk hier het volledige aanbod.

Het aantal licentiepunten dat kan worden toegekend verschilt per scholing.

NTB leden met een wedstrijdlicentie kunnen gratis een basislidmaatschap van de KNWU aanvragen en van de KNWU ledenkorting profiteren.

Andere bonden en sportbedrijven

Open

Ook bij andere sportbonden en sportbedrijven worden diverse scholingen aangeboden. De NTB kent licentiepunten toe aan alle scholingen die relevant zijn voor triathlontrainers.

Sportbonden:

Atletiekunie
KNSB
KNWU
KNZB

Sportbedrijven:

Athletic Skills Model

TrainingPeaks University

Het aantal licentiepunten dat kan worden toegekend verschilt per scholing.

Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen

Open

Ook tijdens het sporten zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is kennis van eerste hulp bij sport ongevallen altijd goed. Als begeleider van sporters is het aan te raden om een basiscursus Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen te volgen, zodoende kun je direct de juiste zorg verlenen en draagt dit bij aan het herstel.

Als een van de grootste landelijke én gecertificeerde aanbieders van EHBO praktijktrainingen op meer dan 200 locaties, is Livis een gewaardeerd NTB-partner op dit gebied. Livis biedt EHBO en BHV cursussen aan door middel van een combinatie van e-learning en praktijk.

Aan de basiscursus EHBSO worden 4 licentiepunten toegekend en aan herhalingscursussen 2 punten.

Meer info

Licentiepunten behalen in de praktijk

Er kunnen ook punten behaald worden d.m.v. het verzorgen van clinics en/of gasttrainingen die vooraf/van te voren worden aangekondigd en gaan over een specifiek onderwerp. Deze clinics/gasttrainingen kunnen binnen de eigen vereniging en/of andere verenigingen georganiseerd worden. Achterliggende idee hiervan is dat jij als trainer je (specifieke) kennis kunt overdragen/delen en de kans groter is dat verenigingen en hun trainers meer gebruik gaan maken van elkaars sterke punten en elkaar. Met het verzorgen en voorbereiden van een clinic en/of gasttraining behaal je 3 licentiepunten.

Het zelf organiseren en verzorgen van (een) bijscholing(en) biedt ook mogelijkheden om licentiepunten te ‘verdienen’. In overleg met NTB opleidingen zal het aantal punten hiervoor bepaald worden, omdat iedere bijscholing een ander onderwerp, karakter en tijdsduur heeft. Je dient na afloop bewijs, in de vorm van een aankondiging, deelnemerslijst en presentatie, te overleggen.

Het schrijven van een triathlontechnisch/inhoudelijk artikel en/of delen van ‘good practices’ geeft mogelijkheden tot het ‘verdienen’ van licentiepunten. Het artikel zal ter goedkeuring door experts worden gelezen en middels (vast) format aangeleverd dienen te worden. Het aantal punten wordt bepaald op basis van tijdsduur, frequentie en inhoud.

Een bijdrage als expert/docent tijdens een bijscholing, congres of cursus levert ook licentiepunten op. Het aantal punten wordt bepaald op basis van tijdsduur, frequentie en inhoud.

Neem voor toekenning van ‘praktijk’ licentiepunten contact op via opleidingen@triathlonbond.nl.

— tekst gaat verder onder de foto —

Aanvragen/verlengen trainerslicentie

Het aanvragen van de trainerslicentie kan via mijntriathlonNL, kijk voor uitleg over het aanvragen van een licentie op deze pagina. Het is in het afgelopen jaar lastig geweest om voldoende licentiepunten te verzamelen, daarom zal er bij licentieaanvragen in 2021 niet gekeken worden naar het aantal behaalde licentiepunten.

.

NTB licentiestructuur
Lees volgend artikel

Documentatie voor trainers

Het kenniscentrum met downloads en artikelen voor trainers en andere belangstellenden. Lees meer