Terug naar Trainers

Bijscholingen en licentiebeleid

Hoe trainers hun kennis en vaardigheden bijhouden en verbeteren

 1. NTB activiteiten
 2. Externe activiteiten
 3. Licentiepunten behalen in de praktijk
 4. Aanvragen/verlengen trainerslicentie
 5. Overige links

Het licentiebeleid voor trainers is in 2014 ingesteld om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het sporttechnische aanbod. Een trainer die in het bezit is van een trainerslicentie toont aan over actuele kennis en vaardigheden te beschikken.

Er wordt een trainerslicentie afgegeven aan trainers met een NTB diploma op minimaal niveau 3, 4 of 5. De trainerslicentie is 3 kalenderjaren geldig. Om een trainerslicentie te kunnen verlengen dienen in de 3 jaar voor de aanvraag van de verlenging ten minste 12 licentiepunten te zijn behaald.

Licentiepunten kunnen behaald worden door middel van de hieronder beschreven methodes:

 • Het deelnemen aan door de NTB georganiseerde of geaccordeerde bijscholingen, of door het volgen van opleidingen
 • Het verzorgen van clinics en/of gasttrainingen die vooraf worden aangekondigd en gaan over een specifiek onderwerp
 • Het organiseren en verzorgen van een bijscholing
 • Het schrijven van een triathlontechnisch artikel of het delen van ‘good practices’
 • Een bijdrage als een expert tijdens een bijscholing, congres of cursus
 • Een bijdrage als praktijkbegeleider van een cursist op niveau 3 of 4

NTB activiteiten

De NTB organiseert jaarlijks diverse bijscholingen voor trainers waar licentiepunten behaald kunnen worden. Tevens wordt er een trainersdag en/of congres georganiseerd. Neem bij vragen over de bijscholingen contact op via opleidingen@triathlonbond.nl.

NTB activiteiten

Dag van de Trainer

6 NTB licentiepunten
Open

Samen met de KNWU wordt jaarlijks de Dag van de Trainer georganiseerd. Een dag vol praktische workshops met inspiratie voor verenigingstrainers. Tijdens het dag-vullende programma kunnen trainers deelnemen aan verschillende theorie- en praktijkworkshops. Thema’s in 2023 zijn o.a.:

 • mountainbike skills
 • differentiatie tijdens trainingen
 • formuleren van doelstellingen
 • motorisch leren bij hardlopen
 • rijden in groepen
 • veelzijdig bewegen

Coach Congres

6 NTB licentiepunten
Open

De collega’s van Triathlon Vlaanderen organiseren jaarlijks een Coach Congres in Leuven (B). Nederlandse trainers zijn van harte uitgenodigd om aan te sluiten, dit levert ze 6 licentiepunten op. Het thema wisselt ieder jaar. Het programma bestaat uit zowel lezingen als workshops, het volledige programma is te zien via de website van het Coach Congres.

Informatie over het Coach Congres is te vinden via https://coachcongres.com.

 

Informatie

Training geven aan Jeugd

6 NTB licentiepunten
Open

Een programma boordevol sportplezier en veel praktische informatie, tips, inspiratie over alles wat met het training geven aan jeugd te maken heeft. Onder andere pedagogisch handelen (bouwen aan relatie, autonomie en competentie), het organiseren en beïnvloeden van trainingen, FUNdament, breed motorisch ontwikkelen, enkele training technische zaken en een scala een speelse vormen komen langs.

De scholing richt zich op mensen die aan de slag willen als jeugdtrainer, als verdieping voor TTN3 trainers en zeker ook voor enthousiaste vrijwilligers (met of zonder trainingsachtergrond) die meer willen weten over het trainen met jeugd.

Data:
Zondag 21 april en zondag 16 juni. Beide dagen zijn van 9:30 tot ~16:30 uur. Locatie: Papendal, Arnhem.

Licentiepunten: 6

Kosten:
Deze tweedaagse scholing kost € 125,- (inclusief cursusmateriaal). Koffie/thee, tussendoortjes en lunch worden verzorgd. Tot 10 maart geldt het early bird tarief van € 100,-.

Inschrijven voor deze scholing kan tot 7 april via https://mijn.triathlonbond.nl/external/events/3662. De scholing gaat door bij minimaal 8 deelnemers, het maximale aantal deelnemers is 16.

Deze scholing wordt bij voorkeur regionaal aangeboden, verenigingen die dienst willen doen als opleidingslocatie kunnen hiervoor contact opnemen met het bondsbureau.

Inschrijven

Zwemmen met jeugdatleten

2 NTB licentiepunten
Open

Hoe leer je kinderen de borstcrawl aan, hoe verbeter je deze, hoe maak je een training aantrekkelijk, welke rol hebben de andere slagen binnen de triathlonsport? En ook: welke vragen leven er in het veld, waar zou jij mee geholpen zijn?

Edwin van Norden – ervaren (jeugd)zwemtrainer, coach en eigenaar van Go Nord – neemt cursisten deze middag mee in de wereld van ‘zwemmen met jeugdatleten’.

Na kennismaking en een theoretische introductie is er twee uur badwater beschikbaar om in de praktijk te ervaren en oefenen.

Deze scholing is van harte aanbevolen voor iedereen (met of zonder trainersdiploma) die met jeugd werkt, dit overweegt of nieuwsgierig is naar de mogelijkheden.

 

Inschrijven

Webinars

Open

Er staan momenteel geen webinars gepland.

Externe activiteiten

Externe bijscholingen activiteiten die relevant zijn voor triathlontrainers worden ook met licentiepunten gewaardeerd. Stuur na afloop van de scholing of activiteit een certificaat (of bewijs van deelname) in naar opleidingen@triathlonbond.nl voor toekenning van de licentiepunten.

Externe activiteiten

E-learning modules: Integriteit

Centrum Veilige Sport Nederland
Open

Naast sporttechnische kennis en vaardigheden is het voor trainers ook van belang om bij te scholen op het gebied van didactiek, pedagogiek en integriteit. Door het Centrum Veilige Sport Nederland zijn daarom diverse e-learning modules ontwikkeld over integriteit, deze zijn voor trainers, coaches, bestuurders, officials en sporters.

 • E-learning Discriminatie
 • E-learning Matchfixing
 • E-learning Pesten
 • E-learning Seksuele Intimidatie

De e-learning modules zijn gratis beschikbaar via https://centrumveiligesport.nl/preventie/kennis-en-kunde/e-learnings. Aan iedere module wordt 1 NTB licentiepunt toegekend.

Meer informatie

E-learning: Een beetje opvoeder

NOC*NSF
Open

Bij het coachen en trainen van kinderen en jongeren heb je meer nodig dan alleen sportinhoudelijke kennis. Naast ouders en leerkrachten is de jeugdtrainer / coach een belangrijke spil in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Omgaan met de verschillende (leer)behoeften en gedragingen van kinderen, je training daar op aanpassen en kinderen met veel plezier laten sporten; daar komt een stukje opvoeden om de hoek kijken. Hoe je dat op een fijne manier met jouw groep kan doen, is het centrale onderwerp van de e-learning ‘Een beetje opvoeder’.

Deze e-learning module is gratis beschikbaar via https://sportopleidingen.nl/sportopleidingen/386-een-beetje-opvoeder. Aan deze module worden 2 NTB licentiepunten toegekend.

Meer informatie

Sporttak overstijgende scholingen

NOC*NSF
Open

NOC*NSF organiseert vanuit de Academie voor Sportkader (ASK) sporttak overstijgende scholingen voor sportkader. Kijk voor het complete aanbod van ASK op de website www.sportopleidingen.nl.

O.a. onderstaande thema’s worden aangeboden.

 • 4 inzichten over trainerschap
 • Coach de coach
 • Herkennen en voorkomen grensoverschrijdend gedrag
 • Scheidsrechter coach
 • Sportief coachen

Het aantal licentiepunten dat kan worden toegekend verschilt per scholing.

Inspiratiesessies 2024
Tijdens iedere inspiratiesessie staat een actueel onderwerp centraal. Je hoort, ziet, ervaart en deelt wat er speelt binnen het vak van topsport- en talentcoach. Informatie en aanmelden via website NOC*NSF.

 • Prestatiegedrag (9 april – Amsterdam)
 • Beter leren bewegen (21 mei – Groningen)

 

Aanbod NOC*NSF

Sporttak overstijgende scholingen

NLcoach
Open

NLcoach organiseert sporttak overstijgende scholingen voor sportkader. Het is de opleider en belangenbehartiger van trainers en coaches.

Bekijk het volledige aanbod via https://www.nlcoach.nl/events. Het aantal licentiepunten dat kan worden toegekend verschilt per scholing.

Aanbod NLcoach

E-learning: Anti doping

Dopingautoriteit
Open

De Dopingautoriteit heeft voor zowel sporters als begeleiders gratis e-learning modules ontwikkelt. Met diverse voorlichtingen, waaronder ook voor Trainer-Coach 3 en Trainer-Coach 4, wordt een introductie van het thema doping gegeven. Hierbij komen onder andere de dopingregels, dopingcontroles en risico’s voor onbewust dopinggebruik aan bod.

Deze e-learning module is gratis beschikbaar. Aan deze module wordt 1 licentiepunt toegekend.

E-learning anti-doping

TrainingPeaks

TrainingPeaks University
Open

De TrainingPeaks University biedt verschillende cursussen aan waarbij enerzijds uitgelegd wordt hoe je als coach met de software kunt werken, maar anderzijds ook cursussen waarmee jij je als coach kunt ontwikkelen. Uiteraard leveren de cursussen waarbij je als coach kunt ontwikkelen meer licentiepunten op.

Bekijk het volledige aanbod op de website van TrainingPeaks University.

Bekijk tevens de kortingsactie die de NTB voor haar trainers heeft bij TrainingPeaks via https://www.triathlonbond.nl/over-ntb/partners/trainingpeaks.

Aanbod TP University

KNWU Campus

Open

De KNWU Campus organiseert diverse scholingen voor trainers en coaches. Deze zijn uiteraard voornamelijk gericht op het fietsen. Bekijk hier het volledige aanbod via https://knwucampus.nl.

Aanbod KNWU Campus

Atletiekunie

Open

De Atletiekunie organiseert diverse scholingen voor trainers en coaches. Deze zijn uiteraard voornamelijk gericht op het lopen. Bekijk hier het volledige aanbod via https://www.atletiekunie.nl/kenniscentrum/opleidingen.

Meer informatie

Sporten met een beperking

Gehandicaptensport Nederland
Open

Gehandicaptensport Nederland biedt verschillende scholingen aan voor trainers. Het gaat om verschillende typen scholingen, een deel is gericht op het inclusiever maken van verenigingen en een ander deel is als bijscholing voor trainers bedoeld. Denk hierbij o.a. aan het onderstaande aanbod, het volledige aanbod is beschikbaar via https://www.gehandicaptensport.nl/onze-diensten/opleidingen. Het aantal licentiepunten dat kan worden toegekend verschilt per scholing.

 • Workshop ‘Inclusie op mijn vereniging’
 • Workshop ‘Begeleiden van sporters met een visuele beperking’
 • E-learning ‘Training geven aan sporters met een beperking’
 • E-learning ‘Training geven aan sporters met een visuele beperking’
 • E-learning ‘Training geven aan sporters met een verstandelijke beperking’
Gehandicaptensport Nederland

Andere bonden en sportbedrijven

Open

Ook bij andere sportbonden en sportbedrijven worden diverse scholingen aangeboden. De NTB kent licentiepunten toe aan alle scholingen die relevant zijn voor triathlontrainers.

KNSB

KNZB

(W)EET wat je doet

Athletic Skills Model

Het aantal licentiepunten dat kan worden toegekend verschilt per scholing.

Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen

Open

Ook tijdens het sporten zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is kennis van eerste hulp bij sport ongevallen altijd goed. Als begeleider van sporters is het aan te raden om een basiscursus Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen te volgen, zodoende kun je direct de juiste zorg verlenen en draagt dit bij aan het herstel.

Als een van de grootste landelijke én gecertificeerde aanbieders van EHBO praktijktrainingen op meer dan 200 locaties, is Livis een gewaardeerd NTB-partner op dit gebied. Livis biedt EHBO en BHV cursussen aan door middel van een combinatie van e-learning en praktijk.

Aan de basiscursus EHBSO worden 4 licentiepunten toegekend en aan herhalingscursussen 2 punten.

Meer informatie

Licentiepunten behalen in de praktijk

Er kunnen ook punten behaald worden d.m.v. het verzorgen van clinics en/of gasttrainingen die vooraf/van te voren worden aangekondigd en gaan over een specifiek onderwerp. Deze clinics/gasttrainingen kunnen binnen de eigen vereniging en/of andere verenigingen georganiseerd worden. Achterliggende idee hiervan is dat jij als trainer je (specifieke) kennis kunt overdragen/delen en de kans groter is dat verenigingen en hun trainers meer gebruik gaan maken van elkaars sterke punten en elkaar. Met het verzorgen en voorbereiden van een clinic en/of gasttraining behaal je 3 licentiepunten.

Het zelf organiseren en verzorgen van (een) bijscholing(en) biedt ook mogelijkheden om licentiepunten te ‘verdienen’. In overleg met NTB opleidingen zal het aantal punten hiervoor bepaald worden, omdat iedere bijscholing een ander onderwerp, karakter en tijdsduur heeft. Je dient na afloop bewijs, in de vorm van een aankondiging, deelnemerslijst en presentatie, te overleggen.

Het schrijven van een triathlontechnisch/inhoudelijk artikel en/of delen van ‘good practices’ geeft mogelijkheden tot het ‘verdienen’ van licentiepunten. Het artikel zal ter goedkeuring door experts worden gelezen en middels (vast) format aangeleverd dienen te worden. Het aantal punten wordt bepaald op basis van tijdsduur, frequentie en inhoud.

Een bijdrage als expert/docent tijdens een bijscholing, congres of cursus levert ook licentiepunten op. Het aantal punten wordt bepaald op basis van tijdsduur, frequentie en inhoud.

Een bijdrage als praktijkbegeleider van een cursist die deelneemt aan de opleiding Triathlontrainer niveau 3 of niveau 4 levert ook licentiepunten op. Per begeleidingsjaar zijn dit 2 licentiepunten, ongeacht het aantal cursisten dat begeleidt wordt.

Neem voor toekenning van ‘praktijk’ licentiepunten contact op via opleidingen@triathlonbond.nl.

— tekst gaat verder onder de foto —

Aanvragen/verlengen trainerslicentie

Het aanvragen van de trainerslicentie kan via mijntriathlonNL, kijk voor uitleg over het aanvragen van een licentie op deze pagina.

.

NTB licentiestructuur
Lees volgend artikel

Opleiding Triathlontrainer niveau 4

Minimaal 18 jaar Lid van de NTB Diploma Triathlontrainer niveau 3 Verklaring Omtrent Gedrag Ruime ervaring met geven van trainingen bij een triathlonvereniging (alle ... Lees meer