Rubriek Nieuws uit Limburg - ''Limburg is klaar voor de zomer''

Limburgs triathlonseizoen barst los

In de rubriek ‘Nieuws uit Limburg’ houden we je op de hoogte van het triathlonnieuws in de provincie Limburg. In de provincie zijn alle bij de triathlonsport betrokken partijen al jarenlang onderling verbonden via een zogenaamd ‘sporttakplatform’.

Eerder legden coördinator IRONKIDS-clinics Giel Meesen, IRONKIDS-evenementen coördinator Raymond Beeren en regiotrainer Remco de Veen uit op welke manier zij zich inzetten voor de triathlonsport in Limburg. 

Sport­tak­plat­forms
“De verantwoordelijkheid van de ontwikkeling van een sport ligt bij de sporttak zelf.” Dit heeft Provincie Limburg in haar uitvoeringsprogramma sport opgenomen. Maar hoe wordt dit georganiseerd in Limburg?

Er zijn drie niveaus van sporttakken die de Provincie Limburg financieel ondersteunt. Deze drie niveaus worden speerpunt-, kern- en kanssporten genoemd. Deze sporten verenigen zich in de zogenaamde sporttakplatforms, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het sportbeleid.

Als sporttakplatform werken we samen aan een vitale Limburgse samenleving. We stimuleren sport en bewegen op alle niveaus voor elke inwoner, met als doel om zoveel mogelijk mensen in Limburg in beweging te krijgen én te houden. Wielrennen en de paardensport vallen onder de speerpuntsporten. Sporten zoals tennis en turnen worden geclassificeerd als kanssporten en onder de kernsporten vallen triathlon, atletiek en handbal. Enerzijds stimuleert de Provincie met de clinics en trainingen de breedtesport. Anderzijds versterkt het project het NTC, dat zich richt op talentontwikkeling en topsport.

Samenwerking en activiteiten
Platform Limburg Triathlon wil zoveel mogelijk Limburgers laten genieten van de triathlonsport. Dit doet zij gecoördineerd vanuit de NTB met alle bij de sport betrokken partijen. Het platform is het centrale punt van waaruit alle vragen, activiteiten en ontwikkelingen van en voor triathlon in Limburg gecoördineerd en uitgevoerd worden, zonder daarbij de regie van lokale activiteiten over te nemen. Het sporttakplatform is er op gericht de triatlonsport te versterken en afstemming en draagvlak te creëren bij alle partners over de kalender en activiteiten.

Volgens de Provincie Limburg is triathlon een provinciale kernsport die aan populariteit wint. Het is belangrijk om meer mensen structureel aan het sporten te krijgen en hen zo gezonder te laten leven. Dat begint met voorlichting, activiteiten op de scholen en andere activiteiten;

– Organiseren van kennismakingsactiviteiten in het onderwijs;
– Organiseren van divers wedstrijdaanbod voor jong en oud;
– Sportaanbod en kader binnen verenigingen versterken zodat jong en oud ‘op triathlon kan’;
– Genereren van sportmogelijkheden voor sporters met een fysieke/verstandelijke beperking;
– (Inter)nationale wedstrijden naar Limburg halen;
– Scouten en begeleiden van beloftevolle jonge atleten en doorstroom creëren naar het landelijke topsportprogramma in Sittard;
– Werken aan wereldprestaties in de mondiale triathlon en paratriathlon topsport;

Limburgse triathlonseizoen barst los
Na twee IRONKIDS-wedstrijden en het NK duathlon dit voorjaar, barst vanaf volgende week het triathlonseizoen in Limburg voor zowel kinderen als volwassenen echt los. Tot de zomervakantie zijn er maar liefst acht mooie evenementen en met startmogelijkheden voor jong en oud is er voor ieder wat wils. Schrijf je snel in of geniet als bezoeker met ons mee van al het moois dat Limburg te bieden heeft!

31 mei – FM Swimrun Maastricht
3 juni – Triathlon Waldreucht (in samenwerking met onze oosterburen)
4 juni – 043 Triathlon Maastricht
11 juni – Stadstriathlon Weert
25 juni – Triathlon Tongeren (in samenwerking met onze zuiderburen)
1 juli – Maastriathlon Kinrooi (eveneens in België)
2 juli – Zwemloop Eijsden
7 & 9 juli – Triathlon Stein

”We kijken onwijs uit naar de zomer met deze mooie wedstrijden in de Limburgse provincie. Mede door het Platform Limburg is de verbondenheid vergroot tussen verenigingen, organisatoren en andere betrokkenen. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren ervaren dat de Limburgers de triathlonsport hebben omarmd, waardoor de sport een mooie groei heeft doorgemaakt. Daarbij is de samenwerking met onze Duitse en Belgische collega’s erg belangrijk. Zoals je in het schema ziet zijn er weer verschillende wedstrijden in samenwerking met onze buren georganiseerd. De afgelopen periode hebben er tal van clinics, gezamenlijke trainingen en en andere bijzondere kennismakingsactiviteiten plaatsgevonden. Ja, Limburg is klaar voor de zomer”, aldus verschillende triathlonbetrokkenen die verbonden zijn aan het platform.

Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer