Rubriek ‘Nieuws uit Limburg’ - Raymond Beeren

IRONKIDS-evenementen coördinator Raymond Beeren; ‘We hebben iets moois opgebouwd voor de jeugd’

In de rubriek ‘Nieuws uit Limburg’ houden we je op de hoogte van het triathlonnieuws in de provincie Limburg. In de provincie zijn alle bij de triathlonsport betrokken partijen al jarenlang onderling verbonden via een zogenaamd ‘sporttakplatform’.

Als sporttakplatform werken we samen aan een vitale Limburgse samenleving. We stimuleren sport en bewegen op alle niveaus voor elke inwoner, met als doel om zoveel mogelijk mensen in Limburg in beweging te krijgen én te houden. Eerder vertelde coördinator IRONKIDS-clinics Giel Meesen over de jeugdclinics in Limburg, ditmaal is het de beurt aan IRONKIDS-evenementen coördinator Raymond Beeren.

Het begin
Raymond (1968) is acht jaar geleden begonnen als IRONKIDS-evenementen coördinator. Het was in de periode dat Ironman Maastricht voor het eerst werd georganiseerd en er in de regio met mondjesmaat triathlons werden georganiseerd waar de jeugd aan kon deelnemen.

‘’Er werd geopperd om meer voor kinderen op te zetten. In Weert was er al een grote scholierenwedstrijd met 1.000 deelnemers en in Stein, Maastricht, en Roermond kwam het net van de grond. Door de NTB-ondersteuning en de subsidie van de provincie werd het steeds interessanter voor organisatoren om jeugdwedstrijden te organiseren. Hieruit is het Ironkids Limburg circuit ontstaan en gegroeid tot de mooie kalender zoals hij nu is’’, vertelt Raymond enthousiast terwijl hij de link legt met de IRONKIDS-clinics. ‘’Het is natuurlijk het mooiste als ze in de wedstrijd kunnen toepassen wat ze geleerd hebben tijdens een clinic.’’

Neuzen dezelfde kant op
Raymond heeft in 2010 Bearsports opgericht, is getrouwd en heeft twee kinderen die bij Triathlonclub Maastricht sporten. In de beginjaren van de IRONKIDS-evenementen besteedde hij ongeveer acht uur per maand aan het opzetten en de coördinatie van de wedstrijden.

‘’Tegenwoordig loopt het goed, weet iedereen waar ze aan toe zijn en ben ik er nog ongeveer 30 uur per jaar mee bezig. In februari is vaak onze eerste gezamenlijke bijeenkomst en in maart begint de eerste zwemloop. We komen met alle organisatoren eenmaal per jaar bij elkaar om het voorgaande jaar te evalueren en om de nieuwe kalender af te stemmen. We willen niet in elkaars vaarwater zitten waardoor die afstemming belangrijk is. Daarnaast heb ik door het jaar heen contact met iedereen over de meest uiteenlopende dingen zoals van opblaasbare start- en finishbogen en banners tot aan medailles.’’

Blijdschap en vermoeidheid
De in Teuven woonachtige Raymond organiseerde in zijn studententijd al sportevenementen op de universiteit. Sinds 2010 organiseert hij evenementen met Bearsports. Hij ziet een groot verschil tussen wedstrijden voor volwassenen en wedstrijden voor kinderen. ‘’Het geeft veel energie om wedstrijden te organiseren voor de jeugd van 5 tot 15 jaar. Je ziet ze heel erg blij én enthousiast sporten. Het is aandoenlijk om te zien hoe hard ze beginnen en na 100 meter moe zijn. Er doen natuurlijk ook fanatiekelingen mee maar de meesten doen mee om eens een wedstrijd mee te maken. Ja, het geeft veel energie waardoor ik erg dankbaar werk heb’’, aldus Raymond die de sfeer bij wedstrijden als erg gemoedelijk omschrijft.

Koesteren
Er staan steeds meer jeugdwedstrijden op de agenda, Raymond ziet dat er een subtiele groei gaande is, al waakt hij voor te veel wedstrijden. Hij ziet namelijk ook dat het voor organisatoren steeds lastiger wordt.

‘’Het is geen stormachtige groei, maar we zien steeds meer enthousiaste jeugd. Het is waardevol dat het vanuit de bond altijd goed gestimuleerd wordt, waardoor we de afgelopen jaren iets moois hebben opgebouwd voor de jeugd. We koesteren hoe het nu gaat, maar tegelijkertijd moeten we organisatoren helpen waar nodig. Daarnaast realiseren deelnemers niet altijd wat er komt kijken bij het organiseren van een evenement. In het verleden werden organistoren ondersteund met subsidies en dat komt ook weer terug op de agenda. Alle kleine beetjes helpen, zowel op het gebied van vrijwilligers als de regeldruk. Het belang om kinderen aan het sporten te houden blijft belangrijk en vanuit België wordt er vaak met positieve verbazing gekeken naar onze mogelijkheden. Dat is positief en we blijven dan ook graag op deze manier doorgaan’’, sluit Raymond af.

Stokje doorgeven
In de volgende editie van de rubriek ‘Nieuws uit Limburg’, vertelt de Limburgse regiotrainer Remco de Veen over zijn rol in Limburg. Heb jij vragen voor hem? Stuur je vraag naar job.boers@triathlonbond.nl.

Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer