Rubriek ‘Nieuws uit Limburg’ – Remco de Veen

Regiotrainer Remco de Veen; ‘’Er komt zowel op mentaal als fysiek gebied veel bij kijken of een atleet door kan groeien’’

In de rubriek ‘Nieuws uit Limburg’ houden we je op de hoogte van het triathlonnieuws in de provincie Limburg. In de provincie zijn alle bij de triathlonsport betrokken partijen al jarenlang onderling verbonden via een zogenaamd ‘sporttakplatform’.

Als sporttakplatform werken we samen aan een vitale Limburgse samenleving. We stimuleren sport en bewegen op alle niveaus voor elke inwoner, met als doel om zoveel mogelijk mensen in Limburg in beweging te krijgen én te houden. Eerder legden coördinator IRONKIDS-clinics Giel Meesen en IRONKIDS-evenementen coördinator Raymond Beeren uit op welke manier zij zich inzetten voor de triathlonsport in Limburg. Ditmaal is het de beurt aan regiotrainer Remco de Veen.

Hoe het begon
De 33-jarige Remco werkt met een fanatieke groep van 15 atleten in de leeftijdscategorie 14 tot 19 jaar oud. Ze trainen structureel op zaterdag waarbij de zwemtraining altijd gecombineerd wordt met een loop-, fiets- of koppeltraining. De sportieve Remco is op een mooie manier regiotrainer geworden.

‘’Als atleet had ik niet het niveau voor een ‘triathlondroom’, waarna de NTB technische staf vroeg om mee te gaan op trainingskamp in Spanje als trainer. Dat beviel van beide kanten goed en ik ben nu ruim acht jaar als regio (zwem)trainer verbonden aan de NTB’’, vertelt Remco die vanaf zijn 17e zwemtrainer is.

Triathlon leeft
In Limburg leeft de triathlonsport, de sport heeft een mooie groei doorgemaakt en Remco is onderdeel van het ontwikkelproces. Hij weet wat er speelt in Limburg en dat komt mede doordat hij al jarenlang in goed contact staat met betrokkenen in de (jeugd-)sport. De rode draad is; goed kijken én luisteren.

‘’Mijn eerste structurele klus was om op zaterdag met een groep aan de slag te gaan maar er was nog geen groep. Door onder andere bij IRONKIDS-wedstrijden en aanverwante sportverenigingen te speuren naar talent zijn we gekomen tot waar we nu staan. In 2015 was het onze doelstelling om euregionaal te werken en ook Belgische atleten erbij te betrekken. Het is mooi om te zien dat de ambitie is uitgekomen.’’

Als Remco gevraagd wordt hoe zijn werkdagen eruitzien, antwoordt hij al snel met ‘gevarieerd’. Hij heeft zoals gezegd acht jaar geleden zijn eigen groep opgebouwd en hij ziet dat er in Limburg eensgezindheid is met het opleiden van talentvolle atleten. Hij ziet veel dingen goed gaan al erkent hij ook de ontwikkelpunten.

‘’Ik bezoek structureel veel wedstrijden, ook in België. De leerervaring met onze zuiderburen is belangrijk. Ik kijk dus veel ‘in het veld’, waardoor ik contact heb met een brede groep waardoor ik bijna alle talentvolle atleten in het vizier heb. Een belangrijk aandachtspunt blijft het creëren van aanbod. Het J&J circuit en de regionale jeugdwedstrijden staat goed, maar is ook groeiende. We zijn gezamenlijk goed op weg in de ontwikkeling van het junioren sportaanbod. Dat kost tijd en niet altijd alles is hosanna al zie ik veel mooie dingen gebeuren bij wedstrijden zoals Stein, Roermond, bij Triathlonclub Maastricht en de IRONKIDS-wedstrijden.’’

 

Talenten laten doorstromen
De in Linne woonachtige trainer, die zelf ook nog drie tot vier keer in de week sport, vindt het schitterend om atleten progressie te zien boeken. Volgens Remco, die in de Teamcompetities uitkomt in de 3eDivisie namens Cycle Trend Nuenen, gaat het om de intrinsieke motivatie van sporters.

”Het bezoeken van wedstrijden is interessant, maar het gaat niet alleen om de wedstrijden zelf. Wat wil een sporter bereiken? Wat speelt er nog meer in hun leven? In tienerperiode gebeurt er zoveel op persoonlijk gebied. Ik word enthousiast van mensen die zich willen ontwikkelen en vragen stellen. In die trajecten voel ik me als een vis in het water om een goede rol te vervullen zodat jongens en meiden ondersteund worden in hun wensen. Natuurlijk geniet ik ook van goede prestaties, al komt er zowel op mentaal als fysiek gebied veel bij kijken wat een atleet kan bereiken. Het gaat er ook om dat je continuïteit, structuur en veiligheid kunt bieden. Als je vanuit die werkwijze atleten in eerste instantie comfortabel kan laten voelen met de sport en vervolgens kunt begeleiden richting het NTC of op een andere manier door kan laten groeien, dan geeft dat me veel voldoening.’’

Toekomst
Door de subsidie van de provincie Limburg heeft niet alleen Remco een mooie opdracht maar wordt er provinciebreed veel werk verzet. De sport is in ontwikkeling en Remco heeft duidelijk voor ogen wat zijn toekomstwens is.

‘’Over 10 jaar zou ik een goed ontwikkeld verenigingsnetwerk willen zien waardoor er geen enkele opgroeiende Limburger niet bekend is met de sport. In mijn jeugd kon ik goed zwemmen, maar er was niemand die mij vertelde om naar triathlon te kijken. Er zijn overal en altijd verborgen talenten en het begint al bij het herkennen van talent bij bijvoorbeeld de shuttle run test op de basisschool. Uiteindelijk moeten we de sport in eerste instantie wegzetten ter kennismaking voor de jeugd en ze plezier laten beleven. Daar draait het in eerste instantie om.’’

Lees volgend artikel

Doe mee aan talentendag van de NTB

Lees meer