TeamNL Olympische Spelen

Selectie Olympische Spelen

Nederland wordt op de Olympische Spelen in Parijs vertegenwoordigd door vijf atleten. We stellen ze je hier kort voor.

 

Selectie Parijs TeamNL

Maya Kingma

Maya Kingma

Open
Maya Kingma

Maya Kingma (1995) doet in Parijs voor de tweede keer mee aan de Olympische Spelen. Tijdens haar debuut in 2021 finishte zij als tiende. Ook startte zij in Tokio voor Nederland in de mixed teamrelay. Kingma behoort tot de snelste zwemmers van het WTCS-circuit en maakt graag het verschil op zware fietsparkoersen. Ze was in mei 2023 de eerste Nederlandse triatleet die zich, na haar zesde plek in de WTCS-race in Yokohama, kwalificeerde voor de Spelen in Parijs.

Rachel Klamer

Rachel Klamer

Open
Rachel Klamer

Rachel Klamer (1990) gaat in Parijs voor de vierde keer deelnemen aan de Olympische Spelen. Ze debuteerde in Londen met een 36e plek, finishte in Rio de Janeiro als tiende en greep in Tokio 2021 met een vierde plaats net naast de medailles in de individuele wedstrijd. Het was het beste resultaat voor een Nederlandse triatleet op de Spelen ooit. Klamer maakte in Tokio ook deel uit van het mixed relayteam dat verrassend als vierde eindigde.

Richard Murray

Richard Murray

Open
Richard Murray

Richard Murray (1989) plaatste zich tijdens het olympisch kwalificatie-evenement in Huatulco in het mixed relay team voor zijn vierde Olympische Spelen. Murray debuteerde in 2012 in Londen met een 17e plek en finishte in Rio de Janeiro als vierde (toen nog voor Zuid-Afrika). In Tokio moest Murray verstek laten gaan na een operatie aan zijn hart, zes weken voor de Spelen, vanwege hartritmestoornissen. Sinds maart 2022 komt Murray, die getrouwd is met Rachel Klamer, uit voor Nederland.

Mitch Kolkman

Mitch Kolkman

Open
Mitch Kolkman

Mitch Kolkman (2002) plaatste zich tijdens het olympische kwalificatie-evenement in Huatulco voor de Spelen in Parijs door in het mixed relayteam als tweede te eindigen. Kolkman debuteerde in 2022 in Leeds voor Nederland in de mixed teamrelay en was deel van het team dat tijdens het testevent in Parijs, weliswaar tijdens een duathlon, zesde werd. Kolkman gaat in Parijs ervaring opdoen en hoopt in Los Angeles 2028 mee te strijden voor de medailles.

Barbara de Koning

Barbara de Koning

Open
Barbara de Koning

Barbara de Koning (2002) zorgde er mede voor dat Nederland zich in Huatulco met het mixed relayteam wist te kwalificeren voor de Spelen. De hoogst geklasseerde atleten op de ranglijst zijn startgerechtigd in de mixed relay in Parijs (voor Nederland zijn dat Rachel Klamer en Maya Kingma) en De Koning reist als enige reserve mee naar de Franse hoofdstad. Over vier jaar hoopt ze zeker te starten in de olympische triathlon in Los Angeles.

Blessures houden Klamer niet van vierde spelen

Rachel Klamer doet deze zomer mee aan haar vierde Olympische Spelen. De weg naar Parijs verliep niet vlekkeloos voor de 33-jarige atlete uit Twente, verre van zelfs.

Lees verder
Mitch Kolkman debuteert op de spelen

Mitch Kolkman (21) maakt in Parijs zijn debuut op de Olympische Spelen. Hij staat aan het begin van zijn carrière en hoopt in de toekomst mee te kunnen strijden om de medailles.

Lees verder
Rollercoaster brengt Murray in Parijs

Een rollercoaster, zo kun je de afgelopen maanden voor Richard Murray best noemen. Hij vloog de halve wereld over om de benodigde documenten voor zijn paspoortaanvraag bij elkaar te verzamelen én om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs.

Lees verder
De Koning kijkt verder dan Parijs

Barbara de Koning vervulde een belangrijke rol in de kwalificatie van het mixed relayteam voor de Olympische Spelen in Parijs. De pas 21-jarige atlete is reserve in Parijs, maar hoopt in Los Angeles 2028 in ieder geval aan de start te komen van de olympische triathlon.

Lees verder
Lees volgend artikel

Kalender

Lees meer