Zware dag voor TeamNL atleten tijdens EK Madrid

Titelstrijd omgezet van triathlon naar duathlon

De vijf atleten die vandaag uitkwamen op het Europees Kampioenschap in Madrid wisten hun wedstrijd niet tot een goed einde te brengen. In de ochtend werd – in tegenstelling tot de berichtgeving de avond ervoor – bekendgemaakt dat ook alle wedstrijden op zondag een duathlon zouden worden vanwege de slechte waterkwaliteit. De 1500 meter zwemmen werd omgezet naar een looponderdeel van vijf kilometer. Maya Kingma had van de Nederlandse atletes de beste uitgangspositie na vijf kilometer lopen maar moest de wedstrijd verlaten vanwege astmaproblemen. Mitch Kolkman positioneerde zich in de tweede fietsgroep maar reed lek na de eerste fietsronde en zo was ook hij genoodzaakt de wedstrijd te staken.

Kingma opnieuw last van astma

Maya Kingma, Barbara de Koning en Marit van den Berg beten om 11 uur het spits af in het stadspark Casa de Campo. Kingma had na de vijf kilometer lopen een achterstand van een halve minuut op de koplopers. De Koning volgde vijftien seconden later en Van den Berg verloor uiteindelijk twee minuten op de kop. Kingma, kanshebster voor de overwinning, kampte vorige week in Cagliari al met astmaproblemen. Opnieuw zorgden deze problemen ervoor dat ze uit moest stappen. De Koning en Van den Berg, die in de nacht van vrijdag op zaterdag een voedselvergiftiging opliep, werden gedurende het fietsonderdeel op een ronde gezet door de koplopers en moesten daarom de wedstrijd verlaten.

Lekke band voor Kolkman

Tweeënhalf uur na de vrouwen was het de beurt aan de mannen waar Mitch Kolkman en Donald Hillebregt Nederland vertegenwoordigden. Kolkman wist tijdens het looponderdeel goed mee te komen en stapte achter een kopgroep van zeven atleten de fiets op. Helaas reed hij al vroeg tijdens het fietsen lek en was daarom genoodzaakt om te stoppen. Hillebregt wist de tweede wissel wel te bereiken, maar werd ingehaald door de kopgroep en mocht niet beginnen aan het lopen.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer