Leerzame races TeamNL atleten in Cagliari

Astma-aanval verstoort looponderdeel Kingma

Zaterdag stonden er vijf TeamNL triatleten aan de start tijdens de World Triathlon Championship Series (WTCS) op Sardinië. Maya Kingma (23e), Rachel Klamer (27e), Barbara de Koning (39e), Rani Škrabanja (41e) en Richard Murray (DNF) beleefden allen een leerzame en interessante race. 

Kingma finishte als 23ste, de triatlete uit Deventer maakte op de fiets deel uit van de kopgroep, maar kreeg tijdens het lopen een astma-aanval die haar terugwierp. Ze kwam na 1500 meter zwemmen in zee achter de Amerikaanse Summer Rappaport, de Braziliaanse Vittoria Lopes en de Italiaanse Emma Lombardi als vierde uit het water. Op de fiets kwamen Kingma, Rappaport, Lombardi, Lopes, Taylor Spivey en Georgia Taylor-Brown bij elkaar en wisten zij, op het korte en technische fietsrondje, gezamenlijk hun voorsprong uit te bouwen.

Het zestal bleef bij elkaar op de fiets en wisselde met 1 minuut en 22 seconden voorsprong naar het lopen. Een voorsprong die normaal gezien een positie bij de eerste zes, zoals een week geleden in Yokohama, had op kunnen leveren voor Kingma, maar dit keer liep het anders. “Ik voelde me tijdens het fietsen al niet geweldig en de start van het lopen was nog wel oké, maar daarna ging het bergafwaarts. Ik kreeg geen lucht, had last van tintelende en verkrampte handen en ik liep mijn voeten stuk door het zand dat ik mijn schoenen had. Het was afzien”, vertelde Kingma die na afloop in de medische tent belandde.

Kingma zal, als ze weer terug in Nederland is, laten onderzoeken waar het mis ging. “Normaal is de astma wel onder controle, maar misschien speelt het mee dat ik niet in topvorm ben. Anders zou het er denk ik niet zo inhakken.”

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door Taylor-Brown die zich de sterkste loper toonde in Cagliari. Zij had 23 seconden voorsprong op Lombardi. Spivey finishte daar weer een halve minuut achter als derde. Rachel Klamer was op de 27ste plek de tweede Nederlandse in de race. Zij verbeterde zich elf plaatsen ten opzichte van de WTCS-race in Yokohama twee weken geleden. “Ik weet niet goed wat ik moet vinden van deze race. Het resultaat was iets beter, maar ik had heel zwaar vandaag. Ik verloor de aansluiting met het zwemmen en kon het deze keer fysiek niet aan om op de fiets het gat te dichten”, aldus Klamer.

Barbara de Koning en Rani Škrabanja kenden een goed zwemonderdeel, respectievelijk als elfde en veertiende uit het water, maar kwamen tijdens het fietsen nog iets te kort. De Koning finishte in haar eerste WTCS-race van het seizoen als 39ste, terwijl Rani Škrabanja twee plekken achter haar als 41ste eindigde.

De mannenrace werd gewonnen door de Brit Alex Yee die in de laatste honderd meters Nieuw-Zeelander Hayden Wilde van zich af schudde. Léo Bergere finishte als derde. Richard Murray liep in de mannenrace tijdens het zwemmen achterstand op en verdween tijdens het fietsonderdeel uit de wedstrijd. “Mijn lichaam voelde erg zwak vandaag. Ik deed mijn best, maar verloor het contact met de groep in de eerste zwemronde en kwam tijdens het fietsen te veel op achterstand. Het was niet de race waarop ik gehoopt had.”

Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer