WK-medailles voor Romy Spoelder en Lucas Goené in cross triathlon

Wouter Dijkshoorn met vijftiende plaats eerste Nederlander in mannenwedstrijd

Romy Spoelder en Lucas Goené hebben vrijdagmiddag allebei een medaille gehaald bij de beloften op het WK crosstriathlon. Nog niet eerder stonden zij op een WK-podium. In de samengevoegde wedstrijd met beloften en elites was Wouter Dijkshoorn de eerste Nederlander bij de mannen. Hij finishte als vijftiende. 

Romy Spoelder loopt naar zilver bij beloften

Romy Spoelder en Willemijn Fuite waren de Nederlandse krachten in de strijd om de titel op het WK crosstriathlon. De atletes bleken tijdens het zwemmen aan elkaar gewaagd, want samen zetten ze voet aan wal. Spoelder wist op de fiets direct het verschil te maken met haar concurrenten. Met de tweede fietstijd lag ze nog een minuut achter de nummer één en ruim drie minuten voor de nummer drie in de beloftewedstrijd. Met een tweede looptijd op de afsluitende zes kilometer wist ze het zilver veilig te stellen en zo naar haar eerste WK-medaille te lopen. Bij de elite was dit resultaat goed voor een negende plek. Fuite verloor te veel tijd op de andere atleten tijdens het fietsonderdeel om nog mee te doen om de medailles. Met de vijfde looptijd werd zij uiteindelijk zesde belofte.

Romy Spoelder loopt naar zilver bij beloften

Lucas Goené maakt van droom werkelijkheid

Lucas Goené en Hugo Jan Bosscher stonden samen aan de start bij de beloften. Bosscher maakte het verschil tijdens het zwemonderdeel en kwam als eerste belofte uit het water. Goené volgde op nog geen tien seconden waarna de mannen de fiets opsprongen voor 21 kilometer fietsen. Zowel Bosscher als Goené moesten atleten voor zich laten op de fiets, maar voor Goené bleef het podium in zicht. Als vierde stapte hij van de fiets, waarna hij eerst een gat van een halve minuut dicht moest lopen naar de Franse Hugo Bourjon; de derde atleet in de wedstrijd. Al na één kilometer sloot Goené aan, waarna het gat alleen maar groter werd en hij zeker was van brons. Bosscher zette de snelste looptijd neer en werd zesde.

Goené kijkt tevreden terug op zijn ‘comeback’ na tien maanden geen triathlonwedstrijden door een sleutelbeenbreuk: “De ondergrond was door de crossduathlon eerder deze week wat ingesleten, waardoor mijn voorband veel te hard stond. In het begin maakte ik al een fout, wat zorgde voor een kleine valpartij. Ondanks dat het voelde alsof ik op ijs reed wist ik aan te sluiten bij Koen de Leeuw die mij voorbij kwam. In de laatste paar kilometer werd ik net voor de technische passage ingehaald waardoor ik vierde in de wedstrijd lag. Hij had een halve minuut voorsprong in de tweede wissel, maar toen ik hem weg zag lopen wist ik dat het mogelijk was. Om hem geen vertrouwen te geven ben ik er direct naartoe gelopen en al snel kon ik een gaatje slaan. In de laatste kilometer wist ik dat ik hem binnen had en was het tijd om te gaan genieten. Ik hoopte op een top-vijf klassering en droomde van een podiumplek, dus ik ben heel erg tevreden met dit resultaat.”

Nederlandse Triathlon Bond

Dijkshoorn eerste Nederlander in mannenwedstrijd

In de elitewedstrijd kwamen er alleen bij de mannen Nederlanders in actie; Wouter Dijkshoorn, Koen de Leeuw en Joep Staps. Dijkshoorn en Staps kwamen twee dagen eerder al in actie op Ibiza tijdens de crossduathlon. De Leeuw kwam als negentiende uit het water. Dijkshoorn kwam daar snel achteraan, Staps volgde op een minuut. Vooraan was er al snel een strijd tussen drie Fransen en een Tsjech voor de winst.

Dijkshoorn stapte in de top-twintig van de fiets af en liep naar een vijftiende plek. Staps finishte daar twee minuten achter als achttiende. De Leeuw kwam over de streep als twintigste. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Franse Felix Forissier.

Maud Golsteyn tweede in agegroup 40-44

Naast de elitewedstrijden kwamen er ook een aantal Nederlandse atleten in actie in de verschillende agegroups. Maud Golsteyn werd tweede in de agegroup 40-44 jaar. De atlete – die vijf jaar geen internationale kampioenschappen heeft gestart – wist de snelste fietstijd te realiseren en won zilver met een voorsprong van ruim tien minuten op de nummer drie.

Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer