Diede Diederiks maatje te groot in crossduathlon

Toptien-noteringen WK crossduathlon voor Dijkshoorn en Brouwer

Diede Diederiks heeft vandaag op Ibiza op indrukwekkende wijze de wereldtitel veroverd. De Nederlandse nam in de crossduathlon al tijdens het eerste looponderdeel de leiding en stond die vervolgens niet meer af. Wouter Dijkshoorn finishte met zijn negende plek in de top tien van de mannenrace. Kyra Brouwer viel bij de juniorvrouwen net buiten het podium.

Anderhalve week geleden was Diede Diederiks nog goed voor de tweede plek in de halve Challenge triathlon op Gran Canaria, vandaag bleek ze alweer voldoende hersteld voor een topprestatie op het WK Multisport. Diederiks had tijdens de eerste run gezelschap van de Zwitserse Anna Zhender, maar nam al snel afstand van haar concurrenten.

Met 35 seconden voorsprong begon Diederiks – die aanvankelijk ook zou starten op het WK crosstriathlon vrijdag, maar een uitnodiging kreeg voor de PTO European Open deze zaterdag- aan het technische fietsonderdeel.  Eenmaal op de fiets bouwde Diederiks haar voorsprong kilometer voor kilometer uit, terwijl Zehnder achter haar op de tweede plek volgde.

Zelfs een lekke band in de tweede ronde, kon niet voorkomen dat Diederiks meer dan vijf minuten sneller was dan haar concurrenten. “Het was een technisch, rotsachtig parkoers en in de tweede ronde knalde ik op een scherpe steen. Het was een afloper, maar in die afdaling was het wel even spannend. Gelukkig hoefde ik niet nog een rondje, anders had ik mijn band moeten gaan wisselen”, blikt Diederiks terug op de race.

Diederiks begon met een comfortabele vijf minuten voorsprong aan het lopen en liep vervolgens op zeker naar haar eerste wereldtitel. Zehnder finishte meer dan zeven minuten later als tweede, terwijl Eva Garcia Gonzalez beslag op de derde plek legde. “Ik ben echt heel blij met deze titel”, laat Diederiks vanaf Ibiza weten. “Het is ook best wel onverwacht. De vorm is goed, maar de halve triathlons zijn het hoofddoel dit seizoen. Ik heb voornamelijk op mijn tijdritfiets getraind, en hier moest ik het opnemen tegen echte specialisten.”

Nederlandse Triathlon Bond

Nu verruilt ze haar mountainbike weer voor de tijdritfiets. “Ik zou eigenlijk ook starten op het WK crosstriathlon vrijdag, maar een week geleden kreeg ik een uitnodiging om mee te doen aan de PTO European Open, ook hier op Ibiza. De kans om in dat deelnemersveld mee te doen, kon ik niet laten lopen. “

Diederiks denkt weer op tijd hersteld te zijn voor een nieuwe inspanning op zaterdag. “Gelukkig was de afstand vrij kort vandaag, en hoefde ik tijdens het lopen niet meer heel diep te gaan. Op de woensdag voor een wedstrijd plan ik sowieso altijd nog wel een stevige trainingsprikkel in. Dit keer leverde dat een wereldtitel op”, lacht ze.

Wouter Dijkshoorn was op de negende plek de beste Nederlander in de mannenrace op Ibiza. Hij lag na het eerste looponderdeel nog achttiende, maar wist vervolgens op de fiets naar voren te rijden. Joep Staps finishte als dertiende en de debutanten Geert van Kuijk en Mario Poldervaart legden respectievelijk beslag op de vijftiende en negentiende plek.

Kyra Brouwer, de regerend Europees kampioen crossduathlon, nam het in de juniorenrace op tegen duatletes uit Spanje en Portugal. Zij eindigde op de vierde plek net buiten het podium.

In de agegroupcategorieën viel er vandaag ook een wereldtitel te vieren. Mountainbiker Patrick Jansen, die tussen 1985 en 1996 ook aan triathlon heeft gedaan, was goed voor goud bij de mannen 55-59.

 

 

Nederlandse Triathlon Bond
UITSLAGEN
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer