NOC*NSF bevestigt voordracht triatleten Parijs

Maya Kingma, Rachel Klamer, Mitch Kolkman en Richard Murray starten individuele wedstrijd én mixed team relay

NOC*NSF heeft vrijdag de namen bevestigd van de vier triatleten die namens Nederland gaan meedoen aan de Olympische Spelen. Maya Kingma, Rachel Klamer, Mitch Kolkman en Richard Murray starten in Parijs in de individuele wedstrijd én in de mixed team relay. Barbara de Koning is de enige reserve voor de mixed team relay.

Het mixed relayteam voldeed eind mei aan de kwalificatie-eis door in het Olympic Qualification Event in Huatulco, Mexico als tweede te eindigen. Hierdoor mogen Mitch Kolkman en Richard Murray ook starten in de individuele races in Parijs.

Maya Kingma en Rachel Klamer voldeden eerder al aan de individuele kwalificatie-eis (een top acht notering in een World Triathlon Championships Series-race over de olympische afstand) van NOC*NSF. Kingma eindigde in mei 2023 als zesde in Yokohama (Japan). Rachel Klamer voldeed eind september 2023 aan de eis door op het WK in Pontevedra (Spanje) als vijfde te eindigen.

Nederlandse Triathlon Bond

Vierde Spelen voor Klamer

Voor Klamer wordt het de vierde keer dat ze gaat deelnemen aan de Olympische Spelen. In Tokio in 2021 greep ze met een vierde plaats in de individuele wedstrijd net naast de medailles. Kingma (foto) debuteerde in Tokio met een elfde plek en doet in Parijs dus voor de tweede keer mee. Zij en Klamer maakten in 2021 ook deel uit van het mixed relayteam (samen met Marco van der Stel en Jorik van Egdom) dat ook als vierde eindigde in Tokio.

Richard Murray debuteerde in 2012 in Londen op de Olympische Spelen en finishte in Rio de Janeiro als vierde (toen nog voor Zuid-Afrika). In Tokio moest Murray verstek laten gaan na een operatie aan zijn hart vanwege hartritmestoornissen, zes weken voor de Spelen. Sinds mei 2022 komt Murray, die getrouwd is met Rachel Klamer, uit voor Nederland. Mitch Kolkman maakt eind juli in Parijs zijn debuut op de Olympische Spelen.

De mannenwedstrijd in Parijs  staat op dinsdag 30 juli op het programma,  een dag later, woensdag 31 juli, gevolgd door de vrouwenrace. De mixed relay vindt plaats op maandag 5 augustus.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer