Kennismaken met; Agegroupcoördinator Sione Jongstra

‘’De AG-community helpt elkaar vooruit’’

Jaarlijks zijn er wereldwijd kampioenschappen waarin atleten Nederland vertegenwoordigen in de zogenaamde agegroupcategorieën. In leeftijdsgroepen van vijf jaar wordt gestreden om Europese- of wereldtitels in wedstrijden op het allerhoogste niveau op vaak de mooiste plekken van de wereld.

Het streven is om de komende jaren met een steeds groter wordende agegroupcommunity de Nederlandse deelname aan deze kampioenschappen vorm te geven. Agegroupcoördinator Sione Jongstra ziet dat de AG-community groeiende is. ‘’Zowel tijdens buitenlandse wedstrijden als in Nederland ervaar je het samenhorigheidsgevoel. Dat is erg mooi en leuk om te ervaren’’, aldus Sione.

Triathloncommunity
Sione raakte in 1996 ‘verslaafd’ aan de triathlonsport, heeft schitterende prestaties behaald en is rondom het WK Rotterdam in 2017 als AG-coördinator op vrijwilligersbasis begonnen. De gepassioneerde en fanatieke sportster met hart voor de sport doet regelmatig zelf mee aan buitenlandse wedstrijden. Daarnaast vindt ze het erg leuk om atleten te ondersteunen waar nodig.

‘’We gaan vaak als groep richting een wedstrijd en dan merk je al dat iedereen met elkaar meeleeft. Er heerst een leuke en ontspannen sfeer waarbij iedereen elkaar helpt met wat er op dat moment speelt en om de best mogelijke prestatie neer te zetten. Vanuit mijn rol vind ik het erg fijn om anderen te informeren, te helpen en gerust te stellen tijdens de buitenlandse tripjes. Ik doe het echt vanuit mijn passie voor de sport en omdat ik anderen goed op weg wil helpen. Het is erg leuk om te doen maar soms zou ik mijn tijd wat beter moeten bewaken’’, vertelt Sione, die met Siosport haar sportkennis overbrengt door voornamelijk triatleten te begeleiden bij het bereiken van hun sportieve doelen. Daarnaast organiseert ze clinics en trainingstages.

Nederlandse Triathlon Bond

Bijzondere ervaring
De in het Limburgse Eijsden woonachtige Sione ademt triathlon. Ze traint vijf tot zeven keer per week en doet zelf ook vaak mee aan agegroupkampioenschappen, waarbij ze geregeld een podiumplek bemachtigt. Ze zet zich in voor de AG-community, omdat ze ziet hoeveel plezier het atleten oplevert om zichzelf te uitdagen en om met andere leeftijdsgenoten op pad te zijn.

‘’Allereerst vind ik het belangrijk om actief te blijven als je ouder wordt. Natuurlijk word je iets langzamer, maar des te fijner is het plezier te zien van een agegrouper. Nog niet iedereen is zich ervan bewust dat je kan deelnemen aan een EK of WK waarin het een mooie uitdaging is om je te meten met leeftijdsgenoten op Europees en wereldniveau. Het AG-gevoel begon na het WK in Rotterdam en Weert steeds meer te leven, maar toen kwam corona en liepen op elk niveau de deelnemersaantallen weer wat terug. Gelukkig waren we deze maand weer met een mooie groep atleten op Ibiza en we gaan met ongeveer 20 atleten naar Hamburg. Het kan overweldigend zijn als je voor het eerst aan de start staat in het buitenland. Er komt veel bij kijken. In het buitenland ga ik naar de wedstrijdbriefing en vervolgens kom ik samen met de Nederlandse atleten om ze te voorzien van de laatste info voor de start. Al met al is het een bijzondere buitenlandse wedstrijdervaring, waarbij je bijvoorbeeld ook meedoet aan de landenparade. Ik krijg regelmatig de vraag wat de mogelijkheden zijn en ik leg dat graag iedereen persoonlijk uit. Daarnaast besteden we er in groepsverband aandacht aan op de agegroupdag op zaterdag 22 juli.’’

Doelstellingen
Met als doel fitte sporters van alle leeftijden staat voor de agegroupcommunity ‘een leven lang competitie’ met een gericht en gevarieerd competitieaanbod centraal in het NTB-beleid. Om het samenhorigheidsgevoel te versterken wordt de agegroupdag in Limburg georganiseerd. Het samenzijn met andere agegroupatleten staat hier centraal en er worden twee workshops aangeboden. Als agegroupcoördinator én als triathloncoach vertelt Sione op deze dag onder meer over deelname aan EK en WK’s, de bijbehorende kwalificaties en de gestelde eisen vanuit World Triathlon. Meer informatie en een inschrijfformulier voor de agegroupdag is hier te vinden.

‘’De agegroupcommunity is echt van toegevoegde waarde voor veel atleten. Ik krijg regelmatig terug dat het niet alleen mooi en leuk is. Nee, het zorgt er ook echt voor dat atleten onderdeel zijn van een groep met dezelfde passie die graag wilt sporten. Daarnaast worden de AG-kampioenschappen steeds professioneler georganiseerd en draaien de profs op een steenworp afstand hun wedstrijden. De AG afvaardiging is bij Amerikanen, Britten en Canadezen nog een stukje groter, al kijken we niet te veel om ons heen. Stap voor stap zorgen we ervoor dat we in Nederland steeds meer atleten bewust maken van de mogelijkheden. De agegroupdag is daarvoor erg geschikt.’’

Komende periode
Van 13 t/m 16 juli gaat Sione met een mooie groep atleten naar het WK sprint in het Duitse Hamburg. Bij de wedstrijden waar meerdere Nederlandse atleten aan de start staan gaat er iemand mee ter ondersteuning.

Op onze website kan je meer te weten te komen over het agegroupbeleid van de NTB. Heb je vragen of suggesties?

Mail naar agegroupcoördinator Sione Jongstra op agegroups@triathlonbond.nl

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer