Drie top-tien plaatsen voor Nederlandse atleten in World Cup

Klamer, Kolkman en Murray finishen voorin Marokkaanse World Cup

Rachel Klamer, Mitch Kolkman en Richard Murray finishten op zondagmiddag alledrie in de top-tien tijdens de World Cup in Tanger, Marokko. Het was de eerste keer dat er een World Cup in Marokko werd georganiseerd.

Rond het middaguur renden 60 vrouwen de zee in voor een sprint triathlon in warme omstandigheden. De Oostenrijkse Therese Feuersinger kwam met een kleine voorsprong op Mathilde Gautier (FRA) als eerste uit het water. Daarachter volgde een grote groep met Klamer op een zestiende positie. In de lange wissel – inclusief trap – schoof Klamer op naar een dertiende plek. Vooraan ontstond een kopgroep met Feuersinger, Gautier en Zsannet Kuttor-Bragmayer (HUN) – en later ook de Noorse Lotte Miller, waarachter een groep ontstond met zo’n twintig atleten waaronder ook Klamer.

Na het fietsonderdeel had de groep van Klamer een achterstand van 40 seconden op de koploopsters. Na de eerste (van de twee) loopronde werden de koploopsters ingerekend door de achtervolgende groep. Klamer kwam door op een zevende plaats. Na vijf kilometer lopen was het de Duitse Lisa Tertsch die de wedstrijd won. Klamer kwam na een eindsprint als vijfde over de streep, zeven seconden vanaf het podium. Marit van den Berg finishte als 51e, Eva Cornellise stapte tijdens het fietsonderdeel uit.

Nederlandse Triathlon Bond

Kolkman en Murray naar achtste en tiende plek

Anderhalf uur na de vrouwen mochten de mannen de zee in rennen voor hun World Cup. Jamie Riddle (RSA) leidde de wedstrijd, Kolkman was de eerste Nederlandse atleet die uit het water kwam als negende. Murray volgde een halve minuut daarna als 50e. Leider in de wedstrijd was nog steeds Riddle, die gezelschap kreeg van de Portugees Batista en Spanjaard David Cantero Del Campo. Uiteindelijk werd daarachter een grote kopgroep gevormd met onder andere Kolkman. Een halve minuut daarachter vormde zich een groep met Murray en ook Donald Hillebregt.

Drie atleten gingen ervandoor na de tweede wissel, maar Kolkman hield zich goed schuil in de groep daarachter. De groep van Murray en Hillebregt keek na het fietsonderdeel aan tegen een achterstand van 40 seconden op de kopgroep. Kolkman wist – na zijn bronzen medaille op het WK vorige week – naar een achtste plaats te lopen. Murray kwam dichtbij hem en werd een paar seconden achter Kolkman tiende. Hillebregt en Goené passeerden de finish als 37e en 41e.