Mitch Kolkman wint brons op WK U23

Eerste internationale podium bij de beloften

Mitch Kolkman is op zaterdag derde geworden tijdens het Wereldkampioenschap voor beloften. De enige Nederlandse atleet in dit beloften WK – die deze week nog zijn 21e verjaardag vierde – bevond zich na een goed zwemonderdeel in de kopgroep. Na de tien kilometer lopen door de smalle straten van het Spaanse Pontevedra wist Kolkman het brons veilig te stellen. Het is zijn eerste medaille op een internationaal kampioenschap.

Na de 1500 meter zwemmen kwam Kolkman als tiende uit het water, acht seconden achter koploper Crociani (ITA). Op de fiets ontstond een kopgroep van zeventien atleten, gevolgd door een groep van negen. Na twee (van de acht) fietsrondes kwamen de twee groepen samen waarna een kopgroep ontstond van 26 atleten. Gedurende het fietsonderdeel van 40 kilometer, dat verschillende verkeersheuvels, keerpunten en een klim bevatte, veranderde deze samenstelling nauwelijks, waarna Kolkman in de top-tien van deze groep aan het looponderdeel begon.

In de eerste (van de vier) loopronde liet Kolkman zichzelf vooraan in de groep zien. Er ontstond een groepje waar steeds atleten uit moesten lossen, totdat Kolkman steeds zekerder leek te worden van een podiumplek. Hij liep tot de laatste ronde in de buurt van een Spanjaard, die al gediskwalificeerd was, maar daar kon hij in de laatste ronde van weglopen. Uiteindelijk liep Kolkman naar het brons op dit beloften WK. De Duitser Simon Henseleit won de wedstrijd, Baptiste Passemard (FRA) werd tweede.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer