Zege voor Jetze Plat in WTPS-race Montreal

Nico van der Burgt gediskwalificeerd, zilver voor Geert Schipper

Jetze Plat heeft vandaag in Montreal de tweede wedstrijd meetellend voor de World Triathlon Para Series op zijn naam geschreven. Ook Nico van der Burgt liep naar de overwinning in Canada, maar werd na een protest van de Australische ploeg gediskwalificeerd. Geert Schipper was achter Jetze Plat goed voor het zilver. 

Paralympisch kampioen Jetze Plat en Geert Schipper (PTWC H2) domineerden in Montreal de rolstoelklasse. Het tweetal haalde zwemmend al bijna hun startachterstand in op de eerder gestarte H1 atleten. Plat realiseerde de snelste zwemtijd en begon als derde aan het fietsen, Schipper volgde daarachter op de vierde plek.

In de handbike stoomde het Nederlandse duo al snel op naar plek 1 en 2 en ook tijdens de afsluitende 5 kilometer wheelen bleef de voorsprong groeien. Plat finishte met iets meer dan twee minuten voorsprong op Schipper, die op zijn beurt de nummer drie van Tokio, Giovanni Achenza, achter zich hield.

Foto: Christian Martin – World Triathlon

Nederlandse Triathlon Bond

Nico van der Burgt (foto) vocht in de PTS3-klasse, die in Parijs is toegevoegd aan het olympisch programma, een spannend gevecht uit met de Australiër Justin Godfrey. Van der Burgt kwam met ruime voorsprong uit het water en behield ook op de fiets de leiding, maar werd tijdens het lopen ingehaald door Godfrey. Na vijf kilometer op de tweede plek te hebben gelopen, ging Van der Burgt na een eindsprint toch als eerste over de finish.

De Australische ploeg diende na afloop echter een protest in wegens ‘outside assistence’ omdat Van der Burgt tijdens het lopen een petje aangepakt had vanuit het publiek. “Dat is allemaal op technisch juiste gronden gebeurd, maar het zou onze werkwijze niet zijn”, aldus coach Sander Berk.

Maurits Morsink kwam in de PTS2-klasse als vijfde uit het water. Zijn achterstand werd tijdens het fietsen en lopen kleiner, maar hij kon zijn concurrenten niet meer achterhalen, waardoor hij ook als vijfde finishte. Sander Koomen en zijn guide Daaf Plomp finishten in Montreal op de zesde plaats.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer