WK Multisport Almere verplaatst naar 2021

"Uitstellen is voor nu de beste optie"

Het WK Multisport dat van 4 tot en met 13 september in Almere zou plaatsvinden, wordt verplaatst naar 2021. Het sportfestival in Almere – waar in verschillende multisportdisciplines om de wereldtitels wordt gestreden – staat volgend jaar van 3 tot en met 12 september op de kalender. Een gevolg van de verplaatsing is dat de WK’s in Townsville, Australië (gepland in 2021) en Ibiza (2022) respectievelijk doorschuiven naar 2022 en 2023.

Nederlandse Triathlon Bond

“Dit is voor alle partijen geen eenvoudige beslissing geweest”, stelt Marisol Casado, voorzitter van World Triathlon en IOC-lid. “Maar gezien de situatie van atleten over de hele wereld die weinig tot soms helemaal niet hebben kunnen trainen vanwege de lockdown en de reisbeperkingen die er in veel landen nog zijn, hebben we moeten besluiten dat uitstellen de beste optie is.”

NTB-directeur Rembert Groenman is blij dat de kogel nu door de kerk is. “Het is een grote teleurstelling dat het WK dit jaar niet door kan gaan, we keken daar echt reikhalzend naar uit. Maar hoe vervelend het ook is, we denken dat het de enige juiste oplossing is. Atleten hebben nu nog de mogelijkheid om hun reis te annuleren of uit te stellen. En door het WK te verplaatsen naar volgend jaar is er nu de kans om een volwaardig, tiendaags evenement te organiseren, waar atleten, hun families en toeschouwers optimaal van kunnen genieten.”

Richard Belderok, race-directeur van het WK in Almere, vindt het uiteraard jammer dat het WK geen doorgang kan vinden dit jaar. “We hadden ons veertig jarig bestaan heel graag met het WK willen vieren, maar het is niet anders. We hopen nu in ieder geval iedereen volgend jaar in Almere te verwelkomen en we gaan de komende tijd ook nog bekijken of we, binnen de geldende richtlijnen van het RIVM, toch nog een reguliere wedstrijd kunnen organiseren.” Vooralsnog blijven races als de Junior Challenge en Business-Relay (10 september 2020), No-Limit Challenge en Senior Challenge (11 september 2020) en Open Serie Long Distance (12 september 2020) daarom op de oorspronkelijke datum gepland. ,,Als het veilig is en kan, zetten we daar vol op in”, aldus Belderok.

Het grootste knelpunt om de ITU Multisport World Championships in 2020 te kunnen organiseren, zit hem volgens Belderok in de reisrestricties waar tientallen landen over de hele wereld mee te maken hebben. ,,Atleten zouden simpelweg niet bij onze wedstrijd kunnen komen. Zij komen overal vandaan en we hebben altijd meer dan zestig nationaliteiten aan de start. De deelnemende bonden hebben aangegeven te verwachten dat hun atleten niet naar Almere kunnen afreizen. En als de meeste landen niet deel kunnen nemen, kan er geen sprake zijn van een Wereldkampioenschap.  Dat gaf voor de ITU de doorslag.”

Reeds ingeschreven deelnemers voor het WK krijgen zo snel mogelijk hun inschrijfgeld retour op basis van de ‘Coronarestitutieregeling’. De NTB streeft ernaar om eind dit jaar de inschrijving voor 2021 weer open te stellen, waarbij voorrang verleend zal worden aan de atleten die nu al zijn ingeschreven. De kwalificatie-eisen blijven – er van uitgaande dat wedstrijden komend jaar weer mogelijk zijn – gelijk aan die van dit jaar. Wie zich al gekwalificeerd heeft, hoeft niet nogmaals te kwalificeren. Wie zich dit jaar nog had moeten kwalificeren, zal dat alsnog moeten doen.

Klik hier voor het persbericht van de organisatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer