Wereldtitels op het spel voor junioren en teamrelay

Spektakel verwacht in eliminatieraces WTCS

UPDATE: Vanwege hevige regenval en daarmee gepaard gaande problemen met de waterkwaliteit heeft de organisatie donderdag aangekondigd dat de wedstrijden op vrijdag worden omgezet in een duathlon. Wat dit betekent voor de finales op zaterdag en de Mixed Team Relay op zondag wordt later bekend gemaakt. 

TeamNL Triathlon staat dit weekeinde met zeven atleten aan de start van de World Triathlon Championship Series-race, het WK sprint voor junioren en het WK Mixed Team Relay in het Canadese Montreal.

De individuele wedstrijden beginnen op vrijdag met de series en het WK voor junioren. De finales vinden plaats op zaterdag en het WK Mixed Team Relay staat zondag op het programma. De race in Montreal is de vijfde wedstrijd die meetelt voor de World Triathlon Championship Series 2022. Rachel Klamer en Richard Murray (foto) vertegenwoordigen Nederland in de individuele wedstrijden en komen ook in actie in de gemengde teamestafette op zondag.

De eliteatleten starten vrijdag in een supersprint triathlon (300 meter zwemmen, 7,2 km fietsen en 2 km hardlopen). De top tien finishers in de twee kwalificatiewedstrijden gaan automatisch door naar de finale op zaterdag, aangevuld met de top vijf uit de herkansingswedstrijden. Dertig atleten gaan dan op zaterdag in drie eliminatieraces strijden om de overwinning. In iedere race vallen er tien deelnemers af, waardoor in de laatste race de tien beste atleten overblijven.

Maya Kingma liet eerder al weten dat ze vanwege het format in Montreal de race aan zich voorbij laat gaan. Rachel Klamer gaat er met een open houding in. “Ik vind het wel leuk om een keer een ander soort wedstrijd te doen. Het is een leuke afwisseling. Wat ik ervan kan verwachten? Ik heb geen idee eerlijk gezegd, ik zie wel wat het wordt.”

Klamer en haar echtgenoot Richard Murray arriveerden dinsdagmiddag na een 35 uur lange reis vanuit Zuid-Afrika in Montreal. “We waren voor het huwelijk voor mijn broer in Zuid-Afrika, daar wilden we graag bij zijn”, vertelt Murray die in de WTCS-race Leeds voor het eerst voor Nederland in actie kwam. “We hebben allebei een flinke jetlag en drie dagen achter elkaar racen is intens, maar we hebben er veel zin in.”

Luna de Bruin, Sonja de Koning, Niels van Lanen en Hidde Mollee, staan vrijdag aan de start van het WK voor junioren. Van Lanen eindigde onlangs op het EK in Polen als zesde. Mollee maakte nog niet zo lang geleden, na meegedaan te hebben aan een NOC*NSF talentendag, vanuit het voetbal de overstap naar de triathlonsport. Hij is net als De Bruin en De Koning bezig aan een goed seizoen en het is afwachten wat zij in een mondiaal veld kunnen laten zien. De junioren strijden in Montreal om de medailles in een sprinttriathlon (750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen).

Niels van Lanen (foto EK 2021)
Niels van Lanen (foto EK 2021)

Het WK wordt op zondag afgesloten met de Mixed Team Realy voor elite en U23/junioren. De samenstelling van de junioren/U23 ploeg wordt na de individuele wedstrijden bekend. Klamer en Murray (foto) worden in Montreal in de elitecategorie vergezeld door de jonge atleten Mitch Kolkman en Barbara de Koning. Kolkman deed in Leeds, waar Nederland als tiende eindigde, voor het eerst mee in een gemengde teamestafette en Barbara de Koning maakt in Canada haar debuut.

“De winnaar in Montreal plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Parijs”, vertelt technisch directeur Henry Bonnes. “We racen in een nieuwe samenstelling in Montreal dus het is moeilijk in te schatten wat het team hier kan laten zien. Het doel is in ieder geval om hier en in de mixed team relays die dit seizoen nog op het programma staan in Hamburg en München zoveel mogelijk punten te verzamelen voor de kwalificatieranking.”

Twee Nederlanders, Andre Schaap en Richard Hastings, staan in Montreal staan aan het vertrek van de agegroupkampioenschappen.

Startlijsten
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer