Weekend wrap up: WK Abu Dhabi, IM Israël en Afrika Cup Kilifi

.

Richard Murray 21e in Grand Final Abu Dhabi

De elite mannen sloten zaterdagmiddag de Wereldkampioenschappen in Abu Dhabi af nadat de U23 atleten en elitevrouwen op vrijdag al in actie kwamen. Na 1500 meter zwemmen was het de Hongaar Márk Dévay die als eerste van de 65 elite mannen uit het water kwam. Richard Murray volgde op een minuut achterstand op plek 55. Op de fiets ontstond een kopgroep van acht, waarachter een grote achtervolgende groep van zo’n 40 man met daarin ook Murray. De atleten in de kopgroep hielden een voorsprong van 30 seconden over toen ze de tweede wissel inkwamen.

De Amerikaan Morgan Pearson en de Belg Jelle Geens liepen vanuit de tweede groep nog naar voren en bemachtigden zilver en brons. Léo Bergere had voldoende voorsprong om de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Het was tevens voldoende om uitdagers Alex Yee (Groot-Brittanië) en Hayden Wilde (Nieuw-Zeeland) voor te blijven in de strijd om het eindklassement van het Wereldkampioenschap. Murray finishte als 21e, wat hem de 34e plaats in het eindklassement opleverde: “Ik ben tevreden met het resultaat. Dit is nog niet mijn oude niveau, maar het is een stap in de goede richting. Ik wist dat het na mijn hartproblemen tijd zou kosten voordat ik weer goed mee kon doen en het vertrouwen terug zou vinden. Nu tijd voor off-season tot de kerst.”

Richard Murray 21e in Grand Final Abu Dhabi

Drie Nederlanders binnen top-tien in Ironman Israël

Het Israëlische Tiberias was vrijdag het strijdtoneel voor de Ironman Israël. Ruim 30 profs stonden aan de start, waaronder Nederlanders Menno Koolhaas, Milan Brons en Tristan Olij.

Koolhaas was de eerste atleet die uit de ‘Sea of Galilee’ (meer van Tiberias) mocht klimmen. Vergezeld door de Zwitser Andrea Salvisberg stapte hij met zo’n anderhalve minuut voorsprong op de rest van het veld de fiets op. Olij en Brons volgden op plek vijftien en zeventien. Tijdens het fietsonderdeel zakte Koolhaas terug tot buiten de top-tien, waarna Brons met nog 35 kilometer te gaan juist de top-tien binnen reed. Brons was uiteindelijk de eerste Nederlander die – op de zesde plaats – de tweede wissel verliet. Koolhaas en Olij volgden op plek negen en veertien.

Dankzij een marathon in 2 uur en 43 minuten liep Koolhaas vervolgens nog naar de vijfde plaats, met een eindtijd van 7 uur en 56 minuten. Olij deed twee minuten langer over de marathon en stelde daarmee de negende plek veilig. Brons finishte een minuut daar weer na als tiende. De wedstrijd werd gewonnen door de Duitser Patrick Lange in 7 uur en 42 minuten.

Donald Hillebregt tweede in Afrika Cup Kilifi

Omdat Donald Hillebregt niet op de startlijst wist te komen van het WK in Abu Dhabi reisde hij af naar het Keniaanse Kilifi om te starten op de Afrika Cup. Als zesde kwam Hillebregt uit het water, waarna hij tijd goed moest maken om terug te komen bij de koplopers. Dankzij de snelste fietstijd deed hij uiteindelijk weer mee om de medailles. Ondanks dat een Uruguayaan nog dichtbij kwam, wist Hillebregt in het warme Kenia naar de tweede plaats te lopen, achter de Luxemburgse Zachäus die de wedstrijd won.

Donald Hillebregt tweede in Afrika Cup Kilifi
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer