Voorlopig geen handhaving verbod wegwerpplastic

NOC*NSF adviseert om regelgeving wel te blijven naleven

De handhaving van het verbod op het gebruik van Single Use Plastic (SUP) wordt opgeschort. Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat besloot op 14 december de wetgeving overeind te houden (zonder handhaving) en haar opvolger in het nieuw te vormen kabinet hierover een definitief besluit te laten nemen.

Heijnen nam het besluit naar aanleiding van de ontstane onduidelijkheid over het verbod op het gebruik van Single Used Plastics (SUP) nadat in de Tweede Kamer meerdere moties waren aangenomen waarin de Kamer het kabinet verzocht om eerder vastgestelde regelgeving (over verplichte statiegeldheffing op het gebruik van plastic bakjes en een verbod op papieren koffiebekers met minder dan 5% plastic) te versoepelen.

Handhaving van het verbod op het gebruik van SUP’s wordt opgeschort. Deze opschorting geldt niet voor de verplichting om duurzame alternatieve bakjes en bekers aan te bieden en ook BYO (Bring Your Own) bakjes en bekers te accepteren (deze regelgeving is van toepassing voor bijvoorbeeld sportkantines).

De Staatssecretaris roept op om onderwijl de wet te (blijven) respecteren.  Voor triathlonorganisaties is het dan ook verstandig voor het komende seizoen te blijven kijken naar alternatieven voor het gebruik van plastic wegwerpbekers op en rond het parkoers.

Het advies vanuit NOC*NSF is om, ondanks de handhavingsopschorting, aan de huidige wetgeving te blijven voldoen en dus geen SUP’s meer te gebruiken. Vooral omdat we als sportwereld ook onze bijdrage aan een duurzamere toekomst willen leveren.

Lees hier meer over de regelgeving rond SUP voor (triathlon)evenementen

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer