Visser en Wilms in titelstrijd Ironman Hawaii

Achttien Nederlandse deelnemers in Kona

Twee Nederlandse elite-atleten vertegenwoordigen ons land zaterdag tijdens het wereldkampioenschap Ironman op Hawaii. Els Visser neemt voor de tweede keer deel in Kona, voor Lotte Wilms wordt het haar debuut.

Het wereldkampioenschap Ironman (3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42,2 km hardlopen) vindt sinds dit jaar, om en om, plaats op twee locaties. De mannen streden half september om de wereldtitels in Nice, de vrouwen komen dit weekend traditiegetrouw in actie op Hawaii.

Els Visser plaatste zich in maart van dit jaar met de winst in de Ironman in Nieuw-Zeeland voor de tweede keer voor het WK Ironman. De 33-jarige atlete die triathlon verkoos boven een carrière als chirurg, werd een maand geleden nog Europees kampioene hele triathlon in Almere.

De afgelopen drie weken bereidde Visser (foto boven) zich op Guam, een Amerikaans eilandje ten oosten van de Filippijnen, voor op de titelstrijd in Kona. “Ik heb heel goede trainingsweken achter de rug en dat heeft mijn fitness zeker een boost gegeven”, laat Visser vanuit Kona weten. “Ik denk dat ik de beste versie van mijzelf ooit ben.”

Wat haar dat kan brengen op Big Island, waar de hitte en de wind belangrijke factoren zijn, is afwachten. “Ik weet dat ik op papier niet de sterkste atlete ben, maar ik hoop zeker iets moois neer te kunnen gaan zetten”, vervolgt Visser die in 2019 als zestiende eindigde op Hawaii. “Ik voel me goed, heb er zin en ga ontspannen de race in. Ik ben heel benieuwd waar dat toe kan leiden.”

Nederlandse Triathlon Bond

Voor de 39-jarige Lotte Wilms wordt het haar debuut op het WK. Na haar zwemcarrière legde Wilms zich in de triathlonsport in eerste instantie toe op de korte afstand, maar stapte in 2022 over naar de lange afstand. In haar tweede hele triathlon ooit, de Ironman Oostenrijk, plaatste ze zich met de winst voor Kona.

De voorbereiding verliep niet helemaal vlekkeloos. Na de PTO-wedstrijd in Singapore kreeg ze buikgriep én corona en moest ze het een aantal weken rustig aan doen. “De afgelopen vijf weken heb ik gelukkig weer goed kunnen trainen en ik voel me fit, fit genoeg om in ieder geval te finishen”, laat Wilms, die zich aan de Sunshine Coast in Australië waar ze woont, voorbereidde op de titelstrijd, weten.

Ze kijkt in ieder geval uit naar haar eerste WK Ironman. “Het is natuurlijk allemaal nieuw. De atletes tegen wie ik het op ga nemen, zijn over het algemeen meer ervaren. Daarnaast spelen de wind en de hitte en een rol. Ik ga het zien hoe ik daar mee om ga. Ik ben vrij relaxed en heb een goed raceplan. Dan zie ik wel wat voor resultaat dat brengt.”

Naast Visser en Wilms komen er ook zestien Nederlandse agegroupatleten aan de start in Kona.

Klik hier voor meer informatie

 

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer