Visser en Scheltinga favoriet in Almere

Almere voor de achtste keer decor voor het EK triathlon

Een mix van ervaring en jeugdige gretigheid, zo noemt lange afstand coördinator Rik van Trigt het team dat zaterdag aan de start komt op het EK lange afstand tijdens de Challenge Almere-Amsterdam. Van het achttal Nederlanders dat aan de elitewedstrijd meedoet, lijken Evert Scheltinga en Els Visser de beste papieren te hebben voor een podiumplaats, of misschien zelfs wel de overwinning.

Evert Scheltinga voert het Nederlandse team aan bij de mannen. Hij maakte een jaar geleden, toen het WK plaatsvond in Almere, indruk door voor het eerst met zijn eindtijd van 7.49.32 onder de acht uur te duiken. Hij verbrak daarmee meteen ook het 22 jaar oude Nederlands record van Jan van der Marel. Dit keer staat Scheltinga met een andere mindset aan de start. “Het was lange tijd mijn doel en droom om onder die acht uur te gaan en het record te verbreken, dus de druk om een snelle tijd neer te zetten is er af”, vertelt Scheltinga.

De website TriRating heeft Scheltinga als de grootste kanshebber voor de Europese titel genoteerd. “Die ranking is gebaseerd op eerder gerealiseerde tijden in andere wedstrijden. Dat zegt natuurlijk niet alles, want er zijn ook jongens die bijvoorbeeld nog nooit een hele triathlon hebben gedaan en er kan ontzettend veel gebeuren op de lange afstand, maar het is wel leuk dat ik op één sta. Mijn doel is om mee te doen voor het podium en hopelijk ook voor de overwinning. Ik voel me goed, ik vind Almere een superleuke wedstrijd en ik heb er heel veel zin in.”

Milan Brons is op plek nummer vijf, na Scheltinga de hoogst genoteerde Nederlander. Verder staan ook Tom Oosterdijk, Niek Heldoorn, onlangs nog winnaar van de zware Embrunman triathlon, Steff Overmars en Tristan Olij aan het vertrek in Almere waar alweer voor de achtste keer in de geschiedenis wordt gestreden om de Europese titels.

Twee Nederlandse vrouwen, Els Visser en Janien Lubben, vertegenwoordigen Nederland in de vrouwenwedstrijd. Alle ogen zijn daarbij gericht op Els Visser, met stip op één in de TriRanking, die voor het eerst sinds 2018 weer aan de start in Almere komt. “Ik vind het heel leuk om weer in Nederland voor een thuispubliek te racen. Ik heb nog niet goed naar de deelnemerslijst gekeken, maar ik vind het ook niet heel belangrijk wie er wel of niet meedoen. Je moet toch je eigen race draaien en als ik doe wat ik moet doen, dan kan er zeker een heel mooi resultaat uitrollen. Al blijft het natuurlijk wel een hele triathlon, het is altijd spannend hoe dat het uitpakt.”

Coach Rik van Trigt is blij met de samenstelling van zijn ploeg op het EK in eigen land. “Het is een mix van ervaring in combinatie met jeugdige gretigheid die dit team uniek maakt. We hebben een breed en sterk mannenteam en daarnaast is het geweldig dat Els Visser weer eens te zien zal zijn in eigen land.”

Naast de profatleten strijden ook zo’n honderd agegroupers in Almere om de Europese titels. Het deelnemersveld is iets kleiner dan vorig jaar. Hoe dat komt blijft gissen. “Europe Triathlon was lang onduidelijk in de communicatie waardoor in veel landen pas laat bekend was waar het EK zou plaatsvinden. En misschien zijn atleten ook terughoudend met het reizen door de chaos op de vliegvelden”, speculeert race director Richard Belderok. “We hebben wel ruim 400 deelnemers in de open wedstrijd, dus het kan ook zijn dat veel triatleten de drempel om in een nationaal uniform te starten, te hoog vinden.”

De start van het EK lange afstand (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen) is om 7.10 uur in het Weerwater (naast het theater op de Esplanade in Almere-Stad).

Klik hier voor de startlijsten

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer