Vijftal atleten in actie op EK Jeugd

Roermond strijdtoneel voor NK en finale jeugd- en juniorencircuit

Er staan dit weekend twee belangrijke wedstrijden op het programma voor onze jeugdatleten. In het Franse La Baule doen vanaf vrijdag vijf Nederlandse junioren mee aan het EK Jeugd. In eigen land staat tijdens de Roermond City Triathlon op zondag het NK voor jeugd en junioren op het programma. De wedstrijd in Limburg is tevens de laatste race meetellend voor het Jeugd- en juniorencircuit 2022.

Een EK en een NK in hetzelfde weekend is niet ideaal, maar het is voor dit jaar niet anders. “Het is heel jammer dat deze wedstrijden samenvallen en dat was ook niet de bedoeling”, vertelt pathway manager Marcel ten Wolde. “Het EK zou oorspronkelijk op een andere datum én andere locatie plaatsvinden en is pas later naar La Baule verhuisd. De NTB had toen het NK al toegewezen aan Roermond.”

In La Baule zijn atleten uit de jongste twee jaargangen van de Nederlandse juniorencategorie en het laatste jaar van de jeugdcategorie startgerechtigd. Het Nederlandse team bestaat met Joran Stobbe (foto), Julian Broodman, Merel Veltman, Sonja de Koning en Femke Scheepers volledig uit junioratleten. Voor Joran, Merel en Sonja wordt het hun tweede deelname aan het EK, voor Julian en Femke wordt het hun debuut op dit toernooi.

Foto: Saskia Pennekamp

Nederlandse Triathlon Bond

Het EK Jeugd vindt plaats over drie dagen met meerdere races over de supersprint afstand (halve finales, finales en de mixed teamrelay). Sonja de Koning (foto) behaalde een jaar geleden in Alanya een bronzen medaille op het EK Jeugd en zal er op gebrand zijn weer een podiumplek te veroveren. Verder hebben alle Nederlandse deelnemers dit seizoen ervaring opgedaan in de Europa Junior Cup. “Maar een eendaagse is anders dan in een lang weekend racen in een nieuwe omgeving ”, stelt Ten Wolde. “Ik ben dan ook benieuwd wat ze kunnen laten zien.”

Nederlandse Triathlon Bond
Startlijsten EK Jeugd

NK Jeugd & Junioren Roermond

Het vijftal strijdt in ieder geval zondag niet mee om de Nederlandse titels in Roermond. Luna de Bruin lijkt de grote favoriete bij de juniorenmeisjes. De Bruin won dit jaar de Europe Triathlon Junior Cup in Holten en werd vijfde op het WK triathlon in Montreal, dat werd omgezet naar een duathlon.  Overige podiumkandidaten zijn onder anderen Aniek Mars, Kyani Blom en de jeugdkampioene van 2021, Puck Oudeman (foto: op het podium in 2021).

Niels van Lanen verdedigt zijn titel bij de juniormannen en is samen met Hidde Mollee favoriet voor de titel. Bij de jeugd lijken Ties Geraedts en Björn Engel, Lotte Frissen, Anne Freij, Loesha Loos en Florence Koolen de beste papieren voor een podiumplek te hebben. De wedstrijd in Roermond is ook de finalewedstrijd voor het Jeugd- en juniorencircuit. In deze wedstrijd zijn extra punten te verdienen, waardoor de kans groot is dat het klassement nog de nodige veranderingen zal ondergaan. Bij de jeugd gaan Lotte Frissen en Josh Garonne aan de leiding (hij heeft een Italiaans paspoort dus strijdt niet mee voor de Nederlandse titel). Lisanne de Jong en Rens van Beek zijn de leiders in de juniorencategorie.

Klik hier voor het programma van het NK jeugd in Roermond

Klik hier voor de tussenstanden in het jeugd en juniorencircuit

Nederlandse Triathlon Bond
Startlijsten NK Jeugd en Junioren
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer