Vijfde plek voor Nederland op WK teamrelay

Klamer stijgt ondanks val naar tweede plek in WTS-ranking

HAMBURG – Nederland heeft op het WK voor teams opnieuw laten zien dat het bij de wereldtop hoort, na de bronzen medaille van vorig jaar. Net als vorige maand bij de World Triathlon Series in Nottingham werd de ploeg van coaches Louis Delahaije en Jordi Meulenberg vijfde. Een dag eerder wist Rachel Klamer, ondanks een val met de fiets, de twaalfde plek te behalen in de WTS-wedstrijd, waarmee ze naar de tweede plek in de WK-ranking steeg.

 

Maya Kingma wisselt op Jorik van Egdom

Nederlandse Triathlon Bond

Een knappe race werd door het Nederlands team bekroond met de vijfde plek zondagmiddag in de Noord-Duitse havenstad. Frankrijk won de wereldtitel, voor Australië en de Verenigde Staten. Vooraf waren er wat twijfels in de Nederlandse ploeg, nadat Rachel Klamer zaterdagmiddag in de WTS-wedstrijd hard gevallen was met de fiets. Klamer gaf echter aan dat ze bereid was om te starten en het team besloot daarop geen reserve in te vliegen. Voor Maya Kingma was het bovendien de eerste keer dat ze een WTS-wedstrijd in hetzelfde weekend combineerde met de teamrelay, maar ook dat pakte prima uit. Klamer zwom zeer sterk, kwam in pole position uit het water en handhaafde zich goed op de fiets. Met lopen moest ze, zoals ingecalculeerd, wat terrein prijsgeven. Met hele degelijke optredens wisten Marco van der Stel en Maya Kingma Nederland goed in de race te houden. Jorik van Egdom moest na zijn fietsonderdeel de strijd om plek vijf tot en met acht voeren en won die glansrijk.

Zaterdag was er in de zesde WTS-wedstrijd van het seizoen ook al Frans succes. Cassandre Beaugrand boekte haar eerste zege op het hoogste niveau. Rachel Klamer kende een uitstekend zwemonderdeel, maar kwam hard ten val in de kopgroep op de fiets. Ze beet op de tanden en kon de race vervolgen in het achtervolgende peloton. Toen de groepen vooraan samen kwamen, wist ze een twaalfde plek uit het vuur te slepen en steeg daarmee een plekje in de WTS-ranking. Maya Kingma liet zich niet afschrikken door de samenvoeging van de groepen en pakte een keurige 29e plek.

Bij de mannen had Marco van der Stel aan een PR op de vijf loopkilometers niet voldoende om een topresultaat te halen. Op 1.15 van de Spaanse winnaar Mario Mola werd hij 31e, waarmee andermaal duidelijk werd dat de verschillen in de wereldtop miniem zijn. Voor coaches Louis Delahaije en Jordi Meulenberg was er succes in de vorm van de derde plek van Richard Murray, de Zuid-Afrikaan die zich als vaste trainingspartner bij het Nederlandse team heeft aangesloten.

TeamNL wordt aan het publiek voorgesteld: Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer