Vijf TeamNL-atleten aan start WTCS-race Sardinië

Seizoensdebuut voor Barbara de Koning

Na de eerste editie in 2022 keert de World Triathlon Championship Series (WTCS) zaterdag terug op Sardinië. TeamNL Triathlon komt met vijf triatleten aan de start: Maya Kingma, Rachel Klamer, Rani Škrabanja, Barbara de Koning en Richard Murray.

Het pittoreske Poette Beach in Cagliari, in het zuiden van Sardinië, is zaterdag het decor voor een triathlon over de standaard afstand (1,5 km zwemmen, 38 km fietsen en 10 km lopen). Het is de favoriete afstand van Maya Kingma (foto) die twee weken geleden in Yokohama indruk maakte door na haar enkelblessure, in haar eerste internationale wedstrijd van het seizoen, als zesde te eindigen. Ze voldeed daarmee in ieder geval alvast aan de nationale prestatie-eis van NOS*NSF voor de Olympische Spelen in Parijs.

Kingma kwam in Yokohama nog wat snelheid te kort op het looponderdeel en het is afwachten wat zij in Italië kan laten zien. “Ik ben fit, nog niet in supervorm, maar ik heb zin om lekker te racen. Het parkoers in Cagliari is vlak en snel, dus het is afwachten hoe de wedstrijd verloopt. We gaan het zien”, laat Kingma weten die een jaar geleden op Sardinië als negende finishte.

Nederlandse Triathlon Bond

Voor Barbara de Koning wordt de triathlon in Cagliari haar eerste WTCS-race van het jaar. Haar seizoensstart was in ieder geval voortvarend. Bijna twee weken geleden won ze de Africa Cup-race M’Diq in Marokko en daarvoor was ze ook al de sterkste in Zuid-Afrika (Nelson Mandela Bay en Swakpomund) en Namibië. De Koning kijkt uit naar de race op zaterdag. “Ik heb er heel veel zin in”, laat de 20-jarige De Koning weten. “Het is altijd mooi om tegen de beste atletes van de wereld te kunnen racen. Ik ben er klaar voor.”

Rachel Klamer en Rani Škrabanja kenden beiden een lastige wedstrijd twee weken geleden in Yokohama, maar gaan op Sardinië voor een beter resultaat. Klamer, de nummer vier van Tokio, tobt met een hamstringblessure waardoor ze niet optimaal kan trainen en racen. “Zaterdag deed ik spontaan mee aan een 5km race en hoewel ik bang was dat mijn hamstring af zou scheuren in de sprint, liep ik harder dan ik de afgelopen maanden gedaan heb. De les die ik daar geleerd heb, is dat ik mijn lichaam maar gewoon moet vertrouwen.”

Ondanks de restricties die de blessure tijdens het looponderdeel met zich meebrengt, hoopt Klamer zich dit seizoen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. Hetzelfde doel heeft haar man Richard Murray die voor Zuid-Afrika als vierde eindigde op de Spelen van Rio de Janeiro, maar sinds 2022 voor Nederland uitkomt. Murray moet wel eerst nog voor het inburgeringsexamen slagen, voordat hij de Nederlandse nationaliteit krijgt. “Ik moet nog wel wat studeren, maar het plan is om ergens deze zomer examen te doen.”

Murray begon zijn seizoen goed door als veertiende te eindigen in de openingsrace in Abu Dhabi. In Yokohama kreeg hij een klap op zijn neus tijdens het zwemmen waardoor hij duizelig in de achterhoede uit het water kwam. “Rachel en ik hadden allebei geen goed zwemonderdeel, dus hopelijk gaat dat in Cagliari beter.”

De vrouwenrace in Cagliari begint zaterdag om 11.00 uur. De mannen starten om 15.15 uur.

 

Nederlandse Triathlon Bond
STARTLIJSTEN
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer