Verkiezing vernieuwde atletencommissie NTB

Atletencommissie officieel opgenomen in bondsstatuten

Sinds kort heeft de NTB een vernieuwde atletencommissie, een die ook formeel in de statuten van de NTB is opgenomen. Deze atletencommissie vervangt de separate commissies die de afgelopen jaren binnen de NTB actief zijn geweest, en vertegenwoordigt de belangen van alle eliteatleten bij de NTB in de verschillende disciplines en afstanden. Nu de oprichting van de atletencommissie (AC) officieel is afgerond, is het tijd voor een verkiezing waarin de leden/vertegenwoordigers van de atleten in de atletencommissie kunnen worden verkozen.

Het is voor sportbonden vanaf 2024 verplicht om een atletencommissie te hebben die is beschreven in de statuten van de bond. Een atletencommissie vertegenwoordigt een of meerdere disciplines en is de stem van atleten naar de NTB. Zij kan gevraagd en ongevraagd advies geven en meedenken over de uitdagingen die we binnen de triathlonsport in Nederland hebben.

Afgelopen jaren zijn er binnen de NTB verschillende AC’s actief geweest met eigen vertegenwoordigers in separate commissies, maar dit was tot op heden echter nooit formeel in statuten opgenomen. Er was dus nooit officieel vastgelegd wat de rechten en plichten van de atletenvertegenwoordiging was, hoe de AC met de NTB kan samenwerken en ook hoe de atletenvertegenwoordigers als volwaardige commissie atleten kunnen vertegenwoordigen.

De NTB heeft samen met vertegenwoordigers van de bestaande AC’s de afgelopen tijd hard gewerkt om dat te veranderen. Hiervoor zijn per bestaande AC (olympisch, paralympisch, overige disciplines) twee vertegenwoordigers door de NTB betrokken bij het opstellen van deze samenwerking van een breed gedragen AC. Deze werkgroep bestaat uit: Nico van den Burgt en Sander Koomen (paralympisch), Eva Cornelisse en Silke de Wolde (olympisch) en Thomas Cremers en Joep Staps (overige disciplines) met hulp van externe adviseur Chiel Warners. In samenwerking met algemeen directeur Thorwald Veneberg en bestuurslid topsport Erik Doornbos, en met input van de oude commissies, is de afgelopen maanden gewerkt aan het formuleren van de statuten.

De vertegenwoordigers in de werkgroep hebben samen met de NTB uiteindelijk een drietal documenten opgesteld: een samenwerkingsovereenkomst tussen de AC en de NTB, een topsportstatuut en een intern reglement dat de manier waarop we samenwerken heeft beschreven. Deze statuten zijn inmiddels goedgekeurd door de Triathlonraad en daarmee krijgt de AC een officiële positie binnen de NTB zodat we samen kunnen bouwen aan een mooie toekomst. Je vindt deze statuten via deze link.

Nu de AC binnen de NTB formeel een functie heeft gekregen, is het tijd om verkiezingen uit te schrijven waarin de leden/vertegenwoordigers van de atleten in de atletencommissie kunnen worden gekozen. Elke atleet die op eliteniveau actief is binnen de NTB, kan en mag meebeslissen over de toekomst van de NTB en kan zich verkiesbaar stellen voor een rol in de AC. De AC gaat per 1 januari 2024 van start en heeft een zittingsduur heeft van tenminste vier jaar (atleten zitten in principe voor twee tot vier jaar in de AC voordat er opnieuw verkiezingen zullen worden uitgeschreven). Meer informatie staat in de documenten in de link hierboven. De samenstelling van de AC zal bestaan uit tenminste zes atleten waarbij sowieso twee atleten vanuit olympisch, een vanuit paralympisch en twee vanuit overige disciplines zitting zullen nemen. Hieronder vallen alle disciplines waaronder triathlon, duathlon, aquathlon, wintertriathlon, inclusief verschillende afstanden zoals olympisch/paralympisch, 70.3, LD, cross etc.

Val je binnen de doelgroep en wil je je verkiesbaar stellen voor de AC? Laat dit dan weten door uiterlijk zondag 17 december 22:00u een mail te sturen naar ac@triathlonbond.nl. Wil je op de hoogte blijven over wat de AC voor jou kan betekenen, of wil je input geven wanneer de AC graag alle atleten wil betrekken bij bepaalde kwesties, meld je dan ook via het bovenstaande e-mailadres.

 

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer