TV Almere en VZC Veenendaal winnen in Enschede

Eredivisie Triathlon gaat verder op 11 juni in Weert met het NK sprint

TV Almere en VZC Veenendaal zijn de eerste winnaars in het nieuwe seizoen van de Eredivisie Triathlon. De vrouwen van Almere bleven in een Team Time Trial in Enschede Hellas – Utrecht en Kijani voor. VZC Veenendaal was oppermachtig bij de mannen. Achter de Veenendaalse atleten besliste Groningen een spannende strijd met TriMates in hun voordeel.

In de openingswedstrijd van het seizoen in Enschede legden de teams een teamtijdrit over 475 meter zwemmen, 19 kilometer fietsen en 4,8 kilometer lopen af. Bij de vrouwen werd een strijd verwacht tussen TVA en Kijani, maar Kijani ging tijdens het zwemmen de fout in door twee banen te veel te zwemmen. Hierdoor liep het team met Deborah Wissink, Eva Cornelisse, Trudy Veenstra en Joyce Caro een kleine 40 seconden achterstand op en was de kans op de overwinning verkeken.

TV Almere en Hellas waren tijdens het zwemmen aan elkaar gewaagd en ook op de fiets waren de teams vrijwel in evenwicht. Pas tijdens het lopen namen de jongere atletes van Almere, met Willemijn Fuite, Romy Spoelder, Silke de Wolde en Tamar Veltman afstand van Hellas (Rina Zijgers, Jony Heerink, Babette Rosman en Nina Rosenbladt). Kijani wist daar achter nog wel de derde plek te vast te stellen.

Kijani werd in Enschede op het verkeerde been gezet door een banenteller. Kijani-coach Gonny Rosendaal tekende na afloop protest aan, maar dat werd afgewezen omdat volgens de reglementen ieder team zelf verantwoordelijk is om het juiste aantal banen/ronden af te leggen. “Het team dacht na 475 meter zwemmen klaar te zijn, maar de banenteller gaf aan dat ze nog 50 meter moesten en daardoor begonnen ze te twijfelen. Ze wilden niet het risico lopen om gediskwalificeerd te worden en daarom hebben ze die twee banen extra gezwommen. Dat is natuurlijk heel zuur, ook voor het verdere verloop van de competitie. We denken er nog over na of we in beroep gaan”, vertelde Rosendaal na afloop.

Voor Silke de Wolde en haar teamgenoten van TV Almere was het tijdens de race niet helemaal duidelijk wat er gaande was. “We startten twee minuten achter elkaar, dus het is sowieso al moeilijk in te schatten waar je zit in de wedstrijd en we waren voornamelijk op onze eigen race gefocust. Maar het is wel jammer dat het zo gelopen is voor Kijani dat hierdoor ook belangrijke punten laat liggen. We weten niet hoe de competitie verder gaat verlopen, maar het is natuurlijk het mooist als aan het eind het sterkste team wint.”

TVA kwam niet op volle oorlogssterkte aan de start in Enschede. “We moesten vandaag Luna de Bruin en Merel Veltman missen, maar we hadden geluk dat Willemijn Fuite op het laatste moment ons team is komen versterken en dat Tamar Veltman net op tijd terug was uit Amerika om vandaag mee te doen. We zijn dan ook heel blij met deze overwinning.”

Veenendaal oppermachtig

VZC Veenendaal zette bij de mannen meteen de toon voor misschien wel de rest van het seizoen door de Team Time Trial oppermachtig te winnen. Het team met Victor en Lucas Goené, Gjalt Panjer, Jorik van Egdom en Hidde Mollee realiseerde zowel tijdens het zwemmen, fietsen als lopen de snelste tijden. Het vijftal uit Veenendaal had uiteindelijk meer dan een minuut voorsprong op de nummer twee, 050 Media / Triteam Groningen met Hugo Jan en Olaf Jan Bosscher, Joost Somsen, Sander Hoogeveen en Niels Grote Beverborg.

De strijd om die tweede plek was een stuk spannender. Voor Triteam Groningen en Rogelli TriMates Utrecht (Joey van ’t Verlaat, Simon den Braber, Valentin van Wersch, Timo Feenstra en Thomas Cremers) gaf uiteindelijk de tijd van de vierde man de doorslag en was het verschil tussen de tweede en de derde plek slechts 1 seconde.

Jorik van Egdom van VZC Veenendaal was na afloop meer dan tevreden over zijn team. “We wisten dat we de kwaliteiten hebben om mee te doen voor de overwinning en dan is het mooi als dat ook lukt. Het team is erg aan elkaar gewaagd en we hopen, net als vorig seizoen alle wedstrijden te winnen. Al  zal dat niet makkelijk zijn, er spelen zoveel variabelen mee en in ons team zit ook nog eens een aantal atleten met internationale ambities die daardoor niet altijd beschikbaar zijn.”

Van Egdom , die in Tokio in de mixed team relay een vierde plaats behaalde, heeft zelf ook internationale ambities. “Ik tob sinds de winter met een knieblessure, maar het gaat steeds beter. Ik droom er nog steeds om me te kwalificeren voor Parijs, maar dat gaat wel een serieuze uitdaging worden. De tijd begint te dringen, maar als mijn lichaam meewerkt, ga ik het zeker proberen. Ik heb me in ieder geval aangemeld voor Europe Triathlon Cup in Olsztyn en van daaruit ga ik verder kijken.”

De Eredivise Triathlon gaat op zondag 11 juni verder in Weert met het NK over de sprint afstand.

 

Overige divisies

In Enschede werd ook in de  1eDivisie, Schuiteman 2eDivisie Noord en Sportzot 3eDivisie Noord gestreden om de eerste competitiepunten van het seizoen. In de 1e Divisie pakten Hellas 2 – Utrecht bij de mannen en Triathlon Team Twente – Enschede bij de vrouwen de winst. In de tweede Divisie Noord waren De Dolfijn 3 – Amsterdam (mannen) en Argo – Wierden (vrouwen) het sterkst. Aquapoldro 2- Apeldoorn (mannen) en  Hellas 4 – Utrecht (vrouwen) trapten af met een overwinning in de Sportzot 3e Divisie Noord.

UITSLAGEN
Lees volgend artikel

Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag en Integriteit

Eerste aanspreekpunt en officieel meldpunt voor signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen gericht aan het verantwoordelijke bestuur/directie ... Lees meer