TriMates en Kijani verdedigen titels

Eredivisie Triathlon van start in Enschede

De campus van de Universiteit Twente is zaterdag het strijdtoneel voor de openingswedstrijd van de Eredivisie Triathlon. Zestien mannen- en dertien vrouwenteams gaan strijden om de kampioenstitels 2024. Titelverdedigers Rogelli-TriMates en Kijani zijn er op gebrand om ook dit jaar weer op het hoogste treetje van het podium eindigen.

De deelnemende teams aan de Eredivisie Triathlon wacht ook dit jaar weer een vijftal wedstrijden met verschillende formats. De competitie start dit weekend met een team time trial tijdens de UT-Triathlon in Enschede, gevolgd door een dubbele supersprint in Weert op 9 juni. Ook dit jaar maken de twee NK’s – het NK Sprint in Rotterdam op 23 juni en het NK standaard in Klazienaveen op 13 juli – deel uit van de Eredivisie. De slotwedstrijd, een 2 x 2 supersprint in Roermond, staat gepland op 14 september.

Rogelli-TriMates hoopt in september weer met de overallwinst naar huis te gaan. Het team uit Utrecht was in 2021 ook al het sterkst, maar VZC Veenendaal nam het stokje in 2022 en 2023 over. Roggeli-TriMates komt dit seizoen in dezelfde samenstelling aan de start als vorig jaar. “Daarin zit ook onze kracht”, vertelt voorzitter Marijn de Jonge aan de vooravond van de competitiestart. “We zijn er vanaf het tweede jaar bij en zijn daarmee, naast de clubteams, een van de oudste teams. We zijn een klein maar hecht team, waar atleten in een goede sfeer ontspannen en zonder al te veel druk mee kunnen doen aan de teamcompetitie. Er is weinig verloop. Zelfs onze sponsor Rogelli is er al vanaf het begin bij.”

Het team bestaat uit Valentin van Wersch, Timo Feenstra, Koen de Leeuw, Simon den Braber, Thomas Cremers, Ian Pennenkamp en Joey van ’t Verlaat. De Jonge: “Ons doel voor dit seizoen is uiteraard om onze titel te prolongeren. Naast dat we een hecht team zijn, zijn onze atleten ook allemaal aan elkaar gewaagd. Binnen andere teams lijkt het niveauverschil wat groter. Dat heeft zeker bijgedragen aan ons succes, naast dat je natuurlijk ook wat geluk moet hebben.”

Nederlandse Triathlon Bond

Kijani kan op alle fronten mee

Bij de vrouwen stond Kijani, dat al jaren samen met TV Almere en Hellas-Utrecht een vaste waarde is in de top drie in de eindstand, in 2023 voor het eerst op het hoogste treetje van het podium. Het team had in Enschede een valse start toen door een foutje van een banenteller 50 meter te veel werd gezwommen,  maar na die derde plek volgden enkel nog overwinningen. “Dat was even schrikken in Enschede want elk punt is belangrijk en we wisten toen nog niet dat we de rest van het seizoen zouden domineren”, vertelt Joyce Caro, teamlid van Kijani.

Het geheim van Kijani schuilt volgens Caro in de diversiteit van het team. “We zijn een groep sterke meiden die eigenlijk uit het hele land komen, met allemaal een eigen coach en jaarplanning. Er zijn er bij die vooral uitkomen op de korte afstand, maar ook die zich meer op de langere afstand richten. Hierdoor kunnen we eigenlijk in de teamcompetities op alle fronten meedoen.” Ook bij Kijani zijn de teamgenoten aan elkaar gewaagd. “Het maakt eigenlijk niet uit wie je opstelt. Dat is ook handig want daardoor krijgt iedereen ook de kans om bijvoorbeeld internationaal haar eigen doelen na te streven.”

Titelprolongatie is ook voor Kijani, dat naast Caro bestaat uit Aniek Mars, Deborah Wissink, Eva Cornelisse, Maaike Vooren, Rani Škrabanja en Trudy Veenstra, het grote doel jaar. “Ons team is hetzelfde gebleven, dus we hopen ook dit jaar weer mee te doen voor de winst. We gaan dit weekeinde in Enschede zien waar we staan.”

Nederlandse Triathlon Bond
TEAMCOMPETITIES 2024
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer