Triathlon Nieuwkoop en NTB positief over nieuwe blauwalgtoxiciteittest

Geen Nederlands kampioenschap over middenafstand in 2024

De afgelopen twee jaar ging het NK over de middenafstand triathlon in Nieuwkoop op het laatste moment niet door vanwege de aanwezigheid van blauwalg in het zwemwater. De NTB en Stichting Triathlon Nieuwkoop gingen deze winter met elkaar om de tafel om te zien wat er gedaan kan worden om een herhaling in de toekomst te voorkomen.

Na een eerste gesprekronde waarin meerdere opties zijn besproken, was er slechts een daarvan die beide partijen zinvol vonden om nader te onderzoeken: het meten van de toxiciteit van de blauwalg in de Nieuwkoopse Plassen. Kort samengevat: onderzoeken of de (permanent) aanwezige cellen blauwalg in het water ook daadwerkelijk schadelijke stoffen uitstoten. De blauwalg in het water is namelijk niet zichtbaar, maar wel in cellen aanwezig. Mede doordat de Nieuwkoopse Plassen uit veenwater bestaat, is het aantal cellen blauwalg het hele jaar door boven de door de World Triathlon en NTB gestelde norm van 100.000 cellen per milliliter.

Inmiddels is gebleken – met dank aan het Hoogheemraadschap en Stowa (een groep experts op het gebied van blauwalg) – dat er testen zijn om de toxiciteit van blauwalg te meten. Die testen zijn pas sinds dit jaar beschikbaar. Gedurende een periode van meerdere maanden zal het zwemwater in Nieuwkoop worden getest door het Hoogheemraadschap. Zij – of een andere partij – gaan onderzoek doen naar de toxiciteit van de blauwalg. Uiteindelijk zullen zij op basis van de testresultaten een advies uitbrengen over het zwemmen op de wedstrijdlocatie.

Als het Hoogheemraadschap een positief advies geeft, dan kan er op 2 juni gezwommen worden in de Nieuwkoopse Plassen. Is er een negatief advies, dan wordt wedstrijd op 2 juni omgezet van een triathlon naar een duathlon.

Het meten van toxiciteit in blauwalg is nog niet opgenomen in de reglementen van zowel de World Triathlon als de NTB. “Als bond kunnen we niet afwijken van het reglement waardoor de wedstrijd in Nieuwkoop dit jaar helaas geen NK zal zijn”, aldus NTB-directeur Thorwald Veneberg die bij de gesprekken aanwezig was. “Het is natuurlijk wel heel positief dat deze testen nu beschikbaar zijn en we gaan dan ook kijken of we, in samenwerking met World Triathlon, de reglementen kunnen aanpassen. Hoe snel dit kan, blijft afwachten, maar voor nu zijn we heel blij dat we dit probleem – waarvoor we ook in contact zijn met Platform Blauwalgen – samen met Stichting Triathlon Nieuwskoop aanpakken. Dit biedt voor zowel de NTB als de Triathlon van Nieuwkoop kansen voor de toekomst.”

Vanwege de onzekerheid rond het zwemwater in Nieuwkoop, is besloten dat Stichting Triathlon Nieuwkoop dit seizoen geen Nederlands kampioenschap organiseert. Dat betekent ook dat er dit jaar helaas weer geen nationaal kampioenschap op de middenafstand is. Als het Hoogheemraadschap een positief advies geeft over het zwemmen in de Nieuwkoopse Plassen, dan kan de wedstrijd als proef wel onder de auspiciën van de NTB plaatsvinden.

De inschrijving voor de 40e Triathlon Nieuwkoop is sinds 1 februari geopend. Inschrijven kan via MijnTriathlon.Nl

Meer informatie

 

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer