Topprestaties TeamNL op WK in Hamburg

Maya Kingma zesde en Rachel Klamer achtste op WK sprinttriathlon

Maya Kingma in actie tijdens de World Triathlon Series 2019. Foto: ITU Media/Wagner Araujo
Maya Kingma in actie tijdens de World Triathlon Series 2019. Foto: ITU Media/Wagner Araujo

Met een zesde en een achtste plek in een ondanks de scherpe veiligheidsmaatregelen en de late aankondiging zeer sterk bezet WK, hebben Maya Kingma en Rachel Klamer laten zien ook in 2020 bij de wereldtop te horen. Zowel Klamer als Kingma wist zich na het zwemmen goed te positioneren en beiden maakten dan ook deel uit van de kopgroep van twaalf atletes die ontstond op de fiets. Het aangepaste parcours in het Stadpark in Hamburg kende smalle paden en in elk van de zes rondes twee keerpunten. Gevolg was dat er constant op een lint gereden werd en dat er geen moment van herstel mogelijk was.

Klamer kampte al tijdens het fietsen met steken en verloor daardoor in het begin van het looponderdeel de kop van de wedstrijd uit het zicht. Ze herstelde zich in het tweede deel en finishte op de achtste plaats. Kingma had tot halverwege het lopen nog zicht op de derde podiumplek en kon zich voortdurend handhaven tussen de snelste lopers. In de slotfase pas passeerde de uittredend wereldkampioene Katy Zaferes (VS) haar, maar Kingma kwam juichend over de streep als zesde. “Ik kan het niet geloven,” was Kingma’s reactie dan ook na de finish, om er enkele uren later aan toe te voegen: “Het begint tot me door te dringen. Nu goed herstellen, dat gaat even voor het vieren van dit resultaat. Morgen moeten we er weer staan met de ploeg voor het WK teamrelay.” Voor Kingma betekent de zesde plek een bevestiging van haar status als wereldtopper, na de zevende plek in de World Triathlon Series-race in Yokohama vorig jaar. Rani Škrabanja voegde zich na het zwemonderdeel in de achtervolgende groep met fietsen en finishte uiteindelijk als 48e. Voor de Limburgse was het pas het tweede optreden in de World Triathlon Series. Georgia Taylor-Brown (ENG) pakte in Hamburg haar eerste wereldtitel.

Marco van der Stel ervoer aan den lijve dat de wereldtop tijdens de coronastop niet stilgezeten heeft. Net als bij de vrouwen ging het eerder op de middag bij de mannen allemaal op een lint op de fiets en was er geen moment van herstel. “Het was twintig kilometer vol in de beugel,” aldus Van der Stel, die tijdens het looponderdeel niet bij machte was om een topresultaat neer te zetten en als 41e finishte. De wereldtitel werd geprolongeerd door de Fransman Vincent Luis.

Foto: ITU Media/Tommy Zaferes
Foto: ITU Media/Tommy Zaferes
Foto: ITU Media/Tommy Zaferes
Foto: ITU Media/Tommy Zaferes
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer