Ton Elie verovert wereldtitel op Hawaii

Meulenberg en Van Diemen snelste Nederlandse agegroupers

Meer dan 5000 atleten deden donderdag en zaterdag mee aan het WK Ironman op Hawaii. In een supersterk deelnemersveld was Ton Elie de enige Nederlander die al zijn concurrenten achter zich wist te houden.

Het wereldkampioenschap Ironman keerde voor het eerst sinds 2019 weer terug op Hawaii. In totaal streden meer dan 5000 atleten, verdeeld over twee dagen, mee om de wereldtitels. Pim van Diemen (9.08.05) en Kyra Meulenberg (10.31.26) realiseerden van de Nederlandse agegroupdeelnemers de snelste tijden.

Eén Nederlander was al zijn leeftijdsgenoten te snel af. Ton Elie (foto) finishte zaterdag op Aliʻi Drive in een tijd van in 9.51.23 en was daarmee de sterkste in de agegroup 54-59. Elie trok tijdens het lopen de overwinning naar zich toe. “Ik had niet zo’n snelle looptijd, maar al mijn concurrenten voor me begonnen te wandelen waarna ik rond 28 kilometer aan de leiding kwam. Dat gaf zo’n boost dat ik het tempo er tot de finish redelijk in kon blijven houden.”

Nederlandse Triathlon Bond

Bij de vrouwen op donderdag verdedigden Marlene de Boer en Kyra Meulenberg (foto) de wereldtitels die ze eerder dit jaar in St. George veroverden. De Boer, overall agegroupwinnares in St. George, had al in de wisselzone een slappe band en moest ook onderweg stoppen om haar band weer op spanning te zetten. Tijdens het hardlopen kreeg ze na 28 km, en nog steeds op koers voor een podiumplek, last van kramp in de benen en duizeligheid, waardoor ze moest opgeven.

Kyra Meulenberg (25-29) had niet haar beste dag op Hawaii. Ze werd misselijk tijdens het zwemmen en moest overgeven, maar sleepte uiteindelijk een mooie zevende plaats uit het vuur. “Er zijn superveel mensen uitgestapt en ik ben dan ook blij dat ik de finish heb gehaald. Ik vond het vooral mentaal erg zwaar.”

Verder was er bij de vrouwen nog een top vijf-notering voor Margareth van den Boogert in de agegroup 55-59.

Rob Barel, die op donderdag startte, was een favoriet voor de titel in zijn agegroup 65-69, maar stapte uit in de marathon.

 

Nederlandse Triathlon Bond
Alle uitslagen
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer